FOTBAL  »  LIGA 2  »  TRAGEDIA DE LA BALOTEŞTI

Medicii de la IML dau primele detalii despre decesul lui Henry » N-a fost anevrism sau hematom, poate fi un virus tropical

Articol de , - Publicat miercuri, 08 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 07 august 2012 21:42

Misterul morţii lui Henry (21 de ani) începe să se elucideze: au dispărut variantele iniţiale, vehiculate de doctorii care l-au preluat de la stadion, însă au apărut alte piste neaşteptate.


Doctorii au descoperit leziuni la inimă, dar ”nu de natură să fi produs decesul”. Cazul e considerat complicat, verdictul ar putea întîrzia pînă săptămîna viitoare.

Misterul morţii lui Henry (21 de ani) începe să se elucideze: au dispărut variantele iniţiale, vehiculate de doctorii care l-au preluat de la stadion, însă au apărut alte piste neaşteptate.

Doctorii au descoperit leziuni la inimă, dar ”nu de natură să fi produs decesul”. Cazul e considerat complicat, verdictul ar putea întîrzia pînă săptămîna viitoare.

La mai bine de 24 de ore de la colapsul lui Henry, medicii de la IML au efectuat autopsia fotbalistului nigerian, mort pe teren duminică, în minutul 86 al amicalului CS Baloteşti - Delta Tulcea. Iar rezultatele au contrazis ipotezele lansate imediat după constatarea decesului: anevrismul şi hematomul, cele mai vehiculate afecţiuni care ar fi produs tragedia, au fost tăiate de pe listă.

"Răspunsul îl vom avea la microscop"
Specialiştii IML consideră cazul jucătorului foarte delicat. "Nu se conturează, deocamdată, o cauză evidentă a decesului. Cel mai probabil, e ceva vizibil doar la microscop. Dispariţia sa face parte din categoria «morţi subite la tineri», cele mai complicate din medicina legală, deoarece motivul se stabileşte extrem de greu. E drept, au apărut cîteva neregularităţi la nivelul cordului, dar, în nici un caz, acestea nu au declanşat moartea", au precizat surse din IML.

EKG-urile luate de la club sînt irelevante
Medicii de la IML au preluat, chiar pe terenul din Baloteşti, de la oficialii tulceni, ultimele analize ale fotbalistului. "Deocamdată, sînt irelevante. Pe EKG nu se observă ceva în neregulă. Vom face tot posibilul pentru a aduna cît mai multe date, inclusiv din perioada în care Henry a jucat la Farul", au adăugat legiştii.

Ei avertizează că verdictul poate întîrzia chiar şi pînă săptămîna viitoare. "În alte cazuri, precum cele din accidente auto, diagnosticul se poate da imediat. Se vede pe necropsie dacă există leziuni la nivelul organelor, se observă cu uşurinţă semnele care au condus spre deces", explică specialiştii.

Boală contractată în vacanţa din Nigeria?
Iar IML ia în calcul şi o teorie neaşteptată. Pe timpul vacanţei, jucătorul a fost acasă, în Nigeria, aşa că nu se exclude nici varianta ca Henry să fi contractat o boală tropicală în timpul şederii sale în Africa! "Este o variantă pe care nu o neglijăm. Răspunsul îl vom avea după testele microbiologice", au subliniat sursele GSP.


"Mulţi consideră un fotbalist un izvor de sănătate, deoarece face mişcare. Fals! Inima sportivilor e predispusă la afecţiuni. Nu toţi jucătorii au această tendinţă, însă majoritatea prezintă semne ale măririi cordului"
medic IML

Vasile Popescu, doctorul ”naţionalei” U21, pune degetul pe rană după tragedia nigerianului Henry: ”La eşaloanele inferioare se dau vize medicale în viteză”
Medicul de la ”tineret” admite că mulţi sportivi primesc avizele de performanţă în urma unor investigaţii şubrede, ”deseori cu rezultate umflate”. Şi arată cu degetul spre regulamentul FRF: ”Nu e normal ca la amicale să nu obligi cluburile să aducă o ambulanţă!”


- Domnule Popescu, s-a produs încă o moarte suspectă pe teren şi apare din nou întrebarea despre rigurozitatea controalelor medicale în fotbalul românesc.
- Eu cred că, într-adevăr, sînt multe probleme. Ştiu că, în special la eşaloanele inferioare, se priveşte cu prea mare detaşare această chestiune vitală. Spun asta în sensul că vizele medicale se dau deseori în mare viteză, fără să existe analize aprofundate şi numai pentru a fi bifată formalitatea pe carnetele sportivilor.

- E foarte grav cînd aceste lucruri sînt spuse chiar de un specialist precum dumneavoastră!
- De multe ori, vizele se dau din partea unor doctori de medicină generală într-un domeniu în care specializarea e însă extrem de importantă. Cînd se pune un astfel de aviz, trebuie să ai certitudinea profesională că datele investigaţiilor sînt reale, nu umflate, cum, din păcate, se mai întîmplă. De exemplu, am avut la lotul de tineret cazul unui jucător de la Chiajna, care a fost operat pe cord: i-am explicat că nu-l mai putem primi pînă cînd nu-şi va finaliza toate analizele, să ştim exact starea lui medicală.

"Sportivilor trebuie să le explici exact anumite pericole medicale"
- Vi se pare normal ca regulamentul să nu prevadă obligativitatea cluburilor ca, inclusiv la partidele amicale, să asigure prezenţa unei ambulanţe?
- Nu e de bine! Sigur, salvarea poate interveni mai repede în astfel de cazuri, dar cred că e mult mai sigur ca echipele să se preocupe de prevenirea tragediilor. Iar aici un rol esenţial îl are colaborarea sportiv - antrenor - medic.

- În general, i-aţi simţit pe fotbalişti preocupaţi de problemele medicale sau sînt mai degrabă ignoranţi?
- Majoritatea nu se gîndesc la consecinţe, fiecare e interesat doar să se afirme repede şi se gîndeşte la avantaje financiare. Tu, ca medic, trebuie să ştii însă să te apropii de sportiv, să-i explici pericolele, să-i cîştigi încrederea, astfel încît să discute de fiecare dată cînd simte că are o problemă.

Un prieten pe Facebook: ”Cînd mi-a răspuns altcineva la telefon, m-am îngrozit!”
După decesul lui Henry, pe Facebook s-au creat mai multe pagini speciale dedicate fostului jucător al Deltei. Aşa că, pe reţeaua de socializare, fotbalişti de pe întreg mapamondul au transmis condoleanţe familiei. "Dumnezeu să te odihnească, frate! Încă nu-mi revin", a scris Michael Ijezie, atacant în Malaiezia, la echipa Betaria. Cutremurătoare au fost cuvintele lui Kennedy Eriba (21 ani), jucător în Finlanda şi prieten din copilărie cu Henry: "Tocmai vorbisem pe internet, foloseam Skype-ul zi de zi pentru a comunica. Apoi, am văzut o ştire despre un fotbalist mort. Cînd am aflat că e chiar Henry, l-am sunat. Mi-a răspuns însă altcineva, m-am îngrozit. Am scăpat telefonul din mînă!".

Viza medicală a fost pusă pe 6 martie
Preşedintele Deltei, Haralambie Meregiu, a pus ieri la dispoziţia GSP carnetul lui Chinonso Henry, pe care apare şi viza medicală. Documentul e datat 6 martie 2012 şi poartă parafa doctorului Nicolae Stoica. "Totul a fost făcut cu mare grijă din acest punct de vedere, la timp şi cu efectuarea tuturor controalelor de rigoare. Ar fi păcat să ne pierdem acum în documente, în loc să aflăm exact ce s-a întîmplat cu copilul ăsta", a punctat şeful clubului tulcean.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
reality
reality  •  09 August 2012, 07:51

medicii ar fi bine sa puna un diagnostic, ca presupuneri putem avea si noi... eu de exemplu, daca ar fi sa-mi bat joc as spune ca a murit de cald. Sau poate acesti medici se uita prea mult la seriale cu medici gen House MD, cica "virus tropical"... poi sa ne spuna si ce virus e nu ca presupun ca doar au un corp care poate fi cercetat in voie avand in vedere ca e un mort si pot taia oriunde. Deci domnilor doctori "tropicali" cum stam?

sasquatchro
sasquatchro  •  08 August 2012, 13:25

Dumnezeu sa-l odihneasca. :(

Vezi toate comentariile (2)
Comentează