FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

S-a întors roata la FCSB: cum e jucat pe degete Gigi Becali de Bogdan Planic

Planic, 28 de ani, a fost adus în 2017 de la Vojvodina pentru 300.000 de euro
Planic, 28 de ani, a fost adus în 2017 de la Vojvodina pentru 300.000 de euro

Articol de , , - Publicat luni, 06 aprilie 2020 22:35

Sârbul Bogdan Planic (28 de ani, fundaș central) îi încurcă lui Gigi Becali (61), finanțator FCSB, reforma, nu a semnat micșorarea contractului și poate să continue, dacă vrea, până în vara anului viitor cu un salariu dublu decât al căpitanului Florin Tănase. Ca să se răzbune, Gigi îi suspendă temporar contractul.

Gigi Becali a găsit înțelegere când a hotărât să micșoreze salariile la FCSB, aproape tot lotul a semnat noi acorduri în două, trei zile. Excepția care îl încurcă: Bogdan Planic. Apărătorul sârb a devenit adversarul patronului în contextul acesta în care FCSB taie cât poate din costurile pe care le suporta înainte să fie întrerupt fotbalul.

„I-am suspendat contractul, e în șomaj tehnic", a anunțat Gigi la ProX. Decizia aceasta e însă una temporară, doar pe durata stării de urgență. Când statul va anula starea de urgență, angajamentul lui Planici va redeveni activ și jucătorul va trebui să încaseze 15.000 de euro în fiecare lună. 

Enorm, în condițiile în care căpitanul Florin Tănase a mai rămas cu 8.500 de euro lunar după micșorare, iar starurile viitorului, cum îi consideră patronul pe Man și pe Coman, primesc câte 7.500 de euro. Care sunt dedesubturile din negocierile blocate?

Cum arată calculele lui Planic la FCSB

Becali și Argăseală susțineau, la începutul anului, că Planic mai era sub contract cu FCSB până la 30 iunie 2021. Fotbalistul și impresarul lui pretindeau că acordul se încheia în vara asta. 

Era vorba despre o clauză care permitea prelungirea cu încă un an. Agentul și jucătorul se bazau pe faptul că ar fi putut demonta ușor clauza aceasta într-un proces la FIFA, deci Bogdan ar fi devenit liber, capabil să semneze cu oricare club interesat de serviciile lui.

Situația s-a schimbat din cauza pandemiei și a efectelor economice pe care le-a provocat coronavirusul. Gigi speră acum ca Planic să nu mai rămână: „Mi-ar conveni să se termine acum contractul, să nu mai dureze încă un an!". 

Așa ar scăpa de plata salariului de 15.000 de euro. Jucătorul a refuzat un venit mai mic și, dacă ar ține neapărat, nu ar mai contesta clauza de prelungire, ar continua la FCSB încă 15 luni de acum încolo, plătit cu salariul-record din tot clubul!

Ar fi convenabil și pentru Planici să rezilieze dacă va găsi oferte bune. E probabil să se întâmple așa, din moment ce el a fost ofertat și câtă vreme s-a aflat sub contract cu societatea lui Becali, numai că nu i-a permis clubul să se mute în alt campionat. Sârbul a refuzat să semneze pentru reducerea la jumătate a salariului și ca să poată analiza relaxat opțiunile.

Dacă ar fi acceptat micșorarea până la 30 septembrie, așa cum au procedat colegii lui, ar fi recunoscut astfel valabilitatea acordului și pentru sezonul viitor și ar fi devenit legat, în mod clar, de FCSB, până pe 30 iunie 2021. Cu contractul suspendat cât ține starea de urgență, mai încasează doar 2.340 de lei lunar, însă pierderea constituie prețul pentru a spera că va da lovitura mai târziu, la plecarea din România.

91 de meciuria strâns Planic în tricoul FCSB, în toate competițiile. A marcat un gol și a dat trei pase decisive

Gigi Becali: „Nu mai am nevoie de el, bag numai copii!"

Becali l-a trecut deja pe Planic pe lista cu oameni pe care nu vrea să-i mai vadă: „Toată lumea stă închisă și mie îmi arde de Planici, cu mofturile lui? La revedere! Aduc un copil de la echipa a doua în locul lui și gata! Fac ca Hagi, promovez tineri din grupele de juniori. Bine, nu-mi e frică de criză, dar nici nu pot să mai plătesc la fel ca înainte". 

Fundașul central e în Serbia și ar trebui să petreacă două săptămâni în carantină, la revenirea în România, un timp în care nu ar putea să se antreneze normal.

Planic e al lui MM, Jorge era al patronului

Sârbul nu a fost în niciun moment printre favoriții lui Gigi, chiar dacă a jucat în mod constant titular și s-a impus imediat cum a ajuns în România. De ce nu l-a asimilat Becali ca pe un preferat? Fiindcă în 2017, când a venit Planici, Gigi alesese alt fundaș, pe Artur Jorge, un portughez împrumutat pentru un an de la Braga. 

Experiența lui Jorge a fost de coșmar: a bifat un autogol în minutul 1 al primului meci, cu Juventus București! De atunci nu a mai fost folosit deloc în campionat. Pe Planici îl alesese Mihai Stoica, nu fusese ideea finanțatorului achiziționarea jucătorului de la Vojvodina.

Gigi Becali: „Nu mai iau extracomunitari, gata!"

Interesul ca Planic să plece e și mai mare din cauza legislației. Extracomunitar, sârbul primește 15.000 de euro lunar, însă clubul consumă, cu tot cu taxe, 25.000 de euro în fiecare lună ca să-i achite salariul. 

Diferența e semnificativă: fotbaliștii din afara Uniunii Europene pot fi angajați în România doar cu contract de muncă, pentru ceilalți există contracte de activitate sportivă, cu taxe 10 la sută față de salariul net. 

Asta înseamnă că un român cu același salariu ca al lui Planici ar costa 16.500 de euro lunar, în vreme ce pentru sârb trebuie consumați 25.000 de euro. „Nici nu se pune problema să mai aduc extracomunitari!", a hotărât Becali.

VIDEO FCSB negociază transferul lui Dennis Man

Citește mai multe știri despre FCSB:

Gigi Becali trece din nou peste antrenor » Decizia clară: „Gata! Eu fac planul, nu Vintilă”

Criza precedentă: Gigi a fost singurul clarvăzător, restul Ligii 1 s-a prăbușit

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
ray51
ray51  •  07 Aprilie 2020, 17:09

"Când statul va anula starea de urgență" - chiar, cand? Se va intampla in urmatoarele 12 luni???

189254898748309
Claude SH  •  07 Aprilie 2020, 11:23

Când e vorba sa plătească un salariu de 15.000 euro, Ciobanul se da înapoi, nu vrea, dar vrea 10 milioane pe Man? Nu e cam mult? De la 400.000 la 10 milioane nu e cam mare diferența pentru un jucător care nu a realizat nimic?

ares321
ares321  •  07 Aprilie 2020, 08:32
Postat de m0zart pe 07 Aprilie 2020, 08:23

Mi se pare (foarte) curios că respectivii „crai ***”, mai tot timpul, își compun articolele jalnice împreună ! Zici că fac parte din grupul „***

Prin ce mari ratacesti vaporene?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează