FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 9 noiembrie » Ar trebui ca Mirel Rădoi să continue la națională? „Da, e nevoie de un selecționer cu profilul său” vs. „E mai confortabil pentru el să plece acum”

Mirel Rădoi, actualul selecționer al României
Mirel Rădoi, actualul selecționer al României

Articol de GSP - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 15:30 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 15:40

Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect situația postului de antrenor principal la echipa națională de fotbal a României. Ar trebui ca Mirel Rădoi, selecționerul care și-a anunțat plecarea după meciurile din luna noiembrie, să continue? 

„Eventuala plecare a lui Mirel Rădoi de la națională a luat caimacul controverselor din ultima lună, chiar și noi am avut o discuție similară aici, în studioul GSP. Cu riscul de a ne repeta, plonjăm din nou în subiect, pentru că redevine actual și probabil își va afla și deznodământul curând, după aceste două meciuri cu Islanda și Lichtenstein. 

Vom încerca de data asta să schimbăm un pic perspectiva, să privim faza dintr-un alt unghi, și anume: dacă data trecută am încercat să analizăm care ar fi pașii corecți pe care ar trebui să-i facă Federația, azi ne vom strădui să judecăm din scaunul lui Rădoi, să vedem de ce ar trebui el să-și dorească să continue sau, din contră, de ce ar fi mai degrabă îndreptățit să plece. 

Așadar, ce decizie ar trebui să ia Rădoi până la urmă? Să rămână, pentru că se văd semnele unei schimbări în bine la națională și trebuie să-și ducă la bun sfârșit proiectul? Sau să plece, pentru că echipa nu a progresat?”, este introducerea făcută de redactorul-șef al GSP și moderatorul dezbaterii, Cătălin Țepelin. 

VIDEO Dezbaterea zilei, 9 noiembrie » Ar trebui ca Mirel Rădoi să continue la națională?

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Valeriu Iftime, finanțator la FC Botoșani, și de fostul fundaș de la Steaua și Petrolul, Valeriu Răchită.

Dan Udrea: „E mai confortabil pentru Rădoi să plece acum, lasă în urmă regrete. Îmi place că are orgoliu”

  • „Eu am spus data trecută că ar fi bine să continuăm cu alt antrenor, că Federația nu ar trebui să depună foarte mult efort pentru a-l convinge să rămână. Din informațiile pe care le avem, Mirel nu și-a schimbat decizia și nu cred că o va face. Iar eu cred că procedează bine. Când îți asumi un mod de comportament, e bine să nu te abați de la el. Pițurcă nu s-a abătut de la filosofia sa.
  • Prin întrebările pe care le-au pus la conferința de presă de după meciul cu Armenia, jurnaliștii au lăsat să se înțeleagă că îl doresc în continuare, iar el a avut o ieșire de genul: «Ar fi culmea acum să mă vreți, după ce m-ați făcut praf». A fost un indiciu că s-a simțit neapreciat.
  • La tineret, când a venit, a fost primit bine de presă, cum s-a întâmplat și la echipa națională mare. La tineret s-a comportat bine pentru că s-a simțit foarte apreciat. A fost și foarte deschis cu presa, îmi aduc aminte un cantonament din Italia în care i s-a reproșat că e prea deschis. Iar el a spus că își asumă asta. În ultima perioadă, și-a schimbat radical deschiderea față de presă. L-ați mai văzut la o emisiune TV de vreo jumătate de an? Eu încerc să detectez ce l-a nemulțumit pe el de a anunțat de atunci că va pleca. Impresia mea: de vină este această poziție a presei și a oamenilor de fotbal, cumva ce i s-a întâmplat lui Răzvan Lucescu, doar că atunci a fost la nivel înalt.
  • La Rădoi nu există ideea că rămâne în funcție cu orice preț, pentru că are nevoie de CV, de bani. Lucrurile astea se exclud. Rădoi dacă nu se simte în largul lui, nu mai are plăcere în acea funcție, renunță. Poate se gândește: «Ce-mi trebuie mie să stau în acest rol, să încasez critici, jigniri?»
  • La FCSB el n-a renunțat în momentul în care a început să piardă și să rateze obiectivele. A cedat imediat cum Becali a intervenit și cumva a început să-l critice, ca să nu spun să-l jignească.
  • Îmi place la el că-și asumă chestiunea asta, are orgoliu. Faptul că are orgoliu cred că este o calitate și că lucrul ăsta îl va ajuta în carieră. Îmi place când văd la un antrenor că ține o linie. Câți antrenori ar fi renunțat la barajul ăsta? 
  • Poate sunt și alte lucruri pe care ni le va spune după aceste două meciuri, când lucrurile vor fi clare. Eu nu iau în calcul varianta pe care o iau mulți, că-și va schimba decizia. Ar fi o surpriză neplăcută pentru mine.
  • Există ceva ce nu e făcut public în momentul ăsta. Rădoi a spus, după meciul din Armenia: «Am făcut un raport în detaliu, în care sunt trecute niște lucruri care nu pot fi făcute publice acum. E pe masa Federației». Pare să se fi întâmplat ceva acolo, să fi existat niște lucruri spuse în mod clar. Acolo cred că se află niște răspunsuri. Dacă excludem raportul, nu sunt alte lucruri în afară de faptul că a fost criticat de presă și de oamenii de fotbal.
  • În perspectiva carierei, e mai confortabil pentru el să plece acum, pentru că lasă în urmă niște regrete. Dacă rămâne și pierdem barajul, indiferent cu ce echipă jucăm, își atârnă de coadă și această ratare”. 

Și Rădoi a bravat că pleacă, când putea s-o spună după ce-a terminat dacă era mai bărbat decât bărbații. E adevărat că și noi, milioanele de cunoscători, de doctori în fotbal l-am tăvălit în toate mizeriile pământului și cumva l-a ajuns și pe el. 

În meciul cu Germania nu era nicio exagerare dacă ne dădeau 17-2. Eram speriați de parcă veneau înarmați cu mitraliere și noi eram cu arcuri. Putem să ajungem pe locul 2, dar echipei îi trebuie mai mult curaj. 

Presa, oamenii nu pot digera recordurile negative. Și pe cine poate să vorbească, să critice, dacă nu pe antrenor? Că nu poate să-l critice pe Cicâldău sau pe altul. 

Nu ne văd în stare să trecem mai departe. Barajul e cu echipe de nici nu te duci la meci. Când joci cu Polonia sau cu Spania n-ai de ce te duce, doar să pierzi banii pe avion. Cu echipa asta națională n-ai cum să bați... Zestrea noastră de jucători la echipa națională este mediocră la nivelul Europei.

- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani 

Remus Răureanu: „Naționala are nevoie de un tip ca Mirel Rădoi”

  • „Sunt pro-Rădoi, văd niște semne bune mai ales în partea a doua a mandatului său. Sunt convins că naționala are nevoie de Rădoi sau de un tip ca el, adică un antrenor cu profil mai degrabă de antrenor de club decât de un selecționer cam plictisit de meserie, așa cum sunt mulți. Nu mai avem un fond de jucători foarte buni, astfel încât să angajezi un selecționer care să fie un gestionar. E nevoie de un om cu energie, tânăr, cu chef, care să muncească așa cum a făcut-o Rădoi până acum, să contruiască o echipă cu multe piese de mâna a doua. 
  • Nu mi se pare logic calculul pe care l-a făcut Dan, că Rădoi are bani, nu are nevoie de salariu. Dacă Rădoi judecă așa, ar trebui să se lase. Bani au și Conte, Mourinho, Klopp, dar continuă să muncească pentru că le place. Rădoi dacă s-a apucat și îi mai place, ar trebui să continue cu tot pachetul, inclusiv cu critici. Și nu a fost printre cei mai criticați selecționeri. Am avut unii cu presă foarte proastă, Rădoi a fost primit cu covor roșu.
  • Toată lumea l-a văzut ca pe un reformator providențial. Pe merit, la tineret a avut rezultate, dar acum s-a speriat după primele critici, justificate de rezultate. Oricare antrenor e cântărit în funcție de scor. Dacă a avut pretenția să beneficieze de un credit nelimitat, indiferent de rezultate, să știe că asta nu se va întâmpla nicăieri, nici măcar la Al Hilal.
  • Rămânerea la baraj e o datorie a lui. FRF l-a creat pe Rădoi ca antrenor, l-a angajat când CV-ul și calificarea lui nu justificau angajarea. FRF l-a ajutat să obțină licența Pro, cred că ar fi și el dator să întoarcă încrederea pe care i-au arătat-o oamenii. În afară de Becali, care îi e rudă, doar FRF l-a mai angajat pe Rădoi. Plecând acum, pune Federația într-o situație complicată, de a căuta pe repede-nainte un selecționer.
  • Dacă pleacă, își asumă riscul de a-i fi pusă ștampila de tip gata să plece, să renunțe oricând. Ți-ar fi greu să mai ai încredere în el, să te mai bazezi pe el, pentru că-și ia jucăriile și pleacă, doar are bani, alte preocupări în viață, te lasă cu fundul în baltă”.

Am fost și voi fi un apărător al lui Rădoi atât timp cât merge pe linia pe care a plecat. Mirel a venit cu altă abordare, cu altă concepție, cu altă mentalitate. La început nu i-au fost favorabile pentru că nu mai există fondul de jucători de pe vremea lui Hagi, nici de pe vremea lui Mutu și Chivu. Unde joacă jucătorii noștri în străinătate? La echipe de mâna a doua! 

Mirel are un mare plus, că le vorbește jucătorilor pe limba lor și a creat o familie. Doar jucătorii și staff-ul o să-l întoarcă pe Mirel. Nu Federația Română, sau soția... Are principii, dar marea vină este a Federației că n-a avut încredere în el să-i propună această prelungire de contract cu mai mult timp înainte de perioada asta. 

Federația a așteptat să vadă rezultatele, să vadă dacă Mirel dă chix, chiar dacă la nivel declarativ toți din Federație vorbesc la superlativ de el.

- Valeriu Răchită, fost internațional 

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Rădoi are nevoie să-și continue proiectul de la echipa națională, să se echilibreze din punct de vedere profesional”

  • „Eu rămân un fan al lui Rădoi, unul temperat, aș zice, pentru că nu îl consider nici antrenorul ideal, nici salvatorul fotbalului românesc, dar cred în continuare în potențialul lui. 
  • Îl cunosc pe Rădoi de mai bine de 20 de ani, de când a pășit prima dată pe poarta stadionului Steaua, venit de la Craiova să intre în fotbalul mare. I-am urmărit progresul, l-am admirat mai întâi pentru spiritul său de luptă pe teren, apoi pentru felul deschis și asumat de a vorbi despre antrenorat. Și așteptam ca progresul să continue. 
  • Acum însă, deși teoretic ar trebui să fi ajuns la o anumită maturitate, mi se pare că e într-o perioadă în care e foarte predispus la gesturi ciudate, la semne de orgoliu nejustificat. 
  • Punctual, naționala mi se pare acum un concept mai închegat și mai coerent decât era la predecesorii lui (Contra, Daum etc) și asta e fără îndoială meritul lui Rădoi. Instabilitatea, inconstanța echipei reprezintă însă tot oglinda lui Rădoi. 
  • De aceea cred că Rădoi are nevoie să-și continue proiectul de la echipa națională și ca să se echilibreze din punct de vedere profesional. Să plece când nu e nimic încheiat mi s-ar părea, repet, o neîmplinire și, în același timp, un semn de lașitate. Sigur, toate astea stau în picioare în cazul calificării la baraj, altfel nu cred că se mai pune problema nevoii de a continua”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Dezbaterea zilei, 19 octombrie » Va rezista Edward Iordănescu la FCSB pe termen lung? » „Nu, pentru că Becali nu se va abține” vs. „Trebuie să accepte criticile și comentariile”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
dorelu
dorelu  •  15 Noiembrie 2021, 12:55
Postat de creeperno115 pe 09 Noiembrie 2021, 22:42

Trebuie antrenor experimentat la nationala. Radoi sa faca experimente prin ligi inferioare unde sa reuseasca promovari, dupa in liga 1 sa ia trofee, doar cu asa perfomante sa vina antrenor la nationala

a avut rezultate la echipa de tineret prin munca antrenorului precedent care a format un grup de jucatori si a stiut sa puna un lider la echipa in persoana lui Radu ! Ce a facut radoi , absolut nimic ! radoi nu cunoaste fotbalul modern si nu stie sa joace intre linii ! nu stie sa demarce jucatorii pentru pase intre linii ! Radoi este un *** si este bine ca pleaca ! stiinta lui in antrenorat este de liga 3 ! orice antrenor din liga 3 ar face mai mult decat radoi ! ce sa vorbim de hagi , olaroiu sau petrescu care sunt monstri pe langa acest nimeni , prazar oltean fara educatie ! A schimbat echipa meci de meci , doar ca sa nu fie el vinovat pentru esecuri ! o persoana orgolioasa care nu-si asuma nimic ! mereu sunt altii de vina ! este bine ca pleaca si ar trebui sa plece si Stoichita !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dorelu
dorelu  •  15 Noiembrie 2021, 12:42

un asemenea profil rautacios si razbunator nu are ce sa caute la nationala ! radoi nu a construit nimic ! a cautat doar . folosind 60 de jucatori ! Radoi a fost o expierenta negativa previzibila si de aceea trebuie sa plece si stoichita ! cat timp va fi stoichita responsabil cu numirea unui antrenor , cu jocul echipei nu va functiona nimic ! in mod normal demisia trebuie sa fie comuna ! sa plece toti ! toti au ratat o calificare intr.o grupa foarte usoara !

861553623922104
Gigel Borcanel  •  14 Noiembrie 2021, 22:12

Acum câteva zile, înainte de meciul cu Islanda, cei mai mulți doreau să rămână intelectualul ăsta. Acum, ce să vezi, e pe dos. Românul schimbător și neam de traistă.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează