FOTBAL  »  LIGA 2  »  DINAMO

EXCLUSIV Dorin Șerdean contestă mecanismul prin care DDB încearcă să-l lase fără acțiuni: „Jenant, ca să nu spun altfel”

ddb
ddb

Articol de - Publicat vineri, 11 noiembrie 2022 14:11 / Actualizat vineri, 11 noiembrie 2022 16:12

Dorin Șerdean (53 de ani), acționarul majoritar al lui Dinamo, consideră „jenant” mecanismul prin care administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, încearcă să-l transforme într-un pion nesemnificativ și să fie înlocuit de fanii-acționari din APCH (DDB). 

Inamicul numărul 1 al fanilor dinamoviști a contestat în instanță noul plan de reorganizare, care va fi analizat de judecătorul sindic la termenul din 21 noiembrie.

Gata, se retrage Mircea Lucescu? Apropiatul lui „Il Luce” anunță: „Poate fi ultimul lui an. Mie asta mi-a spus”
DINAMO KIEV
Gata, se retrage Mircea Lucescu? Apropiatul lui „Il Luce” anunță: „Poate fi ultimul lui an. Mie asta mi-a spus”

Dorin Șerdean contestă mecanismul prin care DDB încearcă să-l lase fără acțiuni

- Domnule Șerdean, ați înțeles din planul de reorganizare modificat cum vi se reduc acțiunile de la 72,87% la 0,75%, iar APCH ajunge de la 20,06% la 99,17%, și devine acționar majoritar?
- Pe românește, vin unii cu prezentare „englezizată”, cu termeni d-ăștia cu „hair-cut”, bla, bla, alte neologisme wow și prezintă cum se taie datoriile, că de tuns nici gazonul nu se mai poate. Nu mai e de sezon. Pe românește, nu se mai plătesc unora, mulți, de le spune chirografari și astfel rămân de plată numai vreo două milioane de euro euro.

- Asta am înțeles, dar cum e cu acțiunile?
- Buun, acum vine altă parte care nu are de-a face absolut deloc cu micșorarea datoriilor, și băieții ăștia deștepti „zice” că: „Dom'le, Dinamo a avut pierdere de circa 19,4 milioane lei în 2021 și acum hai să o acoperim că așa zice Legea 31”. Mă rog, că nu e imperativ, mai ales dacă asta se realizează scriptic și nu faptic, că de unde să ai să plătești vreo 4 milioane de euro, cât reprezintă 19 milioane lei. 

- Continuați.
- Nu mai zicem că în codul fiscal este prevăzut ca să se acopere datoriile cronologic, deci trebuia să se acopere prima dată pierderea de circa 3 milioane din anul 2020, și să micșorăm capitalul social de la 41.000.000 lei, adică 410.000 acțiuni a câte 100 lei bucata, și să acoperim pierderea din 2021.

- Cum s-a ajuns ca o acțiune de 100 de lei să valoreze doar 0,22 lei?
- Pentru că legea permite ca o Societate pe Acțiuni să aibă capital social minim de 90.000 lei au zis: „Hai să scriem pe hârtie noi că micșoram și aici la minimum, nu îl lăsăm la 21,6 milioane lei că nu ne convine”. Adică atât cât ar fi 41 milioane lei minus 19,4 milioane lei. Și, pentru că nu ne dă bine la socoteli, au mai zis, hai să facem ca valoarea uneia dintre cele 410.000 de acțiuni să fie de 0,22 lei și facem capitalul de 90.200 lei.

- De ce? 
- Pentru că dacă facem acțiunea de 0,21 lei ne dă rezultat 86.100 lei și e sub pragul admis de lege, iar dacă am vrea să fim „Hagi Tudose” desăvârșiti și să facem fix 90.000 lei capitalul social, ne-ar da prețul acțiunii cu mai multe zecimale și ne încurcăm în calcule.

Dorin Șerdean contestă mecanismul prin care DDB încearcă să-l lase fără acțiuni: „Jenant, ca să nu spun altfel”

Dorin Șerdean: „Totul a fost stabilit într-un mod arbitrar”

- Ce aveți de reproșat aici?
- Totul a fost stabilit într-un mod arbitrar. Ok, asta cu reducerea capitalului social este scrisă în Plan, pe la pagina 37, și îi zic ei - „pasul 1”. Apoi, zic ei după vreo 2-3 pagini că se face și „pasul 2” și se mărește, tot pe hârtie, capitalul social cu circa 8.000.000 lei. Exact împrumuturile acordate de APCH, cărora astfel, scrie administratorul judiciar, le dă acțiuni convertite la 0,22 lei. Și uite așa îi împroprietărește „fără număr” cum se zice pe la paranghelii, cu vreo 40 de milioane de acțiuni.

- Așa.
- Iar pe la pagina 42, deci o poveste pe 5 pagini, se zice în concluzie că acum unii devin acționari majoritari cu vreo 99,17% că deh, au 40 și ceva de milioane de acțiuni de 2 bani, pardon de 22 de bani bucata, și unii răman cu 0,72% din Dinamo că au „decât” vreo 290.000 acțiuni care, ce să vezi, în paginile astea s-au devalorizat de la 100 lei bucata și cât timp s-a stat cu nasul în pagini de s-a citit istorioara asta, acțiunile lui Lotus și ale lui Badea au ajuns să valoreze 0,22 lei, deci de vreo 500 ori mai ieftine.

- Administratorul judiciar susține că APCH ține în viață Dinamo...
- E o poveste de-a emis acțiunile, că astea-s de sezon, că banii ce mai contează? Că doar nu de la bani s-a pornit toată procedura asta, adică cineva, APCH, a cerut intrarea în insolvență a lui Dinamo pentru că reclama o sumă de bani, nu vreun camion plin cu acțiuni împrumutate. Păi, cum așa, dacă banii au aceeași întrebuintare, același regim l-au avut și cei 41.000.000 lei inițial și cei circa 8.000.000 lei depuși prin împrumuturi de APCH în perioada 2021-2022, și din păcate, același rezultat, că de aia suntem aici? 

- Există vreun extras de cont la dosar cu banii împrumutați de APCH?
- Nici măcar nu e prezentat vreun extras de cont cu cei 8 milioane de lei și bineințeles banii ăștia nu mai sunt în cont, s-au folosit pentru activitatea societății, deci cum ziceam, la fel ca și ceilalți 41.000.000 lei.

- Foarte complicat.
- Păi, și atunci vine întrebarea: la momentul 21 septembrie când s-a depus propunerea asta la instanță, ca dealtfel și la momentul citirii Planului, dacă banii ăștia erau în conturi sau erau cheltuiti deja, de unde știe administratorul judiciar cu care bani se acoperă pierderea de 19 milioane si cu care se (re)mărește capitalul social la 8 milioane? Cum deosebește el banii ăia din cont, după culoare, sunt diferiți, or fi unii albi și alții negri? Asta da, poate că aici are dreptate.

- Adică?
- Tocmai cu banii din capitalul social ai lui Lotus și ai lui ACS FC Dinamo (n.r. - Nicolae Badea) se acoperă pierderea și, ce să vezi, fix cu banii împrumutați de APCH se face mărirea de capital la 8 milioane. Bine că în fond este o decapitalizare a societății, de la 41 milioane se micșorează capitalul la 8 milioane. Și la finalul acelor rânduri din propunerea înaintată instanței, acel „plan al salvatorilor”, administratorul judiciar încalecă pe-o șa si ne spune dumnealui cum e cu noii acționari minoritari și majoritari. Și apoi spun că eu și cu domnul Badea întârziem planul și ne punem în calea fericirii lui Dinamo. Jenant, ca să nu spun altfel.

VIDEO. Constantin Anghelache: „Un investitor din Emirate ar vrea să investească la Dinamo”

Citește și:

Cum a ajuns Copos să-i dea un Trabant lui Ion Țiriac

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (28)
Zuza
Zuza  •  12 Noiembrie 2022, 07:09

După mintea ta minunată,o afacere,de orice fel,cu mai mulți accționari,funcționează doar pe vorbele unuia iar restul să bage doar bani?

mda....
mda....  •  11 Noiembrie 2022, 23:32

Vorba "prietenilor" de la csa-"Vinde,pleacă,mori!"

rocky3
rocky3  •  11 Noiembrie 2022, 23:16

Ceva e putred în Danemarca!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează