FOTBAL  »  LIGA 2  »  FC BRAȘOV

EXCLUSIV // VIDEO Dan Alexa, interviu pentru GSP: „Am învățat să nu mai aleg cu inima! La Dinamo e și mult balastru în galerie” + Declarație de dragoste pentru Rapid: „În inima mea toată viața”

Articol de , - Publicat miercuri, 31 august 2022 09:00 / Actualizat miercuri, 31 august 2022 15:31

Dan Alexa are planuri de promovare în Liga 1 cu FC Brașov, vorbește la superlativ despre patronii din fotbalul românesc care investesc milioane de euro, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația de la Dinamo și nu ezită să-i urecheze pe fanii „câinilor” care i-au înjurat familia.

După ce-a promovat cu Poli Timișoara, Rapid și Dunărea Călărași din L2 în prima ligă, Dan Alexa (42 de ani) a pornit din nou la drum, pentru o nouă pagină de istorie. A ales FC Brașov, după șocul trăit la Reșița, în Liga 3. Acolo n-a pierdut niciun meci tot sezonul, dar a ratat barajul de promovare cu Dumbrăvița la loviturile de departajare. 

Acum e la Brașov, o echipă de tradiție, prinsă în tot felul de războaie inclusiv pe plan local, dar care e puternic sprijinită de autorități. În special de primarul USR, Allen Coliban, un mare susținător al „stegarilor”.

- Domnule Alexa, cum e situația la Brașov?
- Nu e ușor, pentru că, practic, în momentul ăsta se creează o echipă nouă. Sunt foarte mulți jucători care au venit în vară. Eu sunt un antrenor nou, trebuie să-i pot face pe toți să se acomodeze. Trebuie să creez, așa, o echipă din cei ce au rămas de anul trecut cu cei ce au venit acum. Și nu e simplu deloc! De exemplu, victoria cu Ripensia a adus o descătușare de care și eu aveam nevoie, ca antrenor. Nu e cazul că mă schimbau sau plecam eu, dar atunci când mergi la o echipă, lumea are așteptări. Iar aici se vorbește de play-off!

- De la salvarea de la retrogradare la play-off. Oare nu e prea mult?
- Anul trecut, într-adevăr, a fost un an foarte greu, un an de de sacrificiu. FC Brașov a jucat barajul pentru menținerea în Liga 2, dar acum o luăm pas cu pas. Oamenii care sunt lângă echipă au mai mare încredere în noi și pot să miște niște lucruri care sunt foarte importante pentru noi, pentru club.

- Din păcate, în ultimii ani la Brașov n-a fost deloc liniște, inclusiv războaie politice.
- Știu la ce vă referiți, dar pe mine m-a dorit toată lumea, ceea ce este important. Am avut susținerea tuturor. Aici sunt oameni care iubesc fotbalul, care vor să facă ceva. Brașovul, spre lauda celor care sunt implicați, vrea să aibă din nou echipă în Liga 1 sau măcar să se bată pentru asta.

Dan Alexa: „Am venit să promovez cu Brașov în Liga 1!”

- Poate Brașovul să ajungă în prima ligă?
- Categoric! O echipă de tradiție, un oraș important al țării și ar fi și păcat să nu se și reușească. Revenind un pic, până în momentul ăsta este liniște. Să fac eforturi pentru a se rezolva problemele chiar și de anul trecut. Avem nevoie de liniște. Este un proces complicat crearea unei echipe care să aibă rezultate în primul an și să și promoveze. Sunt încrezător, dar nu e ușor. Toată lumea este focusată pentru lucrul ăsta.

- E greu să duceți presiunea asta pentru că oamenii așteaptă multe?
- Eu mă bucur că am impact, mai ales că am trei promovări. E normal atunci când merg la o echipă de Liga 2 să nu îmi fixez alt obiectiv decât accederea în play-off și automat să speri la promovare. Bine, trebuie să fii și realist, să-ți dai seama că nu e ușor. Aici nu am găsit o echipă gata formată, cu jucători foarte buni, care să fi jucat un an de zile împreună, dar am mai spus-o: sunt obligat să-mi fixez un astfel de obiectiv!

- Deci obiectivul e promovarea?
- Da și am o presiune într-adevăr, dar am muncit pentru asta. Mă bucur că sunt asociat tot timpul cu echipe care vor să să promoveze. Când sunt în discuție la un club de Liga 2, se iau în considerare cele 3 promovări. Că le place unora sau nu, am trei promovări!

- Alți antrenori din Liga 2 nu...
- Aici voiam să ajung. Toți antrenorii care sunt în momentul ăsta în Liga 2 nu au atâtea promovări. Și sunt antrenori foarte buni, cu foarte multă experiență. Cristi Pustai și Daniel Oprița au promovări, dar eu am trei singur! Automat am presiune pentru pentru a reuși, dar pentru asta am muncit și îți mărturisesc bucuros că pot, tot timpul, să scot capul în față și să spun: „Da, am venit să promovez!”.

Dan Alexa: „Nu mai sunt banii și patronii care erau...”

- Dezamăgirea de la Reșița cum ați gestionat-o? Cum ați trecut peste?
- A fost un șoc pentru mine! A fost un proiect excepțional și fiind din Caraș de loc, m-am legat sufletește. Când tragi linie, asta e o greșeala mea. Așa am mers și la Poli Timișoara, manager, antrenor fără niciun ban. Din contră, am băgat bani la Poli Timișoara. Am vrut să fiu singurul antrenor care nu ia niciun leu. Aveam un contract minim pe economie pe care-l dădeam preparatorului meu fizic. Apoi a fost Reșița, un proiect incredibil de frumos.

- Acolo e un proiect de lungă durată...
- Un proiect pe 2-3 ani cu condiții foarte bune pentru Liga 3. Am putut să fac echipa care am vrut-o la Reșița și s-a văzut în rezultate și în joc. Am fost singura echipă din primele trei ligi care n-a pierdut un meci tot sezonul! Nici la baraj n-am pierdut decât de la 11 metri! 

A fost un șoc, o dezamăgire. O dezamăgire pentru oamenii care au fost implicați. Cristi Bobar, pe care îl apreciez, și primarul Nelu Popa, care, într-adevăr, a făcut eforturi foarte, foarte mari. A fost un moment foarte greu, neașteptat pentru absolut toată lumea.

- Dan Alexa

- E mult mai grea viața de antrenor astăzi decât în trecut?
- Este diferită față de când m-am apucat eu să antrenez, în 2013. Sunt probleme, dar e imposibil să nu fie așa. Nu mai sunt banii care erau, nu mai sunt patronii care erau. Uitați-vă ce echipe au scos capul prin Europa, echipe care au patroni! 

E bine că se implică și oficialitățile anumitor orașe importante pentru că dacă nu s-ar implica, ar fi foarte greu. În momentul în care se implică oficialitățile, apar și se schimbă puțin datele problemei.

- Dan Alexa

- Banii sunt din ce în ce mai puțini, performanțele și ele.
- Banii vin greu, toată lumea vrea să-și ia măsuri să nu apară probleme penale pentru că au fost foarte mulți care s-au ales cu probleme din punctul ăsta de vedere, că au dat la sport. Sunt de apreciat oamenii care vor să facă ceva pentru orașele lor ca imagine, că nu știu, din diferite motive, că sunt fani de fotbal. Sunt de apreciat!

Dan Alexa: „Marea surpriză sunt meciurile din Liga 1”

- Brașovul este un oraș cu o putere financiară mare, dar stadionul e același....
- Ce pot să vă spun cu certitudine este că aici se dorește repunerea Brașovului pe harta fotbalistică! Nu știu ce a fost anii trecuți, dar Brașov a dispărut, așa, puțin din elită. Noi asta ne dorim, să revenim, iar oamenii care se ocupă de echipa asta sunt foarte motivați, pozitivi și cred că de asta e nevoie în momentul ăsta. Sunt premise de mai bine, de a schimba ceva, pentru că am spus: Brașovul merită o echipă care să fie în prima ligă!

- E mai greu de dus o luptă în Liga 1 decât una de ajunge acolo?
- Pentru mine a fost mai ușor să promovezi! Și a fost mai ușor în Liga 2, pentru că în prima ligă am antrenat echipe cu mari probleme financiare.

- Cum se construiește o echipă cu care să promovați?
- Eu cunosc foarte bine Liga 2, știu lipsurile și ce jucători sunt. Unde suferă și ce trebuie să faci ca să profiți. Nu ai nevoie de jucători cu experiență, dar îți trebuie băieți cu personalitate, care să aducă un ritm peste cel de la Liga 2. Ai nevoie de jucători decisivi, pentru că ai deplasări grele și cu terenuri proaste. Am avut deplasări cu niște terenuri...

- Cum vedeți fotbalul românesc în momentul de față?
- Dacă m-ați fi întrebat acum două luni, spuneam că este descendent. Acum, văd altfel. Marea surpriză sunt meciurile din Liga 1 și vedeți ce se întâmplă când avem echipe de tradiție! Suporteri, alt ritm, alt interes. Acum doi-trei ani nu-ți venea să te uiți la meciuri. Acum le aștepți ca în urmă cu 10-15 ani! Sunt meciuri cu galerii, atmosferă și stadioane.

- Avem și două echipe în grupele Conference.
- Și mă bucur foarte mult pentru CFR și Steaua. Îmi pare rău pentru Craiova, aveam nevoie și de ea acolo. Suntem pe ascendent în momentul ăsta în ceea ce privește fotbalul românesc.

Dan Alexa: „Fără un investitor puternic, Dinamo să o ia de la zero!”

- După ani de zile în care Dinamo s-a chinuit în Liga 1, acum are probleme mari și în eșalonul secund.
- Eu cred că dacă va găsi un investitor puternic nu trebuie să o ia de la zero. Dacă nu-l găsește, aceasta este soluția cea mai bună. Să o ia de la capăt pentru că au fost mari probleme în ultimii ani! Au mai fost și problemele cu spaniolii și aia a fost cireașa pe tort când s-a dus la vale. Dinamo e un club important în fotbalul românesc. Cu foarte mulți suporteri.

- Da, dar și suporterii au început să se retragă din DDB.
- Au făcut lucruri lăudabile până acum. A fost prima echipă de la nivelul ăsta care a strâns bani prin acest proiect. Dar nu mai pot să o ducă pentru că mulți s-au retras. Dinamo are nevoie de un investitor. Dacă vine anul ăsta, nu cred că echipa poate promova, dar în următorii ani, da!

- V-a durut cum ați fost tratat la ultimele experiențe de la Dinamo?
- Da, da! Pentru că am o problemă și cred că fiecare dintre noi o are. Înțeleg un conflict, o supărare, o situație pentru că asta e viața, dar nu înțeleg când ani de zile înjuri de familie, de copii. Eu am mai spus-o: liderii galeriei lui Dinamo, mai ales că îi cunosc foarte bine, sunt importanți pentru ei, dar în multe momente au fost și balastru. Eu ce-am avut de spus mereu am spus.

- Se pare că declarația „Eu n-am nevoie de Dinamo, ci Dinamo are nevoie de mine” se poate confirma acum.
- Eu le doresc să reușească! Atunci am zis-o când mă supăraseră ei cu ceva, dar uite că se adeverește! 

Dan Alexa: „Gigi este de apreciat, ține steagul sus”

- Ce-ați învățat din meserie în ultimii patru-cinci ani?
- În primul rând, să nu mai aleg cu inima! Am ales să fac proiecte din nebunii. Adică proiecte în care doar eu credeam. Poli Timișoara e echipa mea de suflet, iar când am fost acolo manager și antrenor am jucat play-off. Timpul a demonstrat că am avut dreptate în momentele alea. Îmi doresc Timișoara în prima ligă, dar trebuie să nu alegi cu sufletul!

- Așa ați făcut și ca jucător.
- Așa este. Mereu m-am întors în locurile unde sunt iubit sau apreciat. Uite un stadion unde sunt foarte iubit. De fapt, cred că dintre toate, nici la Timișoara nu sunt atât de apreciat ca pe Giulești. Pentru că am fost într-un moment foarte greu pentru club și am reușit o promovare istorică. Mereu mi-am arătat respectul și aprecierea pentru tot ce înseamnă Rapid. O să-l am în inima mea toată viața.

- Vă place ce vedeți astăzi la Rapid? Echipă, stadion, atmosferă?
- Ar trebui să se întâmple așa la toate echipele! Stadion nou, suporteri minunați, investitor, jucători buni, antrenor foarte bun. La Rapidul din momentul ăsta, toate merg. Poate să fie o pretendentă clară la titlu. Are cam tot ce-i trebuie. Are 90 la sută din ce echipele din Liga 1 nu au! După mine, la titlu se vor bate Steaua, CFR, Craiova și Rapid.

- În fotbalul românesc încă se plătesc sume uriașe pentru jucători. Miculescu adus de la UTA cu 1,7 milioane, Compagno de la FCU cu 1,5 milioane.
- Doar Steaua plătește așa și Gigi este de apreciat pentru asta. Pentru că ține steagul sus, iar acum e și motivat de accederea în grupe. Sigur, nu sunt de acord cu altele, dar până la urmă este omul care bagă bani. În momentul ăsta, el alături de Neluțu Varga și de Rotaru sunt rarități. Pentru că ei nu doar bagă bani, ci bagă foarte mulți bani!

8 este numărul echipelorpe care Dan Alexa le-a antrenat în cariera de "principal": Poli Timișoara, Rapid, Tg. Mureș, Chiajna, Dunărea Călărași, Astra, CSM Reșița și FC Brașov

Citește și:

Ovidiu Burcă, monolog de 15 minute în direct la TV: „Eu sunt problema? Dacă e așa, mâine spun pas!” + „Atmosfera e bună, am readus bucătarii”
DINAMO
Ovidiu Burcă, monolog de 15 minute în direct la TV: „Eu sunt problema? Dacă e așa, mâine spun pas!” + „Atmosfera e bună, am readus bucătarii”
CSA Steaua, umilită în Ghencea! DEMOLAȚI de Csikszereda, „militarii” suferă cel mai usturător eșec de la reînființarea secției
CSA STEAUA - CSIKSZEREDA 0-4
CSA Steaua, umilită în Ghencea! DEMOLAȚI de Csikszereda, „militarii” suferă cel mai usturător eșec de la reînființarea secției

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  01 Septembrie 2022, 11:57
Postat de laur33 pe 31 August 2022, 16:47

Corect se zice "balast" bai balastrule. Mai pune mana pe cate un DEX.

Asta remarcasem și eu. Dar Alexa, ca și redactorul gsp, nu-s pregătiți pentru astfel de finețuri lingvistice.

creeperno807
creeperno807  •  31 August 2022, 22:45

Iti doresc sa termini pe un loc cat mai mare, dar sub Dinamo!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  31 August 2022, 18:57

...sigur promoveaza Brasovul ...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează