FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU GICĂ POPESCU

EXCLUSIV Gică Popescu îl provoacă pe Răzvan Burleanu: „FRF să facă lobby și să obțină competiții importante!”

Gică Popescu
Gică Popescu

Articol de , - Publicat marti, 18 iunie 2019 09:04

Gică Popescu îl provoacă pe președintele Federației să-și probeze influența obținând organizarea unor competiții importante la București. Euro 2020 e al „Nașului”, crede Gică.

- Domnule Popescu, Cosmin Contra a spus recent „eu nu convoc jucători în funcție de interesele impresarilor, că eu nu sunt ca alții care au fost înaintea mea”. La cine credeți...
- Eu n-am sugerat vreodată că ar avea Contra vreun blat cu vreun impresar! Nu am spus așa ceva! Chiar am citit că voi m-ați pomenit în Gazetă printre persoanele care analizau selecția...

- Ați contestat selecția doar, nu ați făcut trimitere la aranjamente cu agenți. La cine credeți, totuși, că s-a referit Contra când a comparat cu „ce făceau alții înaintea mea”?
- Înaintea lui fiind Daum. 

- Înaintea lui fiind și alții, cam toți selecționerii cu care a avut de-a face Contra și cu care ați lucrat și dumneavoastră. 
- Aveți cuvântul meu de onoare că n-am simțit, cât am fost în echipa națională, că cineva s-ar fi înclinat! Putea să-i spună cineva lui Iordănescu: „Bagă-l p-ăla”? Lui Pițurcă puteai să-i spui vreodată? Dacă-i ziceai „Bagă-l pe Dan Udrea!”, l-ar fi ales pe oricare altul, numai pe Udrea, nu! Dacă m-ar fi promovat cineva așa, „Ia-l pe Popescu!”, Iordănescu m-ar fi scos din lot! Oricum se cam știa echipa pe vremea mea, eram vreo 13 jucători care duceam greul. Au fost Iordănescu, Pițurcă, de care era imposibil să te apropii. Pe urmă a mai fost o dată Pițurcă....

- Răzvan Lucescu, dar el a fost mai degrabă o victimă a impresarilor sau așa a părut, din cauza conflictului cu frații Becali.
- Nu știu...

- A mai fost și Hagi.
- Hagi? Două meciuri? Dar voi la cine credeți că s-a referit Contra? Care selecționer credeți c-ar fi fost în stare să execute comenzi ale impresarilor? Trebuia să fie mai atent cu declarația asta. „Cei dinaintea mea”! Păi, înaintea lui au fost toți selecționerii!

- Să spunem că pe Daum nu l-am lua în calcul, el era străin, deci n-avea legături cu impresari români. 
- Fiți cuminți cu Daum! Eu am asistat la o întâlnire pe care ar fi trebuit s-o filmez! Întâlnirea lui Daum cu anumite persoane. Și știu eu foarte bine... Dar n-am probe, d-aia nu pot să dau detalii. Ce să fi făcut? Să-l fi filmat pe Daum? N-aveam cum să fi făcut așa ceva! Dar am văzut eu cu ochii mei, nu e ceva povestit! Așa că liniștiți-vă cu Daum!

„N-avem salarii de titlu în momentul de față”

- Din tribună ați avut vreodată impresia că Hagi făcea o schimbare neinspirată, ciudată?
- Daaa, când l-a schimbat pe Houri în finala Cupei și l-a băgat pe Achim am zis că a luat-o razna! Chiar comentam în tribună „băi, ce face?”. Și a fost cel mai bun Achim după ce a intrat! Eu credeam că a luat-o razna! Cum să-l scoți pe Houri, dacă vrei să câștigi? Dar ăștia sunt antrenorii care au „nas”! Noi nu vedem antrenamentele, noi judecăm doar după meciuri.

- Ați anunțat că e aproape de finalizare o tranzacție în urma căreia vor apărea și alți acționari alături de Hagi. Din acel moment, Viitorul va putea să-și propună clar câștigarea campionatului?
- În fotbal există un singur obiectiv: meciul următor. Te duci la antrenament, muncești și te gândești să câștigi meciul de duminică. Sigur, pe parcursul sezonului ajungi să calculezi, „am pierdut trei meciuri, nu mai intrăm în play-off!”, dar la start nici Chiajna nu se gândea la altceva decât să câștige. Noi ne-am dori să devenim atât de puternici încât să ne batem la titlu an de an. Trebuie să dezvoltăm infrastructura, să avem o stabilitate financiară, să putem aduce jucători cu 10.000 sau cu 15.000 de euro salariu lunar.

- Acum nu puteți plăti sumele astea?

- Nu putem, avem niște limite salariale care sunt departe de nivelul echipelor care se bat pentru titlu. Noi îi considerăm pe jucătorii noștri cei mai buni, dar nu putem să-i păstrăm când vin oferte, fiindcă nu ne apropiem de salariile care li se oferă. Și-i înțeleg, că am fost și eu jucător. N-ai cum să rămâi pe 60.000 de euro când primești o ofertă cu un milion pe an!

„Fac 500 de abdomene zilnic”

- Fotbaliștii au contracte, ar exista posibilitatea să-i blocați chiar dacă primesc oferte mai bune din alte părți. 
- Nu poți să le refuzi șansa! Bine, nici n-ai cum să accepți o ofertă pe trei lei! Clubul te-a crescut, a investit în tine, nu e normal să pleci doar ca să-ți umpli tu buzunarele!

- Aveți biroul acesta în clădirea Guvernului. Nu e neobișnuit pentru un fost sportiv să lucreze într-un birou?
- Mă duc la sală în fiecare zi, alerg. Azi a fost o zi plină, în general nu stau în birou dacă nu am treabă. N-o să mă vedeți că dau drumul la televizor și rămân aici cu orele. 

- Afaceri mai aveți?
- Am, da. Am vreo șapte sau opt proiecte imobiliare în derulare. Mă ocup și de ele, fiindcă uneori e nevoie să fiu prezent. Am energie și pentru afaceri, fiindcă fac sport. 

- Câte abdomene faceți zilnic?
- Minimum patru - cinci sute. Plus dietă... Bine, asta cu dieta nu mai e valabilă, e deja un mod de viață. Când te-ai obișnuit să mănânci toată viața într-un anumit fel, nu mai e o dietă. Și e greu să schimbi meniul. Am aceeași alimentație ca atunci când eram sportiv: pește, salate. De șase luni nu mai mănânc carne. Nu țin să respect asta cu strictețe, dacă merg undeva în vizită și mi se servește o mâncare cu carne, mănânc. Sport, odihnă, alimentație, asta înseamnă viață sănătoasă. Nu mă culc niciodată mai târziu de unsprezece și jumătate și nu mă trezec mai târziu de șapte jumate. Iubesc diminețile! Se doarme noaptea, nu ziua!

- Știți ce se întâmplă cu Luis Enrique? A lipsit de la câteva meciuri ale Spaniei și nu e clar motivul. 

- Dacă vreau să aflu, aflu. Nu știu acum, cu Luis m-am întâlnit ultima oară la un meci al Barcelonei, parcă la 5-1 cu Real Madrid anul trecut. Luis Enrique e un tip foarte serios, un om care face sport și citește foarte mult. Când are timp liber, ia bicicleta și pleacă la munte. Eu sunt gras față de Luis! Atât de bine antrenat este. 

- Spaniolii au scris doar că suferă din „motive personale”, n-a apărut o explicație clară. 
- Probabil presa știe și nu vrea să scrie, poate e ceva sensibil...

FRF să facă lobby și să obțină competiții importante”

- Când mergeți la Ovidiu, ca președinte al Viitorului, unde locuiți?
- Am apartament închiriat în Mamaia. Merg acolo oricând e nevoie, nici înainte să devin președinte nu ratam nici un meci al echipei lui Hagi. Acum nu mai e nevoie să petrec mult timp la București pentru proiectul Euro 2020, că lucrurile se rezolvă. Cred că Steaua și Giuleștiul vor fi gata înainte de Euro, dar eu le-am zis și constructorilor: „Măi oameni buni, trebuie să le facem bine! Că nu le facem pentru două antrenamente de la Campionatul European!”. Asta nu înțelege lumea: stadioanele acestea nu fac parte din obligații! Euro 2020 se va juca pe Arena Națională! Și punct! Arena Națională e suficientă pentru meciurile Bucureștiului de la Euro 2020!

- Stadioanele Steaua, Rapid, Arcul de Triumf sunt construite și pentru antrenamentele naționalelor. 

- Le facem pentru noi, în primul rând, să ne rămână. A, că le vor folosi și naționalele pentru antrenamente, asta e altceva! Scopul e să facem infrastructură sportivă, așa încât să ridicăm Bucureștiul la un nivel îndeajuns de bun pentru a candida pentru campionate europene de juniori, de fete... Dacă Federația e abilă și câștigă prin lobby organizarea. Ar avea de câștigat și turismul, și horeca, toată lumea câștigă. 

- Federația plănuiește să solicite extinderea Europeanului de tineret de la 12 la 16 formații în viitor și organizarea turneului în România. Nu sună bine planul acesta?
- Bravo lor, să obțină lucrul ăsta! Campionatul European de anul viitor e al lui Mircea Sandu, tot el a adus și turneu de juniori U19, a mai organizat și un Euro de tineret în 1998. Are trei turnee plus o finală de Europa League. Să aducă și ei competiții! Nu se pot plânge că n-au infrastructură: patru stadioane în București nou-nouțe plus Dinamo, dacă se va face și când se va face. Mai sunt două arene la Giurgiu și la Ploiești, mai sunt la Craiova, la Ploiești, la Târgu Jiu. Federația să aibă capacitatea de lobby necesară, că nu se poate plânge de stadioane, de hoteluri, de aeroporturi!

- Burleanu ar putea spune „Mircea Sandu a dobândit influența la nivel european într-un mandat de 24 de ani, nu-mi cereți mie să devin la fel de puternic în doar cinci ani!”. 
- Păi, poate stă și el 24 de ani și atunci va putea să organizeze competiții. La cum stau lucrurile, nu văd cine ar putea să-l schimbe. 

- V-a surprins reacția suporterilor din Craiova? V-au înjurat când ați mers acolo la un meci al Viitorului. 
- Da. Și am auzit tot felul de scenarii, însă nu vreau să intru în amănunte. Scenarii din diverse surse, care se cam potrivesc. Să rămâi după atâția ani cu aceeași poveste a transferului meu la Dinamo... Eu am jucat trei luni la Dinamo, Cămătaru a jucat doi ani, Balaci a fost și el acolo... O grămadă de jucători care au jucat pentru Dinamo și sunt zei în Craiova! Numai peste ce am făcut eu nu pot trece oltenii!

„Voi fi opt zile în Italia, alături de George Ogăraru. Vedem și meciurile de la Euro, și mergem și ca oficiali ai Viitorului, e normal să fie la turneul final măcar un reprezentant al fiecărui club care furnizează jucători. Poate unul dintre băieți are o problemă, trebuie să fie cineva acolo, lângă el!”
Gică Popescu, președinte Viitorul

„Când joc câte un meci cu «Legendele Barcelonei», a doua zi dimineață merg pe pereți, mă dor toate două, trei zile. Fac sport zi de zi, alergare, aparate, înot, dar nu se compară cu efortul de la fotbal. Frânele, schimbarea direcției, săriturile la cap te obosesc chiar dacă în sală ți se pare că ești în formă. Fotbalul înseamnă un efort necontrolat”
Gică Popescu, președinte Viitorul

102voturi a câștigat Popescu la alegerile din 2005 pentru președinția FRF, învins de Mircea Sandu, cu 187 de voturi. În 2014, Gică părea favorit clar, după retragerea "Nașului", însă a fost condamnat, cu o zi înaintea alegerilor, la trei ani, o lună și zece zile de închisoare, găsit vinovat în "Dosarul Transferurilor". Burleanu a devenit a doua zi șeful Federației

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
robotucigas
robotucigas  •  18 Iunie 2019, 16:10

Gică Las-o moartă și vezi de clubul tău. Gata ci sfaturile, asta s-au dus ce ai ales sa intri într-un club. Da-ți sfat la clubul tău, și nu mai da sfaturi altora. Ai fost cineva și rămâi la fel...

177015329491574
Gheorghe Clejanu  •  18 Iunie 2019, 14:12

Tu ai făcut lobii si ai ajuns la puscarie

serg_iordan
serg_iordan  •  18 Iunie 2019, 12:57
Postat de Laurentiu-Alexandru Naidin pe 18 Iunie 2019, 09:53

Gică Popescu are dreptate, România are stadioanele necesare pentru a gazdui un turneu european U21, iar Craiova ar putea să găzduiască o finală de Europa League sau Supercupa Europei. Eu unul le-am scris si un mail celor de la Federație sugerand să aplice măacar pentru organizarea acestor competiții, din păcate nu am primit niciun răspuns. Poate dvs. Presa aveți mai mult succes și primiți un răspuns. Decât să visăm bau bauri cum ar fi Campionate Mondiale, mai bine am face ceva și am atrage competiții de plan secund, dar extrem de importante si acelea. Polonia (nu ne putem compara cu ei la infrastructură) au găzduit în ultimii 2 ani 2 competiții extrem de importante U21 si CM U20, fără să apeleze la niciun stadion din cele folosite pentru Euro 2012. Stadioanele pentru cele 2 comp au intre 15-20 de mii de locuri, așa că se poate. Craiova, Târgu Jiu, Ploiești, Sibiu, Cluj pot fi lejer gazdele unui turneu final U21 sau chiar CM U20.

Câte locuri de cazare in hoteluri are Craiova? Oferă măcar 5000?... mai sunt și alte semne de întrebare...cu auto pe unde vor ajunge spectatorii? Prin balș?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează