FOTBAL  »  LIGA 2  »  STADION

EXCLUSIV Un nou stadion în România? Primarul orașului a vorbit pentru GSP: „Orban și CNI ne susțin”

Așa arată proiecul din 2014 pentru stadionul din Bacău. Acesta ar putea fi utilizat pentru construirea noii arene +25   FOTO
Așa arată proiecul din 2014 pentru stadionul din Bacău. Acesta ar putea fi utilizat pentru construirea noii arene

Articol de - Publicat sambata, 16 ianuarie 2021 13:58 / Actualizat sambata, 16 ianuarie 2021 14:43

Gazeta Sporturilor a prezentat în primele zile din 2021 un reportaj realizat la Stadionul „Municipal" din Bacău, altădată casa fotbalului din oraș. Acum e doar o ruină plină cu balast, gunoaie, mușchi și copaci uscați. 

Primăria Bacău, prin vocea noului primar Lucian Daniel Viziteu, a răspuns în cele din urmă solicitării venite din partea ziarului și a discutat amplu despre problemele depistate acolo.

- Ce planuri mai sunt cu stadionul din oraș?
- Situația stadionului este una cunoscută de aproape fiecare băcăuan. Personal am vizitat stadionul de mai multe ori, atât înainte de a fi ales primar cât și după. Recent, în luna noiembrie, am mers pe stadion alături de o organizație de mediu și am scos copacii care creșteau pe teren. Aceștia au fost replantați într-o pădure de lângă Bacău.

- În stadion, dar și în afara lui locurile sunt adevărate focare de infecție. Când s-a făcut ultima igienizare, în limita posibilităților?
- Într-adevăr, în acea zonă nu s-au făcut igienizări de ani de zile. Nici nu știu dacă vorbim de 5 ani, de 7 ani sau de 10 ani. Nimeni nu a putut să-mi ofere o informație clară. Primăria ar fi trebuit să se ocupe de conservarea acelui loc, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel a ajuns să fie exact ceea ce spuneți, un focar de infecție și un pericol pentru copiii care uneori sar gardul pentru a juca fotbal acolo. Avem un proiect, un studiu DALI care a fost făcut pentru actualul stadion, în 2014, însă acesta este expirat acum. El trebuie actualizat pentru a vedea dacă structura de rezistență mai suportă o reabilitare sau nu. Asta dacă dorim să modernizăm stadionul vechi. Eu personal nu cred în această posibilitate, un studiu realizat de fostul primar arată că ar fi chiar mai mari costurile decât dacă am construi unul nou.

Se dorește construirea unui nou stadion la Bacău: „Avem mesaje pozitive de la CNI”

- Apropo de proiecte, care e cel luat în calcul pentru stadion?
- După cum vă spuneam, costurile reabilitării vechiului stadion sunt mai mari decât costurile necesare construirii unuia nou. Tocmai de aceea, am solicitat Consiliului Local al municipiului Bacău și am obținut fonduri pentru un studiu geotehnic și topografic pentru o altă locație pentru construirea unui nou stadion. Am cerut acest studiu din două motive: pe de o parte, studiul făcut de fostul primar arată că ar fi mai ieftin să facem un stadion nou; pe de alta, lângă stadion a fost construit un nou spital. 

În acest moment suntem deci în faza în care vom achiziționa un studiu geodezic și topografic pentru noua locație și urmează la bugetare să actualizăm și studiul din 2014. Astfel vom avea date certe care să ne spună dacă se mai poate reabilita stadionul în acest moment și ce costuri ar implica. Cele două studii au fost solicitate de CNI pentru a putea merge mai departe cu proiectul unui stadion nou.

+21 FOTO

- Sunteți primar de 3 luni, în timpul ăsta ați încercat să discutați cu oficiali de la București despre situația stadionului?
- În noiembrie 2020, adică în chiar primele săptămâni de mandat (am preluat mandatul la jumătatea lunii octombrie 2020) am discutat la București cu fostul premier Ludovic Orban și cu oficiali de la CNI despre posibilitatea de a construi la Bacău un stadion nou. Am primit din aceste locuri mesaje pozitive de susținere, atât domnul Orban cât și cei de la CNI mi-au spus că pot finanța acest proiect și că doresc să facă acest lucru. Sper să am o discuție cât mai repede și cu premierul Cîțu pentru a vedea exact când se va putea întâmpla asta. Și eu dar și băcăuanii așteptăm să vedem când se vor concretiza aceste promisiuni.

Cred că stadioanele construite la Ploiești, Cluj, Arad, Craiova și în alte locuri din țară s-au dovedit un succes. Ele au produs un reviriment al echipei locale și mai ales au produs întoarcerea cetățenilor către sport. Când spun că avem o întoarcere către sport, mă refer atât la sportul de performanță cât și la sportul de masă. Îmi doresc ca noul stadion să fie parte dintr-un complex mai amplu, cu sală polivalentă modernă dar și cu terenuri ce pot fi folosite atât de cluburile de copii și juniori cât și de tinerii care nu sunt înregimentați într-un club sportiv.
-  Lucian Daniel Viziteu, primar Bacău

- Ne puteți pune la dispoziție informații despre proiectul noului stadion?
- Proiectul nu mai este chiar atât de nou din păcate, este cel din 2014. Se poate folosi acest proiect sau poate suferi mici modificări, acest lucru va fi decis de experți. Nu sunt genul de primar care să le știe pe toate. Și nici nu îmi doresc. Îmi doresc însă un complex sportiv multifuncțional care să deservească atât sportul de performanță din Bacău cât și sportul de masă. 

În final, aș avea o rugăminte la dumneavoastră. Continuați să puneți presiune pe politicieni pentru ca împreună să dezvoltăm sportul românesc. Stadioanele sunt doar cele mai vizibile investiții, e drept, și cele mai costisitoare. Avem însă nevoie de terenuri de sport în cartiere, personal susțin deschiderea terenurilor de sport din școli către locuitorii din acea zonă, avem nevoie să susținem în primul rând copiii și juniorii. Investițiile din aceste zone nu se vor vedea imediat, însă România va avea în viitor perfomanțele sportive pe care le dorim cu toții doar dacă astăzi construim pe baze solide. Iar acestea trebuie să conțină nu doar fier și beton ci mai ales valori ce trebuie insuflate tinerelor generații.

În teorie, arată extraordinar

În 2020, înaintea alegerilor locale și parlamentare, prin Bacău s-a vorbit insistent că ar exista un proiect pentru o nouă arenă. Care ar urma să aibă o capacitate de minimum 18.000 de locuri, toate pe scaune, o parcare pentru 550 de mașini, un magazin pentru suporteri, plus alte facilități pentru cei care vor veni la stadion. Pe hârtie, totul arată extraordinar.

+21 FOTO

VIDEO Stadionul pe care a evoluat FCM Bacău în Liga 1, o adevărată arenă a groazei

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Fanii lui Dinamo îi dau fiori lui Cortacero: „Avem dovada! Tăvălugul nu se va opri până nu-i va nivela pe infractorii care vor să jefuiască clubul” » Ce sumă au strâns în 7 zile

EXCLUSIV GSP a trezit FRF în cazul practicilor abuzive „a la Gigi Becali" » Burleanu, cerere către AFAN pentru schimbare regulamentului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
10224987415617597
Victor Cretu  •  21 Martie 2021, 01:25
Postat de agent0013 pe 19 Ianuarie 2021, 02:14

Sincer sa fiu, nu-i inteleg pe cei din autoritatile locale ! Cum e posibil sa ia in calcul o asemenea capacitate ?! 18.000 locuri ?!!! In locul lor mi-ar fi rusine sa ma si gandesc la asemenea capacitate ! La un oras serios cum este Bacaul si cu perspectivele pe care le are, cu greu ar fi acceptabil si 30.000 ! Dar trebuie ceva mai mult ! Pai daca nici la orase asa de mari nu avem stadioane de 40.000 de locuri, atunci unde ? Poate acum e prea mult, dar in viitor nu va mai fi deloc mult ! Si atunci ce vom face ? Vom construi alt stadion ?! Nu e clar ca asa cum il facem acum, asa va ramane cel putin cateva decenii. E mai bine asa ? De ce ? Numai asa ca sa il facem mai repede ?! Doar asa ca sa fie, si sa fie cat mai repede ?! Poate unii ar spune ca 40.000 e prea mult, dar 18.000 mi se pare chiar PENIBIL de putin ! Vremurile se schimba foarte repede ! Clipa in care un asemenea stadion va deveni neincapator va veni mai repede decat credem ! Este foarte important si deosebit de necesar ca aceste gandiri strategice limitate sa dispara !!! Din cauza acestor gandiri limitate Romania nu poate organiza un turneu final de Campionat European sau Mondial ! Cum e posibil ca in orase ca Iasi, Constanta, Pitesti, Oradea sa se prefere stadioane cu capacitate de sub 30.000 de locuri ! Este INADMISIBIL !!! Mai ales ca acestea sunt orase cu o serioasa traditie si o mare perspectiva ! Vreau ca Bacaul sa se respecte mai mult si sa NU le urmeze exemplul ! Am pretentii serioase de la orasul Bacau !

Uita-te la numerele astea cu numarul mediu de spectatori pe meci si explica-ne de ce ii trebuie Bacaului stadion de 30 000 locuri. https://www.worldfootball.net/attendance/rou-liga-1-2019-2020/1/ # Team sum Matches average 1 CS Universitatea Craiova CS Universitatea Craiova 169.393 13 13.030 2 FCSB FCSB 82.742 11 7.522 3 Dinamo Bucureşti Dinamo Bucureşti 64.109 13 4.931 4 CFR Cluj CFR Cluj 51.930 13 3.995 5 Chindia Târgoviște Chindia Târgoviște 41.772 13 3.213 6 FC Viitorul Constanța FC Viitorul Constanța 40.761 13 3.135 7 Sepsi OSK Sepsi OSK 39.000 13 3.000 8 FC Botoşani FC Botoşani 35.880 13 2.760 9 FC Politehnica Iași FC Politehnica Iași 33.160 13 2.551 10 Gaz Metan Mediaş Gaz Metan Mediaş 32.200 13 2.477 11 FC Hermannstadt FC Hermannstadt 21.650 13 1.665 12 Academica Clinceni Academica Clinceni 14.381 13 1.106 13 Astra Giurgiu Astra Giurgiu 11.933 13 918 14 FC Voluntari FC Voluntari 11.515 13 886 In afara de Craiova care are o medie de 13 000 de sectatori pe meci restul echipelor nu strang nici macar 5000. Cezi ca vremurile se vor schimba? In rau poate. Numarul de spectatori a scazut de la sezon la sezon. U Caiova obisnuia sa aiba o medie de 17 000 spectatori.

agent0013
agent0013  •  19 Ianuarie 2021, 02:14

Sincer sa fiu, nu-i inteleg pe cei din autoritatile locale ! Cum e posibil sa ia in calcul o asemenea capacitate ?! 18.000 locuri ?!!! In locul lor mi-ar fi rusine sa ma si gandesc la asemenea capacitate ! La un oras serios cum este Bacaul si cu perspectivele pe care le are, cu greu ar fi acceptabil si 30.000 ! Dar trebuie ceva mai mult ! Pai daca nici la orase asa de mari nu avem stadioane de 40.000 de locuri, atunci unde ? Poate acum e prea mult, dar in viitor nu va mai fi deloc mult ! Si atunci ce vom face ? Vom construi alt stadion ?! Nu e clar ca asa cum il facem acum, asa va ramane cel putin cateva decenii. E mai bine asa ? De ce ? Numai asa ca sa il facem mai repede ?! Doar asa ca sa fie, si sa fie cat mai repede ?! Poate unii ar spune ca 40.000 e prea mult, dar 18.000 mi se pare chiar PENIBIL de putin ! Vremurile se schimba foarte repede ! Clipa in care un asemenea stadion va deveni neincapator va veni mai repede decat credem ! Este foarte important si deosebit de necesar ca aceste gandiri strategice limitate sa dispara !!! Din cauza acestor gandiri limitate Romania nu poate organiza un turneu final de Campionat European sau Mondial ! Cum e posibil ca in orase ca Iasi, Constanta, Pitesti, Oradea sa se prefere stadioane cu capacitate de sub 30.000 de locuri ! Este INADMISIBIL !!! Mai ales ca acestea sunt orase cu o serioasa traditie si o mare perspectiva ! Vreau ca Bacaul sa se respecte mai mult si sa NU le urmeze exemplul ! Am pretentii serioase de la orasul Bacau !

kensan.gmm
kensan.gmm  •  16 Ianuarie 2021, 19:09
Postat de brotberuf pe 16 Ianuarie 2021, 16:03

Intai creezi conditii (baza materiala) si apoi emiti pretentii de performanta. Sau vrei sa promoveze Bacaul in prima liga si joace la Iasi sau Piatra Neamt vreo trei ani, pana cand isi construiesc stadion?

Sa stii ca aceste conditii se pot indeplinii si cu un teren construit cu tribune de 2 mii de locuri pana ajunge macar in Liga 2 echipa. nu faci stadion de zeci de milioane de euro si apoi infiintezi echipa, sa faca ce ? sa joace in Liga 4 cu Avantul Plopeni pe stadion de UCL?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează