FOTBAL  »  NATIONALA  »  PORTUGALIA - SERBIA 1-2

ANALIZĂ De ce Serbia ajunge la Mondial și România nu! Atuurile lor copleșitoare

România - Serbia// Sursă foto: Cristi Preda
România - Serbia// Sursă foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 15 noiembrie 2021 11:35 / Actualizat luni, 15 noiembrie 2021 14:01

Plavii, a treia calificare la Mondial din patru încercări sub numele de Serbia, au un lot de patru ori mai valoros decât al nostru, cu jucători care evoluează în campionate mult mai puternice, au un „11” mai tânăr și un selecționer mai experimentat.

Serbia s-a calificat la Mondial, a treia oară sub acest nume (a ratat doar CM 2014). Noi n-am mai atins turneul final din 1998. În 2022 vor fi 24 de ani. Serbia a câștigat grupa A, cu victorie în ultimul meci, decisiv, în fața Portugaliei, chiar la Lisabona (2-1). Are biletele direct pentru Qatar. 

Noi am încheiat pe locul 3 în seria J, după Germania și Macedonia de Nord, și n-am prins nici măcar barajul, pentru că n-am putut învinge Islanda acasă (0-0).

Florin Răducioiu, verdict clar după un nou Mondial ratat: „Macedonia e o echipă mult mai puternică”
LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA
Florin Răducioiu, verdict clar după un nou Mondial ratat: „Macedonia e o echipă mult mai puternică”

Zece jucători cotați la minimum 10 milioane. 15 în Top 5 Europa!

Privind cele două loturi folosite în această ultimă „fereastră” a naționalelor, observăm și marile atuuri ale plavilor în duelul cu „tricolorii”.

Au un lot evident mai valoros, mult mai bine cotat. De patru ori mai scump decât al nostru (346 vs 87,5). Au un jucător de 70 de milioane (Milinkovici-Savici), doi de minimum 50 (Savici și Vlahovici), cinci de cel puțin 20 și zece de minimum 10. Noi, doar unul de 15 milioane (Răzvan Marin) și altul de 10 (Dennis Man).

Internaționalii lor evoluează în campionate puternice; nu mai puțin de 15 din 23 la ultimul lot convocat sunt în principalele cinci ligi continentale (șase în Serie A și șase în LaLiga); noi avem doar doi în Top 5 Europa, ambii în Serie A (Chiricheș și Răzvan Marin).

Echipă de start cu un an și jumătate mai tânără pentru Serbia

Au un „11” tânăr, proaspăt. Contra lusitanilor, au avut o medie de vârstă a titularilor de 25,7 ani, unul singur peste 30 (căpitanul Tadici, 32). Noi am ales o formulă de 27,2 ani cu Islanda, incluzând trei trecuți de 30 de ani (Niță, Chiricheș, Alibec).

Selecționerul lor, Piksi Stojkovici, cândva unul dintre fotbaliștii faimoși, e mai experimentat. A fost numit pe 3 martie 2021, chiar în ziua în care a împlinit 56 de ani, și a reușit într-o singură campanie să redea Serbiei bucuria jocului. 

„De când a venit Mister Stojkovici, ne-am regăsit zâmbetul și ne-am spus: «Să jucăm un fotbal frumos»”, a spus căpitanul Tadic. Neînvinsă în grupă, cu șase victorii și două egaluri.

Pe banca noastră a fost Mirel Rădoi, 40 de ani, care le-a cerut „tricolorilor” un fotbal ofensiv, încercând să schimbe stilul tradițional apărare - contraatac. Dar jocul a fost rareori la înălțime și am pierdut 13 puncte (trei eșecuri și două remize) din maximum de 30.

Serbia ne-a depășit cu mult la valoare

RomâniaParametruSerbia
25,3 aniMedie vârstă lot25,9 ani
27,2 ani*Medie vârstă „11”25,7 ani**
15Stranieri23
11Jucători din campionatul intern0
2Jucători în Top 5 Europa15
87,5 Valoare lot (milioane euro)346
52,5Valoare „11”217
15 (R. Marin)Cel mai valoros jucător70 (Milinkovic-Savici)

* Echipă folosită la 0-0 cu Islanda.
** Echipă folosită la 2-1 cu Portugalia.

„Voi sunteți normali?”

După meciul de la Lisabona, Aleksandar Mitrovici le-a povestit jurnaliștilor sârbi ce le-a spus Piksi Stojkovici. „A intrat în vestiar și ne-a întrebat: «Băieți, voi sunteți normali?»". 

Pentru jucătorul lui Fulham, „într-o atmosferă fenomenală, cum nu a mai fost niciodată în vestiar, această echipă este gata de miracole”. Atacantul era în extaz: „Râd și plâng în același timp”.

„14 noiembrie va fi ziua lui Mitrovic”

Jurnaliștii belgrădeni au savurat calificarea selecționatei la turneul final din Qatar. Aleksandar Mitrovici, atacantul lui Fulham, cel care a marcat în minutul 90 golul victoriei de la Lisabona și al calificării la CM 2022, a devenit erou. "De acum înainte, vom celebra 14 noiembrie ca ziua lui Mitrovici", a titrat Sportski Žurnal.

Toată Serbia în sărbătoare

Duminică seară, sârbii s-au bucurat de încă o calificare la Mondial. La Belgrad, câteva mii de fani ai naționalei au ieșit în stradă, blocând centrul orașului și străzile din jur. S-au aprins torțele, steagul național a fluturat peste tot și ore în șir nu s-au auzit decât scandările și cântecele lor. Aleksandar Vučici, președintele Serbiei, a postat pe social media: „Ați jucat și ați câștigat. Suntem mândri de voi”.

Când ești onest și tragi tare, întotdeauna ești răsplătit, e doar o chestiune de timp. Nu găsesc cuvinte pentru a exprima fericirea și mândria 
-Aleksandar Mitrovici, atacant Serbia

De acum, vrem ca Serbia să joace mereu la Mondial și la Euro. Sper ca Mister Stojkovici să rămână cât mai mult selecționer 
-Dušan Tadic, căpitan Serbia

Suntem 23 de eroi, nu 11. Toți suntem eroi, pentru că am dat toți maximum și uite ce am realizat. Belgradul va arde, Serbia va arde 
-Dušan Vlahovic, atacant Serbia

Am avut tot ce îmi puteam dori. Putere mentală, maturitate, caracter, sacrificiu, respect pentru toate principiile jocului. Să fim mândri 
-Dragan Stojkovic, selecționer Serbia

Citește și:

Mediocri și cu Liechtenstein » Cei 5 „tricolori” notați cu 5 pentru prestația de la Vaduz

Gică Hagi, cerut selecționer după ce Mirel Rădoi și-a anunțat plecarea: „Au curaj cei din FRF?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
886553575160427
Cristi Stoica  •  16 Noiembrie 2021, 11:36

Numai scuze puerile !Rușine tuturor celor implicați în proces,începând cu profesorii de sport de la școlile gimnaziale ,directorii lor,inspectorii,ministerele și toți ăștia de pe la cluburile de pitici.O rușine și o delasare națională !O tara mare ca România nu are talente adică ?Surclasați de o grămadă de țări mult mai mici și poate și mai slabe financiar deși talentul și cultivarea lui nu are legătură cu costurile ci cu mafia fotbalului gestionată de autorități cu ajutorul unor întreprinzători ca latifundiarul Gigi,corupți și cu gândul după venituri rapide doar....Chiar și părinții,mergeți cu *** și cu șpăgi sa vă bage beizadele in meci deși nu au talent,să-i promoveze toți pt că știți că nu-s buni de nimic,nici de școală dar nici de munca.O tara de prosti nu are cum sa aibă rezultate !Va uitați la majoritatea fotbaliștilor și vedeți ca nu au carte,sunt aproape analfabeți funcționali,fără talent,fara forță(***e),fara rezistenta,imaturi și la 30 de ani....Numai *** scoate societatea asta gestionată de voi ăștia de ocupați posturi degeaba și vă umpleți buzunarele nemeritat și voi vreți rezultate....Nu mai zic de mafia pariurilor!Noi nu avem ba fotbal ci o liga pt ținut prostii ocupați ,in fata TVului și pt a stoarce de bani alți prosti,cu pariurile....O pierdere de timp sa scriu aici că oricum nici nu înțelege nimeni nimic,nici nu-i pasa nimănui.Ridicati subiecte din astea din plictiseala,nu că v-ar interesa cu adevărat să evoluam...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

max9
max9  •  15 Noiembrie 2021, 20:06
Postat de pinguinul_japonez pe 15 Noiembrie 2021, 19:05

noi mancam sarmale, fotbalul e pelocul II in tara !

fitze domne ce altceva conteaza. ce masina mi-am tras, ce tatuaje am, ce pitzipoanca mi-am tras...

relu1250
relu1250  •  15 Noiembrie 2021, 19:53

Ce intrebare e asta ? Raspunsul e simplu : Serbia inca are fotbalisti,iar Romania nu mai are fotbalisti. Nu de antrenor ducem lipsa,ci de fatbalisti,care sunt acum, sunt niste catastrofe.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează
Close