FOTBAL  »  Superliga  »  CSA STEAUA

Steaua se reinventează de la Ion » Încă o glorie la CSA: totul despre noul antrenor ales de Lăcătuș

Ion Ion (încercuit), în superechipa Stelei din anii '70
Ion Ion (încercuit), în superechipa Stelei din anii '70

Articol de GSP - Publicat joi, 09 martie 2017 00:00

Lăcătuş a ales antrenorul care va conduce echipa de fotbal a Armatei. E vorba despre Ion Ion, fost fotbalist în Ghencea în anii '70.

O glorie a Stelei va fi "principalul" echipei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Numele lui: Ion Ion, 62 de ani. Pentru generaţia de astăzi el poate că nu înseamnă mare lucru. Nu s-a remarcat ca antrenor, iar cariera de fotbalist şi-a încheiat-o acum aproape 3 decenii.

Totuşi, istoria fotbalului românesc, dar mai ales cea a clubului din Ghencea, îl plasează între jucătorii de top.

A evoluat în roşu şi albastru între 1972 şi 1979, perioadă în care a câştigat 4 trofee, a prins inaugurarea stadionului "Steaua", în 1974, a purtat şi banderola de căpitan şi a fost coechipier cu fotbalişti legendari: Iordache, Haidu, Coman, Anghelini, Sameş, Florin Marin, Vigu, Iordănescu, Tudorel Stoica, Liţă Dumitru, Marcel Răducanu. A fost antrenat de Emeric Ienei, Valentin Stănescu, Constantin Teaşcă, Gheorghe Constantin.

Ion Ion ar urma să aibă un salariu de 30.000 de euro pe an, va semna un contract pe două sezoane şi obiectivul va fi să reuşească promovarea la finalul fiecărui campionat. Echipa va debuta într-o competiţie oficială începând din vară, însă nu s-a decis dacă o va face din Liga  5 sau Liga  a 4-a.

Trupă legendară

Anul 1976 a fost unul formidabil pentru Ion Ion şi Steaua. El era titular într-o echipă plină de vedete, care a câştigat la pas titlul. Cu 7 puncte peste Dinamo, în condiţiile în care se acordau două puncte la victorie. S-a realizat şi eventul, într-o ediţie a Cupei României în care Steaua marca 19 goluri în cele 5 meciuri.

În toamna lui '76, Steaua juca în Cupa Campionilor cu FC Bruges, finalista Cupei UEFA din acea primăvară. Steaua a pierdut prima manşă, în Belgia, 1-2, gol Troi, iar la retur, Vigu a marcat devreme, scor la care Steaua era calificată, însă oaspeţii, antrenaţi de legendarul Ernst Happel, au egalat cu un sfert de oră înainte de final şi au mers mai departe. Ion Ion a fost în ambele jocuri titular.

Amintire cu Johan Cruyff

În urmă cu 2 ani, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Ion Ion rememora: "Am jucat cu Barcelona, în 1977, în Cupa UEFA, iar pe Camp Nou nea Imi Ienei m-a anunțat că eu trebuia să-l țin pe Johan Cruyff.

Mi-a înghețat sângele în vene! «Lasă, că n-o să fie așa greu, el vine după patru luni de accidentare, nu e complet refăcut», m-a liniștit nea Imi. Aiurea! În minutul 30 era 2-0 pentru ei, iar Cruyff zburda.

Am vrut odată să-l lovesc, am intrat cu talpa și am închis ochii să nu văd ce iese. N-a ieșit nimic. A doua zi mi-am văzut poza în ziar, cu talpa la un metru în aer, iar el sărea peste mine. Fotbalist uriaș. Țin minte că în repriza a doua, nea Imi l-a băgat pe Marcel Răducanu, care era fermecat de olandez.

Parcă nici nu-l interesa jocul, era cu ochii numai după Cruyff. «Marcele, treci și joacă, tu te uiți la el?», i s-a reproșat de pe bancă. La care Marcel: «Dar la cine vrei să mă uit, bre? La Ologeanu!?» Ologeanu era un fundaş la Reşiţa".

Echipa Stelei, care făcea eventul în 1976
V. Iordache - Anghelini, Agiu, Sameş, Vigu - Ion Ion, Dumitru, Iordănescu - Troi, V. Năstase, M. Răducanu. Antrenor: Emeric Ienei

CV Ion Ion

  • s-a născut în 1954
  • a jucat la Steaua (1972 - 1979), Rapid (1979-1986), Carpați Mârșa (1986-1988), Automatica Bucureşti (1988)
  • a câştigat două titluri cu Steaua: 1976, 1978
  • a cucerit două Cupe ale României, tot cu Steaua: 1976, 1979

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează