FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Șanse infime să avem VAR în România în sezonul viitor » Alexandru Deaconu, vicepreședinte CCA: „Avem nevoie de 6 luni”

Alexandru Deaconu a dezvăluit că este nevoie de mininmum 6 luni pentru ca arbitrajul video să fie implementat // sursă foto: Guliver/gettyimages +49   FOTO
Alexandru Deaconu a dezvăluit că este nevoie de mininmum 6 luni pentru ca arbitrajul video să fie implementat // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 22:32

Alexandru Deaconu (48 de ani), vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a vorbit despre posibilitatea ca arbitrajul video să fie implementat în Liga 1 pentru sezonul următor.

Din nefericire, șansele ca începutul sezonului 2020/2021 să prindă Liga 1 cu arbitraj video sunt infime. Alexandru Deaconu a dezvăluit că în spatele demersului de a implementa video-arbitrajul există un proces minuțios, ce durează minimum 6 luni.

„Pentru pregătirea arbitrilor avem nevoie de 6 luni. Un arbitru, ca să poată folosi sistemul, trebuie să înțeleagă cum funcționează. În acel studio, este împreună cu un operator. Trebuie pregătit și acest operator. Ce putem spune este că noi continuăm pregătirea cu arbitri pe partea teoretică.

Ca un arbitru să fie certificat VAR are nevoie de foarte multe minute.  El trebuie să vizioneze un număr de 15 clipuri a câte 3 minute, de 3 ori, de dificultate mică mai întâi, apoi dificultatea crește. Vorbim de 75-100 de clipuri pe care trebuie să le rezolve. Apoi trecem la meciuri de simulator în care trebuie să exerseze, apoi avem meciurile offline, sunt mulți pași de făcut pentru a avea o aplicare bună a acestui protocol”, a dezvăluit vicepreședintele CCA la TV Telekom Sport.

Alexandru Deaconu: „Nu ține neapărat de noi”

Vicepreședintele CCA a dezvăluit că IFAB (Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal) are ultimul cuvânt de spus în privința implementării arbitrajului video. Înainte de a-și da acceptul, reprezentanții IFAB trebuie să se asigure că arbitrii români sunt instruiți potrivit pentru a utiliza acest sistem.

„Nu ține neapărat de noi. Ei vor veni să constate ceea ce se întâmplă în România din acest punct de vedere. Contează ce vor constata cei de la IFAB când vor veni. Fără acordul lor, nu putem avea VAR”, a declarat Alexandru Deaconu.

Dan Petrescu, suporter vocal al arbitrajului video

Antrenorul liderului CFR Cluj, Dan Petrescu, și-a exprimat în repetate rânduri admirația pentru arbitrajul video, pe care și-l dorește și în Liga 1. 

La finalul manșei tur a „16-imilor” de finală ale Europa League împotriva Sevilliei (scor 1-1), „Bursucul” a afirmat că echipa pe care o antrenează ar fi avut un avantaj imens în campionat dacă Liga 1 ar fi avut parte de arbitraj video:

„Îmi doresc VAR. Dan Petrescu vrea fotbal. Noi, cu VAR, aveam 10 puncte în față în Liga 1. Azi am avut VAR, am avut penalty. Și nu mai țipă nimeni. Îmi doresc să vină VAR-ul în România”, a spus Dan Petrescu.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din București, în plină pandemie de COVID-19

+45 FOTO

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

Citește și alte știri despre Liga 1:

DINAMO. Marius Șumudică declanșează operațiunea „Salvați Dinamo”: „Trebuie ajutați! Ar fi rușinos pentru fotbalul românesc să dispară”

POLI IAȘI. WOW! Încă o arenă ultramodernă în Liga 1: stadion în stil „Coroana Regelui Ferdinand”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
1923rapidgiulesti
1923rapidgiulesti  •  16 Aprilie 2020, 06:15

Aveti nevoie de blaturi,nu de luni..

Vezi toate comentariile (1)
Comentează