FOTBAL  »  LIGA 2  »  RAPID

RAPID. Mărturia rapidistului Ion Dichiseanu: „Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky"

Articol de - Publicat luni, 30 martie 2020 10:00

„Nu vă dați bătuți o clipă / Învățăți acest refren / Imnul nostru de echipă / Glasul roților de tren". Sunt versuri din imnul Rapidului, considerat unul dintre cele mai frumoase din fotbalul românesc. Imn pe care Ion Dichiseanu (86 de ani) îl știe la perfecție.

"De unde a venit pasiunea mea pentru giuleșteni? Țin minte că asta mă întreba, ani și ani de zile, regretatul Cristi Țopescu... Străbunicul meu a fost ceferist, la fel și bunicul, dar și tata. Eu m-am născut la pavilioanele CFR-ului de la Adjud. Mi-am petrecut copilăria cu mingea de fotbal printre liniile de cale ferată! Încă de mic am sânge de rapidist", spune maestrul Dichiseanu pentru Gazeta Sporturilor.

În deplasări, cu trenul, alături de favoriți

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în 1959, Dichiseanu era nelipsit de pe stadion. Fie că alb-vișiniii jucau în Potcoava Giuleștiului, fie în altă localitate. Anii au trecut, iar gașca de actori rapidiști s-a mărit.

RAPID. Mărturia rapidistului Ion Dichiseanu: „Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky
Dichiseanu a jucat în peste 60 de filme. Aici alături de Margareta Pâslaru

"Ne suiam în tren și mergeam cu echipa. Era trenul plin de actori, de cântăreți, de regizori, lumea bună. Toți erau rapidiști. Eram înnebuniți după băieți. Ne țineam după Rică Răducanu, după Culae Lupescu sau Dan Coe. Făceam deplasările cu ei, la cușete. Ce povești frumoase, ce amintiri! A mers și săraca Stela Popescu cu noi într-o deplasare, când m-a confundat unul cu nea Mircea Lucescu. De s-a speriat biata Stela", povestește actorul.

Ce căuta Ion Dichiseanu la ambasade

Dichiseanu continuă: „Drăgălașilor, eram pe vremuri în Mexic. Eram cu trupa de teatru și țin minte că am fugit de la repetiții. M-am dus glonț la ambasada din Ciudad de Mexico să întreb ce-a făcut Rapid. Am mai făcut așa și prin Roma sau Paris. Mă duceam și îi puneam pe cei de la ambasadă să sune acasă, să văd ce-a făcut echipa. Eu am sânge vișiniu! Nu are cum să mă schimbe cineva. Chiar și atunci când am ajuns în Liga a 5-a am fost cel mai mare rapidist! Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky de supărare... Parcă eram un pacient în stare gravă tăiat, căruia îi curgea sângele și nu mai apărea salvarea! Așa suntem noi, rapidiștii, și am supraviețuit!".

Dă bani la victorii

Ajuns la 86 de ani, Dichiseanu merge regulat la meciurile formației preferate: „Am fost atât de necăjit în ultima vreme. M-am enervat rău! Cum să nu fim în stare să câștigăm? Mi-am făcut singur nervi, să nu fie nimeni lângă mine în momentele alea! Prefer să fiu singurul din horă, să sufăr și să-mi pun tot felul de întrebări. Eu sunt nebun, nebun, după Rapid! La victorii știți ce fac? Plec de la stadion, mă duc acasă și bag mâna în buzunar. Și le dau acasă câte o sută de lei, o sută de lei, o sută de lei. Așa reacționez eu la bucurie! Și vreau să fiu mereu fericit".

"Pe vremuri făceam chefuri de pomină cu fotbaliștii. Veneau frecvent la teatru și după aceea aveam seri lungi împreună. Erau sufletiști, băieți de comitet și eu am iubit mereu oamenii cu suflet"
Ion Dichiseanu, actor

Mesaj pentru primar: „N-avem nicio șansă"

RAPID. Mărturia rapidistului Ion Dichiseanu: „Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky
Rapidul e pe 6 în L2 după ce n-a câștigat deloc în 2020

Ion Dichiseanu a fost surprins de mai multe ori la meciurile jucate în Regie în preajma primarului sectorului 1, Dan Tudorache. 

„I-am spus de multe ori primarului: «Dragul meu, dacă nu aduci jucători nu poți să faci nimic. Hai, să zicem că promovezi cu noroc, cu șansă, cu arbitrii, dar degeaba! Dacă n-ai jucători, n-ai nicio șansă să reziști și-o să fii ciuca bătăilor!». Și cu nea Mircea Lucescu mă văd prin tribune. El e un băiat extraordinar, pe care l-am cunoscut când era la Corvinul. Mergeam des acolo, la Hunedoara, pentru că eram îndrăgostit de o hunedoreancă, ce mi-a fost și soție după, Simona Florescu".

De afară ține cu Atletico

Actorul nu se uită doar la partidele Rapidului. "Ăsta e un punct sensibil! Fotbalul pentru mine e totul. Mă uit și la alte meciuri la televizor și îmi plac echipele mari: Juventus, Liverpool, Atletico Madrid. Eu țin cu Atletico! Ce meciuri fabuloase face Simeone ăla! Parcă e un nebun! Un nebun frumos care se agită să meargă echipa bine. Face ca toate alea pe margine, dar știe să-i impulsioneze pe jucători. De Liverpool îmi place că acolo joacă fiara egipteană Salah. Ăsta e fotbalist mare, mare de tot", spune "Dichi".

Dan Alexa, antrenorul Rapidului a vizitat stadiul lucrărilor de la noul stadion din Giulești

Citește și alte știri despre Rapid:

Daniel Niculae, mesaj pentru Daniel Pancu: „Prietenii se sună. Din păcate, s-au adeverit vorbele mele în ceea ce-l privește”

«Metoda George Copos»: „Aveam contract trei lei și îmi zicea că de mâine am doi lei”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
1456761317981106
Victor-ion Petrisor  •  30 Martie 2020, 19:47

Auzi și la ăsta : lumea bună!

1456761317981106
Victor-ion Petrisor  •  30 Martie 2020, 19:47

Auzi și la ăsta : lumea bună!

104652611180248
Gluguță Măciucă  •  30 Martie 2020, 17:40

Dichiseanu pare rapidist . Ficisibist care-o fi ? După apucături , cred că Arșinel ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează