FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Viitorul antrenor al Stelei, Toni Conceicao: "În România, antrenorii sînt trataţi ca guma de mestecat!"

Toni Conceicao (49 de ani) şi-a început cariera de antrenor în 1994, la doar 33 de ani, cînd a devenit secund la Braga
Toni Conceicao (49 de ani) şi-a început cariera de antrenor în 1994, la doar 33 de ani, cînd a devenit secund la Braga

Articol de , - Publicat marti, 03 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 02 mai 2011 23:40

Tehnicianul lusitan dezvăluie de ce încă din prima zi în ţara noastră a avut parte de o experienţă şocantă, ce l-a frapat, la ce anume fotbalul românesc suferă cel mai tare şi de ce antrenorii sînt batjocoriţi

Cîrţu mai are 3 săptămîni de stat pe banca Stelei, după care va fi înlocuit, iar Toni Conceicao este aproape sigur alesul cuplului MM Stoica - Gigi Becali. Portughezul va deveni liber de contract după ce contractul pe care îl are cu FC Braşov îi va expira pe 31 mai şi e aşteptat să ajungă în Ghencea pe 1 iunie.

Deşi, momentan, cei din conducerea Stelei şi viitorul antrenor nu dezvăluie nimic despre "proiectul Toni Conceicao", GSP vă oferă astăzi filosofia despre fotbal a tehnicianului lusitan, dar şi impresiile lui după ce-a trăit în România şi ce părere şi-a făcut deja despre fotbalul din Liga 1. Pe scurt, Conceicao s-a prezentat singur, în cadrul unei discuţii pe care a avut-o în faţa unor ziarişti, în timpul unui cantonament pe vremea cînd o antrena pe CFR Cluj.

PRIMA EXPERIENŢĂ ŞOCANTĂ

"Cum să schimbaţi antrenorul?! Aţi bătut cu 3-0!"
Conceicao a povestit cum a ajuns antrenorul lui CFR, în aprilie 2009. Fusese invitat la un meci CFR - Vaslui, 3-0, de conducerea grupării din Gruia. "Înainte să vin aici, clujenii căutau antrenor. Preşedintele s-a sfătuit şi cu mine. M-au invitat să văd un meci, cu Vasluiul, au bătut cu 3-0 atunci, era Uhrin antrenor. Am venit cu o gentuţă la mine, am vorbit puţin despre fotbal. Cînd să plec, m-a sunat preşedintele să mă întrebe dacă vreau să fiu antrenor. Am zis: cum să schimbaţi antrenorul?!, aţi bătut cu 3-0! Mi-a explicat că sînt probleme mari cu Uhrin, nu se mai înţelegea cu jucătorii", a spus Conceicao.

CE L-A FRAPAT ÎN ROMÂNIA

"M-a surprins cantitatea de vorbe"
Tehnicianul portughez şi-a făcut şi o părere despre ce înseamnă să lucrezi în fotbalul românesc: "E o experienţă diferită. În România m-a surprins cantitatea de vorbe, de discuţii în jurul fotbalului. Arbitraje, conducători, ce a zis ăla, ce i-a răspuns celălalt. Antrenorii şi jucătorii sînt cam în planul doi. Nu e normal ca a doua zi după ce baţi cu 4-1, un meci frumos, să citeşti în ziare numai: ne-a furat arbitrul, arbitrul are varicelă, a fost penalty, n-a fost. Nimic despre joc, despre cele 5 goluri, despre cum s-a jucat, despre calitatea meciului. Nimic! E păcat că se vorbeşte atît de mult şi totuşi atît de puţin despre fotbal".

DESPRE ANTRENORII DIN LIGA 1

"Sînt mestecaţi şi apoi scuipaţi"
Cel mai interesant, dar şi cel mai dur mesaj pe care Conceicao l-a avut despre fotbalul românesc se referă la viaţa antrenorilor din Liga 1. "Problema e că aici antrenorii sînt trataţi exact ca guma de mestecat. Mestecaţi cît au gust, cînd nu mai au, sînt pur şi simplu scuipaţi" a fost părerea lusitanului.

PROBLEMA NR. 1 DIN ROMÂNIA

"Suferinţă mentală, de filosofie"
Viitorul antrenor al Stelei are o opinie şi despre deficienţa principală pe care echipele din România o au. "Problemele fotbalului românesc nu sînt de ordin tehnico-tactic, ci de ordin mental. De filosofie. Sînt jucători foarte buni în România, chiar foarte buni. Dar aici mă tem mai mult de un meci cu Bistriţa decît de unul cu Rapid sau Steaua! Din pricina mentalităţii jucătorilor", spune Conceicao.

CE SFAT DĂ FOTBALULUI ROMÂNESC

"Urmaţi modelul Portugaliei, cu selecţionate regionale!"
Conceicao nu s-a dat la o parte nici să dea sfaturi conducătorilor din fotbalul românesc: "Nu înteleg de ce România nu investeşte în baze de pregătire şi echipe de juniori. Nu costă mult. În Portugalia avem în fiecare regiune selecţionate zonale de juniori. Aveţi şi voi aici regiuni puternice: Transilvania, Banat, Muntenia. De ce nu faceţi selecţionate regionale de copii, unde să fie strînşi cei mai buni din zonă şi crescuţi pentru naţională şi cluburi? În Portugalia, aşa a apărut generaţia lui Figo, Pinto,... care a cîştigat Mondialul de tineret".

DESPRE VIAŢA DIN ROMÂNIA

"Mi-a plăcut Clujul, era atît de multă linişte"
Cum e Conceicao dincolo de statutul de antrenor, în viaţa de zi cu zi? O spune chiar el. "Mi-a plăcut Clujul, ca oraş, e la fel ca acasă la mine, la Braga. E mai mare, dar e la fel de liniştit. Mie îmi place liniştea. Îmi place să mă duc la muncă, apoi să ies la o cafea, în linişte, apoi mă întorc acasă. E perfect pentru stilul meu de viaţă, liniştea mă încarcă de energie "


"În România, unele echipe se apără în fiecare meci cu toată echipă, refuză jocul, posesia. Jucînd mereu la egal, la alibi, nu poţi produce jucători cu personalitate în joc, capabili să facă diferenţa"

"Campionatul, în orice ţară, nu se cîştigă nici într-o etapă, nici în 5, ci într-un întreg sezon. La cum e în România, se cîştigă doar în ultima etapă!"

"Îmi place Lazăr de la Rapid. Nu e genial, dar e un fotbalist foarte bun. Şi Brandan e un fotbalist pe care îl admir foarte tare"
Antonio Conceicao

Ce antrenori străini au cîştigat trofee în România

W. Zenga Titlul 2004-2005 Steaua
C. Bergodi Supercupa României 2007 Rapid
Mandorlini Titlul 2009-2010, Cupa României 2010, Supercupa 2010 CFR
Conceicao Cupa României 2009, Supercupa 2009 CFR


CV Conceicao
- are 49 de ani
- ca jucător a evoluat la Braga şi la FC Porto
- are o selecţie în echipa naţională a Portugaliei, bifată în 1988
- a debutat ca antrenor la Braga în 1994, unde a fost secund timp de 9 ani
- A preluat-o apoi pe Naval, după care a trecut pe la Estrela Amadora, Vitoria Setubal şi Trofense, cu aceasta din urmă promovînd în prima ligă lusitană
- în primăvara lui 2009 a fost adus la CFR, unde a cucerit Cupa şi Supercupa României
- în sezonul 2009-2010 a pregătit-o pe Belenenses, cu care a retrogradat în liga a doua
- din ianuarie 2011 a preluat-o pe FC Braşov

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
biiii
biiii  •  03 Mai 2011, 10:47

Care viitor antrenor, ma? Oricum, decat Hagi, mai bine Conceicao...

stelist1986
stelist1986  •  03 Mai 2011, 10:20

lasand la o parte titlu de doi lei al articolului, mi se pare chiar un personaj foarte interesant antrenorul Conceicao. la cluj n-a fost apreciat la adevarata valoare ptr ca toata lumea zicea ca are un super lot. practic , la cum se vorbea , orice antrenor putea lua campionatul cu superjucatorii aia. de fapt, cu trei- patru exceptii erau numai gloabe. a scos maxim si din mediocrii aia. interesant cum specialistii din fotbal vorbeau despre superlotul clujului

sirehd
sirehd  •  03 Mai 2011, 10:07

"M-a surprins cantitatea de vorbe" NO COMMENT

Vezi toate comentariile (9)
Comentează