INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  AC MILAN

EXCLUSIV Fostul portar din Liga 1, discurs vehement la adresa criticilor lui Tătărușanu: „Nu stresul e boala secolului, ci frustrarea!”

Ciprian Tătărușanu / Sursă foto: Guliver/Getty Images +23   FOTO
Ciprian Tătărușanu / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 20 februarie 2023 15:33 / Actualizat luni, 20 februarie 2023 18:35

Fostul goalkeeper Cristian Hăisan (42 de ani), fotbalist cu aproape 100 de apariții în Liga 1, vorbește din Anglia, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, despre situația la zi a portarilor români. Fostul titular din poarta Vasluiului insistă să laude parcursul lui Ciprian Tătărușanu de la Milan și le arată obrazul contestatarilor românului. 

În continuare în poarta „diavolilor”, profitând de absența îndelungată a lui Mike Maignan, Ciprian Tătărușanu a provocat o „avalanșă” de reacții pro și contra în ultimele luni. Goalkeeper-ul a alternat momentele pozitive cu cele în care a fost criticat de presa din Italia sau chiar de compatrioții săi, care nu s-au ferit să taxexe fiecare ezitare a lui „Tătă”.

Din Marea Britanie, acolo unde s-a stabilit de mai mulți ani, Cristi Hăisan face un rechizitoriu dur împotriva criticilor lui Tătărușanu, lăudându-l pe fostul său adversar din prima ligă a României, precum și bornele atinse de acesta la Milan

Cristian Hăisan: „Tătărușanu a fost egalul cuvântului constanță”

„Hai să fim serioși... ce oameni răutăcioși mai pot spune ceva despre el? La ora actuală, e singurul portar român care apără în Champions League. 

Eu nu știu ce vor cârcotașii ăștia. Ai un portar care joacă la o echipă de top din Europa, îți joacă în Champions League, îți joacă în campionatul respectiv, chiar dacă a avut o perioadă în care nu a evoluat. Nu știu cum pun unii problema... Tătărușanu trebuia cumva să fie un Maldini indispensabil pentru AC Milan?

Mie mi-a plăcut de el de când era copil și a început să apere la Gloria Bistrița. A fost genul de portar care nu prea a ieșit în evidență cu ceva senzațional, dar a fost egalul cuvântului constanță! E părerea mea”, a spus Hăisan, pentru GSP.ro. 

31 de goluriîn 23 de meciuri a primit Tătărușanu la Milan în acest sezon

Hăisan îl apără pe Tătărușanu: „E urât când spun ai noștri ceva despre el”

„(...) Nu vreau să comentez ce spun ai lor despre Tătărușanu, dar e urât dacă spun ai noștri ceva despre el. Indiferent că-s antrenori, foști portari sau oameni de televiziune, e urât să vorbești fără rost. Ăia care comentează pe internet sunt tot ăia care stau în tribună și te înjură! (...) Nu stresul e boala secolului, ci frustrarea! Avem atât de mulți frustrați la noi în țară, mă și mir că mai au loc și nu se dau cap în cap între ei!

Să spui că nu e portar fiindcă n-a ieșit pe o centrare înseamnă că nu te-ai spălat pe ochi! (...) Unii care n-au nicio treabă și nici nu știu să-și pună o pereche de mănuși în mână se apucă și dau sfaturi, se cred mari specialiști.

Lăsați-i pe ăia care au fost portari să vorbească! De ce Florin Prunea nu spune nimic despre Tătărușanu? De ce nu spune nimic Stelea? De ce nu zice nimic Bogdan Lobonț despre Tătărușanu? Să vorbească ăștia despre Tătărușanu, nu neica nimeni!” afirmă omul care a apărat timp de opt ani poarta lui FC Vaslui. 

Sare în apărarea lui Târnovanu, după gafa cu Universitatea Craiova: „Ce ușor e de la TV... Știți ce-mi place la el?”
FCSB
Sare în apărarea lui Târnovanu, după gafa cu Universitatea Craiova: „Ce ușor e de la TV... Știți ce-mi place la el?”

14 meciuriare Tătărușanu în Liga Campionilor: 8 cu Milan și 6 cu FCSB. Plus șase apariții în tururile preliminare

Poți spune ceva despre Tătărușanu dacă ar fi fost la o anumită echipă de trei ani de zile și n-ar fi apărat decât două etape. Atunci poți avea o discuție vizavi de postura lui de acolo. Dar când el a fost la niște echipe la care a jucat...Mai mult decât să joci în campionat și în Champions League, ce vrei mai mult?

- Cristian Hăisan

„E vorba de feeling la centrări, exact ca la piloții de curse”

Întrebat despre punctul vulnerabil al „veteranului” din poarta lui Milan, și anume modul în care gestionează ieșirile pe centrări, Hăisan a explicat cu lux de amănunte de ce consideră că portarii de astăzi au tendința de a sta mai mult „lipiți” de linia porții, demontând ideea că școala românească de portari ar fi una învechită. 

„Eu cred și sunt convins că școala portarilor români e una foarte bună. Referitor la centrări, e vorba de feeling. Exact ca la piloții de curse, trebuie să ai feeling-ul când să depășești și când nu. Trebuie să ai un tempo, să te coordonezi foarte bine cu acel tempo, să coordonezi viteza ta de reacție cu viteza mingii. 

Dar nu poți spune că nu e portar că nu iese pe centrări. Hai să vedem pe câte centrări iese Ter Stegen la Barcelona, hai să vedem pe câte centrări se iese în Anglia! 

Din momentul în care a apărut acest tip de apărare în zonă, când ai un grup de jucători poziționați pe 7 sau 8 metri, este foarte greu, mai ales când adversarul atacă poarta...Trebuie să te coordonezi, să ieși printre adversari, să-ți ocolești și coechipierii tăi, să te intersectezi cu mingea în punctul X, să o și prinzi. 

Cristian Hăisan. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Cristian Hăisan. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Cristian Hăisan. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Cristian Hăisan. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Cristian Hăisan. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
+19 FOTO

Eu am prins și perioada în care se făcea marcaj om la om, iar fiecare om avea în responsabilitatea lui un jucător. Am impresia că atunci era un pic mai mult spațiu în careu pentru portar. Se venea de undeva de la 14 metri, jucătorii nu stăteau ficși. Acum, prima linie stă undeva pe 7 metri. Mi se pare că e un pic dificil acum, cu acei jucători ficși care-ți blochează traiectoria. 

Am impresia că este un pic mai dificil ca înainte, dar asta nu înseamnă că nu se poate ieși pe centrări. Tu îți asumi ceva! Îți părăsești poarta să te întâlnești cu mingea în punctul X. Dacă tu ai părăsit poarta și nu te-ai întâlnit cu mingea în acel punct X, e gol! Acum, mulți nu-și mai asumă riscul ăsta de a ieși. Zic: «Îi am pe ăștia patru care stau aici în zonă, lasă că dau ei». Cam așa se pune problema”, a mai spus Hăisan. 

2002-2010e perioada în care Cristian Hăisan a apărat la FC Vaslui

VIDEO Cristian Hăisan, comparație între generația lui și cea actuală: „Mă uit la portarii din ziua de azi și îmi fac cruce cu ambele mâini”

Citește și alte știri de actualitate:

Bornă impresionantă atinsă de Tătărușanu » Printre cei mai buni de la Milan + Ce a spus Ciprian

Scandal uriaș la PAOK - AEK! Incidente, atac la arbitri, Răzvan Lucescu insultat: „Nu știu dacă există în România așa ceva”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (11)
dimco61
dimco61  •  21 Februarie 2023, 08:23
Postat de dobrin pe 20 Februarie 2023, 18:42

S-a mai indreptat in ultimele meciuri, cu Monza a fost cel mai bun de pe teren.

Am vazut imaginea aceea,cand il certau 6 colegi dupa ce a luat un gol.In locul antrenorului,nu as fi permis niciodata asa ceva.Cand iei meci de meci 3-4 goluri,nu poti sa dai vina doar pe portar.Niciun portar din lume nu poate face minuni,daca are in fata o aparare care doarme si apoi incearca sa gaseasca un singur vinovat.

procter
procter  •  21 Februarie 2023, 04:13

Pentru ca Simona nu joaca, frustrații se iau de Tatarusanu. *** ….. Suntem cu toții de nimic, ne lăsam conduși de niște *** și batem in cine iese un pic deasupra.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

emil1986
emil1986  •  20 Februarie 2023, 18:55
Postat de ionescugeorge77 pe 20 Februarie 2023, 16:55

...italienii au recunoscut ...nu i de vina *** ...de vina sunt cei care l baga in poarta ...

Praz, mai ai frati?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează