FOTBAL  »  LIGA 2  »  DECIZIE

VIDEO INCREDIBIL! Cea mai ciudată fază din 2020: „Arbitre, ai avut scor exact la pariuri?!” » Anchetă la FRF + specialiștii sunt bulversați

Golul anulat a declanșat haosul pe stadionul din Slatina. Sursă foto: Captură
Golul anulat a declanșat haosul pe stadionul din Slatina. Sursă foto: Captură

Articol de , - Publicat joi, 26 noiembrie 2020 16:31 / Actualizat joi, 26 noiembrie 2020 17:36

O fază demnă de Dosarele X s-a petrecut miercuri, la meciul din Liga 2 dintre CSM Slatina și Turris Turnu Măgurele, câștigat de gazde cu 2-1. Arbitrul Andrei Moroiță, proaspăt debutant la prima ligă, a luat o decizie inexplicabilă, care i-a consternat pe specialiștii în arbitraj, dar și pe oamenii din Federație.

  • CONTEXT: În minutul 45, la scorul de 1-0 pentru slătineni, Moroiță a dictat o lovitură liberă de la marginea careului în favoarea gazdelor. Centralul arătase un minut suplimentar, iar faultul s-a produs cu 20 de secunde înainte de expirarea prelungirilor. Ianis Stoica a executat, mingea a trecut pe sub zid, i-a scăpat printre mâini portarului Ducan și a intrat în poartă. Gol!
  • Doar că, spre surprinderea tuturor, inclusiv a jucătorilor de la Turris, arbitrul Andrei Moroiță nu a validat golul și a fluierat finalul reprizei, provocând rumoare pe „Municipalul” din Slatina. Gazeta a contactat doi specialiști în arbitraj, care nu găsesc vreo justificare pentru decizia inexplicabilă a „centralului”. 
  • Mai mult, surse GSP susțin că oameni importanți din Federație îl bănuiesc pe Moroiță că ar fi putut anula intenționat golul, suspectând chiar o legătură cu jocurile de noroc. 
  • Sub protecția anonimatului, un jucător de la CSM Slatina mărturisește că arbitrul le-a oferit o explicație neverosimilă. Aceea că ar fi anulat golul pentru că mingea ar fi atins zidul. Reluările TV arată însă că balonul ajuns în plasă fără să fie atins de „barajul” format din jucătorii lui Turris.
  • Pe rețelele de socializare, Moroiță n-a fost iertat de internauți: „Arbitre, ai avut scor exact la pariuri?”

VIDEO cu decizia luată de arbitrul Moroiță

Cariera lui Moroiță, în pericol după eroarea de la Slatina

O fază banală, dintr-un meci între două echipe de la jumătatea clasamentului din liga secundă, tinde să arunce arbitrajul românesc într-un nou scandal de proporții, într-un moment în care apele erau și-așa învolburate din cauza greșelilor uriașe comise în Liga 1. 

Protagonistul fazei controversate de la Slatina este un arbitru care abia ce-a debutat în Liga 1. Numele lui e Andrei Moroiță. Are 34 de ani, e fost jucător profesionist la Conpet Ploiești, Astra Giugiu și FC Snagov, iar pe 25 octombrie a debutat în Liga 1 în Viitorul - FC Argeș 2-2, meci arbitrat perfect și în urma căruia chiar a fost lăudat de Adrian Porumboiu.

Decizia suspectă luată miercuri, la Slatina, îi deraiază însă ascensiunea lui Moroiță, ba chiar îl aruncă într-o lumină mai mult decât nefavorabilă, lucru confirmat și de bănuielile pe care oameni de prim rang din Federația Română de Fotbal au început să și le pună după ce au analizat respectiva decizie. Federalii se gândesc inclusiv la scenariul conform căruia decizia lui Moroiță ar fi putut fi influențată de legături cu jocurile de noroc. 

Fotbalist de Slatina:„Până și adversarii credeau că a fost gol”

Fără să-și divulge identitatea, un fotbalist din tabăra slătinenilor a povestit pentru GSP.ro cum și-ar fi justificat Moroiță decizia:

„Arbitrul ne-a spus că, dacă mingea atinge zidul, se termină repriza! El se aștepta, probabil, ca jucătorul să dea direct peste zid, să n-o atingă nimeni. Așa am înțeles de la colegi, așa le-ar fi spus. 

Faza s-a derulat atât de repede, dar cred că arbitrul a fluierat finalul doar după ce mingea a intrat în poartă, după ce o scăpase portarul lor. Dacă mingea sărea la unul dintre jucători, mai înțelegeam, dar mingea s-a dus în poartă. Eu așa ceva n-am mai văzut. Până și adversarii credeau că a fluierat gol, nu finalul reprizei”, a mărturisit fotbalistul slătinenilor. 

În regulament, nu există niciun paragraf care să susțină explicațiile pe care Moroiță le-ar fi oferit jucătorilor de la CSM Slatina.

Specialiștii sunt bulversați

Pentru a încerca să lămurească faza, Gazeta a luat legătura cu foștii arbitri Cristi Balaj și Adrian Porumboiu. Cei doi nu găsesc raționamentul din spatele deciziei lui Moroiță și consideră drept frapantă explicația pe care Moroiță le-ar fi oferit-o jucătorilor slătineni.

- Domnule Balaj, ați văzut faza de la Slatina? 

- Am văzut faza pe telefon, nu am găsit explicații sau motive pentru care ar putea fi luată o asemenea decizie. 

- Un fotbalist de la CSM Slatina a mărturisit că arbitrul le-ar fi spus jucătorilor că golul a fost validat fiindcă mingea a atins zidul în drumul către poartă... 

- O asemenea explicație există doar atunci când jocul este prelungit pentru a se executa o lovitură de pedeapsă, nicidecum la loviturile libere. Cu o asemenea explicație, un arbitru nu are ce căuta la un asemenea nivel.

Porumboiu: „Culmea, îl lăudasem pe acest arbitru” 

Contactat de Gazeta, Adrian Porumboiu a interpretat la rândul său decizia lui Moroiță. Fostul finanțator al lui FC Vaslui susține că arbitrul ar fi putut fluiera pauza înainte ca mingea să fie executată, nicidecum după ce mingea a plecat din piciorul fotbalistului de Slatina

Culmea, eu îl lăudasem pe acest arbitru. E un șut din lovitură liberă, trebuie să aștepți să vezi unde se duce. Nu există așa ceva! E o fază...Doamne, Dumnezeule! Putea să fluiere înainte de executarea loviturii libere și nu mai era nicio problemă . 

De la asemenea prestații bune, cum a avut în Liga 1, la o asemenea decizie...nu există absolut nicio explicație! Nu are nicio logică explicația lui, nu poți să spui ceva. Dacă a trecut un minut și ai lăsat să se execute, nu poți fluiera așa sfârșitul reprizei - Adrian Porumboiu 

Federația e consternată, arbitrul va fi oprit de la delegări

Din informațiile Gazetei, faza i-a șocat pe cei din Comisia Centrală a Arbitrilor. Mai mult ca sigur, arbitrul Moroiță va fi oprit de le delgări, însă Federația a început să-l privească cu mult scepticism pe „central” după faza incredibilă derulată la Slatina. 

„Urmăriți zilele viitoare reacția Federației și a Comsiei Centrale cu privire la această fază. Vor fi luate măsuri în ceea ce privește corectitudinea deciziei. Am văzut și eu ce a văzut o țară întreagă. E o fază ciudată, nici eu n-am văzut pe stadioane așa ceva”, spun surse autorizate din cadrul FRF.

E fiul unui fost boxer 

Fost jucător la Astra Giurgiu, Andrei Moroiță, fiul fostului boxer Ion Moroiță, s-a reprofilat și a luat calea arbitrajului. A parcurs treptat etapele și a ajuns de la Liga 3 la Liga 1, unde a condus deja două meciuri în această toamnă: Viitorul - FC Argeș 2-2 și UTA - Gaz Metan 1-3.

VIDEO INCREDIBIL! Cea mai ciudată fază din 2020: „Arbitre, ai avut scor exact la pariuri?!” » Anchetă la FRF + specialiștii sunt bulversați
  • Andrei Moroiță, la debutul în Liga 1. Sursă foto: fcviitorul.ro

Citește și alte știri din Liga 2: 

EXCLUSIV » Rapid, acuzată de neplata taxelor și amenințată cu tribunalul de foști angajați: „Să înțeleg că m-au plătit cu bani negri?!” + Contractele cu primăria, verificate de Finanțe

Fanii Petrolului au ajuns la capătul răbdării: „Vom lua clubul înapoi din mâinile acestor afaceriști”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
stefy29
stefy29  •  02 Decembrie 2020, 18:13

Anchetati si arbitrajul de la FCU cu Timisoara, din cupa, pentru ca si acolo au fost probleme mari.

milu
milu  •  26 Noiembrie 2020, 22:23

Din filmare văd că a scos și cartonașul galben atunci când a dictat lovitura liberă ,deci repriza se prelungea cu încă 30 de secunde automat,pe lângă timpul adițional afișat inițial.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  26 Noiembrie 2020, 20:26

FRF si LPF vrem VAR !!!!!!!!!!!!!!! Se rezolva problema ! Puneti-l pe Craciunescu odata sa aleaga arbitrii pentru VAR !!!! Nu miscati nimic ....mafiotilor !

Vezi toate comentariile (16)
Comentează