FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

S-a infectat în Turcia? » Cazul Panțâru stârnește 4 controverse

Ionuț Panțîru are COVID-19. S-a infectat el în Turcia? +5   FOTO
Ionuț Panțîru are COVID-19. S-a infectat el în Turcia?

Articol de , , - Publicat joi, 21 ianuarie 2021 17:35 / Actualizat joi, 21 ianuarie 2021 17:56

Ionuț Panțâru (24 de ani), fundașul FCSB-ului a ieșit pozitiv luni, la numai 4 zile de la revenirea echipei din cantonament, stagiu efectuat într-o țară aflată pe lista galbenă. 

  • Totuși, liderul Ligii 1 a evitat carantina printr-o decizie a celor de la DSP București, motiv pentru care apar alte câteva semne de întrebare majore în jurul celui mai controversat subiect din Liga 1 în acest start de an.

FCSB a evitat carantina la revenirea din stagiul petrecut în Turcia, însă s-a ales la scurt timp cu un fotbalist pozitiv cu Covid-19. Numele lui: Ionuț Panțâru. Acesta a fost declarat infectat în urma rezultatelor testelor pe care FCSB le-a realizat luni, pentru a bifa protocolul medical din Liga 1, care prevede teste la fiecare 14 zile. 

FCSB a informat imediat LPF, jucătorul a fost izolat și nu a făcut parte din lotul cu care s-a abordat confruntarea cu Viitorul, de marți. Concluzia: Panțâru e pozitiv la doar 4 zile distanță de momentul reîntoarcerii echipei dintr-o zonă care la acea vreme era declarată de România cu risc epidemiologic și, conform legii, persoanele care revin de acolo trebuie să intre în carantină. 

De aici se deschid câteva controverse majore, care completează un subiect extrem de mediatizat în acest început de an, și anume modul în care DSP București a dispus exceptarea de la măsura carantinării pentru FCSB. Și se ridică anumite semn de întrebare:

1. S-a infectat Panțâru în Turcia? 

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a dezvăluit că FCSB a informat LPF de testul pozitiv al jucătorului, dar că "Nu există dovezi conform cărora Panțâru s-ar fi infectat în Turcia". Într-adevăr, nu există nicio dovadă că Panțâru a luat virusul în cantonament, numai că FCSB s-a întors joia trecută în țară și a intrat direct în cantonament la Berceni. Iar peste mai puțin de 96 de ore, el a fost pozitiv la test PCR Real Time. 

Conform reglementărilor medicale în vigoare e foarte puțin probabil ca o persoană care se infectează să apară pozitiv la mai puțin de 4-5 zile de la acest moment. Tocmai din acest motiv, toate recomandările sunt ca, de exemplu, contacții direcți ai unor cazuri care au Covid-19 să facă testul după cel puțin 5 zile de la momentul în care au intrat în contact cu persoana respectivă. 

Mergând pe acest principiu, dacă Panțâru a ieșit pozitiv luni, infectarea lui s-a produs cel târziu miercurea trecută, zi în care FCSB se afla încă în Turcia!!!

+1 FOTO

2. De ce n-a jucat Panțâru nici în amicalul din Turcia, dar nici cu Astra?

Panțâru n-a fost în lot pentru meciul cu Viitorul din cauza testului pozitiv de luni. Totuși, e extrem de ciudat de ce acest fotbalist n-a bifat niciun minut nici în acel amical controversat pe care FCSB l-a susținut în Turcia, dar nici în prima etapă cu Astra, când n-a fost nici măcar în lotul de 20! 

Ambele partide s-au disputat înainte de testul PCR de luni, care a arătat că Panțâru a fost pozitiv. În amicalul cu Kemerspor au fost folosiți câțiva dintre jucătorii care ulterior au jucat cu Astra sau Viitorul: Oaidă, Buziuc, Șut, Vână, Octavian Popescu! În plus, FCSB nu l-a anunțat, la revenirea din Turcia, pe Panțâru ca fiind accidentat, așa cum a fost cazul cu Moruțan. Care deși a absentat cu Astra, a fost totuși la stadion și a stat alături de ceilalți jucători care au evoluat!

3. Cum se explică faptul că nu există și alte cazuri de coronavirus la FCSB? 

Întreg lotul s-a testat luni, iar singurul pozitiv a fost Panțâru. Restul au fost toți negativi. Cum e posibil? Marea majoritate a fotbaliștilor din lot au trecut prin această boală în final de septembrie, început de octombrie. Foarte probabil au dezvoltat anticorpi și sunt imuni pentru câteva luni bune. 

De fapt, inclusiv în protocolul medical al Ligii 1 se spune că un fotbalist sau membru al staff-ului nici nu mai e nevoit să se supună testării dacă n-au trecut mai mult de 90 de zile de când a avut coronavirus! 

Acest termen e considerat cel minim pentru o persoană că are anticorpi, dar, în general, cine a fost pozitiv, foarte probabil, 5-6 luni nu mai are cum să se infecteze din nou! Pe de altă parte, acesta poate fi și un argument pentru faptul că doar Panțâru a ieșit pozitiv. Dacă nimeni de la FCSB n-ar fi avut Covid-19, foarte probabil că la testarea de luni, nu doar fundașul stânga ar fi avut nevoie să intre acum în carantină! 

4. Se spulberă mitul că FCSB a efectuat un stagiu în izolare totală?

Unul dintre principalele argumente pe care FCSB le-a avut atunci când s-a apărat împotriva carantinării a fost că echipa a stat izolată, că n-a intrat în contact cu nimeni la hotel și la bază și că a evitat total riscul unor îmbolnăviri. 

Chiar și Gigi Becali a susținut că "de fapt carantinarea celor care se întorc din țările galbene are ca scop evitarea îmbolnăvirii pentru că n-ai siguranța modului în care ei s-au protejat cât timp au fost în respectiva țară. În schimb, noi i-am avut sub supraveghere și ne-am protejat total". Totuși, la mai puțin de 4 zile de la revenirea din Turcia, un fotbalist de la FCSB e declarat pozitiv!

Cum a argumentat DSP

DSP București și-a justificat măsura luată, de a nu trimite FCSB în carantină, prin faptul că echipa a făcut dovada că a participat la o competiție sportivă internațională și acesta e unul dintre cele 24 de puncte din lege care permite ca o persoană sau delegație să fie exceptată de la izolare. 

De fapt, FCSB antamase pe genunchi un amical cu o echipă de liga a 3-a din Turcia și a susținut că a evoluat în cadrul unui turneu pe nume Corendon Cup, care, de fapt, e destinat copiilor și juniorilor și se desfășoară în luna februarie.

Turcia a ieșit de pe lista galbenă

 Comitetul Național pentru Situații de Urgență a reactualizat la începutul acestei săptămâni lista cu țările declarate de România cu risc epidemiologic ridicat. Turcia, unde FCSB a efectuat cantonamentul, a fost scoasă de pe listă, a devenit o țară "verde", cu aplicabilitate începând din 19 ianuarie, adică de marți, la 5 zile după ce Coman, Man și compania au revenit la București. În ciuda acestei măsuri, dacă DSP ar fi dispus carantinarea FCSB-ului, echipa ar fi rămas în izolare cel puțin 10 zile!

VIDEO Imagini din cantonamentul lui FCSB din Turcia

Citește și alte știri despre FCSB:

Un nou jucător de la FCSB are COVID-19! LPF a confirmat cazul: „A fost testat pozitiv înainte de meciul cu Viitorul”

FCSB. Becali, mesaj tranșant despre transferul lui Dennis Man: „El știe bine asta”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (107)
zorrozabal
zorrozabal  •  22 Ianuarie 2021, 10:52
Postat de radugo pe 22 Ianuarie 2021, 10:32

S-a infectat cu COVID? În Turcia? Să vină toarșul doctor Geambașu să-i aplice o injecție! Doctorul Geambașu e specialist în corona, l-a pus la punct și pe Djokovic, și în general pune la punct pe oricine mișcă în front. Îmbotnițarea omenirii și apoi vaccinarea ei în turmă trebuie să continue cu orice preț și doctorul Geambașu împreună cu Gazeta vor contribui din plin la realizarea acestui minunat deziderat al umanității! „Botnițari din toate țările, uniți-vă!”, cum zicea toarășul Stalin și, după el, propagandiștii covidieni, tov. dr. Geambașu, tov. dr. Naum, tov. dr. Paraschivescu.

Esti in off side!Lozinca aia(Proletari din toate tarile,uniti-va!), a zis-o... Karl Marx-pe la....1850!Iar Karl Marx a fost sarbatorit-recent-cu mare fast la...Uniunea Europeana!

radugo
radugo  •  22 Ianuarie 2021, 10:32

S-a infectat cu COVID? În Turcia? Să vină toarșul doctor Geambașu să-i aplice o injecție! Doctorul Geambașu e specialist în corona, l-a pus la punct și pe Djokovic, și în general pune la punct pe oricine mișcă în front. Îmbotnițarea omenirii și apoi vaccinarea ei în turmă trebuie să continue cu orice preț și doctorul Geambașu împreună cu Gazeta vor contribui din plin la realizarea acestui minunat deziderat al umanității! „Botnițari din toate țările, uniți-vă!”, cum zicea toarășul Stalin și, după el, propagandiștii covidieni, tov. dr. Geambașu, tov. dr. Naum, tov. dr. Paraschivescu.

valentindragobete
valentindragobete  •  22 Ianuarie 2021, 10:23

Dupa ce a venit din Turcia, asta a citit gsp si s-a pozitivat !

Vezi toate comentariile (107)
Comentează