FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 12 octombrie » Ar trebui că Rădoi să continue la naționala și in 2022? » „FRF nu are niciun motiv să tragă de Rădoi” vs. „Olăroiu, Pițurcă și Boloni sunt soluții mai bune”

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 12 octombrie 2021 15:53 / Actualizat marti, 12 octombrie 2021 17:17

Ediția de azi a „Dezbaterii zilei” are ca subiect viitorul naționalei României, după ce selecționerul Mirel Rădoi a spus ca va pleca la finalul preliminariilor, chiar dacă duce naționala la baraj.

După 1-0 cu Armenia, Mirel Rădoi a anunțat că renunță la națională după ultimele două partide din preliminariile Campionatului Mondial, astfel că nu va mai sta la meciurile din barajul pentru CM 2022, acolo unde „tricolorii” au șanse să ajungă.

VIDEO Dezbaterea zilei, 12 octombrie » Ar trebui că Rădoi să continue la naționala și in 2022?

"Deși logic sau chiar meritat ar fi fost ca Rădoi să conducă echipa și la baraje, și la Mondial în cazul unei calificări, el spune că nu își dorește asta și nici nu lasă loc de interpretări: nu vă faceți planuri cu mine, eu plec, pa - la revedere. 

Luăm de bun anunțul lui, dar nu putem evita întrebarea: ar trebui totuși ca Rădoi să continue la naționala și in 2022? Adică Federația ar trebui să insiste în direcția asta sau, dimpotrivă, e mai bine să dăm naționala pe mâna altui antrenor?”, a deschis dezbaterea Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Ionuț Badea, fost antrenor secund la națională și de jurnalistul Alin Buzărin.

Remus Răureanu: „FRF nu are niciun motiv să tragă de Rădoi”

  • Mi se pare că FRF nu are niciun motiv să tragă de Rădoi, din moment ce el nu crede că se poate califica.
  • Nimeni din fotbal nu ar renunța la participarea la un Mondial. Dacă ar crede că poate merge în Qatar, Rădoi ar continua și gratis, ar continua în ciuda criticilor și în ciuda relaților, probabil, mai reci cu conducerea FRF.
  • „Dar din moment ce preferă să renunțe acum, când imaginea pe care o are e bunicică, înseamnă că nu are încredere. Și dacă nu are încredere, atunci e bine să alegi un selecționer optimist măcar. Să vină cineva care să spună «Eu cred că putem să ne calificăm cu Elveția, cu Suedia, cu Scoția, Serbia sau cu cine vom pica.”
  • „Poate că în timp a evaluat mai clar lotul și nivelul din fotbalul nostru, a avut meciuri, a înregistrat niște rezultate și a ajuns la concluzia că mai mult nu se poate.”
  • Nu e cazul să-l roage cineva să continue fiindcă rezultatele cu Rădoi au fost medii, spre slabe. A câștigat cu cine trebuia să câștige, a pierdut cu cine era de pierdut. Un minus ar fi înfrângerea cu Armenia. ”
  • „Îl cred când spune că preferă să lucreze cu jucătorii zi de zi. E frustrant pentru un antrenor tânăr să-și întâlnească fotbaliștii o dată la 3-4 luni.  ”
  • „Ar fi constructiv pentru el să lucreze într-un club unde să demonstreze dacă e în stare să aplice un stil. La națională nu a respectat programul. A anunțat o schimbare de stil, un joc frumos, cu pressing, dar a abdicat când și-a dat seama că nu se poate. Sau poate echipa nu a fost în stare să practice. E un partid care câștigă alegerile promițând că va creșe pensiile, dar când ajunge la guvernare sprijină afacerile și taie din asistență”
  • „De multe ori, Rădoi a arăta ca un chimist cu idei geniale, dar care în loc să ia Nobel își aruncă laboratorul în aer”
  • FRF ar trebui să aleagă în locul lui Rădoi un om cu aceeași energie și preocupare să schimbe. El a adus un aer proaspăt la o națională prăfuită. El a venit cu ceva. Nu a funcționat, dar a fost plăcut că mereu propunea ceva, o schimbare, o reformă, o metodă de antrenament diferită. Ar fi bine ca FRF să meargă tot pe un asemenea antrenor și să nu întoarcă naționala în vremurile pe care nu cred că le mai respectă nimeni în fotbalul civilizat
  • „Cea mai importantă întrebare este: Putem găsi un antrenor care pentru aceste meciuri de baraj să ne dea încredere mai decât cu Rădoi? Cum nu avem? Olăroiu, Pițurcă și Boloni sunt soluții mai bune”

Jocul și versatilitatea echipei au crescut ușor, ușor. Era necesară cristalizarea unui prim 11 pentru a putea evalua ceva la echipa națională. Asta se poate vedea abia acum, inclusiv cu schimbare comportamentală a lui Rădoi. A renunțat la principiile mult prea riscante pentru ceea ce putea oferi naționala.

Luat după ce a fost în ultima perioadă, am văzut o creștere a lui ca antrenor. Modul de a face asta acum ridică alte semne de întrebare în ceea ce înseamnă redefinirea lui ca antrenor
– Ionuț Badea

Dan Udrea: „Nu știm dacă FRF și-l mai dorește pe Rădoi la baraj”

  • „Nu am auzit pe nimeni din FRF să spună că și-l dorește pe Rădoi la baraj”
  • „FRF era prima care știa că acest contract se termină în noiembrie. După cele trei meciuri din septembrie putea să spună cineva «Dacă mergem la baraj vrem să-i prelungim contractul și îi vom face o ofertă», Putea, dar n-a venit.
  • „Nu știm dacă FRF și-l mai dorește pe Rădoi pentru meciurile de baraj pentru că nu a avut o poziție”
  • „Problema, din punctul meu de vedere, e de ce este supărat Rădoi. Dacă e supărat pe presă pentru că a fost criticat și din cauza asta pleacă, atunci se alintă. L-aș întreba așa «După meciul cu Armenia merita lăudat sau criticat?». El spune că după acel meci a făcut un raport extrem de dur.
  • „A fost tratat Rădoi diferit de presă și de opinia publică față de cum au fost tratați ceilalți selecționeri? A fost tratat la fel. Dacă e supărat din cauza asta, nu are dreptate”
  • S-ar putea ca Rădoi să fie supărat pe Federație. Poate a simțit, pe parcursul acestor preliminarii, că FRF vrea să-l dea afară. Acum, după ce a redresat lucrurile, zice: «Nu mai vreau eu să lucrez cu voi». Aș înțelege dacă ar fi așa” 
  • „Dacă simt că FRF nu m-a mai sprjinit, a vrut să mă îndepărteze și doar clauza m-a ținut, acum nici eu nu mai am încredere”
  • „Avem de ce să-l regretăm? Eu zic că nu”
  • „A progresat naționala cu Rădoi față de mandatul lui Contra? Eu aș zice că nu. N-a calificat echipa la EURO, întâlnind un adversar mult sub cele pe care le vom întâlni la barajul pentru Mondial”
  • „Rădoi a ratat Liga Națiunilor, deși spune că și-a îndeplinit obiectivul de a urca în urna doi de la tragere la sorți. El a terminat pe 3 grupa din Liga Națiunilor. E bine? Dacă acceptăm că e bine, aplauze pentru el. Eu cred că nu e bine”
  • „În această grupă a atins maximul posibil, locul 2. Nu poate spune că și-a atins obiectul și pleacă pe cai mari”
  • „Cea mai importantă întrebare este: Putem găsi un antrenor care pentru aceste meciuri de baraj să ne dea încredere mai decât cu Rădoi? Cum nu avem? Olăroiu, Pițurcă și Boloni sunt soluții mai bune”
  • „Dacă noi ratăm barajul? E vina exclusiv a lui. Cum vii să anunți așa? Nu anunți înainte de meciul cu Islanda și să ne trezim în afara barajului. Asta e lipsă de experiență”

În mod normal, contractul lui Rădoi trebuia făcut până la finalul campaniei, nu până în noiembrie. Aici, în culpă e Federația. Iar dacă te califici, trebuia prelungit automat. Așa fac țările civilizate. Acum trebuie să ne căutăm antrenor pentru baraj. Rădoi mi se pare și șmecher. A zis «V-am luat din fața unui baraj și vă las la un alt baraj». Nu mi se pare o performanță colosală că ești pe 2. A nu merge la baraj e o dovadă de șmecherie.
- Alin Buzărin, jurnalist

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Nu văd nici logică, nici etică în anunțul lui Rădoi. Pleacă pentru că voia aplauze și când echipa juca dezastruos?”

  • „Eu cred că Rădoi ar fi trebuit să rămână la națională, pentru că deocamdată e în obiectiv.”
  • „A venit să schimbe ceva și, la pachet cu schimbarea, să facă și performanțe. Până acum, schimbarea nu i-a ieșit complet, deci o lasă neterminată. Iar performanța nu există, dar ar putea exista după baraj. Ce înseamnă fuga asta pe fond de oftică?”
  • Eu sunt mai degrabă deranjat de abdicarea lui timpurie decât de o eventuală ratare a calificării la baraj.”
  • „Nu văd nici logică, nici etică în anunțul ăsta al lui, că vrea să coboare din mers așa, țâfnos, și să lase treaba neterminată. De obicei, antrenorii cer insistent să nu fie judecați înainte de a încheia un ciclu. La Rădoi e invers, se cere singur afară, doar pentru că e supărat pe public, pe presă și pe federali că nu l-au aplaudat fără rezerve, eventual chiar și atunci când pierdea.”
  • „Ienei n-a plecat în '89, când știa că are un fel de baraj cu Danemarca pentru Mondial. Iordănescu n-a fugit în '93, inainte de Cardiff. Pițurcă nu s-a dat lovit înainte de meciul cu Olanda din preliminariile Euro2008.”
  • „Curajul ăsta îl așteptam și de la Rădoi, dacă vrea să fie antrenor mare. Și poate fi, însă numai dacă ia meseria la pachet și cu bune, și cu rele. Și cu recompense, cum ar fi aplauzele publice de la finalul acestor două meciuri bune, cu Germania și Armenia, dar și cu presiune și provocări.”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

Atac vehement către FRF după decizia lui Rădoi: „O Federație serioasă poate face o asemenea greșeală! E fără precedent”

5 antrenori gata să-i ia locul lui Rădoi la naționala României » Pe ce variantă surpriză ar putea merge FRF

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
226126659445813
Nelutu Goia  •  17 Octombrie 2021, 08:20

Clar,pt CV-ul sau ratarea calificarii (care e f.probabila,as zice peste 80%),ar fi o bila neagra. Pt nationala insa , la cati jucatori a incercat poate ca are acum o imagine mai clara ce poate face in continuare si cu cine. Sa lase munca nici pe jumatate facuta, ar fi un gest de lasitate dar mingea e la el. Eu (sa fiu in conducere FRF)i-as da cateva sapt.de gandire , apoi toate eforturile canalizate pe familia Lucescu.

1581870215401957
Andronic Popovici  •  16 Octombrie 2021, 11:45

nu stiu care din candidatii propusi este mai bun sa preia nationala dar subscriu acestei dezbateri ca nu avem de ce sa l plangem pe Radoi ,caracterul unui antrenor pe langa ce stie fotbalistic vorbind ,conteaza enorm in obtinerea rezultatelor .Hai Romania

lupu68
lupu68  •  16 Octombrie 2021, 10:27

Ce bine va face Radoi, ca va pune sa va strepeziti dintii deuugeaba! Raureanu dovedeste, o data in plus, ca este fariseu. Isi ascunde ura si pornirile viscerale dupa cuvinte. Udrea are nuante, inca il mai duce capul. Tepelin s-a mai gandit, nu vrea sa supere, a adoptat o pozitie mai impaciuitorista.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează