FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - MUNTENEGRU 0-0

EXCLUSIV Declarații tari ale lui Cornel Dinu: "Contra nu poate gestiona criza!" + "Chiricheș zici că e fiert în ser fiziologic"

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 09 septembrie 2018 09:00

După remiza cu Muntenegru, 0-0, Cornel Dinu spune că tehnicianul "nu are capacitatea de a conduce o națională cu probleme, ca a noastră", criticând și modul în care se face selecția.

  • Serbia - România se joacă pe 10 septembrie, de la 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV.

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai precedentului selecționer, Christoph Daum, fostul internațional Cornel Dinu nu ezită să îl critice și pe Cosmin Contra după remiza dezolantă cu Muntenegru.

"Partida de la Ploiești e o reconfirmare a crizei din fotbalul românesc. Nu prea sunt jucători de nivel internațional, dar și la selecție e mare confuzie. Nu știi dacă se mai face pe criterii de formă sau de valoare, cum e peste tot. Incontestabil, Contra e un câștig față de Daum. Dar, după ce am văzut, nu cred că el are capacitatea profesională de a gestiona o echipă națională! Și mai ales una în criză, cum e a noastră", spune Dinu.

"Chiricheș parcă e fiert în ser fiziologic"

Fostul selecționer continuă: "Naționala are o atitudine reală, nu cea spoită în declarații, exprimată cel mai clar de Chiricheș. Care e pus căpitan deși nu joacă de 4 luni. Ce pretenții să ai de la el, săracul?! Când vorbește, îmi aduce aminte de Lica Gheorghiu, în filmul «Lupeni 29», când spune cu voce stinsă, sfârșită, «Te iubesc, Ioane!». Zici că e fiert în ser fiziologic. Și ca să pună capac, s-a accidentat și singur"

"Nu se lucrează faza de atac!"

Referindu-se la aspectele tactice, Dinu spune că "nu văd ca o soluție pentru o campanie de calificare folosirea fundașilor laterali ofensivi. Aș da o sugestie. Urmăriți-l pe Crețu, de la Gaz Metan. El are și calități ofensive, dar mai ales defensive. Benzar nu are nici marcaj, nici joc de cap, nici deposedare. Sper să nu se vadă asta în Serbia!".

Dinu acuză și lipsa mijloacelor ofensive: "Cu Muntenegru s-a dovedit iar că nu știm să atacăm. Am văzut imagini de la antrenament cu Budescu, care lovea mingea dintre 4 jaloane puse ca parii la stână. Sper că asta nu e tot ce se face. Fiindcă eu nu am observat nicio preocupare pentru scheme de joc, pentru automatisme. Care se pot face în cele câteva zile cât ai jucătorii la lot. Singura acțiune de verticalizare care a putut să rupă zidul inteligent al muntenegrenilor a fost aceea inițiată de Chiriceș. Dar nu am văzut un-doi-uri, încrucișări, învăluiri, pase verticale, pe culoar. Cred că nu se lucrează deloc. Atunci cum să ai pretenții să marchezi, să câștigi?!".

"Nu ai voie să ai ranchiune ca selecționer"

Ca și alți oameni de fotbal, Cornel Dinu a fost contrariat de absența lui Nistor de la națională: "Revenind la selecție, dacă s-ar face pe criteriu de formă, cum e normal, cum să îi aduci pe Anton și pe Bicfalvi, care nu au și nu vor avea vreodată nivel internațional, dar să nu fie, măcar în lot, Nistor?! Care este un jucător de creație, de pătrundere. Cum să îl ignori când e în formă, care iese în evidență?! Dar eu cred că aici mai mult a contat acel litigiu pe care Contra l-a avut cu Nistor la Dinamo, când jucătorul a plecat la CFR. Însă, ca selecționer, nu ai voie să ai ranchiune de acest gen".

"Depindem de ziua Serbiei!"

Cornel Dinu nu are mari speranțe pentru jocul din Serbia, "care are o echipă ce ne este net superioară individual. Dar așa cum e cu cei din Balcani, despre care se spune că e un ținut «de miere și sânge», Serbia e o echipă capricioasă. Are zile când poate să bată orice forță și zile în care poate fi lamentabilă. Eu zic că vom depinde mai mult de asta decât de jocul nostru. Când mă uit cum jucăm, îmi vine să îl parafrazez pe Kusturica: «Trecutul fotbalului nostru a fost bun, prezentul este groaznic, s-ar putea ca viitor să nu existe".

"I-am văzut pe conducători, cu Burleanu în frunte, toți la oficială, îmbrăcați în costume negre cu cămăși albe și cravate. Ei sunt cioclii fotbalului românesc. Mi-au adus aminte de tabloul lui El Greco, «Înmormântarea Contelui de Orgaz»"
Cornel Dinu, fost selecționer

"Există și momente, rare, când se poate face o națională puternică și cu jucători mai puțin valoroși. Dar îți trebuie experiență, o capacitate în acest sens, pe care Contra nu le are momentan"
Cornel Dinu, fost selecționer

 CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
1662531363757775
Adrian Dorin  •  10 Septembrie 2018, 10:26
Postat de Enver Hoxha pe 09 Septembrie 2018, 21:06

Nea Cornele, în weekend mai lasă sticla că ţi-ajung 5 zile pe săptămână.

MI-A CRAPAT CAPUL CAND L-AM AUZIT PE PRESEDINTELE FEDERATZIEI SI PE CEILALTZI DIN FEDERATZIE.SI .CONTRA ..SI SAPUNARU SI CHIRICHESH...UNDEVA IN LIGA A-3-A .DIN ROMANIA.AR MERGE....SI CEILALTZI..COLEGI CU " DOMNIILE LOR "..VARZA..., DOMNUL CORNEL DINU VORBESHTE DESPRE MECIUL ROMANIA-MUNTENEGRU..CONRA SI FEDERATZIA..DESPRE CE MECI VORBESC...??

1662531363757775
Adrian Dorin  •  10 Septembrie 2018, 10:17

UMILIREA MAXIMA.... A MECIULUI A FOST MAI ALES DUPA MINUTUL IN CARE MUNTENEGRENII AU RAMAS IN 10 JUCATORI..SI NE-AU DOMINAT ...." Contra..antrenor de amic..ale " ARE PERFECTA DREPTATE DOMNUL CORNEL DINU...si contra zice ca i-am dominat..cand TOATA ROMANIA A VAZUT CA JUCATORII ROMANIEI NICI NU SI-AU MURDARIT TRICOURILE..UFFF MINCIUNI..DE PERIFERIA FEDERATZIEI..locul 50 in lume..E CHIAR PREA SUS...

10206088110775210
Enver Hoxha  •  09 Septembrie 2018, 21:06

Nea Cornele, în weekend mai lasă sticla că ţi-ajung 5 zile pe săptămână.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează