FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

TUDOR BĂLUȚĂ LA BRIGHTON // Gică Hagi, venituri de zeci de milioane de euro în 6 ani » Portretul lui Tudor Băluță, cea mai recentă a afacere marca Viitorul

Articol de , , - Publicat vineri, 01 februarie 2019 15:30

Gică Hagi și Viitorul au mai dat o lovitură joi: Tudor Băluță la Brighton, în Premier League, pe 3 milioane de euro. "Regele" a încasat o sumă uriașă din 2003 încoace din vânzări de jucători, fiind depășit doar de FCSB, cu 50 de milioane de euro.

Nu e mercato, de iarnă sau de vară, fără ca Hagi să vândă câte un fotbalist pe o sumă considerabilă. Acum, Tudor Băluţă va face obiectul unui megatransfer, din două unghiuri diferite. Primul: campionatul în care va ajunge, unul de top al Europei, destinaţia tânărului mijlocaş fiind Brighton, formaţie din Premier League. Al doilea: suma imensă pe care Viitorul o va primi în schimbul său: 3 milioane de euro. Aceeaşi cu care, de exemplu, FCSB i-a vândut pe Ogăraru la Ajax în 2006 şi pe Chipciu la Anderlecht, în 2016.

Tudor Băluţă, care în martie va împlini 20 de ani, este un produs 100% al Şcolilor de Fotbal care le aparţin lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Băluţă a fost selectat pentru prima dată la fotbal, în mod organizat, de Popescu, la academia lui de la Târgovişte, după care a fost cedat la Viitorul. Hagi l-a debutat în prima ligă la finalul sezonului 2015-2016, iar după plecarea lui Nedelcu la FCSB l-a văzut drept înlocuitorul perfect pentru a evolua mijlocaş central defensiv în sistemul 4-3-3 pe care îl foloseşte. 

Rămâne la Viitorul până la vară

Gică Popescu a vorbit la superlativ despre Băluţă. Aflat într-o emisiune la Telekom Sport, fostul internaţional a dezvăluit că "pentru doi jucători m-au sunat echipe de afară să ceară referinţe. Nu vă spun numele cluburilor, vi le dezvălui pe cele ale fotbaliştilor, Ianis Hagi şi Tudor Băluţă.

Băluţă provine de la şcoala mea de fotbal, s-ar putea să fiu subiectiv. Este un jucător care are atât de multe calităţi încât îmi pare imposibil să nu reuşească. Are tot ce îi trebuie pentru a ajunge de top. E un băiat foarte inteligent, tehnică incredibilă, statură, deposedează, pasează, nu se sperie sub presiune.

E un băiat foarte serios, dar are nevoie şi de noroc, şi de conjunctură. Cea mai importantă calitate a lui e inteligenţa. Ştiţi unde te ajută cel mai mult inteligenţa? Să rezişti la presiune, e cel mai important în fotbalul de nivel înalt”.

Băluţă nu va fi cedat de Viitorul în această iarnă, ci se va urma procedura din cazul lui Cristi Ganea. Brighton îl va lăsa să joace sub comanda lui Hagi până în vară, iar după turneul final al CE U21 va ajunge la gruparea din Albion. În prezent, Brighton, unde se află şi Florin Andone, ocupă locul 13, la 7 puncte peste ultimul loc care retrogradează. 

Paradoxul Băluţă: de la U19 direct la seniori

Deşi e eligibil pentru naţionala de tineret, Tudor Băluţă n-a bifat nici măcar un minut în ultima campanie a echipei naţionale de tineret, care a reuşit calificarea la turneul final al Campionatului European, ce va avea loc în iunie, în Italia.

Băluţă are 9 selecţii în reprezentativa U19, însă de acolo a făcut direct saltul la naţionala de seniori, unde Cosmin Contra l-a chemat anul trecut. A bifat, la debut, 21 de minute în amicalul cu Chile, din luna mai, apoi a fost titular în România - Serbia 0-0, în Liga Naţiunilor, meci în care a fost printre cei mai buni tricolori. A jucat şi în meciul cu care am încheiat 2018, în Muntenegru - România 0-1 a evoluat ultimele 3 minute.

17 ani,o lună şi o săptămână avea Tudor Băluţă în momentul debutului în Liga 1, produs pe 2 mai 2016 în meciul Viitorul - ASA Tg. Mureş 6-1

42 de meciuri şi două goluri are Tudor Băluţă în Liga 1

1,91metri măsoară Tudor Băluţă, niciun mijlocaş din lotul actual al lui Brighton nu are peste 1,90 metri

2 e numărul golurilor pe care Băluţă le-a marcat în acest sezon de Liga 1, pe parcursul căruia a fost eliminat de două ori şi a încasat şi alte 4 "galbene"

Hagi a vândut de două echipe bune

Echipa 1: X - C. Manea, Boli, Bălaşa - R. Benzar, R. Marin, T. Băluţă, C. Ganea - I. Hagi - Fl. Tănase, Fl. Coman
Echipa 2: X - I. Filip, Mitrea, Toşca - N. Roşu, Nedelcu, Cicâldău, Mitriţă - G. Iancu - Ţucudean, Chiţu

Top 10 vânzări Viitorul

clipboard01 

În 6 ani: 23 de milioane de euro

Primul fotbalist pe care Viitorul l-a vândut după ce a promovat a fost Gabi Iancu. Mijlocaşul a fost cedat la FCSB pentru 500.000 de euro. De atunci, ianuarie 2013 şi până astăzi, Hagi a cedat jucători în valoare totală de 23 de milioane de euro. Rezultă o medie de aproape 4 milioane de euro pe sezon! Singura echipă care a vândut mai bine în aceeași perioadă e FCSB, cu 50 de milioane de euro încasări. 

Topul vânzărilor în ultimii 6 ani

clipboard04 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
doze
doze  •  01 Februarie 2019, 17:10

de ce nu spune fiscul nimic, despre afacerile lui hagi cu plati prin offshore, in cazul manea si altii?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează