FOTBAL  »  NATIONALA  »  BOSNIA - ROMÂNIA

PORTRET Sunt de bătut. Ce o așteaptă pe România în Bosnia » 8 observații despre naționala lui Pjanic și Dzeko

Bosnia a retrogradat din Liga A a Națiunilor, așa a ajuns să înfrunte România // foto: Imago Images
Bosnia a retrogradat din Liga A a Națiunilor, așa a ajuns să înfrunte România // foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 06 iunie 2022 17:30 / Actualizat marti, 07 iunie 2022 22:27

România caută primele puncte din Liga Națiunilor în Bosnia, o națională care a juca slab la Helsinki, unde a smuls abia în penultimul minut o remiză cu Finlanda, 1-1.

  • România s-a făcut de râs la debutul în Liga Națiunilor, 0-2 la Podgorica, vs. Muntenegru
  • „Tricolorii” urmează să evolueze în Bosnia, marți, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1.

Gazeta a analizat prestația Bosniei din prima etapă a Ligii Națiunilor, cu Finlanda. Concluziile sunt relevante pentru că naționalele se bazează pe același nucleu de jucători în iunie, dar și pentru că echipele din grupa B3 sunt de valori apropiate.

Pe hârtie, Bosnia dispune de nume mai impunătoare decât România, conține în lot jucători de la cluburi uriașe, ca Barcelona și AC Milan, dar jocul de sâmbătă de la Helsinki indică mai degrabă o formație modestă, cu slăbiciuni și accesibilă în condiții normale pentru o națională în vână.

Vrea măsuri dure după dezastrul din Muntenegru: „Trebuie retezat tot, revoluție! Nici Klopp, nici Mourinho nu mai ajută naționala”
LIGA NAȚIUNILOR
Vrea măsuri dure după dezastrul din Muntenegru: „Trebuie retezat tot, revoluție! Nici Klopp, nici Mourinho nu mai ajută naționala”

8 observații despre naționala Bosniei înaintea meciului cu România

1. Deși au jucători cu talie, numai media de înalțime a stoperilor Anel Ahmedhodzic (1,95m) și Dennis Hadzikadunic (1,85m) fiind de 1,90m, Bosnia a pus o singură dată probleme la fazele fixe bătute exclusiv de Pjanic până la ieșirea din teren a mijlocașului care aparține în continuare de Barcelona. Un corner finalizat de Dzeko, cu capul, pe lângă poartă - minutul 37. 

2. Bosniacii fac un presing pașnic. Deși aduc destui jucători în jumătatea adversă, agresivitatea elevilor lui Ivaylo Petev e una minimă, așteptând în majoritatea cazurilor eroarea adversarilor, nu mergând peste apărătorii care inițiază atacul. 

3. Pe hârtie, Bosnia evoluează în 4-3-3. De facto însă, adversarii noștri de marți joacă în 4-2-3-1, întrucât Pjanic „rupe” linia mijlocașilor și ajunge în spatele vârfului de atac Dzeko. Împrumutat în sezonul trecut la Beșiktaș, „decarul” Bosniei e singurul care încearcă să dinamizeze jocul. Sâmbătă nu i-a ieșit, prestația lui fiind ștearsă. A și fost înlocuit rapid, minutul 57. 

4. Modești pe atacul pozițional. În două rânduri, la începutul partidei, Bosnia a încercat să înceapă construcția de la portar și a fost aproape să ia gol! Apoi, colegii lui Dzeko&Pjanic din apărare, rudimentari, au apelat la o mulțime de mingi lungi, vizat fiind Dzeko, și el inexistent la Helsinki. Chiar dacă au avut o posesie superioară (54% - 46%), bosniacii au fost periculoși numai când au profitat de spațiile din defensiva gazdelor. 

5. Bosnia are mari probleme în momentul în care e supusă unor acțiuni în viteză, cum a fost cea din minutul 15, golul anulat al Finlandei, când Lod și Kamara au pasat din prima, dar Pukki a fost surprins în ofsaid. 

6. Au viteză doar în flancul drept, acoperit de Gazibegovic și Stevanovic. Cealaltă parte, unde activează Kolasinac și Krunic, n-ar trebui să-i surprindă pe „tricolori”, fiind jucători lenți, ușor de anihilat, fără sclipiri. De altfel, Bosnia dezvoltă în principiu jocul pe centru, pentru că se bazează pe inspirația starurilor Pjanic și Dzeko. 

7. Chiar dacă n-a fost în stare să pună presiune pe finlandezi nici după ce s-a văzut condusă, Bosnia a egalat în prelungiri, minutul 90+3, după schimbarea sistemului. Naționala lui Petev a evoluat din minutul 83 în 4-4-2 și a marcat chiar al doilea atacant intrat pe teren, Smail Prevljak

8. Bosniacii n-au fotbaliști excelenți, dar se grupează bine în apărare, dovadă și numărul mic de ocazii al Finlandei, 3. Nordicii au punctat după un penalty comis de Prcic (henț în careu), lovitura de pedeapsă fiind transformată de Teemu Pukki, atacantul celor de la Norwich.

Raportul meciului Finlanda - Bosnia 1-1

FINLANDAPARAMETRUBOSNIA
3Ocazii 3
11Faulturi12
4Galbene2
12 (4)Șuturi (pe poartă)10 (5)
46%Posesie54%
5Cornere7
49Dueluri câștigate70

Echipa probabilă a Bosniei pentru meciul cu România: Sehic - Gazibegovic, Ahmedhodzic, Hadzikadunic, Kolasinac - Hadziahmetovic, Prcic, Pjanic - Stevanovic, Dzeko, Krunic
De unde vin jucătorii lor: Konyaspor - Sturm Graz, Bordeaux, Malmo, Marseille - Konyaspor, Strasbourg, Barcelona - Servette, Inter, AC Milan

47 de milioane de euroe cota de piață de pe Transfermarkt a titularilor Bosniei; 41,9 milioane e valoarea totală a „tricolorilor” care au început din primul minut partida cu Muntenegru

Toate detaliile înainte de Bosnia - România

Mai multe știri despre echipa națională:

Care e atmosfera în vestiarul naționalei, înainte de meciul cu Bosnia: „Ne e frică să nu greșim”

Un fost fundaș explică gafa lui Chiricheș din meciul cu Muntenegru: „Asta s-a întors împotriva lui”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (10)
Amiralul2022
Amiralul2022  •  07 Iunie 2022, 13:42

Pentru ai noștri, nici Feroe, Kiribati sau Insulele Cook nu mai sunt de bătut la ora actuală...

shayla
shayla  •  07 Iunie 2022, 11:23

Fibra, daca nu intalnim echipe ca si Feroe ori Liechtenstein, nu avem nici o sansa sa facem puncte. Mare ghinion avem la tragerile la sorti. Vesnic cadem cu colosi ca si Muntenegru, Bosnia, etc. Sa ne bage si pe noi cu echipe de valoarea noastra!

ccipriani11
ccipriani11  •  07 Iunie 2022, 10:23

bai tata tu compari niste luptatori adevarati (bosniacii) cu niste gaini lesinate (romanii)?? jucatorul roman din ziua de azi este 1. PUTUROS 2. DEZINTERESAT TOTAL DE ECHIPA NATIONALA 3.LIPSIT DE VALOARE. Ne dau aia cu terenul in cap sa fim seriosi acum...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează