FOTBAL  »  NATIONALA  »  FOTOREPORTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN OSLO // Vikingi pe curent electric » Reportaj din capitala Norvegiei, unde România își joacă șansele pentru EURO 2020

Opera din Oslo văzută de la depărtare +6   FOTO
Opera din Oslo văzută de la depărtare

Articol de , - Publicat marti, 04 iunie 2019 15:45

Oslo este orașul contrastelor. Mașini electrice circulă pe mut la câțiva pași de corăbiile teribililor navigatori care pârjoleau Europa. Descendenții lor trăiesc acum însă într-o armonie deplină, violența strămoșilor fiind demult uitată.

România joacă vineri, la Oslo, cu Norvegia, un meci extrem de important în lupta pentru un loc la Euro 2020, iar trimișii Gazetei au ajuns deja în capitala Norvegiei. Primul contact cu Norvegia este rece. Imediat ce cobori din avion, obrazul îți este brăzdat de picături mărunte de ploaie, iar griul cerului te face să te gândești că aici nu bate niciodată soarele.

Noroc cu copacii și iarba care există din abundență atât în mijlocul orașului, cât și în împrejurimi. Clădirile, de diverse culori, majoritatea pasteluri, sunt într-o perfectă armonie. Chiar și cele noi, futuriste, așa cum este Opera, se încadrează perfect în peisaj.

„Da” transportului în comun! 

Vizitatorii nu trebuie să se ferească de transportul în comun din Oslo pentru că este o reală plăcere. Tramvaiele sunt curate, moderne - au porturi USB lângă scaune pentru încărcarea telefonului! -, vin mereu la timp și circulă cu viteză mare, astfel că în câteva minute poți ajunge în aproape orice punct din oraș.

Deși averea norvegienilor provine într-un procent uriaș din extracția de petrol și gaze naturale, orașul este plin de mașini electrice, în special Tesla. Formele ciudate și maniera extrem de silențioasă de locomoție te duc cu gândul la filmele SF din anii '80. Ce era atunci o simplă ficțiune a devenit acum realitate în Oslo.

Reporterii Gazetei au luat la picior capitala Norvegiei și recomandă fanilor români care vor veni să-i vadă pe viu pe "tricolori" câteva locuri care descriu perfect cultura norvegiană:

1. Opera - Casa Operei din Oslo este sediul Operei naționale și a baletului norvegian. Este situată pe marginea fiordului Oslo. Clădirea are 1.100 camere și o întindere totală de 38.500 metri pătrați. Suprafața exterioară este acoperită cu marmură italienească Carrara și granit alb. Arhitectura modernă a clădirii dă impresia că aceasta se ridică direct din apă. Este cea mai mare clădire culturală construită în Norvegia din 1300 încoace. Acoperișul este format din pante abrupte care permit oamenilor să urce până în vârful clădirii, de unde pot privi o frumoasă panoramă a orașului.
Arhitectura futuristă a clădirii permite vizitatorilor să urce pe acoperiș

2. Muzeul corăbiilor vikinge - aici puteți vedea pe viu trei bărci ce au aparținut vikingilor, care au o vechime de mai mult de o mie de ani. Au fost descoperite la începuturile anilor 1900 și, după mulți ani în care s-a lucrat la recondiționare, sunt acum în perfectă stare, 90 la sută din lemn fiind cel original. Pe lângă corăbii, sunt expuse și diverse artefacte care au fost descoperite alături de corăbii. Interesant este că într-una dintre încăperi rulează încontinuu un film proiectat pe perete care prezintă cum arăta pe vremuri un voiaj al vikingilor.
Vikingii au colindat aproape toată planeta în aceste ambarcațiuni

3. Muzeul în aer liber al culturii norvegiene . Pur și simplu te plimbi în aer liber, în natură, printre case tradiționale norvegiene ce datează din evul mediu și până în secolul 20. Clădirile sunt împărțite pe zone, rurală și urbană. Se poate intra și în case, dar trebuie să aveți grijă la cap fiindcă ușile sunt bune pentru o înălțime cam de 1,30 metri!
Unul dintre primele tipuri de case nordice

4. Parcul Vigeland - Copaci, flori, apă și multe sculpturi. Puteți găsi aici peste 200 de lucrări ale sculptorului Gustav Vigeland. Tot el este responsabil și pentru designul arhitectural al parcului. Este considerat unul dintre cele mai tari puncte de atracție turistică din Norvegia, cu peste un milion de vizitatori anual.
Norvegienii adoră să își petreacă timpul liber printre statuile și spațiul verde din Vigeland

1040 este anul în care a fost înființat orașul Oslo

673.469 era populația orașului Oslo în 2018

VEZI ȘI:

EURO 2020 // Sfatul lui Ionel Ganea pentru meciul cu Norvegia: „Ofensivi din start”, dar fără Alexandru Cicâldău!

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
429983641176799
Mario Claudiu  •  05 Iunie 2019, 18:26

Vorbiti de panorama vazuta de pe acoperisul operei...cred ca numai pe cladirea operei nu a-ti stat. Cat despre tramvaie noi, nici vorba. Mai noi sunt cele din Romania. In rest, a-ti descris corect capitala Norvegiei.

poli_4_ever
poli_4_ever  •  04 Iunie 2019, 17:03

Aviz celor doi gesepisti: norvegienii sunt mari mancatori de peste, asa ca au si multe fabrici de conserve. So, decat un job la o fituica de impachetat peste (stricat) nu mai bine profitati ca sunteti in Oslo si va cautati un job de 10 ori mai bine platit la o fabrica de conserve de peste? Ca experienta aveti...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close