OPINII  »  EDITORIAL

7 SCURTE Seara în care fotbalul a ridicat mănușa

Articol de - Publicat vineri, 26 august 2022 02:05 / Actualizat vineri, 26 august 2022 02:51

7 SCURTE. Meciurile jucate de CFR, FCSB și Craiova în play-off-ul Conference League, într-un rezumat rapid făcut de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

1. Ca pe un uriaș stadion multisport, unde valurile începute de o mână de oameni se înlănțuie entuziast în restul tribunelor pentru a desăvârși cercul euforiei, fotbalul a preluat din zbor provocarea campionilor răsăriți peste noapte la înot, canotaj, canoe, gimnastică sau tenis de masă. Într-un august dominat de aur extra-fotbal, CFR și FCSB au salvat onoarea unei industrii în care rezultatele au tot fost invers proporționale cu bugetele și cu atenția publicului. 

2. Un croat și un muntenegrean, Cvek și Radunovici, i-au dus pe români în grupele unei competiții cu aer de mall second-hand. Dar când umbli aproape dezbrăcat, faci rai din ce ai, e bun și-un tricou mai zdențăros. Aveam atâta nevoie de calificările astea, fără de care ne-am fi îngropat de tot în depresie!

3. Interesul va crește, stadioanele vor fi mai pline, suporterii își vor alimenta orgoliul și din surse europene, în fotbal vor fi ceva mai mulți bani. O gură de aer pentru finanțatori, două guri de oxigen pentru antrenori, care deja simțeau apăsarea unor bugete cocoșate de datorii și neajunsuri. 

4. Calificările sunt ale lor, ale antrenorilor. Dan Petrescu, la adăpostul acelorași discursuri prăpăstioase, a știut cum să balanseze energia lotului între Liga 1 și Europa, astfel încât să pună câte o bifă verde și colo, și dincolo. Omul este o fabrică ambulantă de titluri și calificări, un meseriaș în serie

5. Dincolo, Dică și-a primit răsplata pentru răbdare și pentru curaj. Răbdare, pentru că de vreun an tot așteaptă să i se dea iar ocazia să antreneze la FCSB, club pentru care pare să fie croit. Curaj, pentru că a judecat bine ambele "decisive", retururile cu georgienii și cu Viking. I-au ieșit amândouă, cu tactici de all-in, și e meritul lui. În sfârșit, echipa e articulată și coerentă, nu mai pare o rablă dezmembrată și legată cu sârmă de un mecanic zăpăcit. 

6. Petrecerea a fost nițel șifonată de cine altul decât Gigi Becali. Ca un ospătar care la finalul serii îți toarnă oțet peste desert după ce s-a văzut cu bacșișul în buzunar, a făcut turul televiziunilor să-și numere banii în direct - "dom'le, pe mine mă bucură cel mai mult milioanele din calificare, astea sunt cele mai importante". 

Nu, cele mai importante ar trebui să fie lacrimile de epuizare ale lui Dică, dat peste cap de emoția copilului său. Sau lacrimile de bucurie ale lui Radunovici, pe care nu demult Becali îl tăvălea în public. Ori lacrimile sutelor de români din tribunele "sinteticului" de la Stavanger și ale zecilor de mii de pe Arenă, care răgușesc de fericire pentru echipă, nu pentru milioanele unui patron cu inimă în formă de portofel. 

7. Singura neîmplinire a serii, Craiova. Aici, ghinionul proverbial al lui Rădoi s-a împletit cu o realitate ce nu poate fi fardată: dintre toate cele 3 europene, Bănia a fost cea mai zgârcită cu investițiile în vara asta. Înțelepciunea vestiarelor de pe vremuri e valabilă și azi: apă bei, apă joci. Nu riști, nu câștigi. CC: Mihai Rotaru

Seara în care fotbalul a ridicat mănușa
Pagina 1 a Gazetei de vineri

Comentarii (34)
gazistu
gazistu  •  01 Septembrie 2022, 14:22
Postat de cirus11 pe 26 August 2022, 14:15

Inseamna ca ti-a scapat cum in prelungiri Radoi a sprintat ca sa returneze o minge iesita in afara terenului, chiar s-a certat cu arbitrul de rezerva. Nu, el a vrut sa evite cat a putut 11m doar ca echipa nu a putut... desi sincer din ce am vazut eu nu cred ca ai dreptate. Au incercat sa atace.

eu am zis ca fotbalistii au tras de timp (voiau penalty-uri), nu Radoi... dar ma rog.. probabil citesti asa pe sarite. Pe viitor, citeste tot ce se scrie, si dupaia sa vi cu replica. Peace!!!

username_2
username_2  •  26 August 2022, 19:17
Postat de octavianus pe 26 August 2022, 11:20

bai baiatule cine te-a facut pe tine jurnalist spotiv ? campionii mondiali si europeni nu "rasar peste noapte" cred ca noapte este in cultura ta sportiva daca poti sa compari ce au reusit campionii nostrii mondiali si europeni cu victorii la fotbal cu "fc roza vanturilor" sau "fc matasea broastei " si calificari in a 3 a competitie europeana sa zicem divizia "C" a fotbalului european, ai dreptate numai intr-o mana ( in cealalta ai altceva ) au bugete si sunt mediatizati excesiv, acesti jucatori de fotbal, probabil pentru freze si tatuaje, pentru ca daca vreau sa ma uit la fotbal din fericire am Premier League si Bundesliga.......pune mana pe carte si lasa prostiile sau cauta-ti o munca care ti se potriveste si cand spui sport lasa fotbalul mai la coada, acolo unde-l aseaza valoarea.......este valabil pentru toate echipele, inclusiv pentru Rapid, jucati ba fotbal ca vin 14.000 de suflete sa va vada si in drum spre casa trecem pe la farmacie ca ne imbolnaviti de nervi......

peste noapte răsar numa banii din reclamele la casele de pariuri, tv-urile românești întrerup transmisiile sportive să bage reclame la casele de pariuri, cred că nici în Burundi nu se întîmplă așa ceva...și domnii jurnaliști vorbesc de banii lu Becali și lacrimile lu Dică...sfîntă ipocrizie

cirus11
cirus11  •  26 August 2022, 14:15
Postat de gazistu pe 26 August 2022, 09:06

craiova a tras de timp ca sa ajunga la penalty-uri ... ivan se plimba pe teren, nu mai alerga, mijlocasii pasau numai inapoi la fundasi, iar stopperii bubuiau mingea, numai sa scape de ea!!!, pai ce vorbim? AU VRUT PENALTY-uri au crezut ca sigur vor castiga! ASa LE TREBUIE, la astia care nu joaca fotbal pana cand fluiera arbitrul.. ei pasau la trecerea timpului.... BRAVO BE`ER SHEVA!!! NICI O MILA DE CRAIOVA, O MERITA!! EI AU VRUT PENALTY-uri, in loc sa atace!

Inseamna ca ti-a scapat cum in prelungiri Radoi a sprintat ca sa returneze o minge iesita in afara terenului, chiar s-a certat cu arbitrul de rezerva. Nu, el a vrut sa evite cat a putut 11m doar ca echipa nu a putut... desi sincer din ce am vazut eu nu cred ca ai dreptate. Au incercat sa atace.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează