FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

Verdict IMENS: Curtea de Apel Timișoara a decis că CS Universitatea Craiova deține palmaresul Științei! Hotărârea mai poate fi atacată cu recurs

Articol de - Publicat luni, 10 iulie 2023 11:30 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 14:52

Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat astăzi în procesul dintre FCU Craiova și CSU Craiova pentru palmaresul istoric al Științei. ♦ Decizia este una istorică: conform instanței, CS Universitatea Craiova deține dreptul de proprietate asupra palmaresului sportiv al echipei istorice în baza asocierii cu Clubul Sportiv Universitatea, club de drept public ♦ Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile

  • Cazul la zi, pe scurt:
  • CS Universitatea Craiova, clubul lui Mihai Rotaru, a cerut în instanță, printre altele, recunoașterea faptului că deține întregul palmares al clubului alb-albastru, din 1948 până în 1991.
  • În 2018, după mai multe pronunțări ale instanțelor, Curtea de Apel Timișoara a decis că "nu există nicio dovadă că reclamanta a fost înființată în 1948, ci, dimpotrivă, din actele ei rezultă că s-a înființat în 1991 și a dobândit personalitate juridică în 1995. Nu e nicio dovadă că între reclamantă și echipa de fotbal istorică Universitatea Craiova există identitate sau continuitate" (citat din motivare)”
  • CSU Craiova a formulat recurs, iar acesta a fost admis de Înalta Curte în 2021. Completul de 3 judecători a decis, scor 2-1 în favoarea CSU, rejudecarea cazului "pentru vicii de procedură"
  • Cazul a ajuns din nou pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel,, care au deliberat de această dată în favoarea Craiovei deținute de Mihai Rotaru. Echipa lui Mititelu mai poate face recurs în termen de 30 de zile, iar ÎCCJ va trebui să dea o decizie definitivă.
  • Practic, în urma deciziei de astăzi, 10 iulie, CSU Craiova primește palmaresul din perioada 1948 (anul înființării Științei) – 1991 (momentul în care a avut loc privatizarea clubului). În această perioadă s-au câștigat toate cele 4 titluri.
  • FCU Craiova revendică acum palmaresul din 1991 până în prezent, bazându-se pe faptul că FIFA a considerat-o continuatoarea echipei dezafiliate când a judecat litigiile cu jucătorii străini care au fost legitimați la defuncta FC Universitatea Craiova.

FCU Craiova poate face recurs, în 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va trebui să dea o sentință definitivă. „ÎCJJ nu mai poate da spre rejudecare cazul pentru a doua oară”, a explicat pentru GSP o sursă juridică.

Decizie la Curtea de Apel Timișoara: CS Universitatea Craiova are palmaresul istoric al Științei!

Curtea de Apel Timișoara a decis că echipa lui Rotaru, CS Universitatea Craiova, deține dreptul de proprietate asupra palmaresului sportiv al echipei istorice în baza asocierii cu Clubul Sportiv Universitatea condus de Pavel Badea, club de drept public. 

Soluția pe scurt a Curții de Apel Timișoara: „Respinge apelul formulat de apelantul-intervenient acesoriu CLUB SPORTIV U CRAIOVA SA. Admite apelul formulat de apelantul-reclamant CLUB SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA împotriva sentinței civile numărul 149/23.05.2017 pronunțat de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 11665/63/2014**. 

Schimbă în parte decizia apelată în sensul că admite în parte acțiunea formulată de reclamantul CLUB SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA în contradictoriu cu pârâta FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA prin lichidator judiciar AGENȚIA DE INSOLVENȚĂ S.P.R.L. și constantă că reclamanta deține dreptul de proprietate asupra palmaresului sportiv al echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova și a tuturor derivatelor acestuia, precum și dreptul de a utiliza în mod exclusiv în scopuri comerciale și sportive palmaresul echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova și toate derivatele acestuia. 

Menține în rest dispozițiile sentinței apelate. Cu recurs, în 30 de zile, de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Timișoara. Pron unțată la data de 10.07.2023, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței”.

Adrian Mititelu și-a făcut mari speranțe după ce ÎCCJ a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel Timișoara

Pe 4 ianuarie 2023, Adrian Mititelu, patronul lui FCU Craiova, a publicat motivarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție privind trimiterea spre rejudecare, la Curtea de Apel Timișoara, a procesului legat de palmaresul istoric al Universității Craiova.

Doi judecători au considerat că CSU este continuatoarea, iar unul a văzut-o pe FCU.

În 2018, Curtea de Apel Timişoara a decis că CSU nu are palmaresul dinainte de 1991, iar clubul lui Mihai Rotaru a făcut recurs.

Ileana-Izabela Dolache-Bogdan (președinte), Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea au alcătuit completul de judecători ÎCCJ care a admis recursul și a trimis spre rejudecare dosarul.

La această componență s-a ajuns după ce din completul inițial s-a retras judecătorul Marian Budă, acuzat de Mititelu că avea afaceri directe cu Mihai Rotaru.

Celelalte două judecătoare din completul inițial au rămas pe poziție. Ele sunt Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea, cele care s-au poziționat de partea Clubului Sportiv.

Președintele completului a susținut cauza FCU

Motivarea are 38 de pagini, dintre care 15 sunt cu opinia separată a judecătoarei Ileana-Izabela Dolache-Bogdan, președintele completului.

Concluzia acesteia, care i-a dat speranțe lui Mititelu că va rămâne cu palmaresul "Craiovei Maxima", a fost următoarea: "În cauză nu este vorba de o întrerupere temporară a activității fotbalistice a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, cum eronat susține recurenta, ci în cauză a operat o încetare a activității a secției de fotbal a acestui club, pentru a permite înființarea la acel moment a Fotbal Club Universitatea Craiova, intenția fiind clară în sensul preluării întregului patrimoniu al acelei secții de clubul de fotbal nou înființat. Practic, Clubul Sportiv Universitatea Craiova s-a divizat în două entități juridice noi: Clubul Sportiv fără secție de fotbal și Secția de Fotbal a Clubului Sportiv Universitatea Craiova (denumită Fotbal Club Universitatea Craiova*)".

*Cel mai probabil, judecătoarea s-a referit la clubul lui Mititelu dezafiliat în 2011 și ulterior intrat în faliment.

Contradicții despre marcă și palmares la ÎCCJ

Judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan a completat: "Așa cum s-a explicat deja, situația mărcii Universitatea Craiova a fost cu totul alta și nu poate pune semnul egalității între cele două chestiuni juridice, deși recurenta încearcă să atragă o identitate de raționament. Marca se raportează la întregul patrimoniu al Clubului Sportiv și este folosită pentru toate activitățile sportive ale Clubului, chiar dacă a devenit notorie prin activitatea echipei de fotbal, pe când palmaresul este strâns legat de echipa de fotbal/secția de fotbal desprinsă din Clubul Sportiv, echipa/secție care, de altfel, l-a realizat".

Doi judecători de la ÎCCJ au decis pro CS Universitatea Craiova

Ceilalți doi judecători cu opinie majoritară, Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea, au justificat trimiterea spre rejudecare la CA Timișoara, invocând mai multe vicii de procedură.

"Chiar dacă nu există o definiție a palmaresului, în decizia nr. 1313 din 22 septembrie 2017 ÎCCJ - Secția I Civilă a reținut că în ceea ce privește notorietatea, (...) semnul a fost folosit de Clubul Sprtiv Universitatea Craiova în activitatea echipei de fotbal din cadrul clubului, din anul 1948 până în 1991, și, totodată, că notorietatea semnului a fost obținută prin rezultatele remarcabile din anii 1980 ale echipei de fotbal, perioadă în care echipa de fotbal aparținea Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Așa fiind, Înalta Curte prin considerentele anterior expuse face o legătură între marcă și rezultatele remarcabile obținute, deci palmares".

Mititelu jubila la vremea respectivă: "Motivarea spulberă întreaga construcție criminală condusă de judecătorul de casă al lui Rotaru"

Deși decizia ÎCCJ de rejudecare nu îl avantaja, Adrian Mititelu (54 de ani) aprecia totuși faptul că, în motivarea deciziei ÎCCJ, judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan a făcut opinie separată față de ceilalți doi magistrați din complet și recomandă respingerea apelului formulat de CSU Craiova.

„În cadrul opiniei separate, judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan spulberă întreaga construcție criminală condusă demagistratul Marian Budă, judecătorul de casă al lui Mihai Rotaru, acționarul care controlează clubul în ființat în anul 2013", a comentat Mititelu pe pagina sa de facebook.

Citește și alte articole de actualitate:

A semnat Arnold Garita! » Contract spectaculos

Cristiano Bergodi vine cu Marius Ștefănescu la Rapid » Ținta numărul unu a italianului la transferuri

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (110)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  20 Iulie 2023, 16:21
Postat de blue_lion pe 14 Iulie 2023, 19:53

Pai ce sa joace daca nici nu au echipa de fotbal? Eventual hora de mână...Au palmaresul echipei de fotbal care facea parte din club pana in 1991. Apoi punct. Voi astia ce sustineti clona Mogosoaia sunteti in prezent magari inchiriati la clubul lui Badea.

Vezi ca nu stii despre ce vorbesti, Badea are echipa care evolueaza in liga I, e CSU.

blue_lion
blue_lion  •  14 Iulie 2023, 21:28
Postat de blue_lion pe 14 Iulie 2023, 19:53

Pai ce sa joace daca nici nu au echipa de fotbal? Eventual hora de mână...Au palmaresul echipei de fotbal care facea parte din club pana in 1991. Apoi punct. Voi astia ce sustineti clona Mogosoaia sunteti in prezent magari inchiriati la clubul lui Badea.

Rectific. Nu voi suporterii sunteti magarii inchiriati ci Rotaru & Co.

blue_lion
blue_lion  •  14 Iulie 2023, 19:53
Postat de AdrianUCV1948 pe 13 Iulie 2023, 23:19

Pai tu nu ai habar de ce vorbesti, in ce liga joaca ma echipa lui Badea? :)))))

Pai ce sa joace daca nici nu au echipa de fotbal? Eventual hora de mână...Au palmaresul echipei de fotbal care facea parte din club pana in 1991. Apoi punct. Voi astia ce sustineti clona Mogosoaia sunteti in prezent magari inchiriati la clubul lui Badea.

Vezi toate comentariile (110)
Comentează