FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Sare în apărarea lui Târnovanu, după gafa cu Universitatea Craiova: „Ce ușor e de la TV... Știți ce-mi place la el?”

Ștefan Târnovanu / foto: GSP +31   FOTO
Ștefan Târnovanu / foto: GSP

Articol de - Publicat luni, 20 februarie 2023 18:25 / Actualizat luni, 20 februarie 2023 20:49

Cristi Hăisan, 42 de ani, fost portar la FC Vaslui în prima parte a anilor 2000, are doar cuvinte de laudă la adresa lui Ștefan Târnovanu, goalkeeper-ul titular al celor de la FCSB, în ciuda erorii de la golul egalizator al Universității Craiova din derby-ul de duminică (1-1).

Ieșirea neinspirată a portarului a costat-o victoria pe FCSB în duelul contra juveților, dar fostul titular dintre buturile Vasluiului consideră că Târnovanu n-ar trebui să-și piardă locul de titular la roș-albaștri. Într-un interviu acordat pentru GSP.ro, Hăisan a enumerat calitățile pe care le-a remarcat la portarul de 22 de ani, militând pentru continuitate în cazul acestuia. 

Fostul portar din Liga 1, discurs vehement la adresa criticilor lui Tătărușanu: „Nu stresul e boala secolului, ci frustrarea!”
AC MILAN
Fostul portar din Liga 1, discurs vehement la adresa criticilor lui Tătărușanu: „Nu stresul e boala secolului, ci frustrarea!”

Solidar cu Ștefan Târnovanu, după gafa din FCSB - CSU Craiova: „Agil, foarte rapid, curajos”

„Îmi place Târnovanu. E generația asta foarte bună cu Târnovanu, Horațiu Moldovan, portari mai tineri, care fac acum pasul spre echipa națională. Mai e și Florin Iacob de la UTA. Sunt niște portari talentați. 

E o diferență de statură între Târnovanu și Horațiu Moldovan, dar ce-mi place la Târnovanu e că e foarte agil, foarte rapid, îmi place că e curajos, își asumă răspunderea, chiar dacă mai greșește. Ce portar n-a greșit? Ce portar n-a ieșit greșit pe o centrare? Nu există portarul perfect!

(...) Cum spunea și Lobonț, e foarte greu să judeci de pe margine prestația unui portar, în special când vine vorba de centrări. E vorba despre poziționare, anticipare, curaj. Nu doar «Ieși, bă, că ți-a dat ăla în 4 metri!». Ce ușor e de la televizor...dar când vine mingea aia cu o viteză de nu știu câte ori mai mare decât viteza ta de reacție, e greu”, a spus Cristi Hăisan, în dialogul cu GSP.ro. 

5a fost nota primită de Târnovanu în ediția de azi a Gazetei, după prestația din meciul cu CSU Craiova

+27 FOTO

„Nu poți spune că nu e portar că nu iese pe centrări”

Hăisan demontează ideea conform căreia școala românească de portari ar fi una învechită, explicând cu lux de amănunte de ce consideră că portarii de astăzi au tendința de a sta mai mult „lipiți” de linia porții

„Eu cred și sunt convins că școala portarilor români e una foarte bună. Referitor la centrări, e vorba de feeling. Exact ca la piloții de curse, trebuie să ai feeling-ul când să depășești și când nu. Trebuie să ai un tempo, să te coordonezi foarte bine cu acel tempo, să coordonezi viteza ta de reacție cu viteza mingii.

Dar nu poți spune că nu e portar că nu iese pe centrări. Hai să vedem pe câte centrări iese Ter Stegen la Barcelona, hai să vedem pe câte centrări se iese în Anglia!

Din momentul în care a apărut acest tip de apărare în zonă, când ai un grup de jucători poziționați pe 7 sau 8 metri, este foarte greu, mai ales când adversarul atacă poarta...Trebuie să te coordonezi, să ieși printre adversari, să-ți ocolești și coechipierii tăi, să te intersectezi cu mingea în punctul X, să o și prinzi.

Sare în apărarea lui Târnovanu, după gafa cu Universitatea Craiova: „Ce ușor e de la TV... Știți ce-mi place la el?”
Gafa lui Târnovanu i-a costat pe roș-albaștri două puncte/ foto: Ionuț Iordache (GSP)

Eu am prins și perioada în care se făcea marcaj om la om, iar fiecare om avea în responsabilitatea lui un jucător. Am impresia că atunci era un pic mai mult spațiu în careu pentru portar. Se venea de undeva de la 14 metri, jucătorii nu stăteau ficși. Acum, prima linie stă undeva pe 7 metri. Mi se pare că e un pic dificil acum, cu acei jucători ficși care-ți blochează traiectoria.

Am impresia că este un pic mai dificil ca înainte, dar asta nu înseamnă că nu se poate ieși pe centrări. Tu îți asumi ceva! Îți părăsești poarta să te întâlnești cu mingea în punctul X. Dacă tu ai părăsit poarta și nu te-ai întâlnit cu mingea în acel punct X, e gol! Acum, mulți nu-și mai asumă riscul ăsta de a ieși. Zic: «Îi am pe ăștia patru care stau aici în zonă, lasă că dau ei». Cam așa se pune problema”, a mai spus Hăisan.

VIDEO Concluziile lui Eugen Neagoe după derby-ul FCSB - Universitatea Craiova 1-1

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Fostul portar din Liga 1, discurs vehement la adresa criticilor lui Tătărușanu: „Nu stresul e boala secolului, ci frustrarea!”

VIDEO Ștefan Târnovanu își recunoaște greșeala de la golul de 1-1 și dezvăluie ce s-a întâmplat înaintea fazei: „A intervenit peste arbitru”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
Jj23ab
Jj23ab  •  20 Februarie 2023, 21:31

Oricum, tot Tarnovanu ramane in poarta Fotbal Club Fcsb-ului, e mult mai vandabil

John_Doe
John_Doe  •  20 Februarie 2023, 20:54

Vlad e mult mai bun. Uitați-vă ce procent din șuturile pe poartă Stelei se transformă în gol. În plus, Tarnovanu sta doar pe linia porții, e ca și cum ai avea un jucător în minus, îl rugau fundașii sa iasă pentru a prinde mingile, dar el nimic. Vlad e mult mai curajos

dandana
dandana  •  20 Februarie 2023, 19:09

Asa suntem moi români le luăm capul, și suntem mari profesioniști. A fost devierea, probabil fără portarul era pe ea. Prea luam meritele jucătorilor de la Craiova ca a greșit portarul. Dar când au greșit cei de la Craiova la gol a fost bine? În fotbal greșelile fac diferența, asa nu ai putea sa bați dacă stai sa nu ei gol. Păcat ca vorbim doar de greșeală, dar de faza care a făcut golul ca nu a fost urâtă., și cred caci golul a fost mai frumos construit ca la fcsb care din eroare a ajuns la acel jucător s-o a dat gol

Vezi toate comentariile (3)
Comentează