FOTBAL  »  NATIONALA  »  EDITORIAL GSP

Ce înseamnă schimbarea ordonată de Burleanu? Remus Răureanu a analizat: Regula U21 nu schimbă naţionala, schimbă fotbalul!

Articol de - Publicat vineri, 15 iulie 2016 15:04

E Steaua-Dinamo, minutul 70. Se accidentează Cojocaru.

Reghecampf a consumat deja doua schimbări, acum trebuie să-şi înlocuiască portarul. Dar portarul titular e U21! Pe bancă e Niţă, de 28 de ani. Ce face antrenorul? Îl scoate şi pe Adi Popa, pe lângă Cojocaru, ca să-l poată trimite pe teren pe Niţă. Echipa nu mai poate conţine un jucător sub 21 de ani, din moment ce al doilea portar a depăşit vârsta, aşa că Steaua continuă derby-ul cu un om în minus, deşi arbitrul n-a eliminat pe nimeni.

Asta e regula jucătorului sub 21, pe care FRF o impune împotriva dorinţei cluburilor din Liga 1.

Comitetul Executiv a votat-o în februarie. Echipele din prima ligă au contestat-o, dar au mai pierdut o dată votul, în martie. În Comitetul Executiv, Liga 1 are 3 membri din 14. Ceilalţi, de la fotbal feminin, de la futsal şi din ligi inferioare au stabilit că e obligatoriu să existe un jucător sub 21 pe teren în fiecare echipă pe toată durata unui meci. Cristi Geambaşu scrie că se opun schimbării "partizanii vechii rânduieli".

Vechea rânduială nu înseamnă regulamentul după care pricepem fotbalul? Să ne închipuim că pe stadion ar fi nevoie de 10-15 iniţiaţi care să le explice celorlalţi de ce Reghecampf îşi scoate şi portarul accidentat, şi încă un jucător ca să trimită pe teren goalkeeperul de rezervă!

"Pe teren tot meciul" e bucata care face regula greu de aplicat, în ciuda intenţiei, una bună în teorie. Federaţia ar vrea să vadă mai mulţi jucători români tineri, ceea ce n-ar fi neapărat rău se se întâmple. Dar nu împotriva competiţiei! Şi Stalin, şi Ceauşescu credeau că impun binele cu forţa.

Un semn şi un argument că regula redactată de FRF nu e bună: ea nu mai există sub forma asta nicăieri în campionatele serioase. Belgia a încercat în anii trecuţi să încurajeze forţarea fotbaliştilor tineri în prima ligă. Pentru asta a stabilit că doi jucători U21 trebuie să fie pe foaie la fiecare meci.

Pe lista de 18, titulari plus rezerve, nu pe teren permanent. Nici măcar un titular obligatoriu! Naţionala Belgiei arată acum ca o selecţionată all-stars, deci s-au promovat destui tineri fără ca Federaţia să dea cu biciul.

În Premier League, cluburile au dreptul să înregistreze liste cu câte 25 de fotbalişti înaintea sezonului. E obligatoriu ca 8 să fie crescuţi de cluburi din Anglia, să fi fost formaţi în centre de tineret locale. Nu ai 8 astfel de jucători, pierzi locuri de pe lista de 25.

Dacă Mourinho vrea să folosească doar non-englezi, înregistrează 17 fotbalişti şi-i foloseşte doar pe aceia. Englezii au şi ei probleme cu "naţionala', care nu conteneşte să se facă de râs la turnee finale, împotriva cotei bune cu care porneşte de fiecare dată. Şi tot n-au apelat la constrângeri pentru cluburi, în numele unui eventual progres al echipei naţionale.

Scopul Federaţiei Române acesta este, un confort pentru echipele naţionale, de seniori şi U21, care ar putea să-şi alcătuiască loturile mai uşor când Liga 1 ar fi plină cu români tineri. Tineri, nu neapărat buni.

Un confort pentru FRF şi un disconfort pentru cluburi. Steaua a crescut sau a cumpărat şi a promovat tineri în ultimii ani: Cojocaru, Toşca, Filip, Stanciu, Iancu, Tudorie. Afirmaţia lui Răzvan Burleanu, "Becali urmăreşte interese mercantile", sună iliescian.

Normal că urmăreşte mercantile! Aşa cum toată liga are asemenea interese. O competiţie pe care LPF o vinde televiziunilor cu 34 de milioane de euro anual se transformă din ceea ce ar trebui să fie, un spectacol, într-o pepinieră-experiment.

Ca şi cum ar deveni obligatoriu ca la un concert, o trupă, Queen, să zicem, să coopteze şi doi adolescenţi. Care să se afle pe scenă şi să performeze, obligatoriu, pe toată durata spectacolului. În ideea de a descoperi viitoare superstaruri.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (57)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  15 Iulie 2016, 16:41

Se da exemplul cu Steaua si imediat se contureaza cele doua tabere: antistelistii sunt de acord cu masura pentru ca loveste in Steaua (de fapt scenariul e valabil si pentru echipa lor) iar stelistii sunt impotriva masurii desi promovarea tinerilor ar putea aduce rezultate cu banii putini care sunt in fotbal (pana acum aducem doar fotbalisti care vin in Romania in lipsa ORICAREI alte alternative). E foarte greu de discutat argumentat pe orice subiect pentru ca taberele se formeaza conjunctural, in functie de simpatii. Asta e! Eu sunt absolut de acord cu promovarea tinerilor, dar masura mi se pare putin gandita. Si din motivele expuse in articol si din altele. Pe de alta parte, daca a fost reglementata, ea TREBUIE APLICATA. Numai la noi regulile se fac pentru a fi incalcate. In acelasi timp FRF, impreuna cu cluburile, ar trebui sa se gandeasca la o masura mai rezonabila (dar in paralel cu aplicarea acesteia, asa cum e - ca e regula!). De pilda infiintarea unei competitii pentru tineret (cum a facut UEFA cu competitia U20 de UCL) sau "adoptarea" de catre echipele din liga 1 a unei echipe din liga a 3-a sau a 4-a (ori chiar in a doua) unde sa-si ruleze tinerii, pe care ei sa-i plateasca. Chiar impunerea unei reguli cu 2-3 jucatori pe durata unui meci la nivelul acela. Sau alta varianta care poate fi gasita.

427951077389201
Mihai Tanase  •  16 Iulie 2016, 10:12

Articol corect .

431516447010175
Nuta Radu  •  16 Iulie 2016, 09:29

Nu sunt de acord cu masura de a impune echipelor din liga 1 sa aiba in reren in permanenta un jucator su 21 de ani,este o discriminare sa impui unui patron sa aiba un jucator sub 21 ani prtu ca el investeste in acea echipa .Dar FRF si LIGA ar putea sa impuna sa revina la forma cu echipa de tineret,care cred ca era cea mai buna afacere ptru a creste jucatori tineri.

Vezi toate comentariile (57)
Comentează