FOTBAL  »  Superliga  »  FC VOLUNTARI

Cum încearcă Bogdan Andone și stafful său să o resusciteze pe FC Voluntari » Lecții din Sarri pe repede-nainte

Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli +4   FOTO
Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli

Articol de , , - Publicat joi, 07 ianuarie 2021 09:00 / Actualizat joi, 07 ianuarie 2021 11:19

FC Voluntari încearcă să evite retrogradarea cu un antrenor nou și cu un lot schimbat, piese care ar trebui să fie asamblate în următoarele cinci zile, fiindcă va fi repornit campionatul în curând. Ca mai toate echipele românești, ilfovenii se roagă să aibă vreme bună și să se poată antrena, în lipsa unui stagiu în străinătate.

E frig, e o umezeală în aer și mai bate și vântul care te face să tremuri și mai rău. Și terenul e înmuiat, în fața porții unde lucrează goalkeeperii a dispărut iarba și s-a creat un nămol în care trebuie să se arunce de zeci de ori Râmniceanu și spaniolul Lavin. Îi torturează astfel Alessandro Caparco. Italianul fost la Poli Iași și la ASA Târgu Mureș s-a retras recent și a devenit antrenor. 

Pentru portari, un meci arată ca un desert, e delicios în comparație cu munca pe care o presupune antrenamentul. Multe zeci de plonjoane, întinderi, căzături, izbituri. Noroiul face să nu se mai vadă clar culoarea echipamentelor.

Condițiile sunt, oricum bune, măcar deocamdată. FC Voluntari, la fel ca alte 14 formații din prima ligă, a rămas să se pregătească în România. Doar FCSB a plecat în Antalya. Cine se antrenează în țară stă cu ochii pe prognoza meteo și se roagă să nu se strice vremea.

Râmniceanu îţi curăţa ghetele la finalul antrenamentului într-o băltoacă
Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli
Droppa, stânga, în duel cu Mailat, este principalul transfer reuşit de Voluntari în această pauză competiţională

La Voluntari, terenul principal arată impecabil, însă iarba e ajutată de instalația de încălzire. Câmpurile pentru antrenamente nu beneficiază și ele de încălzire artificială, sunt la cheremul vremii, așa cum e tot campionatul.

Bogdan Andone își bagă echipa la microunde

Ilfovenii au câștigat două trofee în 2017, Cupa și Supercupa României. De atunci, echipa a regresat încontinuu, ca și cum succesul ar fi apărut de nicăieri, nemeritat. Vișiniii s-au salvat cu greu an de an, au evitat retrogradarea doar fiindcă au accelerat spre finalul campionatelor.

Situația de acum e iarăși rea, FC Voluntari e a 13-a în clasament, pe un loc care ar duce-o la barajul pentru salvare, într-un meci împotriva unei formații din „B”. Ca să supraviețuiască încă o dată, conducerea l-a angajat pe Bogdan Andone. Tehnicianul a terminat cu Astra pe podium în stagiunea trecută, de data aceasta luptă în subsolul clasamentului. Andone trebuie să asambleze într-un timp-record un puzzle complicat.

Tocmai a făcut cunoștință cu noii lui jucători și deja se apropie meciurile oficiale. Ei vor porni cu o partidă la Mediaș, pe 12 ianuarie. Noutățile din lot sunt fundașul stânga Briceag, fost la FCSB și la Craiova, și mijlocașul defensiv Droppa, ex-Pandurii și Gaz Metan. Clubul mai caută în continuare să întărească formula subțire.

Droppa, stânga, în duel cu Mailat, este principalul transfer reuşit de Voluntari în această pauză competiţională
Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli
Râmniceanu îţi curăţa ghetele la finalul antrenamentului într-o băltoacă

Ca să rezolve puzzle-ul, Andone lucrează ca la o cafea-instant, grăbește tot procesul în locul preparării normale. Echipa a avut reunirea pe 1 ianuarie, imediat după Revelion, și face câte două antrenamente zilnic.

„I-a legat cu ață Sarri?!”

Între ședințele de pregătire concretă, de pe teren, antrenorul organizează sesiuni de video, în care caută să le arate fotbaliștilor cum ar trebui să-și schimbe rapid stilul. De la tiki-taka la care ținea fostul tehnician Teja la un joc mai agresiv și mai direct, cu atacuri rapide. Pentru o parte din organizare, Bogdan folosește imagini dintr-un antrenament al lui Napoli filmat cu drona. 

Sarri era tehnicianul napoletanilor în acel moment. Exercițiul care l-a uimit pe Andone e unul de organizare a apărării: „Linia de patru se mută în funcție de zona unde e mingea de parcă toți ar fi legați cu ață! Distanțele dintre jucători nu se modifică niciodată, mi se pare uluitor cum se sincronizează!”.

În cinci zile, câte au mai rămas până la meciul cu Gaz Metan, i-ar fi imposibil să-și dreseze echipa astfel încât FC Voluntari să se apere ca Napoli! Nici nu ar găsi fundași așa cum sunt Hysaj, Chiricheș, Koulibaly, Ghoulam. Iar românii au, oricum, carențe la capitolul acesta, defecte din cauza cărora unii fotbaliști plecați din Liga 1 în campionate bune din Europa nu s-au putut adapta.

Pe Constantin Nica îl legau de-a binelea la Atalanta!

Atalanta l-a luat pe Constantin Nica de la Dinamo în 2013. Clubul din Bergamo a plătit 1,6 milioane de euro pentru fundașul dreapta, un internațional de tineret creditat cu un mare potențial. Atalanta l-a folosit pe Nica în șapte meciuri din Serie A, apoi a renunțat la el. Unul dintre motive l-a constituit incapacitatea românului de a se integra într-un mecanism pe care el îl strica, nu-l completa. 

Italienii au ajuns, de-a dreptul, să-l lege pe Nica cu sfoară de colegii din apărare, în timpul antrenamentelor, pentru ca el să nu mai dea peste cap organizarea liniei defensive. Nica nu era neapărat vinovat, el plătea astfel pentru că provenea dintr-un fotbal în care antrenorii nu-l pregătiseră pentru așa ceva, dintr-o competiție în care jucătorilor le era permis și erau chiar încurajați să presteze doar din talent.

Caparco chiar e prieten cu Sarri

Caparco, antrenorul portarilor, e amic cu Maurizio Sarri, antrenorul italian de la care se inspiră Bogdan Andone. Goalkeeperul a evoluat între 2008 și 2010 pentru Grosseto, în Serie C, și acolo l-a avut antrenor pe Sarri. 

„Când clubul a anunțat că l-a angajat, colegii vorbeau în vestiar «mamă, l-au adus p-ăsta! E un nebun!». Pe urmă ne-am convins că era un antrenor foarte bun și eu am fost foarte apropiat de el, mai vorbim și acum la telefon”. Caparco, un portar scund, doar 1,80, cu un stil foarte spectaculos, a evoluat în România timp de zece ani, între 2010 și 2020. 

Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli
Râmniceanu îţi curăţa ghetele la finalul antrenamentului într-o băltoacă
Droppa, stânga, în duel cu Mailat, este principalul transfer reuşit de Voluntari în această pauză competiţională

Sarri, campion cu Juventus în sezonul trecut din Serie A, n-a fost singurul nume mare pe care l-a întâlnit Caparco în carieră, el s-a mai aflat și sub comanda lui Massimiliano Allegri. Alessandro s-a stabilit în România și are aici o afacere, un magazin cu haine. În Italia deține un restaurant în Torino, pe care l-a închis în primăvară, din cauza restricțiilor pe care le-a impus pandemia de coronavirus.

Vasile Maftei a refuzat-o pe CFR

În afara lui Caparco, Bogdan Andone mai are doi asistenți tineri: Vasile Maftei, 40 de ani, și Octavian Chihaia, 39 de ani. Fostul căpitan al Rapidului și ex-atacantul lui Dinamo sunt și ei implicați activ în antrenamente, cu sfaturi, cu mesaje, cu încurajări pentru jucători. Maftei amestecă glumele cu țipetele nervoase, Andone transmite aproape de fiecare dată reproșuri. â

Vasile a fost ofertat în vara aceasta de CFR Cluj ca să devină secund în staff-ul lui Edward Iordănescu, dar a refuzat propunerea campioanei pentru a continua să colaboreze cu Bogdan Andone, alături de care s-a aflat și la Astra, în sezonul trecut.

Bogdan Andone explică la tablă cum funcţionează apărarea lui Napoli
Râmniceanu îţi curăţa ghetele la finalul antrenamentului într-o băltoacă
Droppa, stânga, în duel cu Mailat, este principalul transfer reuşit de Voluntari în această pauză competiţională

6,65 milioane de euroeste valoarea lotului Voluntariului, conform transfermarkt.de, fiind a 12-a din Liga 1. Pe locul 1 este FCSB, 31,48 de milioane de euro, iar pe ultimul loc este FC Argeş, 4,98 de milioane de euro

VIDEO. Bogdan Andone vorbește despre un moment incredibil petrecut în Ungaria: „Am stat 5 ore în stadion”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Raț i-a desenat pe foaie fotbalistului dorit de FCSB: „Așa trebuie să stai în teren. Nu poți juca numai din talent!”

Încă o veste proastă pentru Dinamo! Liderul echipei, OUT cu Hermannstadt

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează