FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea Zilei, 14 octombrie » Cine este de vină pentru felul în care s-a prezentat FCSB în Europa? „Becali, 100% vinovat” / „Dică și-a făcut zob imaginea”

FCSB a fost umilită de Silkeborg, 0-5 la general // foto: Cristi Preda, GSP +30   FOTO
FCSB a fost umilită de Silkeborg, 0-5 la general // foto: Cristi Preda, GSP

Articol de GSP - Publicat vineri, 14 octombrie 2022 12:48 / Actualizat vineri, 14 octombrie 2022 14:46

Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect situația de la FCSB, umilită în Europa de Silkeborg, locul 4 în Danemarca, scor 0-5 atât în tur, cât și în retur. Cine poartă cea mai mare parte a vinei? Antrenorul Nicolae Dică, patronul Gigi Becali sau jucătorii? 

„FCSB s-a făcut de rușine aseară, în Conference League, în timp ce campioana CFR Cluj a scos un nou rezultat excelent. Poate diferența dintre un 10-0 umilitor încasat de la Silkeborg și acest 3-0 eroic cu Slavia Praga nu este tocmai diferența de valoare fotbalistică dintre FCSB și CFR, dar cu siguranță ilustrează perfect diferența dintre strategiile celor două cluburi. 

Anvergura antrenorilor, implicarea patronului în tactică și în alcătuirea lotului, respectul acordat Europei, toate acestea sunt de partea CFR-ului. Clujenii au respectat competiția și acum, iată, au chiar șanse la primăvara europeană, în timp ce FCSB a ajuns, după 4 etape, cea mai slabă echipă din întreaga competiție! 

Cine e de vină pentru halul în care s-a prezentat FCSB în Europa? Dică, jucătorii sau Gigi Becali? Asta vom cântări azi, cu argumente, aici la Dezbaterea Zilei”, este introducerea făcută de moderatorul dezbaterii, redactorul-șef al Gazetei, Cătălin Țepelin.

La dezbaterea din studioul Gazetei Sporturilor au participat redactorul-șef adjunct Dan Udrea și reporterul special Remus Răureanu, care au fost susținuți cu argumente de fostul fotbalist Liviu Ganea și de Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF. 

Dan Udrea: „Gigi Becali, 100% vinovat. Nu poți blama antrenorul”

  • Dică a fost întrebat la conferință cine e de vină pentru situația de la FCSB și a răspuns că nu poate fi vinovată o singură persoană. Are dreptate, dar proporțiile vinei sunt diferite. Gigi Becali este cu siguranță mai vinovat decât antrenorul. Nu neapărat pentru că este patron, ci prin modul în care a făcut ca acest club să pară o comedie! Cel puțin așa a fost în meciurile cu Silkeborg.
  • Comparația FCSB vs. CFR Cluj este perfectă. De ce este Becali principalul vinovat? Să ne imaginăm că era patron la CFR Cluj și urma dubla cu Slavia Praga. El s-ar fi gândit că e meci cu expunere european și l-ar fi băgat pe Petrila pe teren în ideea de a-l vinde. Apoi poate ar fi zis că nu-i place Malele, că trebuie să joace Buș, pentru că are salariu mare. Yuri nu-i place, îl alegea pe Burcă, jucător de națională, și poate nu ar mai fi arătat așa CFR-ul.
    Dan Petrescu a gândit într-un anumit mod, a fost lăsat în pace să facă el strategia. Când vii ca patron și schimbi 3-4 piese, nu mai poți blama antrenorul. Da, el face antrenamentele și strategia, dar dacă tu îi schimbi gândirea, nu mai poate fi el vinovat!
  • Nu poți judeca niciun antrenor 100% corect, indiferent despre ce antrenor din lume vorbim, dacă Becali se bagă peste el și nu îl lasă să facă ceea ce vrea.
  • Un alt argument că Becali este vinovat 100%: înainte de meciul tur cu Silkeborg, a spus că nu-l mai interesează Conference, că sacrifică competiția, pentru că sunt într-o situație complicată în campionat. Sincer, am înțeles strategia și faptul că el o strategia, pentru că el e patronul. Dar gata, te implici până aici! Mai departe, lasă antrenorul să facă strategia tactică.

  • Dică a lăsat la București 7 antrenori la meciul tur, l-a lăsat și pe Thomas Neubert (n.r. - preparatorul fizic) la București să-i antreneze, gândind un program pe termen lung. După două zile, Becali decide să joace cu titularii în Conference League, și dă peste cap un program stabilit dinainte. Nu-l absolv de vină pe Dică, dar lucrurile astea nu au cum să nu se răsfrângă în jocul echipei.
  • Alt argument: Haruț și Oaidă au jucat slab, iar lista poate continua. Ce vină au jucătorii ăștia? Cine a decis, de exemplu, că Oaidă e bun pentru FCSB? Becali a decis, nu un antrenor competent! La CFR, selecția este făcută exclusiv de antrenor. La FCSB, toți sunt aduși peste capul antrenorului.
  • Cum ar putea să facă Dică să funcționeze echipa? El și-ar fi dorit să-l lase pe bancă pe Dawa, care gafa, dar Becali îl impunea pe teren! Dacă la CFR Petrescu ar fi zis ca Mario Camora să fie rezervă, i se împotrivea cineva? Nu, Camora era rezervă, decidea antrenorul! Asta este diferența mare între CFR Cluj și FCSB.
  • Acum 5 ani, CFR nu era în primele 200 de echipe la nivel european, iar FCSB era între primele 60. Acum, CFR este între primele 60, iar FCSB nu prinde TOP 100. Este uluitor. Dacă va continua trendul ăsta, FCSB își asumă un risc major, să i se prăbușească de tot coeficientul!”

Tu, ca jucător, te antrenezi foarte bine o lună, două, cinci, și nu joci, pentru că observi că nu antrenorul face echipa. Așa se întâmplă la FCSB. În acel moment pierzi o parte dintre jucători, care nu se mai pregătesc cum trebuie. 

Jucătorii știu că patronul decide echipa și nu se mai pregătesc cum trebuie, iar concurența necesară de la antrenament dispare. Când dispare concurența de la antrenamente și jucătorii nu se mai pregătesc cum trebuie, ăsta este rezultatul. Jucătorii știu că în ziua meciului, echipa este făcută de patron. 

- Liviu Ganea, fost fotbalist

Remus Răureanu: „Becali este vinovatul principal, dar Dică și-a făcut zob imaginea”

  • „Becali este vinovatul principal, este ca un copil care se joacă un joc pe calculator. Face tot felul de experimente, lotul nu are o logică, nu este făcut ca la carte. În plus, nu alege antrenori îndeajuns de buni pentru anvergura și bugetul clubului.
  • Dică nu are nici el un CV de antrenor de FCSB. Dovada, după primul mandat aici nu a primit superoferte. După criteriile obișnuite din fotbal, Dică nu ar fi meritat postul acesta. O știe și el, de asta se agață de un job în care se face de râs. Dică și toți antrenorii care au acceptat postul acesta s-au gândit că sigur dau lovitura cu FCSB în CV, că prind superoferte. Dar ce superoferte să prinzi, când te faci de râs?
  • Ilie Dumitrescu spunea că oricât de mult s-ar implica Becali și oricum ar alcătui lotul, trebuie să vezi la echipă un plan defensiv, organizare. Îi vedeam pe danezi, oricât de bine atacau și câți oameni aveau în ofensivă, când se apărau erau toți în spatele mingii. Era clar că aveau o schemă prestabilită, pe care o respectau. Responsabilitatea se mută și spre Dică, dar chiar dacă stabilim că nu este suficient de bun ca antrenor, tot la Becali ne gândim. El l-a adus pe Dică, în loc să-l fi angajat pe Dan Petrescu, să-l fi păstrat pe Edi Iordănescu sau să fi luat un străin foarte bun.
  • Dacă FCSB ar fi devenit campioană cu Toni Petrea sezonul trecut, aș fi zis că Becali este antrenorul-campion! Nu aș fi putut să-i atribui meritele lui Petrea, poate doar o părticică. La FCSB nu poți să îi atribui merite antrenorului așa cum o faci în cazul lui Dan Petrescu, care creează el titlurile, le duce cap-coadă. Dică nu poate fi creditat exagerat nici măcar pentru calificarea în grupele Conference, performanță de care vorbește încontinuu, la fiecare conferință! Și aseară, după al doilea 0-5, spunea că și-a îndeplinit obiectivul. Vorbește situația de parcă ar fi întors un 0-3 cu Chelsea în prima manșă! Nu, a întors-o pe Saburtalo, o echipă minusculă din Georgia! Dică prezintă victoria cu Saburtalo ca un mare succes din istoria fotbalului nostru!
  • Dică și-a făcut zob imaginea, lumea pleca de pe stadion înainte de finalul meciului, înjurând. Becali nu are încredere în el, știu sigur asta, numai că nu are acum o soluție clară.
  • Singurul scenariu în care s-ar salva puțin echipa asta ar fi ca Becali să se sperie din nou de rezultate și să apeleze la un antrenor bun, măcar pentru o jumătate de an. De exemplu, să-l contacteze pe Croitoru. E liber și a arătat că este capabil să joace ofensiv, să descopere jucători”.

Haos total, aiurea joc, n-am văzut în viața mea așa ceva! Ăia aveau vitezele a treia și a patra, ai noștri numai prima și a doua. Dică e tânăr, poate ajunge antrenor mare, dar acum nu stăpânește echipa. Nu am văzut niciodată așa ceva, nu făcea nimeni marcaj! Dacă joacă așa, dau în scris că nu merg în play-off!

Ce vină are Becali? A băgat bani și a adus jucători, toată săptămâna lucrează altcineva cu echipa! Antrenorii și staff-ul sunt de vină, nici pregătirea fizică nu este în regulă la această echipă.

- Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Gigi Becali, un patron cu inima în formă de portofel. Vrea doar bani și control absolut, nu-l interesează mândria suporterilor”

  • „Pentru mine, Gigi Becali este unicul responsabil pentru această debandadă sportivă a clubului. De ani de zile, echipa nu câștigă nimic, dar Gigi câștigă bani și crede că asta e tot ce contează pe lume.
  • Aș relua o scurtă propoziție pe care am scris-o după calificarea FCSB-ului în grupe. Spuneam atunci că «Becali este un patron cu inima în formă de portofel». Acum a sacrificat mai întâi campionatul pentru Europa și a făcut-o pentru bani, apoi a sacrificat Europa pentru campionat, adică tot pentru bani. Nu va înțelege însă niciodată că dincolo de bani un club merge mai departe doar făcându-i pe suporteri mândri că țin cu echipa respectivă.
  • Mândria este un concept cheie în sport. Și mândria fanilor nu poate fi hrănită cu un extras de cont al patronului, nici cu meciuri chinuite cu Mioveni sau Voluntari, cu atât mai puțin prin umilințe cu de-alde Silkeborg. Și decăderea pare că nu se mai oprește.
  • Deocamdată, FCSB funcționează după principiul «operație reușită, pacientul mort». Adică patronul își face toate poftele - câștigă bani și se distrează cu o jucărie de prime-time - dar suporterii suferă teribil și vor continua să o facă, pentru că lui Gigi Becali nu-i va păsa niciodată de oameni, ci doar de propriul cont și de propriul confort”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Despre FCSB: 

Umilit de Silkeborg tur-retur, jucătorul lui FCSB visează la grupele Champions League: „La anul ne calificăm”

Dică, atacat de un fost coechipier: „Mă așteptam să aibă onoare și să plece. E bun executant, nu bun antrenor” + Ce nume propune pentru FCSB

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (43)
socratead
socratead  •  20 Octombrie 2022, 05:19
Postat de anticenzuralasport pe 14 Octombrie 2022, 17:05

Ești amuzant !!! Ai uitat sa treci și cota Ajax...în logica făcută de tine transferul de jucatori !!!Apoi îl citez pe Radu Naum care a spus că oricum echipele românești au obținut performanta de a juca într-o competiție foarte mică...Să faci și aici comparația între competiții...

Grea aritmetica la FCSB! Hai sa te ajut, daca Ajax vinde un jucator cu 25 de milioane asta inseamna a 20-a parte din valoarea echipei Napoli - credibil sa aiba un jucator de o astfel de valoare avand in vedere ca joaca 11 jucatori pe teren chiar daca Napoli i-a distrus in dubla -. Acuma daca FCSB pretinde sa vanda un jucator cu 6 milioane (vezi supraevaluatul Olaru) sau 4 milioane jumate (supraevaluatul Tavi) sau 3 milioane jumate (supraevaluatul Florinel) ramane de vazut cine ii crede cand au fost distrusi cu 10 - 0 de o echipa Silkeborg care are valoarea totala lotului de 12 milioane. Deci 6 milioane cand pretinde FCSB sa vanda un jucator este a 2 parte din lotul Silkeborg iar 25 de milioane cu care vinde Ajax pe bune un jucator valoros din lot este a 20-a parte din lotul Napoli. S-a cam ars in urmatorul an ciobandante care nu mai are jucatori de vandut cu mai mult de 2 milioane dupa asa o corectie. Astfel se explica si incercarea tardiva de a sustine ca "nu il intereseaza rezultatele in Europa"... :))) Dar deja lovitura financiara si-a luat-o.

creeperno807
creeperno807  •  14 Octombrie 2022, 22:41

Toti sunt de vina!

Entuzimarius24
Entuzimarius24  •  14 Octombrie 2022, 19:53

Dubla FCSB - Silkeborg este imaginea reala a celor 2 scoli de fotbal...România și Danemarca...Problema nr 1 a fotbalului romanesc este antrenorii de copii și juniori ..Sunt slabi pregatiti,cluburile nu au nici un concept de formare iar metodele sunt de anii 70!Plus un curriculum național pentru fotbal...Pana și noua Zeelanda are asa ceva ,sa nu vb de Danemarca... Toți jucătorii lui silkeborg sunt formati 100% în Danemarca ,intr-un proces care a început acum de 15 ani!Nu e intamplare! Trist e ,ca deși sunt în acest domeniu și pe lângă asta sunt și foarte competent în aceasta directie , nu sunt interesant pentru nici un club...pentru ca nimeni nu e interesat sa lucreze organizat după un concept...E de doamne fereste cum se lucrează la Dinamo Steaua FCSB....

Vezi toate comentariile (43)
Comentează