FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

VIDEO Nicolae Dobrin ar fi împlinit azi 71 de ani » Cele mai importante momente din cariera "Gâscanului": "Era atât de mare încât îți era rușine să îi treci prin față"

Articol de - Publicat duminica, 26 august 2018 10:54

A fost unul dintre cei mai iubiţi jucători români, driblingurile şi pasele sale culegând aplauze pe orice stadion. Astăzi, Nicolae Dobrin ar fi împlinit 71 de ani.

GSP.RO rememorează câteva momente importante din cariera "Gâscanului":

- Primul pas în Divizia A l-a făcut pe 1 iulie 1962, la doar 14 ani, 10 luni şi 5 zile în partida Ştiinţa Cluj-Dinamo Piteşti 5-1. El este şi astăzi cel mai tânăr debutant din istoria campionatului României.

- A evoluat aproape întreaga carieră pentru piteşteni, alături de care a cunoscut cele mai mari performanţe. A cîştigat de două ori titlul, în 1972 şi 1979. Memorabil rămâne meciul din ultima etapă a sezonului 1978/79, dintre Dinamo şi FC Argeş. Susţinute de 18.000 de spectatori, dar şi de sistem, gazdele aveau nevoie de victorie, dar geniul lui Dobrin a făcut imposibil succesul "alb-roşilor". „Poţi prelungi cât vrei meciul. Dăm un gol mai mult ca ei!” au fost cuvintele rostite calm de “decarul” piteştenilor, chiar în momentul în care arbitrul Anderco se pregătea să reia jocul, asta după ce Dudu Georgescu egalase la 3. Aşa a şi fost, deoarece “Gâscanul” a ţinut să-şi respecte promisiunea şi a marcat printr-un şut de la marginea careului. Peste jumătate de oră, federalii şi-au terminat şi munca neprogramată, prin care au trecut pe trofeu numele ce i-a luat prin surprindere, FC Argeş.

408 
meciuri şi 111 goluri a strâns Nicolae Dobrin în Divizia A pentru FC Argeş şi CS Tîrgovişte (13 partide/5 goluri în 1981/82

"Dobrin era atât de mare ca fotbalist şi ca om, încât îţi era ruşine să îi treci prin faţă"
Ilie Balaci

26 OCTOMBRIE 1966, DINAMO PITEŞTI - TOULOUSE FC 5-1, UNA DIN CELE MAI SPECTACULOASE REVENIRI DIN ISTORIA FOTBALULUI ROMÂNESC ÎN CUPELE EUROPENE!

După un 0-3 în Franţa, piteştenii au încercat imposibilul şi au reuşit! Cu Dobrin în teren, argeşenii au făcut o repriză secundă fantastică. Totul a început în minutul 50, atunci când "Gâscanul" a reluat în plasă o centrare venită de la Constantin David. Au urmat, în numai nouă minute, încă două reuşite, Constantin Radu şutând de fiecare dată puternic şi fără speranţă pentru Giussepin. Atacurile dezlanţuite aveau a-şi găsi rezolvarea în prelungiri, Mihai Ţurcan reluând în plasă o minge respinsă în disperare de apărarea oaspeţilor.

Peste 7 ani, pe 25 octombrie 1972, Dobrin marca în poarta Realului în prima victorie obţinută de o formaţie din România în faţa "colosului" spaniol. În retur, piteştenii au rezistat eroic pînă în  mintul 87, atunci când Santillana a marcat golul de 3-1. A fost momentul în care Don Santiago Bernabeu a descoperit un mare fotbalist, Gicu Dobrin. L-a dorit, l-a avut două săptămâni în curtea clubului, dar transferul a picat din cauza refuzului lui Nicolae Ceauşescu.

FC Argeș: Stan, Pigulea, Olteanu, Vlad, Ivan, Prepurgel, M.Popescu, Radu, Troi (Roşu - 46), Dobrin, Jercan (Antrenor: Florin Halagian);
Real Madrid: Garcia, Jose Luis, Benito, Zoco, Verdugo, Pirri, Grande, Velasquez, Amancio (min 48 - Aguillar), Santillana, Anzarda (Antrenor: Miguel Munoz).

În 26 din cele 38 de meciuri jucate de FC Argeş în principalele competiţii europene, "Prinţul din Trivale" a fost pe teren. A marcat 8 goluri, 3 contra luxemburghezilor de la Aris şi câte unul cu Toulouse, Ferencvaros,  Real Madrid, Fenerbahce şi Valencia.

12 OCTOMBRIE 1969: "HAI, ROMÂNIA! MEXICO ' 70 TE AŞTEAPTĂ!"

Învinşi cu un an în urmă de portughezii lui Eusebio, elevii lui Angelo Niculescu aveau să câştige partida de pe "23 august" cu 1-0, gol Dobrin.

"Şi a venit minutul 30, minutul victoriei şi, foarte probabil, al Mexicului: Dembrovschi interceptează mingea în propriul nostru teren şi, după o cursă scurtă, îl deschide pe Lucescu. Acesta, fără să ezite, îl lansează pe Dumitrache în careul advers.Un dribling scurt, încă unul. Toţi aşteptam şutul, dar Dumitrache îl vede pe Dobrin pe un culoar mai bun şi îi lasă mingea. Şutul plasat şi puternic al excelentului jucător piteştean nu-i lasă lui Damas decât speranţa barei, dar aceasta, necruţătoare, îndrumă mingea în plasă, acolo unde a reuşit să o ajungă portarul portughez. 1-0 pentru România!"

Ziarul Sportul

A driblat, a pasat, a dansat printre adversari. Nimeni şi nimic nu l-au putut opri pe Dobrin! A făcut un meci mare şi cu Grecia, în noiembrie, scor 1-1, meci care a dus România la Mondial, după 32 de ani!

Din păcate, turneul mexican a fost pentru "Prinţul din Trivale" cea mai mare dezamăgire din carieră. Angelo Niculescu nu l-a folosit, astfel, iubitorii fotbalului au ratat ocazia de a vedea un duel Pele-Dobrin.

Interviu cu Florea Dumitrache la finalul partidei cu Portugalia (de Călin Antonescu, Ovidiu Ioaniţoaia):
F.D.: "După ce i-am întors de două ori pe fundaşii portughezi, l-am văzut pe Dobrin pregătindu-se să tragă în mingea lucrată de mine... Mi-am spus că dacă ratează îl mănînc!
O.I: Şi ce-ai zis cînd ai văzut că a marcat?
F.D.: "Abia atunci mi-a venit să-l mănînc de-a binelea!"

Dobrin a evoluat în 47 de meciuri în tricoul primei reprezentative şi a marcat 6 goluri.

Golurile lui Nicolae Dobrin la naţională:

26 noiembrie 1966, Italia-Romania 3-1, preliminarii CE 1968
24 mai 1967, Elvetia - Romania 7-1,preliminarii CE 1968
12 oct  1969, Romania - Portugalia, preliminarii CM 1970
14 noiembrie 1971, Romania-Cehoslovacia 2-1, preliminarii CE 1972
14 mai 1972, Romania-Ungaria 2-2, calificari CE 1972
29 octombrie 1972, Romania-Albania  2-0, calificări CM 1974

Nicolae Dobrin a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971.

”El nu a jignit pe nimeni, nu cred ca a făcut vreodată un fault şi a jignit apoi un arbitru. Avea un spirit extraordinar, ca orice om creativ care nu contestă nimic. Şi el nu şi-a contestat nici viaţa”
Cornel Dinu

"Dobrin parea un extraterestru parașutat de pe o planetă secretă, ca sa-i fericeasca pe pamanteni. Juca fotbal cu o dezinvoltura dezarmanta, dribland cu aerul ca trage dintr-o pacatoasa de tigara, savurandu-i aroma. Aparea pe culoare nepazite si pasa, la deruta, uitandu-se in directie opusa, in intampinarea unui coechipier ce aparea tot pe un culoar nesupravegheat. Suta la poarta fara efort aparent, cu voluptatea cu care ar fi inhatat o halba de bere de pe tejgheaua unui bar. In ciuda atator calitati, nu era un zeflemist. Din contra, avea o indarjire strunita cu har, ca a fachirilor pusi pe treaba. De pe culmea maiestriei sale, mangaiat de o noblete de om superior, n-a faultat niciodata cu intentie, n-a hulit, n-a complotat, n-a barfit, cu alte cuvinte, s-a sustras din tulbureala in care se zbenguie cu patos fotbalistul roman. Raspunzand la atacul de deposedare prin fenta si la agresiune printr-o privire ironica, Dobrin si-a atras respectul jucatorilor si adularea spectatorilor. Avand constiinta propriei valori si-a dominat si adversarii, si coechipierii, si antrenorii, si conducatorii. Cu toti acestia nu a incheiat decat tratate de coexistenta. De iubit n-a iubit decat publicul, singura categorie cu care targul se facea corect: ii dadea talentul, fantezia si sudoarea lui, ingemanate intr-un mare spectacol. Primea, in schimb, mai mult decat aplauze si ovatii: sufletul pe tava al impamantenitilor stadioanelor"
Ion Cupen

Dobrin s-a stins din viață pe 26 octombrie 2007, bolnav de cancer pulmonar. Cu puţin timp înainte să moară, "Gîscanul" i-a mărturisit soţiei sale: " Gica, ce bine era dacă nu aş fi fumat. Aş fi scăpat de toate suferinţele şi de toate durerile astea!". 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
maxp
maxp  •  26 August 2018, 23:13
Postat de conasu_boeru pe 26 August 2018, 22:20

Eiii, eu am vrut să am un comentariu de bun simț, dar dacă imi spui că eu nu am bun simț...mai bine tăceai tu ! Dobrin a ratat naționala și transferurile afară din cauza a două probleme : modul boem și refuzul de a se antrena profesionist și ...băutura care l-a si pus pe butuci ! Tot aruncați pe Dinamo pe sistem pe ...dracu ! Era o putoare și un bețiv notoriu , degeaba avea talent cu carul ! În Mexic toți se antrenau la 40 de grade, el stătea sub tribună la umbră după ce venea la 3 dimineața !!!! De aia nu a jucat ! La Real nu s- transferat pentru că a spus că ..”ăștia sunt nebuni aleargă încontinuu...mai bine stau la mine la Pitești ...” Nu Ceaușescu s-a opus, el a fost incapabil să suporte cantonamentul lui Real după cea stat acolo două săptămani !

Din punctul meu de vedere nu conteaza. Daca neantrenandu-te esti mai bun ca altul care se antreneaza... inseamna ca iti permiti. Daca cineva poate face in 30 de minute ce face altul in 2 ore, pt ce sa faca acel lucru timp de 2 ore?! Dobrin, putoare din ce spui tu, ramane unul din cei mai mari jucatori din istoria tarii, culmea ca motivele date de tine mi se par mult mai puerile decat cospiratiile de care vorbesc altii, efectiv ceea ce spui tu nu sunt motive intemeiate de a nu duce un jucator la Mondial, mai repede as accepta acele conspiratii, care macar au o logica.

124864391762775
Doru Ungureanu  •  26 August 2018, 22:24

Să-i fie țărâna ușoară

conasu_boeru
conasu_boeru  •  26 August 2018, 22:20
Postat de dubluv pe 26 August 2018, 18:21

daca ai fi folosit corect limba romana poate te-as fi luat in serios. Asa... nu pot decat sa spun ca Dobrin, "cu gura lui" a sustinut toata viata teoria conspiratiei celor de la Dinamo impotriva lui. Daca e sau nu adevarat... deja nu mai conteaza.

Eiii, eu am vrut să am un comentariu de bun simț, dar dacă imi spui că eu nu am bun simț...mai bine tăceai tu ! Dobrin a ratat naționala și transferurile afară din cauza a două probleme : modul boem și refuzul de a se antrena profesionist și ...băutura care l-a si pus pe butuci ! Tot aruncați pe Dinamo pe sistem pe ...dracu ! Era o putoare și un bețiv notoriu , degeaba avea talent cu carul ! În Mexic toți se antrenau la 40 de grade, el stătea sub tribună la umbră după ce venea la 3 dimineața !!!! De aia nu a jucat ! La Real nu s- transferat pentru că a spus că ..”ăștia sunt nebuni aleargă încontinuu...mai bine stau la mine la Pitești ...” Nu Ceaușescu s-a opus, el a fost incapabil să suporte cantonamentul lui Real după cea stat acolo două săptămani !

Vezi toate comentariile (19)
Comentează