FOTBAL  »  Superliga  »  ACUZAȚII

Un nou scandal de proporții în arbitraj! FRF a dezvăluit numele arbitrilor anchetați că au jucat la pariuri: „Amendă de 300.000 de lei și suspendare doi ani!”

Articol de , , - Publicat luni, 24 aprilie 2023 18:54 / Actualizat luni, 24 aprilie 2023 19:22

Pe lângă scandalul greșelilor majore ale „centralilor” din Liga 1, Comisia Centrală a Arbitrilor și Federația Română de Fotbal e implicată într-un nou scandal de proporții: arbitri care au conturi online la pariuri

Subiectul a fost dezvăluit în exclusivitate de Gazeta Sporturilor la începutul lunii martie. Atunci când, nu mai puțin de 20 de arbitri ar fi fost anchetați de către Departamentul de Integritate al FRF pentru că au încălcat regulamentele interne și internaționale și au jucat la pariuri.

Vorbim de arbitri care fac parte din loturile pentru Liga 2 și Liga 3! S-a început procedura de anchetare a acestora
sursele Gazetei

Acum, la mai bine de o lună de la dezvăluirile ziarului, Federația Română de Fotbal a publicat oficial lista celor care au încălcat regulamentele interne și internaționale și ar fi jucat la pariuri sau ar fi deținut conturi deschise pe numele lor la diferite agenții de pariuri.

Cele 8 nume de arbitri asistenți care se judecă în acest moment cu Comisia de Disciplină din cadrul FRF sunt:

  • Călin Daniel Eduard (Bucureşti) - Liga 2
  • Gozman Pop Cristian Dumitru (Oradea) - Liga 3
  • Jivan Mihai Adrian (Arad) - Liga 3
  • Fuior Constantin - Cosmin (Brăila) - Liga 3
  • Toader Răzvan Nicușor (Bistrița Năsăud) - Liga 3
  • Svatsinka Daniel - Roberto (Reșița) - Liga 3
  • Soponar Răzvan Ionuț (Baia Mare) - Liga 2
  • Pâslaru Andrei (Arad) - Liga 3

Din informațiile GSP.RO, la ultimul curs al arbitrilor care a avut loc la începutul acestui an, președintele CCA, grecul Kyros Vassaras le-a transmis un ultimatum și „le-a dat termen două săptămâni să-l informeze despre conexiunea lor cu jocurile de noroc, în cazul de față cu pariurile”, după cum susțin sursele ziarului.

Au sfidat mesajul șefului CCA

Mesajul șefului CCA către arbitri la momentul respectiv a fost următorul: 

În două săptămâni trebuie să vă rezolvați situația. Poate unii dintre voi aveți conturi de 20 de ani, n-ați mai jucat, sau nu le-ați închis. Poate a făcut altcineva cont pe numele vostru și nu jucați voi sau jucați voi pe conturile altcuiva. Aveți timp să închideți tot, să veniți la mine și să-mi spuneți dacă ați jucat și pe ce”.

O mare parte dintre cei incriminați au dat curs „invitației” grecului și și-au rezolvat problema. Au fost însă și alții, în special la ligile inferioare, care au sfidat mesajul șefului CCA, motiv pentru care au intrat în procedura de anchetă a Departamentului de Integritate al FRF, apoi au ajuns pe masa Comisiei de Disciplină. 

În cazul celor 8 arbitri dosarul a rămas în pronunțare urmând să le fie anunțate sancțiunile în scurt timp. 

Mai mult, lista celor care urmează să ajungă să fie judecați este mult mai mare, cercetările disciplinare fiind în desfășurare și vor continua și în perioada viitoare. Din informațiile GSP pe listă mai există cel puțin 15 arbitri anchetați.

Ce spune Articolul 60 – Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor

- punctul 5. Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:

  • a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;
  • b) penalitate sportivă de 300.000 de lei.

În schimb, cei care decis să „colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acţiuni” se încadrează la „Articolul 60 bis – Integritatea meciurilor”: „Abaterile prevăzute în prezentul articol se sancționează cu măsura suspendării de la o lună la 12 luni și penalitate sportivă de la 10.000 lei la 150.000 de lei”.

Citește și:

Delegare halucinantă permisă de Kyros Vassaras » Istvan Kovacs și Andrei Chivulete erau în Kuweit când Horațiu Feșnic distrugea Rapid - FCSB!
ARBITRAJ
Delegare halucinantă permisă de Kyros Vassaras » Istvan Kovacs și Andrei Chivulete erau în Kuweit când Horațiu Feșnic distrugea Rapid - FCSB!
Doamnelor şi domnilor: Gigi Becali! » De la „Lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor” la „Gata, eu ies din fotbal” în doar 6 zile
FCSB
Doamnelor şi domnilor: Gigi Becali! » De la „Lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor” la „Gata, eu ies din fotbal” în doar 6 zile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
ciinefoarterosu
ciinefoarterosu  •  24 Aprilie 2023, 22:28

gaman trebuie sa fie cap de listă!

1cesare
1cesare  •  24 Aprilie 2023, 20:56

... vrăjeală ... numai arbitri de eșalonul 2 și 3 pe listă la pariuri ... de parcă ăia de primul eșalon sunt sfinţi ... *** având 'spate' ... feșnic arbitra de maniera aia,fără ***,ce era *** să se saboteze singur? Având ***,are 'spate' ... va scăpa basma curată... arbitru fifa :))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

soimiisibiu
soimiisibiu  •  24 Aprilie 2023, 20:20

Pai dacă le da 300000 lei amenda cine o plătește? Bulea spătarul. Se lasă de arbitraj și le ia FRF boii de la bicicleta.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează