FOTBAL  »  LIGA 2  »  DINAMO

Portretul milionarului care vrea să ia Dinamo: „Nu mi-e rușine că am făcut bișniță”

Mohammad Murad, 57 de ani, omul de afaceri aflat în tratative să preia Dinamo, a devenit unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România, după patru decenii petrecute în țara noastră
Mohammad Murad, 57 de ani, omul de afaceri aflat în tratative să preia Dinamo, a devenit unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România, după patru decenii petrecute în țara noastră

Articol de - Publicat miercuri, 03 august 2022 17:14 / Actualizat miercuri, 03 august 2022 17:59

Mohammad Murad, 57 de ani, omul de afaceri aflat în tratative să preia Dinamo, a devenit unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România, după patru decenii petrecute în țara noastră. Libanezul are afaceri multiple, în domeniul hotelier, în industria alimentară și în cea de fast-food, plus altele mai mici. A sosit în 1982 în România, pentru a face - și a absolvi - Facultatea de Medicină din Iași.

Președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Murad a cochetat și cu politica, a candidat anul trecut la funcția de primar al Mangaliei. Invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, în octombrie anul trecut, omul de afaceri a dezvăluit cât a plătit ca să facă școala în România. 

În Epoca de Aur, conform cifrelor neoficiale, au fost jumătate de milion de studenți arabi, veniți la studii, o adevărată sursă de valută pentru regimul condus de Nicolae Ceaușescu. „Am plătit în jur de 40.000 de dolari pentru 7 ani de Medicină. Era aproximativ 4.000 de dolari pe an, plus alte taxe mai mici. Acesta a fost costul pentru a deveni medic, dorința tatălui meu”, a dezvăluit Murad.

Muhammad Murad, după întâlnirea cu liderii PCH și administratorul lui Dinamo: „Până vineri, se tranșează lucrurile!” » Ce a solicitat milionarul
DINAMO
Muhammad Murad, după întâlnirea cu liderii PCH și administratorul lui Dinamo: „Până vineri, se tranșează lucrurile!” » Ce a solicitat milionarul

Mohammad Murad, în tratative să preia Dinamo: „Nu e o rușine că am fost bișnițar”

Nu îi este rușine să recunoască faptul că a făcut bișniță, după ce în primele zile de după Revoluția din 1989 a investit 7.500 de dolari în achiziționarea a cinci apartamente în București. Ulterior, a cumpărat hoteluri pe Litoralul românesc, în Mamaia. Olimp și Jupiter, plus afaceri uriașe în imobiliare, un adevărat latifundiar al acestei zone a țării.

În 1993, m-am transformat din bișnițar în om de afaceri. Apoi, am citit să învăț de management, ce înseamă firmă, directori. La mine acasă e altă cultură, totul e pe cash. Aici, e pe hârtie, cu contabil. Am avut în viața de student momente când luam o cămașă de aici și-o vindeam acolo, dar în rest am fost un student normal. Nu e nicio rușine că am fost bișnițar, important e să nu rămâi acolo”, a explicat omul de afaceri.

Mohammad Murad: „Dacă simt o afacere, o fac”

Este multimilionar, dar a și fost păcălit. Averea sa este estimată conform ultimului top Capital, la 130-150 de milioane de euro. „Dacă simt o afacere, o fac. Am început de la 50 de dolari! Am luat țepe multe, una chiar zilele trecute. Mi-e și rușine să o spun, deși nu e secret. Am luat o țeapă de 6 milioane de dolari, de la un prieten, care e mare om de afaceri în România. Asta e cea mai mare țeapă”, a spus businessman-ul, care era să intre în colaps cu ocazia crizei mondiale din 2008. 

„Am pierdut foarte mult, aveam multe investiții în derulare. Dar am avut noroc, am găsit înțelegere la bănci, spre deosebire de alții. Succesul se obține și cu emoție, și cu lacrimi de bucurie, de oboseală, și cu palpitații”, a spus el.

„Că eu sunt cu pas înainte, înseamnă mafie?!”

„N-am fost niciodată un mafiot. Că eu sunt cu pas înainte, înseamnă mafie?! Nu sunt ușă de biserică, dar nu fac orice pentru bani. Am pretenția să fiu diferit, experiența pe care o am să dea valore”, se laudă Mohammad Murad.

Denise Rifai l-a chestionat câte milioane a făcut din șaorma, mai ales că libanezul a introdus practic acest fel de mâncare în lexicul și în viața românilor, după 1990. „Nu știu dacă milioane, o să le număr când ajung acasă, promit. În 1992, am vrut să separ de la început șaorma de kebap, cultura libaneză de cea turcească. Nu știu dacă e o mâncare sănătoasă, eu mănânc ce poftesc. Adevărata rețetă e mult mai simplă, are puțină salată, roșii, usturoi, puțină carne de pui. Liban e cunoscută pentru șaorma”, a spus omul de afaceri.

Cât despre el însuși, Mohammad Murad a povestit cu umor, schițându-și autoportretul: „Toată viața, de mic, nu mi-a plăcut de mine, fizic. Mă uitam în oglindă și vedeam asta. Singura soluție, la cum arăt, ca să am o femeie frumoasă, este să fac bani”.

130-150 de milioane de euroeste valoarea estimativă a averii sale, conform Top 300 cei mai bogați români

Portofoliu personal

În prezent, Mohammad Murad este patronul companiei de construcții Triumf Construct, lanțului de hoteluri Phoenicia din București, dar și cel al hotelurilor din Olimp, Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, Majestic, Perla și Forum, iar împreună cu cei doi frați, Hassan și Ahmed Murad, conduc rețeaua de restaurante Spring Time, dar și companiile Glina, Valahia 2002, Sima Prod, Roman Investments, marca de conserve din pate Mandy Foods.

Mi-am dat seama că totul se va schimba în România. Iar pe 31 decembrie 1989 am dat anunț în ziar, în România Liberă, în care am spus că vreau să cumpăr un apartament în București, erau ieftine. Și am cumpărat 5 apartamente la 1.500 de dolari bucata 
Mohammad Murad

A participat și la Revoluția din 1989!

„M-am bucurat pentru bucuria oamenilor. Eram un student, nu aveam pic de responsabilitate. Am fost printre primii care au ajuns în locul de unde a plecat Ceaușescu, lângă Hotelul Athenee Palace (n.r. – fostul sediul al Comitetului Central, actualul Palat al Ministerului de Interne), la ora 11 fără 20 fix. Le-am spus celor de lângă mine să mergem să luăm Televiziunea Română, pentru că de acolo putem filma pentru oameni. Am citit în istorie despre revoluții, știam ce se poate întâmpla în astfel de momente. Și ne-am dus la TVR, am fost în primele mașini ce-au ajuns acolo. Am pus întrebarea, celor de lângă mine: «Dacă acum îl găsim?! O să zică: «Înțeleg acum că românii fug după mine, dar voi, arabii, de ce?». M-am întors la cămin, pentru a afla a doua zi că vinovații am fi noi, arabii, eram considerați teroriști. A fost o întâmplare frumoasă pentru mine, mă bucur că am trăit-o, îmi pare rău pentru cei ce au murit și pentru haosul creat”, a mărturisit Murad.

Ion Manu, amintirea meciului cu Dinamo în care Cămătaru a câștigat Gheata de Aur

Nicolae Badea l-a convins! Fostul atacant al lui CFR Cluj a semnat cu roș-albii: „Putem face treabă aici”
TRANSFER
Nicolae Badea l-a convins! Fostul atacant al lui CFR Cluj a semnat cu roș-albii: „Putem face treabă aici”
Dinamo va vinde de azi abonamente pentru noul sezon » Ce stadion au „câinii” ca primă opțiune
DINAMO
Dinamo va vinde de azi abonamente pentru noul sezon » Ce stadion au „câinii” ca primă opțiune

Dincolo de Premier League, e COLAPSUL » Datorii imense în Anglia, desființări și o mare întrebare: cât mai rezistă modelul?!

„Trăiesc o altă viață!” » Gazeta l-a găsit pe fotbalistul român cu inima în partea dreaptă, ex-„tricolor”: „Cazul meu a fost nemaivăzut, nemaiauzit!”


Comentarii (25)
tristan
tristan  •  05 August 2022, 15:20
Postat de supereduardo10 pe 04 August 2022, 23:08

Este un personaj controversat mie unul nu -mi place. Pare un bisnitar oportunist. Dar sa speram ca va ajuta Dinamo. Bafta ce sa zic

asa si este

supereduardo10
supereduardo10  •  04 August 2022, 23:08

Este un personaj controversat mie unul nu -mi place. Pare un bisnitar oportunist. Dar sa speram ca va ajuta Dinamo. Bafta ce sa zic

istet10
istet10  •  04 August 2022, 14:51
Postat de magic4ever pe 04 August 2022, 14:35

Mohammad Murad te asteptam in haita cainilor rosii! RESPECT!

Astia dispretuiesc cainii.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează
Close