FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

Surprinzătoarea concluzie a Euro U21: Viitorul, câștigătoare! FCSB, dezamăgitoare!

Ciobanu a impresionat, Moruțan a dezamăgit
foto; Raed Krishan/GSP +29   FOTO
Ciobanu a impresionat, Moruțan a dezamăgit foto; Raed Krishan/GSP

Articol de - Publicat miercuri, 31 martie 2021 16:56 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 17:30

România a terminat neînvinsă faza grupelor la Campionatul European de tineret din Ungaria, însă a pierdut calificarea în sferturile de finală din cauza golaverajului.

Două remize cu Olanda și Germania, formațiile care vor merge mai departe, dar și un succes cu Ungaria, acestea au fost rezultatele elevilor lui Adrian Mutu. În afara configurației grupei însă, un turneu final U21 ar trebui, mai degrabă, să ofere concluzii, pozitive sau negative, în ceea ce privește perspectiva fotbaliștilor. Iar întrebările cele mai importante sunt:

  • cine a confirmat și cine a dezamăgit?
  • cine ar fi pregătit deja să facă pasul spre naționala mare? 
  • cine a fost sub nivelul arătat în campionat și cine a răsturnat această impresie?

Conform monitorizării firmei InStat, concluziile sunt realmente extrem de interesante. Raportarea e la Indexul InStat, cel care practic e media tuturor realizărilor, dar și nerealizărilor din timpul petrecut pe teren. E practic oglinda fotbaliștilor după un joc. Iar la Budapesta am avut parte de 3 confruntări, în fața a 3 echipe cu stiluri complet diferite:

  • Olanda: mereu preocupată de posesie și de a ține adversarul în terenul advers
  • Ungaria, extrem de agresivă 
  • Germania, aceeași mașinărie precisă și organizată, dar mai puțin valoroasă și mai puțin tehnică decât altă dată

Jucătorii de la FCSB au lăsat de dorit

De ce concluzia e una care practic răstoarnă așteptările multora și oferă ierarhii care ar fi fost greu de anticipat? Fiindcă, deși FCSB era marea vedetă din lotul deplasat de Mutu, a cam lăsat serios de dorit. Clubul lui Becali a avut nu mai puțin de 6 fotbaliști convocați, adică un procent de peste 25% din întreg lotul României, însă nici unul dintre aceștia, în ciuda statutului de trimiși ai liderului la zi din Liga 1, o echipă care a oferit un fotbal extrem de ofertant și de lăudat din toate punctele de vedere: tehnic, fizic, dar individual și colectiv, n-a reușit să termine între primii 4 care au avut cele mai bune evoluții la Euro U21!!! 

De fapt, pe podiumul remarcaților sunt doi dintre oamenii crescuți și antrenați la Academia lui Hagi: Andrei Ciobanu și Radu Boboc. Imediat după podium e un alt fotbalist de la Viitorul, Alex Mățan, vândut deja în Statele Unite, dar care a mers la acest Euro grație prestațiilor și randamentului oferit în tricoul grupării de la Ovidiu. 

Între ei s-a intercalat Alex Pașcanu, aflat la al doilea turneu final de U21 și care a reușit prestații de nivel mai înalt decât cele ale jucătorilor de la FCSB, în ciuda faptului că a venit de la o formație, Ponferradina, care e de liga secundă din Spania.

foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP
+25 FOTO

Andrei Ciobanu, cel mai bun conform indexului InStat

Viitorul nu doar că a monopolizat vârful ierarhiei celor care au confirmat la acest Euro, dar singurul fotbalist care a trecut pragul de 300 al Indexului InStat, ca medie pentru toate jocurile bifate la Budapesta, a fost Andrei Ciobanu. 

Inclusiv în meciul cu Germania, când a fost introdus la pauză, a trecut de 300 Index, fiind singurul în această postură dintre tricolori. În schimb, FCSB fie nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, fie chiar a dezamăgit.

Haruț, Vlad și Olaru sunt pe locurile 5-6-7 în topul celor mai buni la Euro, însă cu excepția numită Vlad și poate și Haruț, care n-au părut să fie sub ceea ce evoluase la echipa de club, în cazul lui Olaru, randamentul n-a fost atât de ridicat ca atunci când a îmbrăcat tricoul roș-albastru

El a avut în jocurile cu Olanda, Ungaria și Germania un Index InStat cu aproape 20% mai slab decât a avut la FCSB în luna care a precedat Campionatul European. Peste toate aceste concluzii, cea mai mare dezamăgire poartă în mod clar numele lui Olimpiu Moruțan. Forma lui de la FCSB era una fantastică. 

Reușise un sezon incredibil de bun, cu cifre ieșite din comun pentru un fotbalist de numai 21 de ani: 16 goluri produse în Liga 1, o formă fizică deosebită, plus anumite meciuri în care InStat l-a plasat la același nivel cu cei mai mari fotbaliști din campionatele tari. Moruțan a fost însă slab spre foarte slab în Ungaria. Nu a prins în nici unul dintre cele 3 meciuri top 3 cei mai buni jucători, iar clasamentul final îl plasează abia pe locul 10, fiinde doar la 75% din cât a arătat, de exemplu, Andrei Ciobanu. 

Ultimul meci pe care Moruțan îl bifase înainte de a se pune sub comanda lui Mutu, derby-ul FCSB - CFR, a fost unul în care a atins un Index de 416, ceva ieșit din comun pentru un fotbalist român! La Euro, din păcate pentru el, media a fost de numai 239! Aproape la jumătate din cât de bun fusese împotriva campioanei!

Viitorul și Gică Hagi ies din nou în evidență

Viitorul și Hagi reușesc și la acest European de tineret să confirme, prin intermediul fotbaliștilor pe care i-au oferit naționalei mici. La fel se întâmplase și în 2019, când Ianis Hagi și Tudor Băluță, care la acel moment erau la Viitorul, au fost printre remarcați și cărora li s-au adăugat Cristi Manea, Florinel Coman și Cicâldău, la vremea respectivă la alte cluburi, dar tot produse ale Academiei Hagi. 

În schimb, FCSB rămane datoare pentru al doilea turneu consecutiv, după ce acum aproape 2 ani, cu excepția lui Coman, Man a jucat, dar a fost slab, iar Vlad și Nedelcu, deși au făcut parte din lot, au fost doar rezerve. În vara lui 2019, la Euro U21 din Italia, Viitorul terminase campionatul în Liga 1 pe locul 3, iar FCSB pe locul 2! Acum, după 28 de etape din sezon regular, FCSB e lider, în vreme ce Viitorul, cu un meci mai puțin, e abia pe poziția a 11-a, cu șanse aproape zero de a mai prinde play-off-ul!

Tabloul celor mai buni tricolori la Euro U21

JUCĂTORECHIPAINDEX INSTAT
1. Andrei CiobanuViitorul315
2. Alexandru PașcanuPonferradina282
3. Radu BobocViitorul275
4. Alexandru MățanViitorul268
5. Denis HaruțFCSB266
6. Andrei VladFCSB265
7. Darius OlaruFCSB253
8-9. Marius MarinPisa242
Denis CiobotariuCFR Cluj 242
10. Olimpiu MoruțanFCSB239
11. Răzvan OaidăFCSB238
12. George GaneaViitorul204
  • * media pentru toate meciurile în care au evoluat

Cei mai buni 3 tricolori în fiecare dintre meciurile de la Euro U21

CU OLANDA, 1-1

  1. A. Ciobanu Viitorul
  2. Pașcanu Ponferradina 
  3. Haruț FCSB

CU UNGARIA, 2-1:

  1. Mățan Viitorul 
  2. Ciobanu Viitorul 
  3. Boboc Viitorul

CU GERMANIA, 0-0:

  1. A. Ciobanu Viitorul 
  2. A. Vlad FCSB 
  3. 3. Pașcanu Ponferradina

Cine a jucat cel mai mult la naționala U21

100% din timp, integraliști în cele 270 de minute:

  • A. Vlad
  • Haruț
  • D. Ciobotariu 
  • Olaru

Cel puțin 90% din timp:

  • Al. Mățan 252 minute 
  • Pașcanu 243

VIDEO Florin Bratu, după Germania U21 - România U21 0-0, despre ”tricolorii” lui Mutu: ”Au calitate. Jos pălăria pentru ei!”

Citește și alte știri despre naționala României:

EXCLUSIV VIDEO Păreri pro și contra după parcursul României U21 » 7 jucători propuși lui Rădoi: „Mă aștept să-i văd cât de curând acolo”

Panduru fără milă: „Nu putem să ducem niciun jucător U21 la echipa mare! Niciunul! Și mai avem o problemă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
ionica007
ionica007  •  01 Aprilie 2021, 03:57

Oile lui Becali s-au facut de ras peste tot... Mai putin Vlad, care este totusi craiovean...:)...

remarque
remarque  •  31 Martie 2021, 22:58

la nivel de copii de gradinita suntem peste Germania. Si peste Brazilia. Propun sa ii promovam mai mult pe cei de la U7.

deusdat
deusdat  •  31 Martie 2021, 21:09

Spui Gigi... și e suficient :))

Vezi toate comentariile (16)
Comentează