FOTBAL  »  LIGA 1  »  STEAUA

Steaua transferă puşti, exact ca înainte de a face marea echipă din ‘86

Articol de - Publicat sambata, 26 iunie 2010 00:00

Incredibilă asemănare între modul în care s-a plămădit marea echipă a Stelei din anii '80 şi felul în care e reconstruită acum de Piţurcă. Roş-albaştrii mizează din nou pe o fostă glorie pentru a reda strălucirea echipei.

Steaua apelează la istorie pentru a reconstrui echipa. Fostele glorii din staff şi din conducere chemate să-i readucă pe roş-albaştri în vîrf urmează aceiaşi paşi de la începutul anilor '80, cînd s-au pus bazele celei mai mari echipe din istoria României. Tandemul Piţurcă-Ienei urmează acum modelul fabricării Stelei '86, iar punctul de reper e anul 1983. Ce s-a întîmplat atunci seamănă izbitor cu ce se petrece acum.

1. Piţurcă rechemat la fel ca Ienei
În 1983, Steaua era în plină criză de rezultate. Ultimul titlu îl cîştigase tocmai în 1978, sub comanda lui Ienei, care fusese însă demis atunci, reproşîndu-i-se faptul că a terminat pe primul loc doar la golaveraj. Din '78 şi pînă în '83 s-a luat un singur trofeu, Cupa României în '79. A fost rechemat Ienei, văzut ca un salvator

În 2010, Steaua e în plină criză de rezultate. Ultimul titlu cîştigat datează din 2006, sub comanda lui Olăroiu, adus pentru prima dată la Steaua de Piţurcă în 2002. După 4 ani fără trofeu intern, Steaua apelează la antrenorul despre care se spune că a construit echipa ce a reuşit ultimele două titluri (2005, 2006). Numele lui? Victor Piţurcă.

2. Gardoş ca Belodedici, Răduţ ca Lăcătuş
În 1983, Ienei a pornit o strategie de transferuri fără precedent pentru acea vreme. Au fost aduşi nu mai puţin de 10 jucători noi. Un mix între fotbalişti mai experimentaţi, gen Piţurcă, Petcu, Pinter, şi puşti care nu spuneau nimic atunci, exemple fiind Belodedici (19 ani) şi Lăcătuş (19 ani).

În 2010, Piţurcă face exact la fel. A revoluţionat întreg lotul. A renunţat la nu mai puţin de 19 fotbalişti şi a adus, pînă în acest moment, nu mai puţin de 9 jucători noi. La fel ca Ienei, a îmbinat experienţa unor jucători precum Dorel Stoica şi Todorov cu tinereţea unor puşti precum Gardoş (21 de ani) şi Răduţ (19 ani).

3. S-au păstrat jucătorii de bază
În 1983, Ienei a păstrat cîţiva dintre jucătorii de bază pe care i-a găsit la echipă, jucători care au devenit apoi oameni foarte importanţi. Numele lor: Iovan, Tudorel Stoica, Balint, Majearu.
În 2010, Piţurcă a tras la xerox tactica de atunci. Deşi a tăiat în carne vie, a oprit cîteva piese pe care le vede ca fiind de bază în viitoarea echipă a Stelei. Numele lor: Nicoliţă, Stancu, Tănase, Kapetanos.

"Viorel Păunescu mi-a spus ceva chiar azi şi sînt întru totul de acord cu el. Mi-a zis aşa: «Steaua se reconstruieşte acum exact după modelul Steaua '86»"
Gigi Becali, patron Steaua

3 jucători din cei transferaţi pînă acum de Steaua erau născuţi în 1983, cînd s-au pus bazele marii echipe: Păcurar avea un an, Stanca 3 ani, iar Dorel Stoica 4 ani

"Atunci, a fost o strategie perfectă"
Ienei explică modul în care a reuşit să construiască acum 27 de ani o echipă ce avea să domine România şi Europa ani la rînd

- Domnule Ienei, care a fost începutul planului de reconstrucţie al Stelei '86?
- Vara anului 1983. Atunci am fost eu rechemat şi am gîndit bine ce urma să facem. Am căzut de acord că trebuie să aducem jucători de viitor, că pe unii dintre cei pe care îi avem trebuie să-i revigorăm, iar altora din lot să le dăm şansa să joace. Un exemplu e Belodedici.

- Adică?
- Mi-am dat seama imediat că e un superjucător. Nu m-a interesat că avea doar 19 ani, voiam să-l joc în primul "11", dar acolo era Iovan. I-am cerut lui Fane să joace pe dreapta. La început n-a vrut, dar l-am convins spunîndu-i: «Joacă acolo şi garantez că în doi ani vei fi unul dintre cei mai buni fundaşi dreapta din lume». Apoi, s-a format un cuplu de atacanţi excepţional, Piţurcă-Lăcătuş, chiar dacă ultimul avea atunci doar 19 ani.

- Dar nu s-a luat titlul în anul următor.

- Exact, am terminat pe 2, numai că noi luasem în calcul şi aşa ceva. Ca şi acum, eu cred că trebuia un plan gîndit pe mai mulţi ani în care e posibil să sacrifici chiar şi titlul, dar apoi să ai o echipă cu care să domini totul. Exact asta am făcut noi atunci, începînd din 1985 am luat aproape toate trofeele şi în ţară, dar şi în Europa.

"O echipă mare, aşa cum a fost Steaua '86, se construieşte luînd în calcul şi posibilitatea ratării titlului în primul an al planului. Nu trebuie să zici din start că nu iei titlul, dar dacă dai greşi, să nu dărîmi tot proiectul"
Emeric Ienei

"Gigi are dreptul să critice!"
Ciprian Tătăruşanu face notă discordantă faţă de colegii lui şi aprobă comentariile patronului: "Cît timp Gigi Becali dă banii, are tot dreptul să spună ce vrea. Şi pe mine m-a criticat, dar după evoluţii slabe, ceea ce e absolut normal". Portarul a comparat stagiul din Austria cu cel făcut în Antalya în iarnă, cînd antrenor era Stoichiţă: "Acum e mult mai greu, fiindcă e mai mult de muncă, programul e altul. Eu aş dormi două zile încontinuu după antrenamentele pe care le-am făcut aici!".

Vin în România mai devreme
Steaua îşi întrerupe cantonamentul din Austria cu o zi mai devreme decît era stabilit. Roş-albaştrii se întorc la Bucureşti joi seara, pe 1 iulie. Piţurcă a hotărît aşa, fiindcă doreşte să facă antrenament în Ghencea vineri, a doua zi de la sosire. Sîmbătă şi duminică, fotbaliştii vor fi liberi, o parte dintre ei avînd de gînd să folosească zilele ca să meargă pe Litoral. Luni, echipa revine în Austria, unde va sta pînă pe 16 iulie.

Pleşan s-a întors
Mijlocaşul Mihăiţă Pleşan (27 de ani) nu s-a înţeles cu gruparea ucraineană Karpatya Lvov şi s-a întors în România. Cel mai probabil, el se va antrena sub comanda lui Florin Marin, alături de fotbaliştii neincluşi de Piţurcă în lotul pentru Austria. Pleşan are şanse mici să continue şi în sezonul viitor la Steaua, el putînd pleca de la formaţia din Ghencea pentru 100.000 de euro.

> Piţurcă i-a anunţat pe jucători că luni au voie să meargă la cumpărături. Şedinţa de shopping trebuia să aibă loc miercuri, dar antrenorul i-a sfătuit atunci să se odihnească şi să renunţe la plan.
> Austriecii au tuns o porţiune din gazon, pentru ca steliştii să spună dacă sînt de acord ca aceea să fie înălţimea ierbii la amicalul de duminică. Boldici şi Piţurcă au inspectat terenul şi şi-au dat OK-ul.

Playtech: BREAKING: Ce a descoperit Marian Vanghelie în telefonul Oanei Mizil. E motivul pentru care a bătut-o


Comentarii (42)
bizarre88
bizarre88  •  26 Iunie 2010, 16:35

idee copiata de pe site-ul suporterilor stelisti...nu e frumos, zau...

radu2082
radu2082  •  26 Iunie 2010, 13:14

Articol de cacao marca GSP...deja m-am obisnuit..

pasu
pasu  •  26 Iunie 2010, 12:37

merda cisa rai

Vezi toate comentariile (42)
Comentează