FOTBAL  »  LIGA 2  »  CHELTUIELI

EXCLUSIV Se întâmplă în România: clubul care luptă să nu pice în Liga 3 a „tocat” 1,5 milioane de euro de la primărie în ultimul an!

FC Brașov și Poli Iași toacă milioane de euro pe an, deși rezultate obținute sunt submediocre / Sursă foto: Facebook
FC Brașov și Poli Iași toacă milioane de euro pe an, deși rezultate obținute sunt submediocre / Sursă foto: Facebook

Articol de , , - Publicat vineri, 29 aprilie 2022 08:12 / Actualizat vineri, 29 aprilie 2022 11:08

FC Brașov, o formație care luptă să nu pice în liga a treia, a consumat de-a lungul sezonului un milion și jumătate de euro de la primărie. Într-o situație similară e Poli Iași.

România conține un paradox în fotbal: există cluburi foarte sărace în prima divizie, cu fotbaliști neplătiți, și sunt formații bogate în eșaloanele inferioare, unele care nici măcar nu obțin rezultate bune. 

FC Brașov, o echipă care a promovat în vara anului trecut din liga a treia în a doua, e în pericol să parcurgă calea inversă, înapoi în „C”. 

„Steagul” e în play-out și se află acum pe un loc care l-ar obliga să dispute un baraj pentru salvare cu Poli Timișoara.

Supliment de 900.000 €

Pentru sezonul acesta cu rezultate slabe, primăria din Brașov a alocat astă-vară un milion și jumătate de euro. Clubul a consumat suma aceasta și a mai primit un supliment doar pentru perioada 1 mai-30 iunie: încă patru milioane de lei, aproximativ 900.000 de euro!

Galben-negrii nu vor avea alte surse de finanțare nici în campionatul următor, indiferent dacă vor rămâne în „B” sau vor reveni în „C”, deci o să fie nevoie ca primăria să îi alimenteze iar cu câteva milioane de euro.

„Înaintea actualului sezon competiţional, în vara anului 2021, Consiliul Local Braşov a aprobat un buget de 1,5 milioane de euro. După aprobarea bugetului, FC Braşov a primit o primă tranşă din aceşti bani, de 700.000 de euro, din bugetul pe anul 2021. În şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie 2022, a fost alocată o a doua tranşă din bugetul total de 1,5 milioane de euro. Suma aprobată în aprilie pentru a fi primită de club este de 800.000 de euro din bugetul pe anul 2022, sumă care este suficientă pentru ca clubul să îşi poată termina sezonul”
oficialii FC Brașov

Ei o duc bine în eșalonul secund, Gaz Metan și Clinceni sunt aproape de desființare deși evoluează în Liga 1 și sunt racordate la conducta cu drepturile TV.

Formațiile din prima ligă împart 28,5 milioane de euro anual din drepturi TV, o valoare cum nu există în Cehia, în Serbia, țări cu cluburi mai performante în cupele europene și cu naționale mai bune.

Dezmăț și în Copou

Altă echipă suferindă din „B”, Poli Iași, tocmai a fost și ea alimentată cu bani mulți de la bugetul local. Ieșenii au încasat de curând două milioane de euro pentru prima jumătate a acestui an și pentru sezonul următor. Ca și FC Brașov, Poli a luptat din greu să scape de retrogradarea în „C”.

Ilie Stan, plătit cu 5.000 de €!

FC Brașov a pornit sezonul cu Ilie Stan pe bancă, un antrenor pe care clubul l-a angajat imediat după ce a promovat din liga a treia. Stan a primit un salariu de 5.000 de euro lunar, unul foarte bun chiar și raportat la nivelul economic din primul eșalon. 

După un început de stagiune slab, tehnicianul fost și la FCSB a fost demis. Ilie ceruse timp pentru construirea unei echipe, doi sau trei ani. Un timp în care el ar fi continuat să încaseze 60.000 de euro pe sezon. 

Bani mulți sunt și în liga a treia. La Reșița, o formație care luptă să urce în „B”, există jucători plătiți și cu 3.000 de euro net lunar

Fotbaliștii tineri pe care îi folosește Gaz Metan în finalul acestui sezon luptă de pomană. „Băieții joacă doar din plăcere", a explicat antrenorul Boroncoi. 

Steaua greșește doar juridic

CSA Steaua participă în play-off, dar nu are dreptul să promoveze în prima ligă fiindcă e un club de drept public, nu unul de drept privat, așa cum impune Legea Sportului pentru echipele membre ale ligilor profesioniste. 

Or, pentru participarea în Liga 1 e nevoie să devii membru al Ligii Profesioniste de Fotbal. „Militarii” nu respectă criteriul acesta din lege doar ca formă de organizare, fiindcă „păcatul” lor nu este finanțarea din bani publici, din moment ce bani publici există peste tot, în fiecare eșalon din fotbal.

VIDEO Ilie Stan, despre umilința suferită la FC Brașov: “M-am simțit ca un infractor și am plâns în fața jucătorilor!”

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Japonezul din România care visează să ajungă în Liga 1: „Promovare directă. Nu baraj, nu Dinamo!”

Schimbare importantă în clasamentul ligii secunde, după Chiajna - Hermannstadt! Cine ocupă ACUM locurile direct promovabile

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
136164275597600
Fara Nume  •  29 Aprilie 2022, 14:39

Bai *** de la GSP, si problema voastra care e de fapt? Pai la Iasi s-au dat bani pentru ca erau datorii de 2 milioane, si inca mai avem, n-am scapat complet. Salariile nu sunt mari, nu am putut aduce jucatori cu pretentii. Sau ce voiati, sa intram in faliment si sa ne desfiintam, nu? Mai documentativa. A, si *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  29 Aprilie 2022, 12:39
Postat de rumunek pe 29 Aprilie 2022, 12:24

De fapt, subiectul era care? Să poată CSA promova? Păi exemplele din articol sunt toate echipe de liga 2, unde e și CSA. Asta cu ce livrează articolul, nu mai stau să scriu de diferența dintre bugetul local, cu surse de venit, și cel central. Oricum e pierdere de timp, Remus și dacă ar citi și ar înțelege, ar scrie tot ce trebuie, ca să producă.

Astia nu se pricep decat la bugetul lui Becali !

rumunek
rumunek  •  29 Aprilie 2022, 12:24

De fapt, subiectul era care? Să poată CSA promova? Păi exemplele din articol sunt toate echipe de liga 2, unde e și CSA. Asta cu ce livrează articolul, nu mai stau să scriu de diferența dintre bugetul local, cu surse de venit, și cel central. Oricum e pierdere de timp, Remus și dacă ar citi și ar înțelege, ar scrie tot ce trebuie, ca să producă.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează