FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

ANALIZĂ. Viitorul Constanța e dependentă de familia Hagi. Și nu doar financiar! Cifrele arată o scădere dramatică

Ianis Hagi (22 de ani) și Gheorghe Hagi (56 de ani) FOTO Viitorul FC
Ianis Hagi (22 de ani) și Gheorghe Hagi (56 de ani) FOTO Viitorul FC

Articol de - Publicat marti, 16 martie 2021 17:04 / Actualizat marti, 16 martie 2021 19:41

Viitorul Constanța, club născut din ambiția și cu finanțele familiei Hagi, nu performează atunci când echipa e pe mâna altcuiva și rămâne fără implicarea măcar a unuia dintre Gică și Ianis Hagi. Cifrele arată o scădere dramatică. Iată analiza mai jos!

După plecarea lui Ianis Hagi (22 de ani) la Genk, formația de la malul mării nu s-a mai aflat printre cele mai puternice cluburi din România, iar Viitorul Constanța este aproape de a rata prezența în play-off-ul Ligii 1 pentru al doilea sezon la rând. Decizia lui Gică Hagi (56 de ani) de a renunța la postul de antrenor a adâncit și mai mult criza în care a intrat clubul după ce nu s-a calificat în play-off în urmă cu un an.

48 de minute în Serie A și evoluții șterse la Fiorentina Primavera. De atât a avut nevoie Gheorghe Hagi pentru a-și repatria fiul în mercato de iarnă din sezonul 2017/18. Gică Hagi a plătit 2 milioane de euro pentru a-l readuce la Constanța pe Ianis, iar trupa de pe „Artemio Franchi” a păstrat 30% dintr-un viitor transfer. Revenit la Viitorul, Hagi Jr. s-a impus rapid în primul „11” și a devenit unul dintre cei mai buni jucători din Liga 1.

Ianis Hagi, impecabil la revenirea în Liga 1

În cele 14 meciuri jucate de Ianis Hagi în primul sezon de la revenirea în Liga 1, jucătorul Viitorului a avut 6 goluri și 4 pase decisive. Impactul foarte bun al lui Hagi Jr. s-a observat și în numărul punctelor obținute de constănțeni după revenirea internaționalului român.

Cu Ianis în teren, Viitorul a avut o medie de 1,64 puncte/meci, iar 10 dintre partide s-au disputat în play-off, în care trupa antrenată de Gheorghe Hagi a întâlnit tur-retur cluburile care s-au bătut pentru câștigarea campionatului: CFR Cluj, FCSB și CS Universitatea Craiova. În cele 22 de partide jucate până la transferul lui Ianis Hagi, Viitorul a avut o medie de 1,54 puncte/meci.

ANALIZĂ. Viitorul Constanța e dependentă de familia Hagi. Și nu doar financiar! Cifrele arată o scădere dramatică

4a fost poziția pe care a terminat Viitorul în acel sezon și a obținut a treia calificare consecutivă în preliminariile cupelor europene

2018/19, cel mai bun sezon pentru Ianis Hagi în tricoul Viitorului

În stagiunea 2018/19, Ianis Hagi a avut unul dintre cele mai bune sezoane din cariera lui. Fiul „regelui” a „explodat” în tricoul Viitorului, a obținut calificarea la turneul final cu echipa națională de tineret și a câștigat primul trofeu major din cariera sa: Cupa României, după o finală cu Astra Giurgiu (scor 2-1, după prelungiri) care s-a disputat pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești.

13 goluri și 8 pase de gola oferit Ianis Hagi în acel sezon în meciurile disputate pentru Viitorul

Viitorul Constanța a terminat pe locul 3 și a obținut a doua cea mai bună clasare din istoria clubului, după titlul câștigat în 2017. Formația de la malul Mării a terminat sub CFR Cluj și FCSB, dar peste CS Universitatea Craiova, iar constănțenii au obținut o nouă calificare în preliminariile Europa Leauge. Viitorul a avut o medie de 1,7 puncte/meci cu Ianis Hagi în teren, care a evoluat în 31 de partide în Liga 1 în acel sezon.

1,61 puncte/mecia fost media Viitorului în cele 36 de partide disputate în Liga 1 în sezonul 2018/19

Viitorul, pentru prima dată în play-out după plecarea lui Ianis Hagi

După un sezon de excepție în tricoul Viitorului și meciuri fantastice la Campionatul European U21, Ianis Hagi a „părăsit” Constanța pentru a doua oară și s-a transferat la campioana Belgiei, Genk, pentru a se lupta cu granzii Europei în Liga Campionilor.

ANALIZĂ. Viitorul Constanța e dependentă de familia Hagi. Și nu doar financiar! Cifrele arată o scădere dramatică
Ianis Hagi a înscris 3 goluri și a oferit 4 assist-uri în cele 19 meciuri jucate pentru Genk FOTO Imago

În schimb, Viitorul a căzut după plecarea lui Hagi Jr. și a ratat prezența în play-off după patru sezoane consecutive printre cele mai bune echipe din Liga 1. În ultimul an cu Gică Hagi pe bancă, Viitorul a avut o medie cu 1,57 puncte/meci, dar a evoluat în play-out, unde a întâlnit echipe mai slab cotate din punct de vedere valoric și a terminat pe primul loc într-un campionat afectat de pandemia de coronavirus.

Viitorul, dezastru după plecarea lui Gică Hagi de pe bancă

După șase ani în care numele „Hagi” a fost prezent în lotul sau staff-ul echipei, Viitorul se află la unul dintre cele mai slabe sezoane de la promovarea în prima ligă. Gheorghe Hagi a renunțat la postul de antrenor, iar clubul este mai aproape de retrogradare decât de calificare în play-off. Sezonul a început cu Ruben de la Barrera pe banca Viitorului, iar în prezent Mircea Rednic este antrenorul echipei care mai păstrează doar șanse matematice pentru a obține prezența în play-off.

1,15 puncte/mecieste media Viitorului în acest sezon de Liga 1, după 26 de etape disputate

„Ne-am pierdut identitatea lui Gică Hagi” a afirmat Gică Popescu, președintele clubului, după rezultatele dezastruoase ale Viitorului în ultimul an. În trecut, constănțenii se bazau pe jucătorii crescuți în propria pepinieră, la Academia Gheorghe Hagi, iar fotbaliști precum Florinel Coman, Ianis Hagi sau Florin Tănase impresionau în tricoul „negru-albastru”. Constănțenii au abordat o strategie diferită în acest sezon și au transferat jucători cu experiență, precum Angel Martinez (29 de ani), Marquinhos Pedroso (27), Ion Gaztanaga (29), Ely Fernandes (29), Jo Santos (29) sau Juvhel Tsoumou (30), iar „puștii” crescuți la academia clubului își găsesc cu greu locul în primul „11”.

Ianis Hagi se află la polul opus. Internaționalul român nu a petrecut mult timp la Genk, doar o jumătate de sezon, dar în acest moment trăiește cele mai frumoase clipe din cariera lui. Rangers a cucerit titlul cu numărul 55 în Scoția, primul după 10 ani de secetă în care a fost umilită de rivala Celtic, iar Ianis Hagi a fost unul dintre cei mai apreciați jucători din lotul lui Steven Gerrard. 

Cifrele lui Gheorghe Hagi pe banca Viitorului:

  • Titlul în Liga 1 în sezonul 2016/17
  • Cupa României în sezonul 2018/19
  • Supercupa României în 2019
  • 112 victorii și 53 de egaluri în 244 de meciuri în toate competițiile
  • Antrenorul cu cea mai mare medie de puncte/meci din istoria clubului în Liga 1: 1,59

VIDEO. Ianis Hagi, analizat de fostul internațional Ianis Zicu: „Cred că e în primii zece fotbaliști ai lumii! Are calități la un nivel foarte înalt”

Citește și alte știri din Liga 1:

Lecție pentru Octavian Popescu de la un fost junior al Stelei: „Asta nu se acceptă. Pe mine, Colonelul «m-a aruncat» peste gard!”

Greu de ucis II » Conducerea vrea să-l dea afară, dar el rezistă pe baricade

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
gabri80el
gabri80el  •  17 Martie 2021, 00:17
Postat de gabri80el pe 17 Martie 2021, 00:16

tu traiesti din vise iar spre surprinderea ta celelalte au facut blaturi la un nivel mult mai ridicat si de 10 ori mai mult. Iar daca singura solutie sa iesim din mocirla a fost blatul inseamna ca-l apreciez foarte mult, insa se pare ca tu iti doresti sa traiesti in aceeasi mocirla .Probabil era mai frumoase blaturile lui dinamo ani de zile, iar cand iesea in europa lua bataie de la pescari.asta este viziunea ta, o viziune de nonfotbalist.

'erau mai frumoase

gabri80el
gabri80el  •  17 Martie 2021, 00:16
Postat de elgabri pe 16 Martie 2021, 20:58

Gloriile Blatului Romanesc !

tu traiesti din vise iar spre surprinderea ta celelalte au facut blaturi la un nivel mult mai ridicat si de 10 ori mai mult. Iar daca singura solutie sa iesim din mocirla a fost blatul inseamna ca-l apreciez foarte mult, insa se pare ca tu iti doresti sa traiesti in aceeasi mocirla .Probabil era mai frumoase blaturile lui dinamo ani de zile, iar cand iesea in europa lua bataie de la pescari.asta este viziunea ta, o viziune de nonfotbalist.

gabri80el
gabri80el  •  17 Martie 2021, 00:11
Postat de bodystyle74 pe 16 Martie 2021, 20:57

Este de apreciat hagi pt ceea ce a facut ca investitor si ca antrenor in fotbalul romanesc.Insa, din pacate pentru el, afara este apreciat doar ca fost fotbalist.

daca mai erau 5-6 ca el care investeau la fel aveam un alt campionat.dar din pacate majoritatea traiesc cu jucatori liberi de contract.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează