FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

13 ani de la ultimul mare succes! GSP.RO prezintă decăderea echipei naţionale

Articol de - Publicat joi, 20 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 20 iunie 2013 14:48

20 iunie 2000, România-Anglia 3-2, ultima victorie obţinută de tricolori la un turneu final. Succesul de pe "Du Pays" le-a trimis acasă pe Anglia şi Germania, în timp ce România a ieşit în premieră din faza grupelor la europene.

În iulie 2000 (la finalul turneului final) România se poziţiona pe 12 în clasamentul FIFA, peste Anglia, Danemarca, Suedia, Rusia sau Belgia. În prezent, "tricolorii" se clasează pe 34, sub Ungaria, Peru, Mali, Bosnia ori Muntenegru. GSP.RO vă prezintă istoricul evenimentelor care au dus prima reprezentativă atît de jos şi au făcut ca astăzi "să sărbătorim" 13 ani de la ultimul mare succes.

20 iunie 2000, România-Anglia 3-2, ultima victorie obţinută de tricolori la un turneu final. Succesul de pe "Du Pays" le-a trimis acasă pe Anglia şi Germania, în timp ce România a ieşit în premieră din faza grupelor la europene.

În iulie 2000 (la finalul turneului final) România se poziţiona pe 12 în clasamentul FIFA, peste Anglia, Danemarca, Suedia, Rusia sau Belgia. În prezent, "tricolorii" se clasează pe 34, sub Ungaria, Peru, Mali, Bosnia ori Muntenegru. GSP.RO vă prezintă istoricul evenimentelor care au dus prima reprezentativă atît de jos şi au făcut ca astăzi "să sărbătorim" 13 ani de la ultimul mare succes.

6 turnee finale s-au disputat după 2000 (CE 2004, 2008, 2012 / CM 2002, 2006, 2010), România fiind prezentă doar la Europeanul din 2008.

Retragerea lui Hagi
Primele preliminarii fără "Generaţia de Aur" au fost cele pentru mondialul asiatic 2002. "Tricolorii" au început campania cu Loţi Boloni pe bancă. Selecţionerul a încercat reîntinerirea lotului, el renunţînd pe parcursul preliminariilor la mai mulţi jucători din garda veche, în locul lor făcîndu-şi tot mai des apariţia Chivu, Mutu, Lobonţ, Marius Niculae, Denis Şerban ori Mirel Rădoi. În iunie 2001, acesta a lăsat Naţionala şi a plecat la Sporting Lisabona, în locul său fiind adus Gică Hagi.

Cu el pe bancă, România a învins Ungaria la Budapesta şi a terminat pe 2, după Italia. A urmat barajul cu Slovenia, dublă în care lipsa de experienţă, dar şi de noroc au dus la ratarea calificării. Imediat, conducătorii fotbalului românesc l-au găsit pe Hagi principalul vinovat şi au acceptat repede demisia acestuia.

Următorul "ales": Urs Meier
A fost adus Anghel Iordănescu, cel care avea obiectiv reconstrucţia şi calificarea naţionalei la Europene. Din pacate pentru fanii primei reprezentative, România a terminat pe 3 grupa preliminară, după Danemarca şi Norvegia. De amintit episodul cu Danemarca de pe teren propriu, 2-5, meci în care tricolorii au înotat în nisip, remiza de la Oslo cu Norvegia, dar şi golul din minutul 95 marcat de Laursen la Copenhaga. Ultima partidă ne-a adus şi vinovatul: Urs Meier, cel care urma a se alege cu o casuţă plină de mesaje primite pe mail.

Tranziţia de la "icoane" la "666"
Drumul spre CM 2006 a început tot cu Anghel Iordănescu la timona naţionalei. Startul preliminariilor a fost pozitiv, 3 victorii, cu Finlanda, Macedonia şi Andorra, dar, la finalul anului 2004 a venit înfrîngerea cu Cehia şi remiza cu Armenia, iar pe bancă a fost readus Victor Piţurcă. Au urmat două înfrîngeri la zero cu Olanda, iar şansele de calificare s-au risipit definitiv. România a terminat grupa pe 3, după Olanda şi Cehia.

Calificare!
A venit la rînd campania pentru Euro 2008, campanie soldată cu calificarea de pe prima poziţie. Selecţionerul a beneficiat atunci de aportul cîtorva jucători de la Steaua şi Rapid, echipe care avuseseră un parcurs excelent în cupele europene în acei ani. La turneul final, România a fost egala Italiei şi Frantei, campioana şi vicecampioana mondială, dar, a pierdut în faţa Olandei.

Cea mai neagră perioadă din istorie!
Preliminariile pentru CM 2010 au început cu un eşec surprinzător pe teren propriu, 0-3 cu Lituania, apoi, în 2009 România a pierdut acasă cu Serbia şi în deplasare cu Austria. Aceste înfrîngeri au dus la înlocuirea lui Piţurcă cu Răzvan Lucescu. Nici acesta nu a putut face mai mult, "tricolorii" terminînd grupa pe penultimul loc, singura adversară depăşită în clasament fiind Insulele Feroe.
-Cu un procentaj de doar 40% puncte obţinute, România a înregistrat cea mai slabă campanie de calificare din istorie!

Drumul spre Euro 2012 a consemnat cel mai slab start din istoria Naţionalei, două remize (Albania acasă, Belarus deplasare) şi două înfrîngeri (Franţa şi Bosnia deplasare). Au urmat două victorii, plecarea lui Răzvan Lucescu, revenirea lui Piţurcă, egalurile cu Franţa şi Belarus care au dus România pe 3, la 6 puncte diferenţă de poziţia secundă ocupată de Bosnia.
Cu un procentaj de 46,6 % puncte obţinute, România a înregistrat cea mai slabă prezenţă în faza grupelor preliminariilor CE!

57 a fost locul ocupat de România în clasamentul FIFA în februarie 2011 şi septembrie 2012, cea mai slabă clasare!

Alte contraperformanţe stabilite de Naţională:
-Albania şi Belarus au scos pentru prima dată punct (puncte) într-un meci oficial disputat cu România;
-Lituania a învins în premieră România, precedentele nouă jocuri încheindu-se cu victoria "tricolorilor";
-Austria a cîştigat după 85 de ani un meci oficial jucat împotriva României, ultima dată cînd aceştia s-au impus consemnîndu-se pe 20 mai 1924.
-România a pierdut după cîteva decenii o partidă la 5 goluri diferenţă (Serbia-România 5-0), precedentul înregistrîndu-se în 67, Elveţia-România 7-1;
-Feroe şi Luxemburg au marcat în poarta "tricolorilor".

Următorul ţel al "tricolorilor" este calificarea la turneul final Brazilia 2014. Elevii lui Victor Piţurcă au început bine campania, 3 victorii consecutive, dar a urmat dubla cu Olanda din care aceştia au ieşit cu 8 goluri primite. În prezent, România se poziţionează pe 3, la 8 puncte de "Portocala mecanică" şi unul singur de Ungaria. Şansele de calificare directă sînt doar teoretice, dar, au rămas cele pentru locul 2, poziţie ce oferă posibilitatea de a participa la baraj.

Doar 35 de meciuri din cele 71 oficiale disputate de România după turneul final din 2000 au fost cîştigate de tricolori.

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
lumpy666
lumpy666  •  02 Iulie 2013, 04:24

IN SFARSIT UN ARTICOL OBIECTIV DIN ULTIMELE 6 TURNEE FINALE 5 AM RATAT SI IN 2008 SA NU UITAM "GOLUL LUI GOIAN DIN OFF SIDE PT CA FARA ACELE 3 PUNCTE NU NE CALIFICAM NICI ATUNCI!!!" -NU NE PUTEM CONSIDERA IN NICI O ERA NATIE MARE DE FOTBAL PT FAPTUL DOAR CA IN 94 AM TERMINAT PE UNUL DINTRE LOCURILE 5-8 MAI EXACT LOCUL 6!!!!!!! -MA APUCA RASUL SI ACUM CITIIND CA NE CALIFICAM LA MONDIALELE DIN 2014 PAI CUM SCRIE IN ARTICOL DEOCAMDATA AVEM INCA "SANSE TEORETICE" DAR IN CURAND % CA SI DE OBICEI O SA FIE SI MAI MIC PANA CAND O SA AJUNGEM LA UN PROCENT MIRACULOS: INCA AVEM 1% SANSE IN CAZUL SI DUPA SCENARIUL DIN BUCURESTI!!!!!!!

andrei_30
andrei_30  •  20 Iunie 2013, 18:04

Drama e ca nici Generatia de Aur n-a obtinut vreo performanta afara de cea de a ne califica aproape turneu de turneu final. Caci sa fim sinceri, un sfert de finala nu e ceva cu care sa te lauzi in afara granitelor. Bulgarii au semifinala, grecii titlu european, fosti iugoslavi au semifinale, iar ungurii au avut perioada lor de glorie cu doua finale de mondial. Turcii, semifinala si ei. Ma opresc la zona asta a Europei, in vest nici n-are sens sa deschidem subiectul. In concluzie raportat la fotbalul nostru si atat hagi si ai lui merita statuie. La nivel european/mondial stam modest rau insa. Ziceam ca e o drama fiindca astia de azi nu ajung nici la degetul mic al lui Hagi & co.

nazarov_cristi
nazarov_cristi  •  20 Iunie 2013, 16:48

Eu zic sa cautam cat se mai gasesc cd-urile cu meciurile nationalei din acei ani si in timpul viitoarelor campionate mondiale si europene sa ne mai uitam la cate unul, sa creada vecinii ca suntem si noi in rand cu lumea...Stima.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează