FOTBAL  »  LIGA 2  »  STEAUA BUCUREȘTI

VIDEO + FOTO 13.000 de euro pentru Cupa Campionilor » După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie

Replica Cupei Campionilor
Europeni a intrat în posesia
CSA abia acum, deși a fost
prezentată publicului în urmă
cu un an și jumătate.
Foto: Raed Krishan (GSP)
Replica Cupei Campionilor Europeni a intrat în posesia CSA abia acum, deși a fost prezentată publicului în urmă cu un an și jumătate. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 12:55 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 15:58

Steaua a achiziționat acum replica trofeului câștigat în 1986, în mărime naturală, realizată anul trecut în colaborare cu Monetăria Statului, cu ocazia inaugurării noii arene din Ghencea. 

După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie. În mărime naturală, o replică foarte apropiată a celei originale, aceea câștigată pe 7 mai 1986, după finala de poveste de la Sevilla, când roș-albaștrii au învins Barcelona cu 2-0, după loviturile de departajare, prin golurile înscrise de Lăcătuș și Gabi Balint.

VIDEO Așa este fabricat trofeul

Iar trofeul, alături de „puiul" de la UEFA, ar urma să fie piesele-etalon ale viitorului muzeu al clubului, care urmează să fie amenajat la noul stadion din Ghencea. Pentru această replică, recent, CSA Steaua a achitat Monetăriei Statului 65.000 lei prin SICAP (Sistemul Informatic Colaborativ pentru Achiziții Publice).

Ce au decis autoritățile din Brazilia, imediat după moartea lui Pelé + Unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit
A MURIT PELE
Ce au decis autoritățile din Brazilia, imediat după moartea lui Pelé + Unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit

Execuția a durat 5 luni

La inițiativa lui George Ogăraru, după revenirea sa în club, ca manager al secției de fotbal și al Academiei, s-au demarat discuțiile cu Monetăria, cea care urma să execute Cupa Campionilor. Lucrarea a durat 5 luni.

13.000 de euro pentru Cupa Campionilor » După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie
Așa arăta Cupa înainte să fie băgată în baia de nichel

Se dorea a fi gata până la inaugurarea noii arene, ceea ce s-a și întâmplat, când, pe 7 iulie 2021, fostele glorii ale echipei din '86 au și făcut turul de onoare al stadionului cu Cupa. Așa cum o făcuseră în urmă cu peste 36 de ani, când au adus trofeul de la Sevilla, acasă, în Ghencea. După aproape un an și jumătate, clubul a și achiziționat în aceste zile respectiva copie.

75 de centimetri înălțime și 50 de centimetri circumferința în zona medianăare replica după Cupa Campionilor achiziționată de Steaua; trofeul cântărește 12 kilograme

Conform regulamentelor, UEFA permite fiecărei câștigătoare a competiției să-și facă o replică, ce poate să semene cu originalul în proporție de până la 80%. Cel câștigat de Steaua este folosit din 1967, dar de atunci trofeul a mai fost modificat de câteva ori.

Conform informațiilor de pe SICAP, Cupa a fost executată integral manual, din aliaj de cupru, după care a fost scufundată într-o baie de nichel, pentru finisajul final, astfel că arată la fel ca aceea originală. Pe ea au fost gravate numele tuturor echipelor care cuceriseră trofeul inclusiv la ediția '85-'86.

13.000 de euro pentru Cupa Campionilor » După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie
Iordănescu și Duckadam în seara magică de la Sevilla

George Ogăraru își amintește că „am luat atunci legătura cu cei de la UEFA, dar și cu conducerea celor de la Steaua Roșie Belgrad, prin intermediul lui Belo. Am primit poze, cote, am luat toate detaliile constructive ca să facem un trofeu cât mai aproape de cel original, în limitele impuse de forul continental. Iar oamenii de la Monetărie au lucrat extraordinar. Eu mă duceam pe acolo să văd cum arată, în diferite etape ale execuției. Iar acum vom avea și noi o replică, în muzeul clubului". 

Mă bucur că avem această replică în mărime naturală. Vreau s-o mai ridic iar, ca la Sevilla, dar aici, acasă, cu un stadion plin, când echipa va fi în Liga 1. Asta îmi doresc cel mai mult: să se facă ceva, să ne întoarcem unde ne este locul!

-Ștefan Iovan, căpitanul Stelei de la Sevilla

Citește și:

Farul a oficializat primul transfer al iernii: „Nu vreau să-l dezamăgesc pe domnul Hagi”

Basarab Panduru nu iartă una dintre vedetele din Superligă: „Bați pasul pe loc și nu e OK! S-ar putea să-mi pară rău că l-am lăudat”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (65)
atthur
atthur  •  01 Ianuarie 2023, 00:25
Postat de elefterie pe 30 Decembrie 2022, 19:58

Mocofane, uiți că englezii de la West Ham au fost surprinși descoperind pe saitul UEFA că Fcsb este câștigătoare a Cupei Campionilor? De unde să mai fi știut ei, din ce date oficiale, că a exista o altă echipă, Steaua București, care a realizat de fapt această performanță? Repet, culegeți ce ați semănat, "fecesebiști" scrie pe voi...

Si pe tine scrie prost.

Dobermannul
Dobermannul  •  31 Decembrie 2022, 20:09
Postat de vasilelisav pe 31 Decembrie 2022, 12:07

Orice ati zice voi, Steaua a fost vanduta odata! Ar trebui sa o rascumparati, ca sa fie din nou a voastra! Nici nu trebuia sa va lase sa o reinfiintati, Steaua voastra a murit! Steaua este a lui Becali , el a cumparat o! Trebuia sa infiintati o echipa de fotbal cu alt nume, nu cu Steaua!!! Vai de justitia noastra, nu trebuia sa va dea voie!!! Justitiei ii convine aceasta magarie, pentru ca mai ia bani la procese!!! Sa traiasca Steaua care este la Becali, iar a voastra desfiintata, este falsa! Trebuia sa nu o vindeti! Becali va scos din groapa si acum ii faceti probleme!UEFA ARE DREPTATE CAND RECUNOASTE STEUA LUI BECALI! SA VA FIE RUSINE, RUSINE, RUSINE. JUSTITIA E DE VINA! NU TREBUIA SA VA DEA DREPTUL SA ATACATI IN JUSTITIE VANZAREA!!! VRETI SA FACETI PE SMECHERII, SPER SA NU REUSITI! LA MULTI ANI!

"Orice ati zice voi, Steaua a fost vanduta odata!" Exact si acum ca sa intre in prima liga trebuie s-o mai vanda o data. Abia astept. ț

balotelli
balotelli  •  31 Decembrie 2022, 15:16
Postat de Dobermannul pe 31 Decembrie 2022, 11:59

Sa ai 103 ani de la infiintare si 6 de la reinfintare si sa ai doar o amarata de Cupa Romaniei ... e dureros rau.

La mulți ani!... dobermanne. Îți doresc să trăiești 103 ani și să-ți aducă moșu' sub brad în fiecare an câte un trofeu de campioană 'morală' de iarnă. :-)). An nou fericit!

Vezi toate comentariile (65)
Comentează