FOTBAL  »  LIGA 2  »  GSP LIVE

VIDEO Fost căpitan la Rapid, culisele rupturii de Giulești: “Dădeau vina unii pe alții. Șumudică s-a opus să revin la prima echipă!”

Articol de - Publicat marti, 11 august 2020 12:41 / Actualizat marti, 11 august 2020 15:24

La 39 de ani, Costin Lazăr - fostul căpitan al Rapidului de acum un deceniu - tocmai s-a retras din fotbal după ce a fost legitimat în ultimele luni la Mostiștea Ulmu, în Liga 3, unde era și antrenor secund. Plecat după barajul ratat cu Unirea Slobozia, Lazăr antrenează acum o grupă de copii la școala Prosport și spune că și-ar fi dorit enorm ca în ultimii ani să fi putut contribui la urcarea Rapidului din Liga 4. 

Din cauza cui nu s-a întors? De ce a plecat acum 9 ani din Giulești, într-o atmosferă groaznică? Din cauza cui a plecat? Costin Lazăr a discutat despre culisele perioadei petrecute la Rapid, în direct la GSP Live.  

- Ți-a dat târcoale noul Rapid?
- Rapid nu mi-a dat târcoale. Am așteptat, pentru că sunt rapidist, mi-ar fi plăcut să încep de acolo. Uite, acum antrenez o grupă de copii la școala Prosport. Dar nu mi s-a propus nimic la Rapid.

- Nu te-a sunat nimeni în anii ăștia de când echipa a pornit de la Liga 4?
-  Nu, nu. A fost chestie, dar nu vreau să vorbesc despre ce am vorbit și cum a fost situația.  

- De ce? 
- A fost singurul telefon primit de la Rapid, de la Pancu, dar nu vreau să comentez. Vreau să trecem peste.  

- Cum adică te-a sunat Pancu și nu vrei să comentezi? 
- Da. Eu nu voiam să plec de la Voluntari (n.r. - Voluntari încerca să-l preseze pe Lazăr să rezilieze contractul și să plece din club), Pancu era prieten cu nea Ando, nea Ando era la Voluntari...

- Încerc să înțeleg… 
- A zis că dacă rezolv cu Voluntari mă așteaptă la Rapid. 

Aș încerca să aduc jucători cu experiență la Rapid, pe lângă tinerii ăștia care mi-au plăcut. Ai nevoie de jucători formați. Vor veni jucătorii ăștia pentru numele Rapidului. Eu nici nu mă gândeam că nu promovează, nu mă gândeam niciodată că termină ultima în playoff
- Costin Lazăr, la GSP Live

- Și n-ai putut să rezolvi? 
- Nu mai vreau să zic în continuare. Nu-mi place să intru în detalii.

“Lipsă de chimie? Poate” 

- Să înțeleg că a fost o lipsă de chimie între tine și oamenii din proiectul ăsta de la Rapid? 
- Poate că da, nu știu. Poate că da. Dacă ar fi fost o ofertă concretă aș fi venit. Oricum, mie mi-ar plăcea să văd la Rapid foști jucători ai Rapidulului. Iencsi e un jucător cu nume, rapidist pur-sânge, îmi place. Cred, însă, că la Rapid trebuia numit întâi președintele, abia după aceea antrenorul. Așa mi se pare normal. Poate că președintele nu are o chimie cu antrenorul principal.  

- Pe cine vezi potrivit pentru poziția de președinte la Rapid?
- Pe Dani Coman. Sau Daniel Niculae. 

- Crezi că ar putea reveni Dani Coman după ce a plecat înjurat de galerie?
 - Eu și Dani Coman am plecat aproape în aceeași perioadă, când nu am vrut să semnăm. Dar au fost multe discuții pe care nu are rost să le spunem. Probabil că de aia a plecat și el cu scandal, a fost UEFantasticul Rapidului.  

“Pe unii din conducere îi deranja că eram căpitan” 

- Dar tu de ce ai plecat? Au fost atunci multe informații în presă că ești amenințat de fani, că Dinu Gheorghe nu te mai voia, că te-ai certat cu Șumudică, că te dai lovit… 
- În 2009, faptul că eu eram căpitan probabil că i-a deranjat pe unii din conducere. Țin minte că era Dinu Gheorghe președinte, apoi a venit Șumudică. Au fost mai multe discuții cum că eu nu aș vrea să rămân. Mă înjurau suporterii că m-aș duce la Steaua, dar eu de la Steaua am avut 3 oferte când jucam la Sportul, de două ori când eram la Rapid și o dată când eram la PAOK. Și ultima la o sumă destul de mare. Dar am zis că sunt rapidist și am refuzat. Am preferat să stau șase luni pe bară după PAOK.

VIDEO Fost căpitan la Rapid, culisele rupturii de Giulești: “Dădeau vina unii pe alții. Șumudică s-a opus să revin la prima echipă!”
Costin Lazăr și galeria Rapidului, după finala Cupei din 2007, câștigată

 - Dar de ce ai plecat totuși?
-  Nu m-am mai simțit apreciat și dorit. Nu doar pe stadion contează să fii apreciat, ci și în afara lui. Ai fost amenințat de suporteri? Nu amenințat, dar mi s-a vorbit urât. A fost și un episod când m-au înjurat de copil. Am reacționat și eu la momentul ăla. Toată tribuna m-a înjurat. M-a trecut Peseiro pe postul de extremă dreapta și ne-a egal Vaslui de la 2-0 pentru noi. Atunci, totul s-a revărsat asupra mea. Eram chiar lângă bancă, lângă tribună, dar am reacționat și eu. Și eu am fost vulcanic, nu am acceptat să fiu înjurat așa.  

- Chiar și Copos te-a criticat la un moment dat. Tu spuneai că sunteți neplătiți, dar el a zis că tu trebuie să taci, că ai luat bani în avans… 
- Nu a fost niciun ban în avans. N-am luat niciodată în avans nimic. Dar nea George așa e. Eu l-am învățat. Eram căpitanul echipei și probabil l-a deranjat că nu ne-am spălat rufele în familie.

De ce a fost pedepsit pentru conflictul Șumudică - Marius Constantin 

- Ce s-a întâmplat în scandalul cu Șumudică și Marius Constantin în urma căruia și tu ai fost trimis la echipa a doua? 
- (Râde) A fost în Antalya, dar nu am fost de față. 

- Șumudică a făcut o glumă deplasată la adresa soției lui Marius Constantin, soția ta a auzit, ți-a spus…
- Da. 

- Iar tu i-ai spus lui Marius Constantin care a sărit la gâtul lui Șumudică… 
- Nu, nu, nu.

- Nu e adevărat? 
- Marius Constantin și-a sunat soția și a întrebat-o dacă e adevărat. I-a zis că da, dar că voia să-i spună abia după meci, aveam un amical. Și atunci s-a ivit scandalul ăsta. 

-  În autocar s-a întâmplat? 
- (Râde) Da. Mai multe nu vreau să zic. 

- E adevărat că Marius Constantin l-a încolțit rău de tot pe Șumudică în ușa autocarului? 
- Da. Marius are personalitate și nu acceptă așa ceva. Una e să vorbească despe tine și alta e să vorbească despre cineva din intimitatea ta. Nu accepți așa ceva. Dar cred că s-au împăcat după aia. Îl știm toți pe Șumudică, îi place să vorbească, să facă atmosferă. Nu se cenzurează, iar uneori poți să atragi niște antipatii.  

-Dar cum mai putea funcționa un vestiar în care probabil că jucătorii îi dădeau dreptate lui Marius Constantin?
-  Păi a funcționat, eu și Constantin am fost trimiși la echipa a doua. La scurt timp după aia am plecat.  

- Ai fost trimis la echipa a doua din cauza asta? Șumudică spunea că din cauza refuzului de a prelungi contractul… 
- A fost și faptul că nu prelungeam, dar nu era doar asta. A fost și episodul cu Marius. Nu aveau de ce să mă trimită la echipa a doua. 

“Copos m-a sunat abia după ce am plecat” 

Șumudică ți-a dat vreo explicație față în față? Nu, niciodată. A zis că nu are o problemă cu chestia cu Marius și că așa a decis conducerea. Dar i-am întrebat pe fiecare în parte și dădeau vina pe ceilalți. Am revenit de la echipa a doua, deși Șumudică s-a opus. După o etapă sau două, a demisionat sau a fost dat afară. După aia mi s-a pus mie în cârcă faptul că a plecat Șumudică. 

Soția mea care e psiholog m-a ajutat mult în carieră. Dar când eram dărâmat de presiunea generată de conflictul cu fanii ea îmi spunea să semnez cu Rapid, mă vedea că sufăr în tăcere. I-am zis că nu mai pot. Era deja o chestie de orgoliu. Trebuie să ai puțin orgoliu, puțină ambiție
- Costin Lazăr, la GSP Live .

VIDEO Fost căpitan la Rapid, culisele rupturii de Giulești: “Dădeau vina unii pe alții. Șumudică s-a opus să revin la prima echipă!”

 - Că l-ai lucrat?
 - Da. Că eu și vreo câțiva jucători am fost și am vorbit să-l dea afară. Nu există așa ceva. Să ia meciurile să vadă cum am jucat după ce am revenit de la echipa a doua. De aici s-a născut răutatea unui mic grup de fani care dădea tonul. Am zis că nu mai avea rost să continuu. M-am hotărât să plec în străinătate și, sincer, am făcut bine. 

- Și ai mers la PAOK… 
- Da, dar la câteva luni după ce am plecat la PAOK m-a sunat Copos, care până atunci se ținuse tare, și mi-a zis în stilul lui: “Costine, hai acasă! Ce cauți tu printre străini?”. I-am zis că nu mai pot. Nu mă mai sunase niciodată, era prima și ultima oară.  

- Cum au fost ofertele lui Becali de a merge la Steaua? 
- Nu știu cine a vorbit, la mine a ajuns doar prin impresari. Am zis că nu vreau să merg. Era ca o trădare pentru mine, un rapidist, care mergea în Giulești cu Mazilu când eram copii. Ce nu mi-a plăcut mie este că atunci când nu voiam să semnez cu Rapid în 2011, știind că nu vreau să semnez, domnul Dinu Vamă mă propunea pe la Steaua, pe la Sportul.  

- Deci erai propus la o rivală chiar de președintele clubului…
- Da. Și asta chiar m-a deranjat. De acolo și galeria era împotriva mea. Că se spunea că Rapid îmi dă 350.000 de euro și refuz să semnez. Am zis că dacă îmi dau banii ăia vin și semnez pe loc. 

- Dar a fost o ofertă... 
- A fost, dar mult mai mică. Știam deja că urmau să vină pe postul meu Alexa și Iulian Apostol, așa că am decis să plec. Dar ce mi-a plăcut este că la inaugurarea Arenei Naționale, la meciul cu Franța, un grup de suporteri rapidiști mi-a strigat numele tot meciul. Mi-am dat seama că lumea m-a apreciat. 

- E marele regret al carierei că nu te-ai retras de la Rapid? 
- (Oftează) Da, este. Mi-ar fi plăcut. Când m-am întors în țară la 35 de ani aș fi vrut să revin la Rapid. 

- Și nu puteai să vorbești cu cineva din club?
-  Nu puteam să mă autopropun. Până la urmă, Rapid trebuia să mă cheme, să mă dorească. Dar a fost o lipsă de chimie. Probabil.  

Nu am avut niciodată o chimie cu Spadacio, dar în teren ne înțelegeam foarte bine. La meciul ăla cu Oțelul, când am refuzat penaltyul acordat de arbitru, el era supărat pe mine că nu a putut să dea gol. Luase mingea să bată penaltyul, dar până la urmă a fost minge de arbitru. I-am zis: “Ce ai, mă?! Ești supărat că voiai să ieși în față pe munca mea?” 
- Costin Lazăr, la GSP Live

Citește și alte știri despre Rapid

Victor Angelescu explică numirea lui Adrian Iencsi la Rapid + „înțepături” pentru Dan Alexa: „Nu joacă CV-ul”

Răzvan Raț, propus în direct la Rapid » Reacția sinceră a fostului internațional

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
847153178690789
Ticu Troya  •  18 August 2020, 11:00
Postat de Ionut Ionescu pe 11 August 2020, 17:34

„E posibil! Uite și eu ce m-am înroșit pe fund de la soare”. Atât i-a trebuit spiritualului tehnician, care i-a replicat sec: „Daaa. Ia uite ce g..z roșu ai!”. Asta a fost faza cu Sumudica :D

A vorbit si nea Ion , ca si el e om !!!

111855873007282
Un Timisorean  •  12 August 2020, 08:04

Sa vezi acum scandal, Shumudica o sa i-a foc !

doardinamo1948
doardinamo1948  •  11 August 2020, 23:29

Un jucător foarte bun și serios dar de care și-au bătut joc “investitorii” și lacheii lor. Din păcate dacă pot găsi un loc și pentru Lazar, Rapidul e sortit mediocrității. Același lucru se întâmpla și la Dinamo, unde oamenii care au însemnat ceva pentru club nu sunt lăsați sa ajute. In schimb apar tot felul de personaje dubioase care nu au nimic in comun cu fotbalul.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează