LIGA 1  ·  RAPID - PETROLUL 1-1

VIDEO Meciul de 4 minute » Reuşita de 1-0 a lui Cristi Săpunaru a fost rapid anulată de superexecuţia lui Filipe Teixeira

Golul lui Săpunaru a dat iluzia unei noi victorii pentru trupa din Giulești // Foto: Alex Nicodim
Golul lui Săpunaru a dat iluzia unei noi victorii pentru trupa din Giulești // Foto: Alex Nicodim

Articol de GSP - Publicat sambata, 14 martie 2015 00:00

Gazdele au marcat cu noroc la un corner, "cap" Săpunaru, dar păstrează un singur punct, pentru că portughezul a anulat calitatea principală a formaţiei lui Pustai, apărarea.

Derby-ul opoziţiei din fotbalul românesc îi aprinde pe suporteri, chiar dacă echipele lor suferă atît de tare. Sărăcia face fotbalul să semene cu rummy-ul dintr-un punct de vedere: antrenorii se chinuiesc să completeze tabla. La Rapid, Pustai îl are pe fundaşul Josl ca extremă, Rednic improvizează şi mai mult de atît, cu fundaşul Satli la mijlocul terenului şi cu mijlocaşul lateral Astafei pe post de vîrf împins.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Precauţi
Teama de retrogradare sau organizarea tactică pe care a conceput-o "Profesorul", e greu de definit ingredientul, a luat un pic din spiritul faimos al Giuleştiului, dat de fotbalul spectaculos-risipitor al vişiniilor. Formaţia din prezent nu mai respectă motto-ul cu "Bara mai frumoasă decît vreun gol urît", e mai degrabă ermetică.

Fundaşii rămîn tot timpul pe poziţii, ca pe tabla pe care i-a fixat Pustai în vestiar, Gecov şi Garai nu se mişcă din faţa apărării şi distrug tot ce pot, uneori cu faulturi la limita "galbenului", pe care Haţegan le tolerează.

Încearcă Pancu
Un prim atac rapidist îl aduce într-o situaţie bună tocmai pe Josl şi cehul finalizează cu o execuţie de jucător mai obişnuit să se apere decît să dea la poartă, un şut cu stîngul, în diagonală, prin faţa porţii. Un fotbalist de atac, eventual capabil să lovească mingea şi cu dreptul, ar fi încercat un efect mai bun şi mai periculos pentru colţul lung al lui Pecanha.

Alt jucător reprofilat din cauza crizei de efectiv, Astafei, produce o ratare aproape identică celei a lui Josl. Echipele se reaşază şi fazele importante mai înseamnă doar dueluri tari şi baloane respinse de apărări. Pancu nu e capabil să rupă tacticizarea cu vreo acţiune, anii l-au lăsat fără viteză. Mai bun un moment static: veteranul bate o lovitură liberă, tehnica nu dispare niciodată!, doar că trimite mingea un pic "peste".

Scorul favorit
Ce îi mai trebuie unei trupe experimentate şi organizate? O fază fixă! Josl aruncă mingea în careu la un corner şi Săpunaru trimite cu capul de lîngă Satli. 1-0! Din nou scorul cu care giuleştenii s-au impus şi în Ghencea, şi la Mediaş.

De fiecare dată au izbutit să conserve avantajul minim cu munca şi cu disciplina, caracteristicile principale ale acestei formaţii încă insuficient de pregătită şi de omogenă ca să poată să pasese, să controleze ea jocurile. Soliditatea apărării şi tradiţia recentă a succeselor cu 1-0 sînt indicii doar atunci cînd pe teren există numai jucători normali.

Geniu!
Dacă pe iarbă calcă şi Teixeira, organizarea nu mai e de ajuns. Trebuie să te rogi ca portughezul să nu prindă o nouă zi bună! Filipe primeşte o minge din dreapta, pivotează şi din două atingeri trimite balonul în colţul din dreapta lui Buchta, bară-gol. Trei goluri are Petrolul în campionat în 2015 şi pe toate le-a marcat Teixeira, un portughez de 34 de ani. Ce bine ar fi să-l mai vedem şi în sezonul următor în Liga 1!

Ca să mai apreciem şi altceva decît tacticile defensive şi jucătorii care îşi respectă cuminţi sarcinile de joc. A dispărut Sînmărtean, Adrian Cristea şi-a pierdut puţinul chef de fotbal pe care l-a avut. Am mai rămas cu Filipe, arma antisisteme de joc care conduc către 0-0.

Pustai nu e, în nici un caz, primul antrenor al cărui 1-0 visat dispare la o execuţie formidabilă a unui adversar special. De la Helenio Herrera la Jose Mourinho, fiecare iubitor de catenaccio trebuie să fi dat şi el măcar o dată peste vreun Teixeira. E bine aşa, pentru ca fotbalul să nu devină transpunerea pe gazon a rapoartelor firmelor de monitorizare.

654982-rapid-petrolul-1-1.jpg

ALTE ŞTIRI DESPRE RAPID:

Îi plîng şi rapidiştii
Petrolul e o rivală istorică a giuleştenilor, dar situaţia economică disperată a ploieştenilor i-a îngrijorat pînă şi pe vişinii! "Echipe legendare aţi distrus zîmbind, însă Petrolul n-o să-l vedeţi murind!", s-a scris pe un banner afişat într-o tribună ocupată de fani ai formaţiei gazdă.

Clubul din Grant împărtăşeşte situaţia "lupilor galbeni": e în insolvenţă şi speră să depăşească această procedură salvat, nu să falimenteze. Noul patron, Valerii Moraru, a anunţat că vrea să plătească toate datoriile curînd şi să scoată clubul din insolvenţă în vara acestui an. (Iulia Iordache)

Oriol, aproape de penalty!
Petroliştii au solicitat o lovitură de pedeapsă, cu două minute înaintea finalului primei reprize. Astafei urmărea mingea în careul giuleştenilor şi Oriol l-a împins pe Victoraş, care a ricoşat din brînciul dat de spaniol direct în portarul Buchta, ieşit în întîmpinarea balonului. Împingerea lui Joan Oriol a fost suficient de discretă încît arbitrul Haţegan să nu o observe, lăsînd jocul să continue. (Victor Vrînceanu)A fost un fotbalist muncitor, iar acasă un familist convins. După 12 ani de căsnicie, Cristi Chivu surprinde pe toată lumea: „Tot...„
Libertatea
Comentarii (2)
scandautor  •  14 Martie 2015, 11:35
Postat de dankressman.1.1.1.. pe 14 Martie 2015, 09:13

Nu s-au desfiintat deja t,.i.,g.,a.,n.,i.,i astia?

Nu inainte sa te sinucizi tu.

dankressman.1.1.1..  •  14 Martie 2015, 09:13

Nu s-au desfiintat deja t,.i.,g.,a.,n.,i.,i astia?

Vezi toate comentariile (2 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
17:30 Fotbal, Liga 2
UTA Arad - Turris Turnu Măgurele
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Cupa României
Poli Iași - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Bournemouth - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, La Liga
Mallorca - Levante
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
SPAL - Udinese
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Eibar - Leganes
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Aston Villa - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Verona - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
23:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Sevilla
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1