FOTBAL  »  LIGA 2  »  HERMANNSTADT

EXCLUSIV Japonezul din România care visează să ajungă în Liga 1: „Promovare directă. Nu baraj, nu Dinamo!”

Mino Sota se declară încântat de Sibiu
Foto: Raed Krishan
Mino Sota se declară încântat de Sibiu Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 28 aprilie 2022 12:28 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 13:40

Mino Sota, mijlocașul japonez al celor de la Hermannstadt speră să urce cât mai curând în Liga 1 pentru a-și împlini visul de a juca în naționala țării sale.

Mino Sota este deja un nume respectat la nivelul diviziei secunde. Poreclit de unii colegi „Kamikaze”, japonezul de 27 de ani vrea să facă istorie în primul eșalon, luptându-se cu Hermannstadt să promoveze. Niponul a sosit de aproape patru ani în România. 

Mai întâi avut o experiență la Metaloglobus București, apoi a fost adus de Măldărășanu la noua sa echipă, la Sibiu, unde Mino a devenit rapid o piesă importantă. Sota vorbește limba română mai mult decât lăudabil, vrea să calce pe urmele unui conațional de-ai săi, Takayuki Seto, bun prieten, cu care, practic, se luptă pentru promovare, Hermannstadt fiind în duel și cu Petrolul Ploiești. 

Mino a oferit un interviu Gazetei Sporturilor într-o după-amiază senină de primăvară, în Centrul vechi al Sibiului, acolo unde lui îi place să se relaxeze cu soția, atunci când are liber.

- Mino, Hermannstadt se gândește la promovarea directă sau, mai degrabă, la „dubla” de la baraj? 
- Avem șanse mari să promovăm direct. Pentru asta luptăm. Eu vă spun ce simt. Direct! Acesta este țelul nostru. Se face stadionul cel nou, orașul e frumos, merită o echipă în prima ligă.

Mino Sota: „Cred că am putea învinge și pe Dinamo”

- Cu stadionul care mai e situația? 
- Am înțeles că-l termină în vară, probabil, în iulie, va fi gata. De-abia așteptăm să jucăm acolo. Va fi extraordinar. Am fi avut un avantaj mare dacă deja era gata. 

- Cine ar învinge contra lui Dinamo într-o „dublă” de baraj? Te întreb fiindcă locul 3 din play-off-ul ligii secunde se va duela cu o echipă de tradiție din România
- Nu ne gândim absolut deloc că vom ajunge la baraj. Poate că și Dinamo se va salva cumva, nici nu știu, nu am făcut calcule. Noi vrem direct, dar cred putem bate pe Dinamo, dacă s-ar întâmpla să ne duelăm, cum putem învinge orice echipă din România. Respectăm orice formație, însă avem încredere în forța noastră.

Îi plac CFR, Octavian Popescu și Ianis Stoica

- Din Liga 1 cine te-a impresionat? 
- CFR Cluj. Am privit cu emoție când juca în Europa League, îmi place această echipă pentru rezultatele din cupele europene. Am fost acolo pe stadion la un meci. Mie îmi place Dan Petrescu. 

- Cine va învinge în lupta la titlu? 
- CFR. Cred că are ceva în plus. Își va conserva avantajul. FCSB? Poate anul viitor. CFR Cluj ia titlul acum! 

- Îți place vreun jucător român? 
- Octavian Popescu. E un puști special. Va avea o carieră importantă. Un alt băiat care-mi place este Ianis Stoica, mi-a fost coleg la Metaloglobus, are personalitate. E flămând după performanță, are o mentalitate aparte, pe care nu am văzut-o la mulți români. Dintre seniori, îi apreciez pe Răzvan Marin, Nicolae Stanciu, oamenii de națională.

Japonezul din România care visează să ajungă în Liga 1: „Promovare directă. Nu baraj, nu Dinamo!”
Sota (tricou alb), în derby-ul cu Petrolul de la Ploiești, terminat 0-0 pe 6 aprilie Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

27de meciuri a adunat niponul în tricoul sibienilor în actuala ediție

Sota: „Gigi Becali e bun pentru fotbalul românesc”

- De patronul FCSB, Gigi Becali, ai auzit? 
- Da, da, am auzit. Uneori, e amuzant. De ce? Vorbește mult. Cred că pentru jucătorii lui nu este prea bine, dar pentru fotbal e bine, oferă noutăți, informații. Este un simbol al României, am înțeles. 

- Ai avut probleme cu banii în România? Sunt multe cluburi cu astfel de probleme aici.
- Sincer, nu-mi pasă de bani! La Hermannstadt au fost și sunt probleme financiare, dar Dani Coman, toată conducerea, absolut toți muncesc din greu pentru a regla toate situațiile. 

Cred că nu ne va afecta. Sper ca niciun coleg să nu-și piardă motivația. Trebuie să rezistăm, să strângem din dinți. Mergem înainte! (a rostit în românește).

De la Karim, la Miluță! » Unde l-au trimis pe Istvan Kovacs să arbitreze, după semifinala de lux a Ligii Campionilor
DELEGARE
De la Karim, la Miluță! » Unde l-au trimis pe Istvan Kovacs să arbitreze, după semifinala de lux a Ligii Campionilor

59de partide a strâns Mino în echipamentul celor de la Metaloglobus

Dacă voi fi în prima ligă, poate voi avea șanse să joc în naționala Japoniei. Ar fi o onoare pentru mine, recunosc că mă gândesc la acest lucru. Sper să fiu sănătos și să ofer cât mai multe prestații bune pentru Hermannstadt

Logic, ca orice om, mă gândesc și la situația financiară. Vreau să am bani cât să fiu liniștit. Am primit oferte din Asia, pe bani mulți!, dar am vorbit cu familia și am convenit că nu este timpul să mă întorc în Asia. Vreau să încerc în Europa, să-mi fac o carieră aici

Domnul Dani Coman m-a adus la Sibiu și toate lumea are încredere că va fi bine la echipă. Că va fi ceva serios aici. Takayuki m-a ajutat de la bun început, plus Marius Măldărășanu, pe care l-am avut antrenor la Metaloglobus. Am sosit și pentru el, nu a fost o decizie grea
-Mino Sota, FC Hermannstadt

Japonezul din România care visează să ajungă în Liga 1: „Promovare directă. Nu baraj, nu Dinamo!”
Mino Sota, alături de Eri, soția sa, în costum tradițional japonez Foto: facebbok

8.700de kilometri sunt între Sibiu și locurile natale ale japonezului, un oraș de lângă Kyoto

Cum vede Mino Sota România și pe români

  • „România este viața mea, momentan. Una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Am trei ani și jumătate, aproape patru ani, aici, nu mi-a luat prea mult să învăț limba română”
  • „Îmi place mult Sibiul fiindcă este liniștit, îmi plac și oamenii. La București, când conduceam, dar și acum, când merg acolo, șoferii claxonează mult: «Tiiii, tiiii!». Lumea e mai calmă la Sibiu, mai pe stilul meu”
  • „Am gustat un pic și din mâncarea românească, însă mai mult suntem cu genul nostru de mâncare”
  • „Eu sunt de lângă Kyoto, orașul cu cea mai încărcată istorie din Japonia, astfel că-mi plac orașele cu tradiție, cu istorie. Le-aș recomanda japonezilor Sibiul și Bucureștiul, dar să încerce și mâncarea voastră. Mămăliga e tare bună, cu dulciurile nu mă împac. După ce câștigăm un meci, mai ies cu colegii, mănânc ceva cu mămăligă”
  • „Știu de Crăciun, de Paște, iar la vară voi participa, în premieră, la o nuntă la români. Un fost coleg de la Metaloglobus, care a fost și la Steaua, și la Craiova, Andrei Ionescu, mi-e prieten, m-a invitat la nuntă, la București. Voi merge cu drag, atunci voi vedea și eu cum este la voi”

Citește alte știri de actualitate:

FCSB. Florin Tănase, pe urmele „Profesorului” » Nu s-a mai întâmplat de la Gheorghe Constantin încoace!
FCSB
FCSB. Florin Tănase, pe urmele „Profesorului” » Nu s-a mai întâmplat de la Gheorghe Constantin încoace!
Un antrenor din play-off, pe picior de plecare » Cine e favorit să-l înlocuiască
FC VOLUNTARI
Un antrenor din play-off, pe picior de plecare » Cine e favorit să-l înlocuiască

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
105644358246528
Khan Oliver  •  29 Aprilie 2022, 14:27
Postat de fabulos pe 29 Aprilie 2022, 10:49

Bunicel jucator. La Sibiu este util si necesar. Sper sa joace la o echipa mai puternica din Liga 1. Bafta!

Pai da, o sa joace la echipa Sibiului devenita mai buna in liga I...

fabulos
fabulos  •  29 Aprilie 2022, 10:49

Bunicel jucator. La Sibiu este util si necesar. Sper sa joace la o echipa mai puternica din Liga 1. Bafta!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează