FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

EXCLUSIV TAS a dat verdictul, după doi ani, în procesul pe care Pițurcă i l-a intentat lui Mititelu pentru cele 7 milioane de euro

Pițurcă și Mititelu, în perioada în care făceau echipă la Craiova
Pițurcă și Mititelu, în perioada în care făceau echipă la Craiova

Articol de - Publicat marti, 25 aprilie 2023 15:08 / Actualizat marti, 25 aprilie 2023 16:48

FCU Craiova a câștigat la TAS procesul în care Victor Pițurcă (66 de ani) solicita despăgubiri de 7 milioane de euro. ♦ Fostul selecționer se adresase forului de la Lausanne în 2021 și a plătit 50.000 de euro pentru taxa de procedură. ♦ Pițurcă își mai poate recupera banii doar în urma dosarului de insolvență, unde se află înscris la masa credală

  • CONTEXT:
  • Victor Pițurcă se judecă de mult timp cu Adrian Mititelu pentru banii aferenți clauzei de reziliere după ce a fost demis de echipa din Bănie
  • Conflictul dintre Pițurcă și Mititelu a stat la baza excluderii din fotbal a clubului FC Universitatea Craiova de către FRF și LPF
  • După falimentul societății, în 2012, Pițurcă s-a înscris la masa credală. El se află în fruntea tabelului celor înscrişi, revendicând despăgubiri în valoare de 6.964.893 euro.
  • În decembrie 2021, Tribunalul Dolj a decis ca societatea aflată în faliment să fie despăgubită de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor cu circa 13 milioane de euro, pentru un teren de 43 de hectare din Craiova. Suma ar fi urmat să acopere și despăgubirile solicitate de Pițurcă, însă procesul e încă pe rol și decizia nu a fost pusă în executare.
  • Pițurcă a căutat astfel o cale mai rapidă pentru a obține un verdict favorabil și a mers și la Lausanne.

În paralel cu judecata civilă din România, fostul selecționer a decis în 2021 să-și caute dreptatea și la TAS, după modelul jucătorilor australieni care au avut câștig de cauză la Lausanne. Ei și-au recuperat banii de la actuala societate a lui Mititelu, pe care funcționează FCU Craiova.

În cazul fotbaliștilor străini, TAS a considerat că actuala echipă a lui Mititelu este continuatoarea celei care a falimentat și că e bună de plată pentru datoriile acumulate de defuncta Fotbal Club U Craiova SA. Iar Pițurcă s-a folosit de acest precedent și aștepta un verdict favorabil și în cazul lui. 

Pițurcă a pierdut procesul de la TAS în care solicita despăgubiri de 7 milioane de euro: „Un detaliu a făcut diferența la Lausanne”

Însă TAS a judecat de această dată în favoarea grupării din Bănie. Clubul oltean s-a apărat invocând faptul că Victor Pițurcă nu se mai putea adresa instanțelor sportive  deoarece s-a adresat mai întâi instanțelor civile, când s-a înscris la masa credală în dosarul de insolvență al Fotbal Club U Craiova SA.

TAS a dat verdictul, după doi ani, în procesul pe care Pițurcă i l-a intentat lui Mititelu pentru cele 7 milioane de euro
Dan Idita, avocatul care a reprezentat FCU Craiova în litigiul de la TAS

„A fost un proces dificil, întrucât exista deja o practică a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne cu privire la punerea în executare împotriva noii entități U Craiova 1948 SA a deciziilor obținute de foștii jucători ai Fotbal Club U Craiova SA împotriva acesteia. 

Mergând pe principiul continuității sportive, stabilind clar faptul că U Craiova 1948 SA este continuatoare activității fotbalistice a echipei Universitatea Craiova, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dispus obligarea noii entități la plata drepturilor salariale ale jucătorilor, materializate prin decizii pronunțate de instanțele sportive.

Și în cazul lui Victor Pițurcă TAS a reținut că U Craiova 1948 SA este continuatoarea activității fotbalistice a Fotbal Club U Craiova SA. Întrucât această situație de fapt nu o puteam contrazice, pentru a câștiga procesul a trebuit să arătăm diferența între situația domnului Victor Pițurcă și a celorlalți 6 jucători care obținuseră soluții favorabile la TAS.

Diferența, argumentul hotărâtor, a constat în faptul că, spre deosebire de jucatorii australieni, Victor Pițurcă a materializat hotărârea obținută la instanțele sportive în civil. Astfel a introdus hotărârea în circuitul civil, investind- o cu formulă executorie și ulterior făcând cerere de înscriere la masa credală în dosarul de insolvență, alegând potrivit principiului «electa una via» (n.r. - principiu potrivit căruia odată aleasă o cale jurisdicțională nu se poate recurge la o alta) modul în care va executa hotărârea obținută”, a precizat Dan Idita, avocatul care a reprezentat FCU Craiova în litigiul de la TAS.

Părțile așteaptă acum motivarea deciziei de la TAS

Victor Pițurcă rămâne în continuare înscris la masa credală și mai trebuie să aștepte să vadă dacă își va putea lua banii de acolo.

Citește și alte știri din fotbalul intern:

Secretul succesului » Schimbarea majoră făcută de Gheorghe Hagi la Farul » S-a inspirat din fotbalul occidental
FARUL
Secretul succesului » Schimbarea majoră făcută de Gheorghe Hagi la Farul » S-a inspirat din fotbalul occidental
Gabi Tamaș a avut oferte de la Bayern Munchen și Lazio: „Am făcut câteva prostioare și am pierdut două transferuri”
GSP LIVE
Gabi Tamaș a avut oferte de la Bayern Munchen și Lazio: „Am făcut câteva prostioare și am pierdut două transferuri”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (91)
tzintaru
tzintaru  •  30 Aprilie 2023, 21:53
Postat de eterrna.terrra.nova pe 30 Aprilie 2023, 20:49

:)) compenentii Craiovei Maxima sunt cu noi, stadionul e plin, echipa lupta pentru podium in fiecare an. Singura echipa care imi aduce aminte de Voluntari este fc who, nascuta in 2017 si cu cam acelasi nr de spectatori.

Stadion plin cu Steaua doar,în deplasări sunteți 0!

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  30 Aprilie 2023, 20:49
Postat de tzintaru pe 29 Aprilie 2023, 20:50

Pai și ce dacă a fost trecută prin mai multe societăți?Au avut continuitate sportivă.CSU nu o sa aibă niciodată palmaresul de dinainte de 2013.Iar fara acele performante,este un fel de Voluntari!

:)) compenentii Craiovei Maxima sunt cu noi, stadionul e plin, echipa lupta pentru podium in fiecare an. Singura echipa care imi aduce aminte de Voluntari este fc who, nascuta in 2017 si cu cam acelasi nr de spectatori.

tzintaru
tzintaru  •  29 Aprilie 2023, 20:50
Postat de eterrna.terrra.nova pe 28 Aprilie 2023, 15:51

Nu cred ca echipa dezafiliata era originala, a fost trecuta de la societate la societate si asta inaintea lui mititelu. Tocmai din acest motiv sustin CS Universitatea pentru ca au putut sterge cu buretele periodele rusinoase Ilinca, Ninel, Netoiu samd. Clubul a fost fondat in 48 sub forma clubului sportiv si este excelent ca au reinfiintat sectia de fotbal.

Pai și ce dacă a fost trecută prin mai multe societăți?Au avut continuitate sportivă.CSU nu o sa aibă niciodată palmaresul de dinainte de 2013.Iar fara acele performante,este un fel de Voluntari!

Vezi toate comentariile (91)
Comentează