FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENOR

Situație inedită în Liga 1: Marius Croitoru, tehnicianul momentului, e antrenor de portari! E aproape să ducă echipa în play-off

Articol de , , - Publicat miercuri, 12 februarie 2020 09:00

Marius Croitoru (39 de ani) e pe cale s-o califice pe FC Botoșani în play-off pentru prima oară în istoria clubului. Fostul mijlocaș ofensiv a devenit antrenor astă-vară, pe nepusă masă, și nu are nici calificare pentru meseria asta, motiv pentru care lucrează „sub acoperire”.

Fotbalul românesc validează moda antrenorilor principali care ocupă alte posturi, de fapt, în organigrame și în contractele de muncă. Motivul e același peste tot: patronii aleg tehnicieni lipsiți de licența Pro, calificarea nesară în prima ligă, și atunci cluburile folosesc niște licențiați drept paravane, pentru ca echipele să fie conduse, în realitate, de necalificați.

Nu are voie să fie nici măcar secund

Exemplul extrem constituie chiar un indiciu că licența Pro nici nu e atât de importantă, până la urmă: Marius Croitoru are șanse mari s-o califice în play-off pe FC Botoșani, o formație care nu a mai participat în turneul pentru titlu niciodată în istoria ei. Croitoru nu are „Pro” și n-are nici măcar licența A, necesară unui secund. El e inclus în staff ca antrenor de portari!Jobul acesta e trecut și pe legitimația pe care Marius o poartă la gât în timpul partidelor.

Situație inedită în Liga 1: Marius Croitoru, tehnicianul momentului, e antrenor de portari! E aproape să ducă echipa în play-off

El avea nevoie să apară cumva în staff-ul tehnic ca să poată sta pe bancă și să le dea indicații jucătorilor. Cu licența B nu ar fi putut să ocupe un post mai important, așa că botoșănenii l-au angajat ca antrenor de portari. 

Trucul mai conține o latură amuzantă: Croitoru a fost mijlocaș ofensiv în cariera lui ca jucător, n-a avut nici o legătură cu pregătirea goalkeeperilor. Federația îi permite lui Marius să-și conducă echipa așa, pe ascuns. El a avut de suferit un pic doar când s-a certat cu Dan Petrescu. În apărarea lui Petrescu a sărit directorul sportiv Marius Bilașco: „Croitoru să ia Bacalaureatul și pe urmă să vorbească despre CFR Cluj! El are licența B luată prin Moldova, nici nu ar avea dreptul să antreneze în prima ligă. Unii au cheltuit bani și au consumat timp ca să obțină licențele pe care le solicită regulamentul!".

Federația își păcălește regula proprie

Condusă de antrenorul de portari Croitoru, FC Botoșani e a cincea în clasament, cu două puncte peste poziția a șaptea, prima care rămâne în play-out. Valeriu Iftime, președintele moldovenilor, l-a numit pe Marius antrenor principal astă-vară și a surprins cu decizia aceasta. El era director sportiv, nu antrenase pe nimeni nici măcar o zi, nu avea nici licențe.

Iftime nu a fost original în inventarea unui tehnician inexistent, în teorie. Becali l-a angajat pe Rădoi la FCSB când Mirel nu avea nicio licență, nu putea fi încadrat nici măcar ca antrenor de portari, era doar un fost fotbalist bun.Rădoi a devenit selecționer între timp și tot nu a ajuns să dețină "Pro", are licența A, care i-ar permite să fie secund în Liga 1. 

Noul antrenor al naționalei de tineret, Mutu, are tot "A", deci nici el nu ar avea dreptul să ocupe oficial vreun post ca "principal" în prima ligă.

2 antrenori de portariare FC Botoșani angajați: Marius Croitoru și Alin Bordeanu. Al doilea chiar e antrenor de portari, primul doar se folosește de postul acesta ca să conducă echipa. "Principalul" din documente e Mihai Ciobanu, un asistent al lui Croitoru, de fapt

Robert Ilyeș e tot antrenor de portari

Mai există un fost mijlocaș ofensiv devenit antrenor de portari, nu e Croitoru singurul. Robert Ilyeș, fostul fotbalist al Rapidului, e secundul lui Leo Grozavu la Sepsi.

 Dar e secund în realitate și antrenor de portari în acte, întrucât nici el nu are licența A, calificarea necesară unui asistent. La FCSB, Mihai Pintilii tocmai s-a retras din fotbal și e secundul lui Vintilă, însă activează ca „delegat”, tot pentru acoperire. Pintilii nu are nici el vreo calificare pentru antrenorat, nici nu ar fi avut timp să obțină licențe, din moment ce s-a retras din cariera de jucător acum o lună. 

Și mai sunt cazuri. Vasile Maftei e secundul lui Bogdan Andone la Astra, dar legitimația lui e tot de antrenor de portari, deși nici el n-a fost portar vreodată în carieră. Mai puțin forțat e cazul de la Clinceni: „principalul” Marin Dună e, de fapt, secundul asistentului din acte, Ilie Poenaru. Nici Poenaru nu are "Pro", de aceea a avut nevoie să închirieze diploma lui Dună.

Citește și: 

CFR Cluj l-a prezentat pe Răzvan Andronic! Dan Petrescu l-a adus pe omul care a răpus-o pe FCSB când era la FC Botoșani

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
520143398153430
Pavel Radu  •  12 Februarie 2020, 13:31

Mare fotbalist Croitoru .....

kamouniyak
kamouniyak  •  12 Februarie 2020, 12:19

Asa.....si? Daca e legal, de ce te bagi tu, GSP? Mi s-ar parea notmal sa poata fi angajat oricine ca antrenor, nu numai "fosti fotbalolisti". Ca nu mai ai loc de astia. Zici ca numai ei trebuie sa stea pe viata in fotbal. De ce trebuie sa fi fost fotbalist ca sa fii acceptat la scoala de antrenori?? Ce treaba are?? Sintem mii care suntem mai buni decat astia care antreneaza.

grim_reaper_cu_tesla
grim_reaper_cu_tesla  •  12 Februarie 2020, 12:05

Sa speram ca Dinamo ii bat pe cei de la FCSB si pierd la Medias !!!!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează