FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

VIDEO Dezbaterea zilei, 25 iunie » Ce ar fi mai potrivit pentru naționala României: un antrenor român sau unul străin?

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 iunie 2021 14:19 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 15:58

Prestațiile Ungariei de la Euro 2020 au adus sub lupă utilitatea unui selecționer străin și la echipa națională a României. Doi antrenori de legendă ai României, Anghel Iordănescu și Mircea Lucescu, s-au contrat pornind de la această idee. Continuăm discuțiile la "Dezbaterea Zilei", pe GSP.ro, cu argumente și detalii. 

„Prestațiile bune de la Euro ale Ungariei l-au determinat pe Mircea Lucescu să spună că selecționerul maghiarilor, italianul Marco Rossi, ar fi potrivit pentru naționala României, moment în care Anghel Iordănescu i-a sărit în cap, replicând că e musai pentru noi să avem un selecționer autohoton

Asta e și întrebarea de azi, ce e mai indicat pentru naționala României, un antrenor străin sau un antrenor român?”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.

Dezbaterea zilei, 25 iunie » Ce ar fi mai potrivit la naționala României: un antrenor român sau unul străin?

PRO ANTRENOR STRĂIN | Dan Udrea: „Un italian, de exemplu, s-ar plia perfect pe naționala noastră"

  • „Nu sunt de acord că trebuie să pornim de la ideea că doar un român trebuie să vină la națională”
  • „Eu am susținut și în urmă cu câțiva ani aducerea unui antrenor străin, nu neapărat Daum, deși el era pe CV bun, numai că ieșise din circuit”
  • „Ungaria a avut și ea eșecuri cu antrenori străini, cu nume foarte mari, Lothar Matthaus, Erwin Koeman. Dar a continuat să aducă antrenori străini și până la urmă a reușit. Rezultatele maghiarilor în ultimii 5 ani sunt bune și foarte bune. Au câștigat o grupă de Liga Națiunilor cu Serbia, Turcia și Rusia, s-au calificat la Euro, au făcut meciuri senzaționale aici”
  • Dacă se spune că după eșecul lui Daum n-are rost să ne mai încurcăm cu străini, putem folosi același raționament și să spunem că după eșecul lui Rădoi nu mai aducem antrenori români?!
  • „De ce la naționala României n-ar putea să aducă un plus de valoare un antrenor italian, de pildă, care s-ar plia perfect pe stilul fotbalului românesc?"
  • „Ar trebui să încercăm în continuare varianta cu antrenori străini”

Sunt antrenori români care ar suna bine la națională, dar întrebarea e dacă salariile lui Petrescu, Olăroiu pot fi suportate de FRF. Un antrenor străin bun ar aduce multe lucruri bune României. Ne uităm la Rossi, la unguri, la Rehhagel, care a câștigat Euro cu Grecia, și ajung la concluzia că un selecționer străin ar merita încă o șansă la echipa națională
Costin Ștucan - jurnalist Gazeta Sporturilor

PRO ANTRENOR ROMÂN | Remus Răureanu: „Trebuie să cunoști campionatul intern. De ce să riști cu un străin în loc să tragi de Petrescu, spre exemplu?”

  • „Dacă vine un străin care nu cunoaște jucătorii, ratăm încă o calificare până cand se dezmeticește el. O să fie demis și experimentul s-ar încheia rapid”
  • „Nu-i ușor să convoci jucătorii români dacă nu cunoști campionatul. Nu mai avem jucători la un nivel atât de mare încât orice antrenor italian să-i știe” 
  • „Daum a picat în plasa asta și la meciul cu Muntenegru a copiat tactica lui Ancelotti de la Milan, l-a distribuit pe Săpunaru în rolul lui Pirlo. E un avantaj imens să cunoști bazinul de jucători”
  • „Un străin n-ar putea să simtă dacă Deac e polivalent, dacă poate juca și fundaș stânga, de exemplu. Un Petrescu ar putea să jongleze cu jucătorii români, și avem nevoie de asta”
  • „Nu te poți baza că poți nimeri un spaniol, un german ieftin și foarte bun”

Antrenorii străini nu au demonstrat mai nimic. Noi îi aducem pe cei low-cost în România. Străinii nu s-au simțit foarte bine pe aici, cumva genetic nu reușim să îi introducem în stilul ăsta. Antrenorul român este singurul care știe să-i dea jucătorului român atitudine
Narcis Drejan - editorialist GSP

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Nu contează dacă e român sau străin, contează să fie meseriaș. Poate Anghel Iordănescu a simțit nevoia să-i facă lobby lui Edi”

  • Sunt de partea lui Dan aici, nu neapărat că e musai să aducem un străin, cât să nu blocăm din start ideea de antrenor străin. Nu contează dacă antrenorul e român sau străin, la fel cum nu contează ce culoare e pielea lui sau ce orientări politice are. Tot ce contează e să fie bun meseriaș, să aibă rezultate, să își atingă obiectivele
  • Dincolo de exemplul cu Daum, am avut nenumărați străini care au făcut performanțe excelente pe-aici: de la Mandorlini la Zenga și de la Protasov la Conceicao. La fel cum am avut și foști mari jucători care n-au lăsat nimic în urmă: Giannini, Magalhaes, Ze Maria, Filipovici. Deci nu contează naționalitatea, ci doar priceperea.
  • Dacă ne întoarcem la declarația lui Anghel Iordănescu, eu mai văd ceva în spatele ei: "Generalul" speră să-l vadă cât mai repede pe Edi Iordănescu la națională, asta e cheia în care aș interpreta eu ieșirea seniorului, nu neapărat un exemplu de discriminare sau de șovinism
  • La Lucești lucrurile sunt separate, Răzvan Lucescu a complet decuplat de la influența tatălui și în plus e clar că nu își mai dorește să fie selecționer, în timp ce Puiu Iordănescu a simțit nevoia, poate în subconștient, să insiste pe blocarea străinilor la națională pentru a-i face într-un fel sau altul lobby lui Edi. Si el chiar poate fi o variantă la un moment dat, e un antrenor cu rezultate, ar putea emite pretentii in viitor la postul de selecționer. 

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi mai multe dintre edițiile Dezbaterea Zilei:

Contează cu adevărat cine e antrenor în acte la FCSB?

De ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
coldplay
coldplay  •  28 Iunie 2021, 16:35

Strain, clar.

kovacsistvan
kovacsistvan  •  28 Iunie 2021, 07:55

Jucatori straini.

cristianbaltac
cristianbaltac  •  27 Iunie 2021, 10:09

Cesare Prandelli

Vezi toate comentariile (7)
Comentează