FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

REPORTAJ Simulacrul fotbalului românesc. Cum au regizat FRF și CFR o întâlnire între Burleanu și Neluțu Varga la un meci de juniori

Articol de - Publicat miercuri, 23 martie 2022 23:31 / Actualizat vineri, 06 mai 2022 14:46

„Răzvane, hai, stai jos, că-s totuși două ore!”, îi strigă Mihai Stoichiță lui Răzvan Burleanu. Invitația vine cu câteva minute înainte de începerea meciului dintre CFR și Viitorul Cluj, în Liga Elitelor U19, pe care șeful FRF l-a bifat, în week-end, în turneul său prin țară menit să-i asigure un scor liniștitor la noile alegeri.

Burleanu refuză, sunt totuși două mandate de când stă în picioare cu mânecile suflecate, gata să se apuce de treabă. Trimite și presa la plimbare când i se solicită un interviu. Ar fi o lipsă de respect față de truditorii de pe teren, explică șeful de la FRF.

Îl driblează pe Burleanu » Cine e de fapt „secundul” lui Edi Iordănescu
NAȚIONALĂ
Îl driblează pe Burleanu » Cine e de fapt „secundul” lui Edi Iordănescu

Marea întâlnire dintre FRF și CFR

Organizatorii aleargă după niște scaune de birou, pe care le așază în spatele porții. Reprezentanții Federației au ales să urmărească meciul dintr-o zonă unde bate soarele, și nu din tribuna umbrită de la baza Ardealul, aflată într-un cartier de la marginea Clujului. 

Felix Grigore și Gabriel Bodescu vorbesc încontinuu la telefon, calcă apăsat și au mina unor oameni care rezolvă chestiuni extrem de importante. Cristi Balaj, președintele lui CFR, stă la câțiva metri distanță, demonstrativ, și-i ignoră pe federali. Burleanu rămâne în compania Teodorei Albon, șefa AJF Cluj.

Simulacrul fotbalului românesc. Cum au regizat FRF și CFR o întâlnire între Burleanu și Neluțu Varga la un meci de juniori

De pe băncile tehnice se cere imperativ să se bage materiale. E o agresivitate nefirească, duelurile aeriene au loc cu o frecvență mai ridicată decât pasele la firul ierbii. Terenul e prost, denivelat, mingea țopăie, soluția e să dai tare și pe sus. 

În „peluza” improvizată pentru oaspeții de la FRF, în urechea boss-ului de la Federație se introduce material forestier. Se discută în limbaj de lemn despre implementarea unor proiecte la nivel local și regional menite să relanseze fotbalul românesc.

Momentul întâlnirii

La pauză își face apariția patronul campioanei CFR, Neluțu Varga. Se integrează în grupul conducerii feroviarilor, alături de Mara, Bilașco, Zamfir și Balaj, aflați în dreptul colțului terenului. 

Juniorilor lui CFR nu li s-a arătat niciodată atât de multă grijă. În dreptul celuilalt fanion sunt reprezentanții FRF. Cele două grupuri sunt despărție de exact 50 de metri, dar și de orgolii nemăsurate. Presa e prinsă la mijloc. Se fac pariuri. Cine vine la cine? Muntele la Mahomed? Cine e muntele, cine e Mahomed? 

Pe Varga și pe Burleanu îi leagă asocierea cu Vasile Dâncu, Ministrul Apărării. Venirea lui Varga în Gruia a fost „nășită” de Dâncu, în timp ce Burleanu va fi cununat de ministrul din guvernul Ciucă. Un motiv suficient să se salute. Dar după ce protocol?

Cele două tabere se tatonează, nimeni nu pare să facă o concesie. 

Între timp, un puști de la Viitorul își rupe piciorul. Terenul? Ghinionul? „Ligamentele încrucișate!”, vine vestea proastă. E urcat în ambulanța prezentă la meci în timp ce urlă de durere. Mașina nu poate părăsi însă baza sportivă pentru că meciul ar continua fără asistență medicală. E chemată o altă ambulanță din oraș. 

Varga, față-n față cu Burleanu

Minutele trec. CFR și FRF încă se studiază. Dintr-odată, la un semn discret, Daniel Huza, fost colaborator al FRF la loturile de juniori și actual antrenor la Viitorul Cluj, se desprinde din grupul federalilor și merge decis înspre „tabăra” CFR-ului. E timpul! 

Se întoarce alături de Neluțu Varga și-l aduce în fața lui Burleanu. Șeful FRF îl salută și îl „felicită călduros” pe patronul clujenilor pentru faptul că e prezent la meciurile juniorilor. Asta deși Varga a asistat anul acesta la tot atâtea partide ale tinerilor crescuți de clubul din Gruia câte a văzut și Răzvan Burleanu. 

Simulacrul fotbalului românesc. Cum au regizat FRF și CFR o întâlnire între Burleanu și Neluțu Varga la un meci de juniori

Schimbul de amabilități durează câteva minute și e întrerupt de venirea ambulanței din oraș. Intrarea principală e însă blocată de mașinile parcate. I se explică șoferului ce ocol trebuie să facă pentru a ajunge lângă teren pe altă poartă. Cele două ambulanțe se întâlnesc exact lângă grupul FRF. 

Puștiul accidentat e scos din prima mașină și urcat în cea trimisă de la Urgențe. Trecuseră cel puțin 20 de minute de la momentul accidentării. Burleanu se apropie să-l consoleze. Îi va reține numele, Răzvan Duda.

La finalul jocului, președintele FRF l-a complimentat pe Varga și în dialogul cu presa. „L-am încurajat și felicitat pe de altă parte pe domnul Varga, pentru prezența lui astăzi aici la un meci de juniori, de Liga Elitelor U-19, și totodată pentru noua deschidere pe care o vedem la CFR Cluj în ceea ce privește Academia. Mi-a povestit și mi-a furnizat câteva detalii în ceea ce privește investițiile pe care clubul își dorește să le facă într-o nouă bază”, a declarat Burleanu.

Eschiva lui Burleanu

Acesta a adăugat faptul că fotbalul românesc suferă enorm la nivel de infrastructură și că, în prezent, România oferă tinerilor jucători condiții mai proaste decât în anii '90. 

„Pe foarte multe dintre terenurile de atunci s-au construit blocuri, supermarketuri, curțile școlilor astăzi sunt închise în cele mai multe dintre orașe, iar parcările sunt pline de mașini”, a mai spus Burleanu, adăugând faptul că un proiect demarat în 2018 de FRF s-a concretizat prin crearea a 11 terenuri de fotbal de dimensiuni normale, „la nivel național”. 

Întrebat cum e să boxeze singur, Burleanu s-a eschivat, spunând că nu poate să-și inventeze un competitor în cursa pentru FRF ca să fie presa mulțumită. Apoi s-a urcat în mașină și a plecat. Varga a făcut și el același lucru.

Și-au strâns mâinile pentru camerele de luat vederi. Din cadru lipsea Vasile Dâncu și țesătura de interese care leagă atât de strâns politica și fotbalul. 

Urma un meci al juniorilor și mai mici, de sub 17 ani, care n-a mai interesat pe nimeni. „Ni, mă, amu' pleacă toți!”, și-a manifestat dezamăgirea un copil, la încălzire. A ratat șansa de a fi urmărit de Burleanu.

VIDEO Amical // Match Preview România - Grecia

Citește alte știri

Ionel Ganea voia să-i opună rezistență lui Răzvan Burleanu, la șefia FRF: „Eu vreau să candidez, dar nu pot din cauza regulamentului”

Burleanu a mers în campanie electorală la Craiova și s-a contrat cu un jurnalist: „Veți demisiona dacă nu ne calificăm la Euro 2024?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
opinez
opinez  •  24 Martie 2022, 17:18
Postat de cfrinho pe 24 Martie 2022, 16:26

Lol, uite ca oamenii stiu adevarul, dar in presa de ce nu s-a scris nimic despre factorul politic de la Steaua cand Hrebenciucii nu erau inchisi si puneau umarul ca Steaua sa ia campionat dupa campionat cu smecherii, aranjamente, blaturi, arbitraje rusinoase, samd? Dancu macar nu se baga decat cu investitorii la CFR, n-are treaba cu arbitrajele. Cine se uita la arbitrajele CFR-ului vede ca nu e niciodata ajutat.

Sincer nu urmaresc nici CFR si nici FCSB ca sa iti raspund la intrebarea cu arbitrajul. Imi amintesc doar de un Mioveni - CFR cu scandal de arbitraj. Iar mai cred ca Balaj si Argaseala nu s-au angajat in principal pentru ca sunt conducatori buni. La intrebarea cu cat s-a scris despre Steaua/FCSB pot sa spun ca explicatia naiva ar fi ca presa centrala e formata din oameni din Bucuresti in general in marea lor majoritate stelisti si dinamovisti, si in mai mica masura rapidisti, craioveni, cfr-isti, petrolisti etc. Explicatia pragmatica ar fi influenta fiecarui 'atacant'. Tandemul Becali - Hrebenciuc (in epoca Basescu) cred ca era mult mai influent decat e Dancu astazi.

cfrinho
cfrinho  •  24 Martie 2022, 16:26
Postat de opinez pe 24 Martie 2022, 13:09

Titlul e pus pentru trafic. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca asa ceva a fost regizat. Pur si simplu oamenii se cunosc, se suna si se vad cand vor. GSP a pus mana pe poza si hop articolul. Iar despre arbitraje cred ca nici CFR, nici FCSB nu trebuie sa se planga. Deocamdat CFR il are pe Dancu iar FCSB pare ca l-a pierdut pe Hrebenciuc. Doi atacanti veritabili.

Lol, uite ca oamenii stiu adevarul, dar in presa de ce nu s-a scris nimic despre factorul politic de la Steaua cand Hrebenciucii nu erau inchisi si puneau umarul ca Steaua sa ia campionat dupa campionat cu smecherii, aranjamente, blaturi, arbitraje rusinoase, samd? Dancu macar nu se baga decat cu investitorii la CFR, n-are treaba cu arbitrajele. Cine se uita la arbitrajele CFR-ului vede ca nu e niciodata ajutat.

cfrinho
cfrinho  •  24 Martie 2022, 16:22

De Dancu se scrie si se baga apropouri la greu in relatia cu CFR, dar nu-mi amintesc sa se fi scris de nenea Hrebenciuc pe cand nea Gigi colaborau cu succes la Steaua. Altfel...nici n-o sa zic ca nu-i adevarat ce se scrie de Dancu (CFR-ul adevarat a fost cel din era Paszkany, fara politica, numai ambitie de performanta si transferuri serioase), dar de ce avem unitati de masura diferite pentru aceeasi problema in presa?!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează