FOTBAL  »  Superliga  »  FC BOTOȘANI

VIDEO // EXCLUSIV „Dexter” din apărarea Botoșaniului a terminat două facultăți și este pasionat de lectură: „Îl admir foarte mult pe Neagu Djuvara”

Victor Dican
Victor Dican

Articol de , - Publicat sambata, 26 august 2023 10:24 / Actualizat sambata, 26 august 2023 10:55

Victor Dican (22 de ani) este un fotbalist atipic: a luat BAC-ul cu 9,96, a terminat două facultăți și iubește cărțile de istorie și de literatură clasică. 

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Victor Dican povestește cum a decurs copilăria sa în Spania și cum a reușit să termine două facultăți, fiind în același timp jucător profesionist.

VIDEO. Victor Dican: „Până la 8 ani am locuit în Spania și de acolo țin cu Barcelona”

- Victor, ți-ai petrecut copilăria în Spania, fotbalul unde l-ai început? 
- Am avut o copilărie frumoasă, cu foarte mult fotbal. Până la 8 ani am stat în Spania, cu părinții. Îmi amintesc frânturi. Faptul că mă jucam cu copiii de acolo, dar capul meu era doar la fotbal. Acolo am început. Tata m-a trimis la echipa școlii și cam aceia au fost primii mei pași în fotbal.

- De atunci țineai cu Barcelona? 
- Da. Tata era fan Deportivo! El iubea Craiova, iar singura echipă din Spania care avea aceleași culori era Deportivo La Coruna. Țin minte că era un meci al celor de la "Depor" cu Barca. Iar eu l-am văzut pe Ronaldinho și de atunci m-a atras mai mult Barca, am rămas fanul lor.

- Surprinzător poate pentru un fotbalist, ai avut note formidabile la BAC, ai luat 9,96 media finală! 
- Mi-a plăcut întotdeauna să păstrez un echilibru între școală și fotbal. M-a ajutat mult fiindcă de mic mă descurcam și mi-ar fi părut rău să nu țin de partea asta.

62de partide are Victor Dican în Superligă pentru FC Botoșani

- E greu să păstrezi echilibrul între școală și fotbal? Să performezi în ambele? 
- Clar, nu-i ușor! Numai pentru fotbal trebuie să faci sacrificii, dar dacă vrei să faci și școală, cu atât mai mult. Cam renunți de tot la timpul liber! Pe mine m-a ajutat mult și perioada cu pandemia, când s-a făcut școală online și am avut niște avantaje. În mare, totul ține de cum îți gestionezi timpul. Eu am renunțat la ieșirile în oraș sau la film, chiar și la zilele libere pentru a da examenele sau pentru a mă pregăti.

- Îți pare rău pentru asta? 
- Nu! Am timp să le recuperez mai târziu.

- Ești unul dintre puținii jucători din România cu două facultăți.
 - Nu prea-mi place să fac caz de asta. Este ceva ce mi-am propus eu să fac. Am vrut să le fac pe amândouă și am reușit, chiar dacă am avut dubii că aș face față. O facultate e de sport și poate îmi oferă, pe viitor, o carieră de profesor sau, de ce nu?, de antrenor. Iar la cea de Studii Europene m-am înscris pentru că admiterea era foarte ușoară. Mi-a plăcut că se studia și istoria Uniunii Europene. De asemenea, mai aveam avantajul că puteam face totul de la distanță. N-aș fi putut urma facultăți grele precum Medicina.

- Ce îți place din istorie? 
- Îmi place tot. De fapt, am 3 lucruri care mă pasionează: biologia, chimia și istoria. Mă interesează tot ceea ce ține de aceste domenii. Din istorie urmăresc orice, de la Evul Mediu la istoria modernă, cele două Războaie Mondiale, tot vreau să știu. Citesc foarte mult cărți de istorie, îmi place foarte mult Neagu Djuvara, care a scris mult despre istoria românilor. Îmi doresc să văd Grecia, Egiptul, Italia pentru a afla cât mai mult despre cultura lor.

În timpul liber citesc, joc șah sau un poker ori urmăresc câte un film. Ultimul film pe care l-am văzut și mi-a plăcut a fost Pianistul. Din cărțile citite mi-au plăcut mult Sapiens, de Yuval Harari, și Crimă și pedeapsă, a lui Dostoievski

- Victor Dican, fundaș FC Botoșani

VIDEO. Victor Dican: „N-aș fi ipocrit să spun nu unui transfer la o echipă de tradiție”

- S-a discutat mult de transferul tău la FCSB sau la alte echipe. Îți dorești să pleci undeva în țară sau te atrage mai mult un transfer afară? 
- Atât timp cât dau tot ce am mai bun la antrenamente și la meciuri, clar că o să vină și ofertele. Orice fotbalist își dorește să plece afară, dar și să te duci la o echipă din România care se bate la titlu este o experiență nouă. Între timp am grijă cum mă recuperez, ce mănânc, ce fac pe teren și sper ca toate astea să se concretizeze într-un transfer.

- Dacă ai avea șansa să joci la Rapid, Dinamo sau FCSB, ai fi dispus să accepți? 
- Categoric! Pentru asta trebuie să existe niște condiții acceptate de club și de mine. N-aș fi ipocrit să spun că nu.

Personal, cred că fost o experiență specială la Campionatul European U21, dar păcat că n-am avut și rezultate. Pot să zic că am avut șansa să întâlnesc niște adversari de top, care evoluează în primele 5 campionate din Europa. Mi-am văzut nivelul și cât mai am de muncă, iar asta m-a făcut să realizez ce trebuie să fac mai departe. Atmosfera a fost una frumoasă în toate meciurile, dar jocul cu Spania o să-mi rămână în minte toată viața, chiar dacă am luat bătaie.

- Victor Dican, fundaș FC Botoșani

Citește și alte știri:

Gabi Moura spune că ar putea fi ultimul lui sezon: „Dinamo e cel mai mare club din România, ne putem bate chiar la titlu”

Fostul fundaș din Giulești nu crede că Dugandzic și Rrahmani pot forma un cuplu letal în atacul Rapidului: „Profilul nu le-ar permite”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
VanBasten
VanBasten  •  26 August 2023, 20:57
Postat de cpt.ahab pe 26 August 2023, 16:53

Confuz rău, copilul! Cum poate să-ți placă și Dostoievski și Yuval Harari?!

Bine, desteptule si clarule

cpt.ahab
cpt.ahab  •  26 August 2023, 16:53

Confuz rău, copilul! Cum poate să-ți placă și Dostoievski și Yuval Harari?!

andreiro18
andreiro18  •  26 August 2023, 13:10

Acum știm cine va fi Cornel Dinu anilor 2070.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează