FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

EXCLUSIV Interviu cu liderul României U21 » Ionuț Radu: „Gândul că am putea câștiga trofeul Euro 2019 mă ține treaz, îmi fac tot felul de scenarii” 

Vara trecută, Radu a fost vândut de Inter la Genoa pe 8 milioane de euro. În iunie, clubul milanez în poate răscumpăra pe portarul român cu 12 milioane de euro +2   FOTO
Vara trecută, Radu a fost vândut de Inter la Genoa pe 8 milioane de euro. În iunie, clubul milanez în poate răscumpăra pe portarul român cu 12 milioane de euro

Articol de , - Publicat sambata, 23 martie 2019 13:42

Ionuț Radu, 21 de ani, liderul naționalei de tineret, a vorbit despre pasiuni, turneul final Euro 2019, ce-l enervează la oameni, cum își petrece timpul liber și ce ar schimba la fotbalul românesc.

  • Vlad Nedelea, reporterul Gazetei Sporturilor, și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Spania de unde oferă cele mai noi informații din cantonamentul „tricolorilor”.
  • România U21 joacă următorul amical din stagiul spaniol contra naționalei din Danemarca, marți, de la 19:00, liveVIDEO pe GSP.ro.

- Ionuț, 2018 a fost fantastic pentru tine. 2019 pare să meargă în aceeași direcție, nu?
- Acest sezon e cel mai bun din cariera mea. La viitor nu mă gândesc, sunt concentrat la ceea ce am de făcut. Sper ca acesta să fie doar începutul și să am realizări tot mai mari.

- Te întorci la Inter?
- Am auzit și eu câteva zvonuri despre un transfer. Sincer, nu-mi stă capul la asta. Mai am multe meciuri importante de jucat la Genoa, plus un campionat european care este un eveniment extrem de important nu doar pentru mine, ci pentru întreaga Românie. După aceea vom vedea ce va fi.

- Apropo de European, ce înseamnă pentru voi turneul final din iunie? 
- Păi, cel mai important eveniment din viața noastră! Trebuie să fie un punct de plecare, pentru că dacă dăm tot acolo și vom face o impresie frumoasă, mulți dintre noi vor avea mari avantaje în viața profesională.

- Cum vezi adversarii, Franța, Anglia și Croația? 
- La nivelul ăsta de vârstă, toate echipele sunt foarte puternice. Mi-e greu să aleg un adversar mai bun sau unul mai slab. Toți jucătorii vor să-și demonstreze calitățile. Singurul adversar al nostru suntem noi pentru că dacă vom merge cu o mentalitate greșită acolo, 100% vom face un pas greșit.

- Cât e de important că se joacă în Italia și probabil vor fi mulți români?
- Contează mult. E foarte important pentru mentalul nostru să știm că în tribune vor fi mereu mulți români și că vom avea susținere foarte mare. E bine pentru psihicul nostru.

- Ce ai învățat în Italia?
- Am priceput rapid că pentru a rămâne aici trebuie să fii un profesionist desăvârșit, altfel n-ai cum, nu merge. Dacă ai căzut, e foarte greu să te întorci în top.

- E vreun adversar care te-a uimit?
- Când ajungi în Serie A e greu să spui că un adversar e mai bun, altul mai slab. Toate formațiile pe care le întâlnim au fotbaliști cu supercalități. Totul e în funcție de ziua pe care o prind.

„Vreau să mă surprind să văd unde pot ajunge”

- Duelul cu Ronaldo?
- Pff, un vis devenit realitate. Nu am timp să stau să mă gândesc că-l am în față pe Ronaldo. Trebuie să fiu atent. 

- Spune-mi despre Piatek, cu care ai fost coleg la Genoa, dar a plecat la Milan și face furori!
- Mă înțelegeam excelent cu el. Un băiat extraordinar atât pe teren, cât și în afara lui. Sunt ferm convins că nu va rămâne doar atacantul momentului, ci va deveni unul dintre cei mai mari ai lumii.

- Ai vreo preferință unde ți-ai dori să ajungi?
- Nu, chiar nu am una. Prefer să mă surprind și să văd unde voi putea ajunge prin munca mea. N-am așteptări de genul ăsta. 

- Cum îți petreci timpul liber?
- Ascult multă muzică, dansez, cânt, chiar dacă habar nu am să fac ceva din astea. În mintea mea eu sunt bun, cânt frumos, dansez bine (râde). Mă mai uit la filme, mai citesc.

- Ce ai citit ultima dată? 
- Din când în când îmi mai vine cheful de o lectură profundă. Ultima carte a fost Contele de Monte-Cristo. Sunt 4 volume. Mi-a plăcut mult, mi-o recomandase un prieten.

- Cea mai frumoasă amintire?
- Am multe frumoase, dar cele mai frumoase sunt cele când s-au născut frații mei, logic.

- Pe ce-ți cheltui banii?
- Pe tot ce-mi place. Mă sfătuiesc mereu cu George Pușcaș și cu alți buni prieteni. Avem un grup de WhatsApp și ne trimitem poze acolo cu ce vrem să ne cumpărăm.

- Cel mai scump lucru cumpărat?
- Casa! În asta investesc banii câștigați.

- Care e cel mai frumos mesaj pe care l-ai primit de la cineva? 
- Am primit odată un mesaj de la o fată. Nu știu cine era. Chiar îl caut acum să ți-l arăt. M-a impresionat ce mi-a spus. Și nici nu i-am răspuns. Am zis că-i răspund și am uitat.

„Îmi place gramatica și mi-aș dori să joc în filme cu Rami Malek”

- Care e cel mai mare defect al tău?
- Pfff, greu... Că nu știu să desenez. (râde) 

- Îți plăcea la școală?
- Să știi că am fost un elev sclipitor! Era vremea mea de aur. În clasa a 5-a am avut media 9.80 și ceva, în a 6-a am avut 9.60, în a 7-a am devenit copil-problemă, nu știu de ce. Mă luasem cu colegii, anturaje, mai chiuleam și am scăzut la 7.50. După aceea, în a 8-a, am crescut pe la 8.90-9. Sunt mândru de mine. (râde)

- Aveai o materie preferată? 
- Îmi plăcea la nebunie gramatica. Pot să zic că eram expert. Și acum îmi place mult, sunt atent mereu la felul în care scriu oamenii. 

- Am văzut și prin felul în care ai vorbit în vestiar. Spune-mi despre ideea discursurilor!
- A devenit ceva în vogă pe finalul campaniei, dar eu o fac de la începutul calificărilor. Am făcut-o mereu cu băieții. Așa am simțit să fac, că e mai bine. Nu știu dacă a avut vreun efect, îmi place să cred că am contribuit și eu la asta.

- A fost isterie pe rețelele de socializare când au apărut...
- Da, primeam tot felul de mesaje. Și acum îmi mai scriu oamenii pe WhatsApp, pe Instagram. Mulți mă felicită. Prietenii râdeau. 

- Te-ai gândit să joci în filme? Pare că te descurci.
- Mi-ar plăcea. Să fac echipă cu Rami Malek pentru că e senzațional. Toate la timpul lor, nu se știe niciodată. 

- Ce fel de muzică asculți?
- N-am un gen preferat. Dacă te uiți în playlist-ul meu, am melodii de la Queen, Michael Jackson până la Drake sau Mozart. Sunt combinate. Îmi plac toate genurile, în funcție de starea pe care o am.

- Ce te-ai fi făcut dacă nu ajungeai fotbalist? 
- Probabil că rapper, în duet cu Pușcaș! (râde) 

- Ești colecționar? 
- În general nu, doar adidași ca să spun așa. Am o colecție impresionantă.

- Ce te enervează la oameni?
- Falsitatea în primul rând. Când ai tot, sunt toți lângă tine. Când nu mai ai nimic, gata! Se uită tot. Nu mai e bine. 

- Ce reprezintă banii pentru tine?
- Sunt foarte importanți, deși nu sunt totul în viață. Cu banii nu poți cumpăra fericirea, dar poți să o dăruiești. Cam așa văd eu banii. 

- Cum vezi fotbalul românesc?
- Mă enervează teribil lipsa de stabilitate din fotbalul românesc. Pentru că un jucător nu are siguranța că mâine mai e acolo, la club. Aș schimba asta dacă aș putea. Nu se poate face performanță așa. Cât timp această problemă va persista, fotbalul românesc va suferi. 

- Ți-a fost vreodată rușine că ești român, acolo, în Italia?
- Niciodată! Nici nu se va pune problema de așa ceva. Nu e nimeni ca mine, ca noi, românii! Sunt mândru de țara mea!

- La ce ai renunțat pentru a deveni fotbalist?
- La tot! La prieteni, la cunoștințe, la distracții. Pentru că pe vremea aia îmi stătea gândul și la asta. Dar în primul rând am renunțat la familie. Îi vedeam foarte rar pe cei dragi, iar asta e destul de dificil pentru cineva care a crescut doar cu familia. 

- Simți că ai început să fii vânat de presă?
- Nu. Dacă sunt un subiect bun, asta nu știu, cred că voi decideți. Eu doar îmi fac treaba, iar articolele din presă sunt oglinda la ceea ce eu fac. Dacă e bine, vor fi bune, dacă e rău, atunci ele vor fi în consecință.

- Ce înseamnă faima pentru tine?
- E ceva extraordinar pentru o persoană care își dorește să fie de urmat.

- Ce te ține treaz seara?
- O să fiu foarte sincer cu tine, nu glumesc. De cele mai multe ori, nu exagerez, de când ne-am calificat, mă ține treaz gândul că putem câștiga Europeanul. Îmi fac tot felul de scenarii. Visez cu ochii deschiși. Îmi doresc mult să facem o impresie frumoasă acolo. E ceva incredibil!

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Andrei Ionuț Radu 

  1. „N-aș putea renunța niciodată la telefon, muzică și haine pentru că nu pot umbla dezbrăcat pe stradă”
  2. „Cea mai bună replică de agățat? «Bună, sunt Andrei Radu!»” :)
  3. „Cel mai bun sfat primit? Să nu uit de ce am plecat de acasă”
  4. „Motto-ul meu este «Keep your eyes on the stars and your feet on the ground!»”
  5. „Am un singur fotbalist preferat, Messi!”
  6. „Alessio Scarpi, actualul meu antrenor de portari, e cel mai bun”
  7. „Mașina preferată? Tot ce înseamnă supercars”
  8. „Dintre parfumuri prefer «Al Haramain - Midnight Musk»”
  9. „Brandul preferat? Amiri”
  10. „Sunt îndrăgostit de Mykonos, dar contează anturajul. Shout-out băieților mei: George Pușcaș, George Rotariu și Răzvan Maria”

„Nu pot să compar perioada de la Steaua cu cea de la Dinamo. Am fost mulțumit cu ce am avut. Steaua m-a crescut și îi sunt recunoscător pentru asta. Mai ales lui Ioan Gabriel, pentru că fără el nu aș fi crescut în valoare. Și la Dinamo a fost bine”

„O să-i mulțumesc întotdeauna domnului Dorin Arcanu. E persoana care mi-a schimbat viața prin drumul pe care mi l-a recomandat. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut șansa să plec în Italia”

„Îmi aduc aminte când a fost tata să ridice premiul pentru cel mai bun portar la finalul anului trecut. M-am emoționat atât de mult, dar am și râs pe măsură. Ce moment!”
Ionuț Radu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
chromophobia
chromophobia  •  23 Martie 2019, 17:11

Sper sa-ti imbunatatesti reflexele ca ale lui Tatarusanu unu la unu.Sa muncesti mult pe iesirea la cornere.Ai un joc f.bun de picior.Daca o sa le mai ai pe primele 2 f.bune o sa te astepte Barcelona

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close