FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRAGERE

A fost sau nu Lobonț cel mai bun din istorie? Radu Oprișan, dezbatere cu stelistul MM Stoica: "Nu are cum să fie peste Vasile Iordache"

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 04 iunie 2018 21:07

Opinie de Radu Oprișan » Ne va fi dor de Lobonț

Bogdan Lobonț a decis să pună capăt carierei și deja simțim că fotbalul nostru e mai sărac. Ne-a devenit drag în poarta în care s-au consacrat Silviu Lung senior, Dumitru Moraru, Bogdan Stelea și Vasile Iordache, poarta echipei naționale.

La un moment dat discutam în contradictoriu cu MM Stoica, ale cărui cunoștințe despre fotbal m-au stimulat mereu către contraziceri. "Cred că Lobonț e cel mai bun portar din istoria noastră!" am susținut. MM a respins ideea cu un gest ferm. "Nu are cum să fie peste Vasile Iordache" s-a aparat MM stelistul.

Cu o carieră liniară la superlativ, Bogdan a avut fluctuații greu de explicat. A semnat cu Rapid și la scurt timp cu Steaua, numai un gentlemen's agreement între Mircea Lucescu și Tică Dănilescu făcându-l să rămână să caute gloria în Giulești. Dupa Rapid, via Ajax, a ajuns la Dinamo!

Personaje importante în cariera lui Lobby? Antrenorul Marian Ioniță e cel care l-a scos la rampă și apoi l-a antrenat la Rapid și la lotul național. Liță Dumitru conducea Rapidul. Și l-a vrut hotărât.

Grigore Sichitiu este cel care l-a racolat pentru Rapid. Ajuns în Giulești a intrat pe mâna lui Liță. Vă imaginați un antrenor principal care, în cantonamentul montan din Poiana Brasov, nu face altceva decât să-si antreneze puștiul din poartă?! Liță, devenit legendar pentru loviturile sale libere, îi punea mingea numai în vinclu și poate jumătate din plonjoanele lui Lobby i se datorează.

Dumitru i-a nedreptățit atunci pe consacrații Tene și Blid pentru a-i face loc puștiului de la Hunedoara și l-a făcut titular la Rapid, totul continuând cu Mircea Lucescu. Marian Ioniță a fost adus special de la Hunedoara pentru a-l antrena. Cum l-a călit? Antrenamente cu mingea de rugby. Ați încercat vreodată să prindeți mingea ovală care vine la firul ierbii? Lui Lobby îi iese!

Care e principala lui calitate? Dirijeaza excelent apărarea, astfel încât la finalul meciului e răgușit. El e antrenorul din teren! Este portarul care dă pasă de gol! Pancu a înscris într-un meci cu U Cluj primind pasă de la Lobonț. Avea înțelegere cu copiii de mingi ca, în funcție de scor, să-i dea imediat minge să degajeze!

Lobonț era atât de atașat de tot ce se întampla la Rapidul din vremea lui Lucescu, încât și-a tatuat pe umărul drept sigla echipamentului. Colegii au remarcat într-o zi că are tatuaj permanent cu sigla Kappa!

Ajuns la Ajax, i-a cucerit pe olandezi cu jocul excelent de picior. Fanii erau înnebuniți după el și îl umileau pe titularul de atunci, veteranul Grimm, murmurând a compatimire când bătrânelul se apleca după minge.

A fost sau nu cel mai bun din istorie? E greu de stabilit, însă gestul celor de la Roma, care i-au făcut contract până la 40 de ani, singura lor pretenție fiind să-l ia în lot!

 

 

E Lobonț cel mai bun portar din istoria României?

Da
Nu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (39)
427951077389201
Mihai Tanase  •  05 Iunie 2018, 10:51

Vasile Iordache Theodor Best !Apoi Narcis Coman și restul .Adică Moraru,Voinescu,Lobonț și alții.

ray51
ray51  •  05 Iunie 2018, 10:27

Nu a fost cel mai bun portar al Romaniei dar a avut calitati remarcabile in ceea ce priveste dirijarea apararii imediate. Are dreptate Grigore Sichitiu.

xnread
xnread  •  05 Iunie 2018, 10:17

Bună ziua. Dlui Oprișan i-aș recomanda, o carte în care dl Bogdan Lobonț, alături de alți foști jucători ai Ajax ului e reamintit cu plăcere. Ea se numește ,, De club: 125 verhalen over het clubgevoel / Clubul: 125 de istorisiri / povești despre sentimentul / simțământul față de club - autor Sven Vantomme ( scriitor flamand ). Ps: Sper să beneficieze de o traducere adecvată.:)

Vezi toate comentariile (39)
Comentează
Close