FOTBAL  »  LIGA 2  »  INTERVIU

Ilie Stan, interviu EXCLUSIV, cu cărțile pe față » Ce spune despre despărțirea de FCSB: „Gigi încă mai e supărat pe mine că am plecat! Altfel m-ar fi chemat înapoi”

Ilie Stan, antrenor Gloria Buzău
Ilie Stan, antrenor Gloria Buzău

Articol de - Publicat luni, 22 februarie 2021 15:11 / Actualizat luni, 22 februarie 2021 17:29

Sunt două decenii de când Ilie Stan, în vârstă de 53 de ani, și-a început cariera de antrenor. Perioadele ca secund al lui Iordănescu și cea de „principal” la FCSB sunt preferatele sale, în ciuda faptului că a doua s-a terminat brusc, după o calificare în primăvara europeană. Stan vorbește în exclusivitate pentru GSP despre obiectivele sale și despre momente semnificative de până acum.

- Domnule Stan, aveți o misiune delicată la Buzău, echipa a fost la un pas de desființare, nici cu dreptul de promovare nu-s roz lucrurile, cum e?
- Și anul trecut am avut această problemă, când începusem foarte bine. Dacă nu ai o presiune a performanței, intervine un anumit confort. Anul acesta exista un program al comunității locale, un program cu 7 puncte. Iar ultimul era susținerea clubului Gloria Buzău. Găsirea unui privat pentru a duce în sezonul următor echipa în Liga 1. Din păcate lucrurile s-au complicat și au apărut aceste discuții. Am sperat întotdeauna că nu se va renunța la fotbal.

- Care e acum situația?
- Nu ne retragem. Asta e cert. Domnul primar a decis să continuăm activitatea până în vară, până la finalul sezonului. În tot acest timp trebuie să găsim un investitor privat. Cred eu că dacă ne-au dat voie să continuăm sunt ceva discuții. Până la urmă și domnul primar are dreptatea sa. Nu poți sta mereu în Liga a 2-a. Se vrea performanță.

Ilie Stan: „Cred că Becali nu m-a iertat”

- Sunteți antrenor de 20 de ani, care e experiența care v-a marcat cel mai mult?
- Trebuie să bag experiența de când am fost secundul lui Iordănescu la națională în această discuție. Iar ca „principal” a fost cea când am stat pe banca Stelei.

- Acel moment de la FCSB coincide cu o perioadă în care echipa a început să obțină din nou performanțe notabile...
- Țin minte că am avut o discuție cu Gigi. Mi-a zis: „Hai că ți-a venit rândul”. M-am bucurat când am auzit că se apelează la mine. Când am preluat Steaua eram pe locul 9 sau 10. I-am zis atunci lui Gigi să mă lase să fac ce știu eu. Că dacă mă va lăsa, o să ne batem la campionat. Am avut multe discuții cu jucătorii, cu suporterii, pe care i-am adus din nou lângă echipă. Am readus spiritul Stelei. M-am luptat mult să duc iar echipa în Ghencea, pentru că în acea perioadă se juca mult prin țară. Păi, debutul meu ca antrenor a fost la Buzău. A fost o rețetă câștigătoare. La Buzău am jucat cu 15.000 de oameni, apoi cu Rapidul am avut 45.000. Culminând cu meciul contra celor de la AEK Larnaca, când au fost 50.000. A fost un lucru fantastic, atunci m-am simțit antrenor! Dar cum e în fotbal, nici cu aceste performanțe parcă nu îi mulțumești pe toți.

- Pe cine n-ați mulțumit?
- Generalizez! Pe patron, pe cei din jurul meu. A fost păcat! Făcusem lucruri frumoase, dar am fost nevoit să plec. M-am bucurat însă că am lăsat în urmă o echipă puternică, a venit Reghe și ați văzut ce performanțe s-au obținut.

- Văd o urmă de regret. Parcă v-a părut rău că nu v-ați putut bucura mai departe de ce ați început să construiți...
- Da, clar că mi-a părut rău. Dar m-am și bucurat că aveam și eu un merit pentru rezultatele ulterioare ale Stelei.

- E greu de lucrat cu Gigi Becali?
- Nu mi-a fost greu. Am avut o relație nu bună, ci foarte bună. Dar m-a deranjat un lucru, mi-a zis ceva după ce am dus echipa pe locul 2. Ceva ce n-am să spun niciodată. Atunci am decis că e mai bine să renunț.

- Legat de ce?
- De colaborare, de ceea ce trebuia să fac eu la echipă. Așa că am renunțat. Asta a fost tot.

- Lucruri care țineau de autoritatea dumneavoastră în vestiar?
- Nu, l-am simțit că nu mai era lângă mine ca atunci când m-a adus și eram pe locul 9. Mi-a părut rău că am plecat. Nici el nu se aștepta să plec, a fost supărat pe mine o perioadă. De fapt cred că încă mai e.

- Credeți?
- Au fost momente când puteam să revin, dar nu a apelat la mine. Mi-am văzut de treaba mea. Așa că m-am dus acolo unde am crezut că e mai bine pentru mine și familia mea.

Ilie Stan, ignorat la una dintre marile performanțe ale FCSB-ului: „Nu am fost chemat nici la șampanie”

- A fost un moment controversat la meciul cu AEK Larnaca, patronul v-a cerut să faceți o schimbare la pauză, e adevărat?
- E adevărat! Mi-a zis să-l scot pe Nikolici și să-l bag pe Mihai Costea. Nu am fost de acord. Am continuat cu Nikolici, care ne-a calificat.

- Ce v-a zis după meci?
- Păi mai mult decât că a chemat echipa să bea șampanie, iar stafful a fost ocolit, ce putea să facă? Cum să arate mai clar de atât că s-a supărat? Iar când am fost la Universitate și am sărbătorit cu suporterii nu a vrut să participe. Se vedea clar că a fost deranjat. Asta este! Mi-am făcut treaba cum am știut eu mai bine. Și mi-a ieșit!

- V-ați putut bucura? Deși știați că patronului nu i-a picat bine?
- Sigur! Păi în dimineața în care am decis să plec, băieții din galerie au venit la mine și au zis că nu mă lasă să plec. Dar a trebuit să-i refuz. Știam că se mai întâmplaseră și alte lucruri și că decizia era luată. Iar ce s-a întâmplat după mi-a confirmat ceea ce știam.

Ilie Stan: „Sper să fuzioneze FCSB cu Steaua și să umple din nou stadionul”

- Ați lucrat și cu Adrian Porumboiu, un alt patron vocal al fotbalului românesc, cum era?
- Un om extraordinar! Dar dânsul avea ceva probleme financiare când eu am ajuns la Vaslui. Parcă nu mai era atât de implicat ca înainte. Atunci normal că am renunțat, nu poți lucra nicăieri dacă jucătorii sunt nemulțumiți.

- Ați jucat la Steaua, dar ați antrenat FCSB, unde vă poziționați în acest duel?
- Pe undeva ar trebui să fiu imparțial, deși echipa se numea Steaua când am antrenat-o. Mă doare sufletul pentru ce se întâmplă la FCSB. Nu mai există spiritul de altădată. Nu mai e niciun om din trecutul Stelei în conducere. Tind acum să merg pe mâna noii echipe, mai ales că s-a făcut și noul stadion. Iar acolo cred că CSA nu va da niciodată voie FCSB-ului să joace. Ceea ce totuși e păcat, cred că mai bine ar fi să fie o singură echipă, să facă o fuziune și să umple stadionul la fiecare joc. Să începem iar să câștigăm campionate, să jucăm în cupele europene.

- Ce n-ați accepta niciodată în cariera de antrenor?
- Pff, sunt multe. Din păcate, uneori trebuie să mai faci compromisuri pentru echipă. Nu cine știe ce, lucruri care n-ar afecta munca mea sau a echipei. Altfel ne strângem mâna și plecăm.

- Până la ce vârstă vreți să antrenați?
- Cât pot, e greu să ajung până la vârsta la care antrenează Lucescu. Am 53 de ani, eu cred că de acum încep cu adevărat meseria de antrenor. Am căpătat o experiență totală, de acum trebuie să vin și cu ceva performanțe.

- Ce vă doriți de la 2021?
- Cred că ceea ce-și dorește toată planeta. Să scăpăm de acest virus! Altceva nu, profesional sunt convins că voi reveni în fotbalul de nivel înalt, totul e să găsesc un proiect în care să cred.

2001e anul în care Ilie Stan a început cariera de antrenor, inițial ca secund, iar din 2003 a fost „principal”

6 titluria câștigat Ilie Stan ca fotbalist al Stelei, trei Cupe și două Supercupe

Nu am înțeles niciodată demiterea lui Napoli de la Craiova. Bați Rapid cu 5-0 și ești demis. Cei care conduc știu de ce iau aceste decizii. Trebuie să-și asume aceste lucruri

Am lucrat cu patroni puternici, cu personalitate. Mi-ar lua ore să spun câte am învățat. N-ai cum să nu înveți. Să știți că toți acești oameni au părți foarte bune, de unde înveți. Nu vedeți? Fără ei nu mai avem fotbal.
- Ilie Stan, antrenor

Mai multe știri din fotbalul românesc:

Curtea de Apel, decizie definitivă în cazul morții lui Patrick Ekeng! Ce despăgubiri primește familia fostului jucător de la Dinamo

ANALIZĂ GSP » Lista lui Ouzounidis pentru titlu! Prima schimbare făcută la Craiova + ce mai are de rezolvat grecul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
nealiniatul
nealiniatul  •  23 Februarie 2021, 09:06

Dar de perioada cind ai fost la Chiajna nu spui nimic? Aveai pe amindoi baietii acolo si ii tot impingeai inainte ca un nesimtit. Nici unul nu a ajuns fotbalist.

nealiniatul
nealiniatul  •  23 Februarie 2021, 07:52

Dar de perioada cind ai fost la Chiajna nu spui nimic? Aveai pe amindoi baietii acolo si ii tot impingeai inainte ca un nesimtit. Nici unul nu a ajuns fotbalist.

the.fixer
the.fixer  •  22 Februarie 2021, 19:07
Postat de gogoas pe 22 Februarie 2021, 18:39

Si mie umi e dor de moflea

COVD -19

Vezi toate comentariile (9)
Comentează