FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea Zilei, 24 martie » Se califică România la Euro 2024? „Edi, e timpul să se poată!” vs. „Suntem sub Kosovo și Israel și n-avem nici un selecționer foarte bun”

Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect principal campania de calificare la Euro 2024. Avem șanse și motive să sperăm că putem ajunge la primul turneu final după 8 ani de secetă? Toate argumentele, mai jos.
Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect principal campania de calificare la Euro 2024. Avem șanse și motive să sperăm că putem ajunge la primul turneu final după 8 ani de secetă? Toate argumentele, mai jos.

Articol de - Publicat vineri, 24 martie 2023 17:30 / Actualizat vineri, 24 martie 2023 19:07

Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect principal campania de calificare la Euro 2024. Avem șanse și motive să sperăm că putem ajunge la primul turneu final după 8 ani de secetă? Toate argumentele, mai jos.

  • România debutează sâmbătă în preliminarii, în Andorra. Din grupa I mai fac parte Elveția, Kosovo, Israel și Belarus. Primele două clasate se califică la Campionatul European organizat de Germania.

La fix 2 ani de la inaugurarea acestui format video, reluăm pe GSP.ro seria confruntărilor de idei, a discuțiilor cu argumente pe un subiect arzător, la zi, un subiect care generează discuții aprinse și în redacția noastră, dar și printre voi, cei care sunteți conectați la sport. 

Iar azi vorbim despre echipa națională, pentru că suntem chiar înainte de startul preliminariilor pentru Euro 2024. 

Direct la subiect, deci: va reuși naționala României să se califice la Campionatul European 2024? Avem forța să ieșim cu capul sus și cu calificarea în buzunar dintr-o grupă cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra? Sau vom continua această serie mult prea lungă de neîmpliniri?”, este introducerea făcută de moderatorul dezbaterii, Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei.

La dezbaterea din studioul Gazetei Sporturilor au participat reporterul special Remus Răureanu și Dan Udrea, redactor-șef adjunct, susținuți cu argumente de către Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, și Răzvan Lucescu, antrenorul lui PAOK.

VIDEO » Dezbaterea Zilei: Avem șanse să ne calificăm la Euro 2024?

PRO » Remus Răureanu: „Grupa e abordabilă. Am încredere în Edi Iordănescu”

  • „Eu sunt optimist. Dacă nici în situația asta nu suntem optimiști, ar însemna să renunțăm de tot la speranțe. 
     
  • Grupa e abordabilă. E atât de ușoară încât pare că ne-am ales-o singuri. Mai bine de atât n-am fi putut să picăm la tragere! Nu mai avem generația lui Hagi, Răducioiu, nu mai sunt nici Chivu, Mutu, Pancu, Cernat, dar lotul României nu e atât de slab încât să nu putem calcula că ne-am putea califica la Euro, având o competiție directă cu Israel și Kosovo. 
     
  • Kosovo ne e superioară, dar nu e o echipă inabordabilă, nu e Brazilia, Germania, Spania, Argentina. Putem reuși cu forța grupului, cu organizare, cu seriozitate. Putem trece de Kosovo și Israel, sunt două echipe care n-au fost niciodată la Euro. Nu sunt monștri de care să nu ne putem atinge. 
     
  • Mai e o miză importantă. Nici măcar noi, care suntem implicați afectiv și profesional, nu mai simțim că joacă România. Dacă mai trece o campanie fără calificare, acest sentiment se va agrava. Echipa aceasta ajunge să nu mai intereseze pe nimeni. Sunt jucători care se retrag din națională, jucători care refuză convocări, Boloca, Cîrjan, Coubiș, nume pe care le auzim fără să le asociem cu niște fotbaliști reali. Noi habar n-avem cine sunt ei, de fapt! Naționala înseamnă tot mai puțin, nu mai e importantă. 
     
  • Tătărușanu s-a retras pentru că avea o uzură. Cîrjan, Coubiș și Boloca nu refuză naționala din cauza uzurii, ci pentru că se gândesc că nu i-ar ajuta la nimic, nu le-ar spori CV-urile, i-ar constrânge la călătorii fără rost, la timp pierdut. 
     
  • Toată lumea din Federație și din națională trebuie să lupte la maximum pentru calificare și să înțeleagă cu toții că e extrem de important să mai atragă atenția și să alimenteze ideea că naționala României contează și că e importantă. 
     
  • Eu am încredere și în Edi Iordănescu, are o experiență suficientă în cariera lui de antrenor, fără să fie în vârstă, încât să ne putem baza pe el că e capabil să selecteze jucătorii potriviți, să-i organizeze bine, să studieze adversarii, să scoată maximum de la meciuri. Anul trecut nu ne-a arătat asta, dar Edi a scos maximum la cluburile unde a lucrat, FCSB, Gaz Metan, Pandurii, CFR Cluj, Astra. N-am niciun motiv să nu cred că Edi n-ar fi capabil să scoată maximum din această campanie, adică să le depășească pe Kosovo și Israel. Cu Elveția nu ne comparăm, putem doar visa să câștigăm, argumente reale n-avem”

Dacă nici acum, cu grupa asta, nu ne calificăm, trebuie luate măsuri puternice în fotbalul românesc. Nici eu nu puteam să aleg o grupă mai ușoară! La noi începe competiția după aceste două jocuri cu Andorra și Belarus. Cum să nu le bați?! Dacă și cu Andorra și Belarus există presiune, atunci ne ducem dracului și ne lăsăm de meserie! Edi are ceva jucători, ar trebui să defileze în grupa asta. Sunt câțiva fotbaliști buni de tot la națională.

- Dumitru Dragomir, ex-președinte LPF

CONTRA » Dan Udrea: „Suntem sub Kosovo și Israel și n-avem nici un selecționer foarte bun”

  • Scriam imediat după tragerea la sorți că lansez un pariu, anume că o să terminăm pe 4. M-am uitat pe sondajul de la acel editorial. Din 20.000 de voturi, cei mai mulți au ales, de asemenea, că vom termina grupa pe locul 4. 
     
  • În grupa de Liga Națiunilor am jucat cu Bosnia, Finlanda și Muntenegru. Acum jucăm cu Elveția, Kosovo și Israel. Care e mai accesibilă? E mai ușoară grupa de Liga Națiunilor, unde am terminat pe ultimul loc, retrogradând. De ce am avea speranțe acum? Dacă Liga Națiunilor a fost de încălzire, înseamnă că acum vom arăta și mai rău. Noi ne-am făcut de râs în grupa de Liga Națiunilor. Kosovo a fost într-o grupă grea, cu Grecia, Irlanda de Nord și Cipru și a terminat pe 2. E cea mai recentă competiție și e relevantă, nu ne ducem cu mult timp în trecut. Israel a fost și ea în Liga Națiunilor, a câștigat o grupă unde, într-adevăr, nu s-au jucat toate meciurile, pentru că în acea grupă era Rusia, care n-a mai participat. Deci cea mai recentă competiție ne spune că România e cea mai slabă dintre aceste formații. 
     
  • Nu e corect să ne raportăm la clasamentul FIFA, unde noi stăm mai bine decât Kosovo și Israel. De ce? Pentru că acest clasament ia în calcul mai mulți ani, adică nu mi se pare relevant ce au făcut Israel și România acum 6 ani. Dacă am arătat atât de rău în Liga Națiunilor, o bâjbâială continuă, două meciuri halucinante cu Muntenegru, de ce am fi optimiști acum? Pentru că nu m-ar mira deloc ca Muntenegru să nu treacă într-o „dublă” de Kosovo. Iar dacă tu pierzi 0-5 o dublă manșă cu Muntenegru, de ce să-mi fac eu speranțe că terminăm peste Kosovo? 
     
  • Vorbim azi. Fotbalul e fotbal, se poate întâmpla orice, ne putem califica, dar cel mai important lucru e valoarea jucătorilor. Cât de mare a fost ca antrenor, Puiu Iordănescu a depins și el de jucători. Cât timp a avut Generația de Aur pe mână, în anii '90, a reușit calificări pe bandă rulantă, performanțe mari. Cum nu i-a mai avut pe Hagi, pe Ilie Dumitrescu, pe Răducioiu, a avut și el dificultăți majore și a ajuns să nu mai poată bată Armenia și să fie astfel dat afară. Ca antrenor, stai la mâna jucătorilor. 
     
  • Sau, dacă ai niște jucători sub valoarea celor cu care concurezi, trebuie să ai un antrenor care să-ți ridice valoarea jucătorilor. De fiecare dată când am terminat peste niște echipe mari, noi n-aveam jucători mai buni. Când am fost în grupă cu Franța pentru preliminariile Euro '96, aveam echipă mai bună decât Franța? Nu. Sau când am trecut de Portugalia, de Olanda? Atunci existau însă antrenori care făceau ceva - cum s-a întâmplat de multe ori cu Dan Petrescu la CFR Cluj - ca să trecem de adversari superiori.
     
  • Edi de ce ar putea fi un astfel de antrenor? Pe ce ne bazăm? Între a fi antrenor și selecționer e o diferență mare. Pițurcă n-a avut rezultate la echipele de club, dar a fost un excepțional selecționer. Nu înseamnă că dacă ești bun la echipa de club, ești bun și la o echipă națională. Iar Edi a arătat în ultimul an că nu e un bun selecționer. Nu știu ce va fi de-acum încolo. 
     
  • Să zicem că luam ca reper primul „11” probabil anunțat de Gazetă pentru meciul cu Andorra. Radu sau Niță în poartă - echipe de la retrogradare din Franța, respectiv Cehia; Rațiu - liga a doua; Drăgușin - liga a doua; Nedelcearu - liga a doua; Opruț - play-out; Moruțan - liga a doua; Cicâldău -  Emirate. Cei mai buni jucători ofensivi ai noștri sunt următorii: Ianis Hagi, accidentat, și Stanciu, care n-a mai jucat fotbal de 3 luni. 
     
  • M-am uitat cum a arătat echipa României la primul meci din ultima campanie de calificare de la care am reușit să accesăm Euro. Se întâmpla în septembrie 2014, cu Pițurcă antrenor, în Grecia, când am câștigat cu 1-0 în fața unui adversar de calibru. Chiar dacă acei jucători sunt departe de Generația de Aur și departe chiar și de generația lui Mutu și Chivu, sunt incomparabil mai buni decât cei de acum. Tătărușanu în poartă, Tamaș, Chiricheș, Dragoș Grigore, Raț în apărare, Hoban și Pintilii la mijloc, Maxim, Chipciu, Bogdan Stancu și Marica în atac. Nu cred că găsim mai mult de 1-2 jucători din prezent care să fie titulari în acea formație. 
     
  • Kosovo sună mai bine decât noi. Are jucător la Napoli, jucători în Franța, la Galatasaray, la Mallorca, la Olympiacos. Noi nu-l avem decât pe Răzvan Marin. OK, și Ianis Hagi, care nu a fost convocat acum. Israel are și ea jucători, la Fulham, Celtic, RB Salzburg. În aceste condiții, am avea nevoie de un antrenor foarte bun care să ridice valoarea jucătorilor. Iar eu nu am motive să cred că avem un astfel de antrenor, având în vedere ce s-a întâmplat în Liga Națiunilor.
     
  • Dacă era român, Krasniqi de la CFR era selecționat? Era. Ei bine, Kosovo nu l-a luat, pentru că are jucători mai buni decât Krasniqi. E încă un argument că suntem sub Kosovo pe hârtie”

Fiecare meci prezintă dificultăți. Azi, fotbalul a devenit foarte complicat, echipele mici sunt bine pregătite defensiv, trebuie să fii atent. La națională nu e timp pentru a da o organizare de joc, a crea relații de joc, lucrurile se pot complica. Nu trebuie să ne fie frică, dar meciurile trebuie tratate cu mare atenție. Aceste meciuri te fac să pierzi o calificare sau să te califici
Răzvan Lucescu, fost selecționer, acum antrenor la PAOK Salonic

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Edi, e timpul să se poată!”

  • „De acord cu Dan că Edi nu a arătat în 2022 că poate găsi soluții. Dar suntem în 2023 și, vrem nu vrem, plecăm pe curat. Iar contextul, ușor diferit față de anul trecut, mă face să-mi păstrez pariul de astă-toamnă, când după tragerea la sorți am spus că avem șanse la calificare. Și am 3 argumente: 
     
  • 1. Dacă scoatem Elveția din calcul, deși și ea scârțâie un pic și trebuie să cârpească pe ici, pe colo, după un Mondial slăbuț, ceilalți adversari sunt cel puțin la același nivel, dacă nu mai slabi decât noi. La israelieni e scandal, golgeterul s-a retras după ce s-a luat la harță cu federația. La Kosovo n-or fi toți buni cum e Krasniqi. Iar Belarus a câștigat, în ultimii 2 ani, doar câteva amicale de mâna a cincea, cu Iordania, Bahrein, Siria și India. Iar astă-toamnă a luat bătaie de la Oman. 
     
  • 2. După multă vreme, echipa noastră e destul de închegată, nu mai bâjbâim chiar pe toate posturile. Plus că mulți jucători sunt pe un trend bun, joacă constant și unii o fac foarte bine. Sigur, nu la un nivel extraordinar, dar avem destui care se bat la promovare în Serie B, Ionuț Radu e titular în Franța și așa mai departe. 
     
  • 3. Maturitatea la care bănuiesc și sper că au ajuns cei mai mulți dintre jucători, maturitate care ar trebui să se transforme și în mai mult cinism pe teren, dar și în mai mult orgoliu, că nu pot trăi din eșec în eșec la nesfârșit. 
     
  • Știu, pare un optimism forțat, dar mi-l asum. Si dacă ar fi să dau un titlu deasupra acestor argumente, el ar fi: Edi, e timpul să se poată!”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Mai multe ediții ale emisiunii Dezbaterea Zilei:

Dezbaterea Zilei, 19 decembrie » A fost Argentina ajutată sau chiar împinsă să câștige titlul mondial? „A triumfat în luptă dreaptă” vs. „A fost și favorizată”
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea Zilei, 19 decembrie » A fost Argentina ajutată sau chiar împinsă să câștige titlul mondial? „A triumfat în luptă dreaptă” vs. „A fost și favorizată”
Dezbaterea Zilei, 14 octombrie » Cine este de vină pentru felul în care s-a prezentat FCSB în Europa? „Becali, 100% vinovat” / „Dică și-a făcut zob imaginea”
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea Zilei, 14 octombrie » Cine este de vină pentru felul în care s-a prezentat FCSB în Europa? „Becali, 100% vinovat” / „Dică și-a făcut zob imaginea”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  28 Martie 2023, 18:20

Azi vom vedea cum arata echipa ...Edy are timp pana in vara sa devina selectioner ...daca nu batem azi ...ce mai asteapta?...Trebuie sa ne arate si noua masura talentului sau ...Altfel vom lua foc ...

mr90
mr90  •  27 Martie 2023, 14:42

Cum a ajuns Udrea redactor sef, ce-l recomanda ? Folosirea extensiva a cuvintului "soc" ?

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  25 Martie 2023, 19:12

Idealurile lui Edy sunt cu mult mai mari ca sa incapa in ele un model ...El nu poate sa l ignore pe Andrei Ivan ...nu cu Kosovo ...nu cu Israel ...nu poate sa l dea exemplu ...gandirea lui si visurile lui ...l au depasit demult ...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close