FOTBAL  »  LIGA 2  »  LIGA 2

EXCLUSIV Nicolae Constantin, antrenorul-lider din Liga 2, s-a destăinuit Gazetei: „Înainte de Petrolul, mă gândeam să fiu profesor de sport. Nu puteam accepta Divizia C!”

Nicolae Constantin, antrenor Petrolul
Nicolae Constantin, antrenor Petrolul

Articol de , - Publicat luni, 15 noiembrie 2021 14:03 / Actualizat luni, 15 noiembrie 2021 17:24

Nicolae Constantin (47 de ani) trăiește un vis: antrenează echipa de suflet, Petrolul, cu care are un parcurs formidabil: 11 victorii consecutive și numai 4 goluri încasate în 13 etape.

- Domnule Constantin, Petrolul fusese puțin sărită din calculele promovării, poate pentru prima dată în ultimii ani n-a mai fost privită ca o mare favorită. Cu toate acestea, parcursul e fantastic. Ce s-a întâmplat?
- Au fost 3 ani destul de grei pentru această echipă în Liga a 2-a. Mereu și-a propus promovarea și nu a reușit-o. Odată cu plecarea finanțatorului, cu problemele cu sigla, multă lume a fost sceptică în privința obiectivului fixat. Cum spui și tu, atenția s-a mutat spre partea financiară și probabil lumea ne-a lăsat un pic în pace. Noi ne-am văzut de treabă, era clar că ceea ce am declarat la început, adică faptul că vom promova, am crezut de la început. Am reușit să formăm un lot bun, iar urmarea stă în rezultatele de până acum.

- Clubul dispunea de o stabilitate mai mare în anii trecuți, totuși rezultatele n-au venit. Ce s-a schimbat acum?
- Nu pot spune că am schimbat ceva. Nu știu ce s-a făcut înainte. Muncim zilnic, vrem să fim tot mai buni, mă bucur că marcăm, dar și că primim puține goluri. Am avut și șansă, adversarii au ratat ocazii mari. Face parte din joc și asta. Noi încercăm să reparăm aceste lucruri de la etapă la etapă. Nu sunt pe deplin mulțumit, în ciuda rezultatelor. Ca să revin la întrebare, e vorba doar de muncă, nu de schimbări.

Drumul lui Nicolae Constantin de la secund la principal

- Mulți ani dumneavoastră ați fost secund, acum mergeți pe alt drum. De ce? 
- Așa e, am fost secund o lungă perioadă de timp. La un moment dat, am simțit că-mi doream mai mult de atât. Simțeam că pot. Îmi doream să fiu „principal”. Probabil că startul cursurilor pentru licența PRO a fost semnalul că trebuie să merg pe drumul meu. În cea mai mare parte din timp am lucrat în stafful lui Daniel Isăilă. O mică perioadă de timp, 3 luni, am fost cu Răzvan Lucescu, iar două luni am mers cu Octavian Grigore, când s-a început proiectul Petrolul, în 2016. 

În anul de Arabia Saudită cu Isăilă am discutat mult cu el. Îi tot ziceam că vreau să fiu „principal”. El mă încuraja. Îmi zicea că-i bine că-mi doresc și că dacă simt, să fac asta. Semnalul a venit în momentul în care m-am înscris la licența PRO. Urma să plecăm iar în Arabia Saudită, i-am zis că vreau să merg, însă am pus condiția să pot participa la cursuri. Mi-a zis că din partea lui am toată deschiderea, dar clubul nu a fost de acord. Daniel s-a dus, iar eu am rămas să fac cursurile. Cam asta a fost, în paralel am mers și antrenor la Filiași. Am apucat atunci un singur meci, apoi a venit pandemia.

- Și a urmat o pauză cam mare...
- Da, n-am stat mult la Filiași. Totuși, am văzut și simțit ce înseamnă Liga a 3-a. Așa că am preferat să aștept. Asta deși cei de la Filiași insistau să mă întorc acolo. Voiam o echipă de un nivel superior. Până în toamnă singura ofertă a fost de la Recea, din Liga a 2-a. Echipa nu avea niciun punct în 4 etape. A trebuit să risc, deși nu aveam mare lucru de riscat, pentru că eu eram aproape zero ca antrenor principal. Nu mă știa nimeni, așa am mers la Recea. Am reușit să facem 15 puncte până la finalul anului, am învins Rapid în primul meci. Am făcut egal cu Craiova, care era lider detașat. Contractul era făcut până la finalul anului. 

Când am plecat acasă, le-am zis că nu mă mai întorc. Pentru că din punctul de vedere al antrenoratului era greu să-ți faci meseria acolo. Condițiile erau destul de grele. Îmi doream mai mult. Apoi a urmat iar o perioadă în care am stat acasă. Vreo 6 luni. Au mai fost tatonări, nimic concret. Le-am refuzat pe toate, sperând ca până la urmă să vină Petrolul. Ceea ce s-a întâmplat.

Nicolae Constantin: „N-am pus preț pe bani, în Arabia Saudiă aș fi luat de 3 ori mai mult”

- N-a fost un risc? Pentru că ați dat cu piciorul unui confort financiar, pe care îl aveați dacă mergeați în Arabia Saudită, plus că fiind secund nici bătăile de cap nu-s atât de mari. 
- Da, acum, că am fost ani de zile secund, pot spune asta. Meseria de secund o consider cam cea mai ușoară dintr-o echipă. Îți faci treaba ta și gata. Responsabilitatea cea mai mare e pe antrenorul principal. Plus că era și confortul financiar, cum zici tu. Câștigam destul de mulți bani, mai ales raportat la fotbalul românesc. Dar așa e când îți dorești ceva. Contează mai mult decât banii. 

Niciodată n-am pus mare preț pe latura financiară. Am preferat mereu să mă simt bine acolo unde sunt. N-am alergat după contracte mari. Nu știu dacă am negociat vreodată vreun contract. Ce mi s-a pus în față aia am semnat. Așa am mers peste tot, și ca jucător.

- Cam care ar fi diferențele între ce aveți la Petrolul și ce câștigați dacă mergeați secundul lui Isăilă? 
- Dacă mă raportez la ce am luat în primul an, a fost unul prost plătit pentru noi. Pentru că eram la început și încă nu ne cunoștea lumea. Am acceptat niște salarii destul de mici. Însă bonusurile erau mari. Acum, cu promovare și prime de joc, adică în cea mai bună variantă, aș câștiga 30% din ce am câștigat într-un an de Arabia Saudită. În țările arabe se iau bani frumoși.

Nicolae Constantin: „Șansa mea e că fanii mă susțin”

- Trec etapele, câștigați, simțiți că presiunea crește? 
- E o presiune și pe noi, dar cred că e mai mare pe cei din spatele nostru. Noi avem presiunea fiecărui meci, ceea ce mie îmi place, e plăcut să mergi din postura de lider să joci, toți vor să te bată.

- E greu să fiți antrenorul Petrolului? 
- E greu oriunde, nu doar la Petrolul. E adevărat că aici e ceva în plus. Norocul meu e că presiunea suporterilor față de mine nu e așa mare fiindcă suporterii au fost cei care au insistat să fiu antrenorul Petrolului. Am susținerea lor necondiționată.

- E un vis să fiți aici? 
- Da, a fost un vis. Mă bucur că am reușit. Am jucat aici, am debutat în Liga 1 aici, am purtat o perioadă banderola aici, nu știu dacă pe merit, așa a decis antrenorul. Știu ce înseamnă Petrolul, ce înseamnă fotbalul în Ploiești, ce simt și trăiesc oamenii pentru culorile astea. E un vis care mi s-a îndeplinit. Următorul e promovarea, sper ca în vară să ne bucurăm toți de ea.

- Când a venit pandemia și totul s-a blocat vă părea rău că ați refuzat Arabia Saudită? 
- Da, chiar mă gândeam să fiu profesor de sport. Urma să se întâmple asta. Pentru că, exact ce ți-am zis, singurele mele contacte erau de la Metalul Buzău și de la Unirea Ungheni. Cu tot respectul pentru aceste formații, nu vreau să vorbesc urât, dar nu mă mai vedeam la Divizia C. Tocmai de asta am preferat, având facultatea de educație fizică și sport făcută, să încep și să termin un curs de psihopedagogie, cu ideea de a merge profesor la școală, poate să pregătesc și o grupă de copii la mine, în comuna Nedelea.

Nicolae Constantin: „Anul trecut Petrolul era previzibilă”

- Ce fel de antrenor sunteți, cum ați vrea să fiți perceput? 
- Îmi place ca echipa mea să fie organizată. Ideea de la care plec e să nu luăm gol. Asta le zic mereu. Reușim să nu luăm gol? 90% vom câștiga! E aproape imposibil să nu dăm gol la ce lot avem.

- Ce n-a mers la Petrolul în ultimii ani? 
- N-aș putea să vă zic exact, n-am fost aici. Pot să vă zic din punctul de vedere al antrenorului care a jucat contra Petrolului anul trecut. Când eram la Recea mi-a fost foarte ușor să le pun probleme. Aveam un joc ușor de anticipat, deși noi am pierdut atunci. Dar am pierdut pentru că am jucat din minutul 20 și ceva cu un om mai puțin. 11 la 11 nu am fi pierdut niciodată. A fost un meci ușor de pregătit pentru mine. Petrolul avea un joc ușor de anticipat. Asta am schimbat acum. Să avem mereu o surpriză pentru adversar. Și cred că până acum ne-a ieșit.

- Cu suporterii vorbiți, ce vă zic? 
- Ne-am întâlnit și am vorbit. Le-am zis să aibă încredere și tot timpul trebuie să se gândească că pe cât de mult își doresc ei să promovăm, tot atât îmi doresc și eu. Gândim la fel, ne bucurăm că sunt alături de noi. Sper ca absența lor provocată de măsurile anticovid să nu se simtă prea mult.

10 aniau trecut de când Nae Constantin a luat calea antrenoratului. Abia din 2020 a devenit „principal”

12 victoriiîn 13 meciuri a adunat Petrolul în acest sezon, fiind lider detașat în Liga a 2-a

Pe lângă jucătorii cu experiență, Takayuki și Cebotaru, avem mulți tineri. Mizăm pe ambiția și dorința lor. Însă acești tineri pot crește numai lângă unii cu experiență. Ajutorul pe care îl primesc de la cei experimentați e imens. Și la antrenamente ei dau tonul la tot, sunt primii în toate exercițiile pe care le fac. Sunt un exemplu.

Am mai fost la Petrolul, în 2014, cu Răzvan Lucescu. Diferența e mare. Atunci totul era mult mai organizat.

În afară de relația naș-fin, de Măldărășanu mă leagă multe. Mi-ar plăcea să promovăm împreună, noi și Hermannstadt. Dacă nu, măcar unul dintre noi, ar fi un succes al generației noastre.

- Nicolae Constantin, antrenor Petrolul

Citește mai multe știri din Liga 2: 

Mesajul războinic al lui Adi Popa: „Noi suntem Steaua! Toate armele pe masă pentru promovare, trebuie să fim în Liga 1”

Scandal MONSTRU în lupta pentru play-off-ul din Liga 2: „Masacru! Nu mai pot să tac”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
boschetar_spatial
boschetar_spatial  •  15 Noiembrie 2021, 19:35

Mult succes în continuare! Hai Petrolul!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează