FOTBAL  »  LIGA 2  »  CSA STEAUA

REPORTAJ ÎN GHENCEA Steaua a băgat peste 1 milion € în Academie! Ogăraru: „Avem un potențial enorm! Vreau să combinăm stilul Ajax cu Steaua '80”

Steaua a băgat peste 1 milion € în Academie / Sursă foto: GSP +26   FOTO
Steaua a băgat peste 1 milion € în Academie / Sursă foto: GSP

Articol de , , - Publicat marti, 15 martie 2022 11:59 / Actualizat marti, 15 martie 2022 12:12

REPORTAJ GSP ÎN GHENCEA. O combinată Steaua '80 - Ajax. Acesta este stilul pe care George Ogăraru vrea să-l dezvolte la Academia CSA Steaua, care a inaugurat recent alte 4 terenuri sintetice pentru grupele cele mai mici ale clubului. 

Nu cred în viitorul unui club care nu pune ca prioritate investiția în propriii copii”, spune George Ogăraru când vorbește despre proiectul Academiei CSA Steaua, care prinde tot mai mult contur în Ghencea. A jucat și a antrenat la Ajax și chiar și-a propus să aducă modelul olandez în fotbalul nostru.

VIDEO. Reportaj GSP în Ghencea » Ogăraru: „Anul trecut, s-a investit în Academia Steaua în jur de un milion €”

Și după doar câteva luni ca director tehnic al Centrului de copii și juniori, a reușit să miște lucrurile. Împreună cu team managerul Iulian Miu au refăcut dosarul de clasificare și CSA Steaua a urcat într-un an de pe locul 61 pe 13 în ierarhia națională. Astfel că echipele de la U15 la U19 au trecut de la campionatele naționale la Elită.

Trei, U16, U17 și U19 joacă deja în play-off, cei de la U15 conduc în seria lor, în drum spre același obiectiv.

Anul trecut, s-a investit în academie în jur de un milion de euro în tot ceea ce a însemnat infrastructură, taxe de transfer, hotel, cazare, meciuri, deplasări, vestiare, achiziții ce s-au mai făcut, tribunele. E o investiție bună, de viitor.

George Ogăraru, director tehnic Academia CSA Steaua

+22 FOTO

George Ogăraru: „Noi chiar investim în copii”

Ogăraru a schimbat structura staffului tehnic și sistemul de pregătire. Este convins că „cluburile de tradiție din România au o obligație morală față de suporterii lor fideli, iar copiii acestora să aibă șansa să crească în propria curte și să ajungă fotbaliști ai primei echipe.

După fiecare ratare a vreunei calificări a echipelor românești în cupele europene sau a naționalei la turnee finale, toți spun că «alții au investit în juniori și au ajuns la un nivel înalt, iar noi, nu! E timpul să punem asta ca prioritate. Să luăm exemplul Hagi si să-l multiplicăm la nivel național».

Declarativ, da, așa este. Frumos spus! Dar durează maximum 3 zile, apoi toată atenția continuă să fie orientată în altă parte. Culmea, tot de aceiași oameni! Noi chiar vrem să facem asta. Când am venit la Centru, plecau copii de aici. 

Acum avem 12 echipe, trebuie să facem selecție la selecție. Au început să vină, ca pe vremea mea, copii din cartierul Ghencea, din Drumul Taberei, din Chiajna, din Roșu. Părinții s-au convins că aici vor avea continuitate, nu se mai duc la școlile private, unde, la 13 ani, când trec la fotbalul 11 la 11, se opresc fiindcă acolo nu au terenuri mari sau nu există proiecte dincolo de această vârstă”.

La CSA Steaua, procesul de selecție pentru grupele 2014, 2015 și 2016 este în plină desfășurare.

Încă 4 terenuri sintetice

La finalul anului trecut, într-un colț al bazei, pe locul vechilor terenuri de handbal și tenis, s-a început amenajarea a patru noi suprafețe de joc, sintetice, pentru fotbal. Unul e doar pentru piticii de 5-6 ani, celelalte trei pot deveni și teren de antrenament sau de joc chiar și pentru 8 plus 1. Iar acum sunt deja gata, copiii se antrenează pe ele, chiar și în nocturnă.

Erau în jur de zero grade când Gazeta Sporturilor a urmărit un antrenament al grupelor de 6-7 ani și de 8-9 ani. Pe aleea care ducea la noile terenuri, o „barieră” de jaloane roșii trasează limita până la care părinții pot asista la ședința de pregătire, undeva la 30 de metri distanță.

Puștii n-au treabă că e frig. Fiecare cu mingea lui, sunt în elementul lor. Exersează controlul balonului, pasele, chiar și procedee tehnice, precum „bicicleta”. Cel mai important e că antrenorii, la execuțiile mai puțin reușite sau chiar ratate, îi încurajează: 

+18 FOTO

„Bravo! Nu-i nimic! Foarte bine, mai încercăm o dată!”. „Trebuie să le dăm mereu încredere, să îi lăsăm să-și dezvolte personalitatea, ca s-o aibă mai târziu, când vor ajunge la seniori”, explică Ogăraru.

Mai antrenează și el la grupele mai mari, Miu la fel la cele mici. Ultimul se mai și hârjonește cu piticii care n-au niciun stres să-l bage la mijloc pe post de „măgăruș”.

12 grupede copii și juniori are Academia CSA Steaua, unde activează un coordonator de programe (Ștefan Iovan), 4 scouteri (Adrian Bumbescu, Radu Troi, Vasile Aelenei și Teodor Anghelini), un preparator fizic, doi antrenori cu portarii și un metodist

Părinții plătesc direct în cont, nu la antrenori

George Ogăraru recunoaște că „n-aș fi putut să fac toate aceste schimbări dacă n-aș fi avut sprijinul comandanților clubului, al lui Mădălin Hâncu inițial, apoi pe al lui Ștefan Bichir, care a venit ulterior. Eu le-am propus un proiect, dânșii au fost de acord să schimbăm lucrurile care cam stagnau”.

În plus, a adus sponsori de peste 600.000 de euro la echipa mare și la Centrul de copii și juniori, apoi a schimbat modul de achitare a taxelor de către părinți. „Până acum, plata se făcea la antrenori. Acum părinții plătesc direct în contul clubului, deschis la Trezoreria Națională. Iar de la 13 ani încolo, când copiii trec pe teren mare, nu se mai plătește nimic. 

Anul trecut, când am făcut selecția la grupa de 2008, am renunțat la peste 20 de copii. Dar au rămas cei mai buni, iar asta se vede și în joc, și în rezultate”.

Un minimum de 20 de fente și driblinguri

Vă mai amintiți de filmulețul care rula la TVR, în urmă cu peste 30 de ani, când niște puști de la Ajax exersau la unison o fentă celebră a lui Johan Cruyff, dar pe ambele părți? 

Acum, la 7-8 ani, copiii din Ghencea conduc mingea cu exteriorul, sunt familiarizați cu „bicicleta”, dar și cu alte procedee. Ogăraru are pregătit un set de 20 de driblinguri pe care copiii trebuie să le stăpânească de la 6 până la 13 ani, când trec la fotbalul pe teren mare: 

„Eu vreau să combin specificul Stelei din anii '80 cu ce am jucat și am experimentat ca jucător și antrenor la Ajax. Ambele modele propun un fotbal ofensiv, cu jucători inventivi, cu personalitate. Colaborez foarte bine cu Ștefan Iovan și țin aproape de Marius Lăcătuș pentru a duce mai departe spiritul Stelei”, a mai spus Ogăraru.

Se redeschide Forbanul

Intrat cu un an în urmă într-un proces de modernizare, celebrul cantonament al roș-albaștrilor de la Forban își va redeschide porțile pentru sportivii clubului

„Camerele sunt de 5 stele, băile, sala de mese și bucătăria la fel. A fost schimbate și reutilate sala de antrenament și cea de forță. Se vor amenaja și noi terenuri sintetice pentru fotbalul mic. În vară vom merge deja la stagii de pregătire acolo cu două echipe de copii”, a precizat Ogăraru.

Am obținut sprijin de la Ministerul Apărării să trecem de la Centru de copii și juniori la statut de Academie. Avem un proiect cu Liceul «Mircea Eliade», astfel încât cei mici din provincie să aibă asigurate acolo cazarea și mesele, dar și programul de învățământ" George Ogăraru, director tehnic Academia CSA Steaua. 

Vrem să adaptăm stilul lui Ajax la specificul nostru, al Stelei din anii '80. Avem un potențial enorm să creăm o Academie de top. Cheia stă în continuitatea și susținerea proiectului demarat anul trecut.

- George Ogăraru, director tehnic Academia CSA Steaua

250 de copiise pregătesc la Academia CSA Steaua, care are 3 terenuri mari (două cu iarbă naturală, unul sintetic), patru terenuri de minifotbal, și două de fotbal de 8+1

120.000 de europe sezon este suma cu care International Alexander și Porothetm sponsorizează Academia CSA Steaua

Citește și alte știri de actualitate:

E clar: Steaua nu poate promova in Liga 1! Federația a intervenit azi

Vali Moraru, discurs dur, după FCSB - Farul: „Trăim într-o epocă fake!”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (38)
105644358246528
Khan Oliver  •  16 Martie 2022, 14:03

Ogararu, unul dintre cei mai laudati si mai... emancipati, da tare de tot cu mucii in fasolea cazona! De ce te dai in barci, ca banii Armatei sunt pentru altceva... sper sa vina vremea in care astfel de *** sa fie trasi la raspundere, cu tot cu talpanii (dar asta inseamna si sa se stabileasca clar si sa raspunda cine si cum a exploatat imaginea stelei, ca ce face fcfcsb, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adicn
adicn  •  16 Martie 2022, 10:21

"Anul trecut, s-a investit în academie în jur de un milion de euro în tot ceea ce a însemnat infrastructură, taxe de transfer, hotel, cazare, meciuri, deplasări, vestiare, achiziții ce s-au mai făcut, tribunele. E o investiție bună, de viitor" E bine, Geroge, cand echipele private dispar din cauza problemelor financiare, dar tu te lauzi cu investii facute din banii platiti(partial) si de acelea? Bine, nu?! Manager bun dovedesti ca esti daca reusesti la o echipa privata, unde e viata grea, nu cand orice ar fi, statul pompeaza banii.

prima_la_stanga
prima_la_stanga  •  15 Martie 2022, 21:59

Altul care bate campii cu gratie si se crede mare vizionar dupa ce s-a jucat si el cu niste bani publici. Imi aduce aminte de cum se cred mari oameni de afaceri si de fotbal toti dubiosii imbogatiti din manevre ilegale cu statul. As vrea sa il aud pe domnul Ogararu explicand fostilor colegi si antrenori pe care i-a avut in Olanda cum vine asta cu stilul Ajax la un club fara drept de promovare, un club care nu are proprietar sau actionari, ci comandant pe generalul nu-stiu-care. Altfel, avand in vedere ce realizari anterioare impresionante pe partea de antrenorat si management sportiv au domnii Ogararu, Miu, Iovan & co., sunt convins ca initiativa va fi un succes total.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează