FOTBAL  »  NATIONALA  »  EXCLUSIV GAZETA

EXCLUSIV // MUTAREA anului: FRF îl vrea pe Gică Hagi la națională! Ce se întâmplă cu Cosmin Contra

Articol de , , - Publicat miercuri, 07 noiembrie 2018 00:00

O dușmănie dintre cele mai mari din fotbalul românesc s-ar putea transforma în curând într-o colaborare spectaculoasă. Răzvan Burleanu-Gică Hagi ar fi cuplul pentru viitorul echipei naționale!

update 11:00

Prima reacție a lui Hagi despre interesul lui Răzvan Burleanu, AICI!

Apropiați ai amândurora vorbesc despre intenția Federației de a-i propune "Regelui" postul de selecționer la capătul mandatului pe care-l are Cosmin Contra.

Finalul pentru antrenorul actual poate însemna ultima etapă din Liga Națiunilor, în funcție și de rezultatele din ultimele două etape, acasă cu Lituania și în Muntenegru. România mai are doar teoretic șanse să câștige grupa, ar fi nevoie de două victorii și de un joc al rezultatelor favorabil. "Tricolorii" sunt pe locul al treilea deocamdată, cu un punct sub Muntenegru și cu două puncte sub Serbia.

Păstrarea acestei poziții sau chiar locul al doilea ar însemna repartizarea în urna a patra la tragerea la sorți pentru preliminariile clasice ale Euro 2020, care vor începe în martie 2019.

Urna a patra, deci un statut pe baza căruia "tricolorilor" le va fi extrem de greu să se califice la European, din moment ce ar avea în grupa lor trei formații mai bine cotate, dintre care ar trebui să depășească măcar două. Decizia de încetare a colaborării cu Contra încă nu a fost luată în Federație, însă Burleanu și oamenii lui s-au gândit deja la înlocuitor: au de gând să-l oferteze pe Hagi. El ar continua și la Viitorul, ca proprietar al clubului, și ar trebui doar să-i delege cuiva postul de antrenor din Dobrogea.

Deja s-a apropiat de Federație

Planul Federației se bazează și pe structura pe care au ajuns s-o aibă naționalele, de seniori și de juniori, cu tot mai mulți fotbaliști trecuți prin mâna lui Hagi, și pe încălzirea relației cu Gică.

El a fost de-a dreptul adversar al lui Burleanu în prima parte a "domniei" lui Răzvan la "Casa Fotbalului", a criticat des comportamentul șefilor FRF și mai toate deciziile lor. Și-a mai schimbat opinia, mai ales după ce Burleanu l-a învins pe Lupescu în alegeri și și-a confirmat poziția de șef al fotbalului pentru încă patru ani.

Hagi nu a mai vorbit anti-FRF și a reapărut la meciurile echipei naționale, a văzut de pe stadion partida cu Serbia, după ani în care observase doar la TV jocul echipei. "Nu mai calc pe stadion când joacă naționala, câtă vreme Popescu e acolo unde e!", anunțase după condamnarea lui Gică.

Îl acceptă lumea?

Hagi a primit premiul pentru antrenorul anului 2017 în Ancheta Gazetei și, în interviul de final de an, a comentat posibilitatea de a deveni selecționer în viitor:

"Poate doar dacă n-aș mai fi deloc la Viitorul! Așa, ați accepta voi să dețin un club și să fac și selecția pentru națională? Ce mi-ați face când ați vedea convocările! Câte legături ați face voi!".

Conflictul de interese la care s-a referit Gică s-a cam evaporat, din moment ce toate loturile naționale au ajuns să depindă de bazinul de fotbaliști de la Viitorul.

El e principalul furnizor al Federației indiferent dacă face tot el selecția sau o face altcineva. Contra a uimit recent cu titularizarea lui Băluță și a lui Drăguș, doi jucători de la Viitorul care nu erau oameni de bază nici în naționala de tineret.

E casa tineretului

cpr3026 alexandru pascanu romania under 21 ianis hagi bucurie gol

Viitorul și FRF au colaborat în campania de calificare la Euro U21 din 2019 și altfel decât cu furnizarea de către Hagi a jucătorilor. Gică i-a oferit Federației și stadionul din Ovidiu, devenit casa "tricolorilor" mici. Hagi a asistat la partidele selecționatei lui Rădoi, inclusiv la cele cu Bosnia și cu Țara Galilor, disputate la Cluj și la Ploiești. La acțiunea cea mai recentă a echipelor naționale, 18 jucători de la seniori și de la tineret fuseseră antrenați la un moment dat la Viitorul, fie au fost produși în centrul de tineret din Dobrogea, fie i-a "pescuit" Hagi de undeva și le-a repornit carierele.

Pariuri pe demiterea lui Contra

cpr5609 cosmin contra

Gazeta a scris recent că Fortuna, firma de pariuri care e sponsor al FRF, introdusese în ofertă cote pentru posibili înlocuitori al lui Contra. Dan Petrescu și Răzvan Lucescu erau favoriții, potrivit book-makerilor. Fortuna a eliminat evenimentul din ofertă și s-a bănuit că decizia ar fi apărut ca urmare a intervenției Federației, ceea ce ambele părți au negat.

Contra a fost amuzat de situația în care un partener al FRF îi prevedea demiterea: "Poate știu cei de la Fortuna că mi se pregătește ceva să nu mai prind paltonul. Eu nu sunt genul care să țină de scaun. Personal, mi-am propus să câștig grupa de Liga Națiunilor. Dacă nu reușesc, se poate întâmpla orice. Obiectivul meu e să duc România la Euro 2020".

Chiar l-a susținut pe Lupescu?

Hagi a anunțat în campania trecută pentru președinția FRF că Viitorul urma să voteze cu Ionuț Lupescu. El nu s-a implicat însă în campanie ca alți colegi din generația '94, care apăruseră în mod evident alături de Ionuț. Prunea, Chivu și Mircea Lucescu au fost lângă Lupescu și în campania electorală, și la votul din Adunarea Generală, Hagi a urmărit de la distanță evenimentele. Ba chiar a ținut să specifice înaintea alegerilor, enervat că doctorul Pompiliu Popescu, șeful de campanie al lui Lupescu, folosea și numele său: "Vreau să fie foarte clar: eu nu sunt în nicio barcă! Eu am fost liderul echipei, nu se poate să urc eu într-o barcă!".

I-au făcut pe plac des

02 marketa 2

Burleanu și asistenții lui au fost ținte ale lui Hagi la începutul mandatului lor de la conducerea fotbalului, dar și atunci țineau cont de opiniile "Regelui". Când federalii intenționau s-o angajeze în departamentul de marketing pe cehoaica Marketa Haindlova, Gică s-a enervat: "Ne-am dus dracu'! Vine o fată în bikini să conducă fotbalul?!".

Președintele FRF a concluzionat că Hagi e misogin, apoi a renunțat s-o mai angajeze pe pragheză. Gică s-a supărat și pe croato-belgianul Zorislav Kovaci, șeful departamentului de juniori din federație, de a cărui competență s-a îndoit de la început.

A făcut scandal când Kovaci i-a cerut lui Ianis să-i care costumul, la o acțiune a unui lot de juniori. Croatul a susținut că era o metodă educațională, însă FRF l-a dat afară din cauza asta.

A debutat ca selecționer, a încheiat repede

Hagi a mai condus o dată naționala, în campania de calificare la Mondialul din 2002, una pe care "tricolorii" au ratat-o. Gică l-a înlocuit pe Boloni în timpul preliminariilor, a securizat calificarea la baraj, apoi a pierdut surprinzător dubla manșă cu Slovenia, o formație cu mult mai slab cotată decât România în acel moment. Trupa lui Srecko Katanec ne-a bătut în Slovenia cu 2-1, după 1-0 pentru noi, apoi s-a terminat 1-1 la București, într-o partidă pe care România a dominat-o așa cum n-a mai dominat probabil pe nimeni de atunci până acum. Mircea Sandu își pierduse încrederea în Gică, la fel și presa, și mulți dintre suporteri. "Regele" a renunțat la post după o experiență foarte scurtă.

"Sigur că Hagi poate fi selecționer!"

cprd 1464 razvan burleanu mihai stoichita kyros vassaras

Burleanu admitea posibilitatea de a colabora cu Hagi și înainte ca relația lor să devină una de colaborare, în locul dușmăniei pornite în 2014, după victoria lui Răzvan din alegeri însoțită de condamnarea la închisoare a lui Gică Popescu, fost coleg și cumnat al "Regelui". Într-o emisiune de la DigiSport, Burleanu a fost întrebat dacă Hagi ar putea să conducă naționala în viitor. "Sigur!" a fost răspunsul.

Pregătește cedarea controlului?

37793921 1977159575675362 1638081607363461120 o

Hagi ar avea o problemă din dubla calitate de selecționer și de patron al Viitorului. Rezolvarea poate veni în curând și în privința asta. Gică a scos la vânzare bucăți din clubul Viitorul, pachete de acțiuni, câte 10 la sută, și speră să cedeze o mare parte din societate. El a înființat clubul în 2009, l-a înscris în Liga a 3-a, a promovat până în primul eșalon și a câștigat campionatul în 2017. Titlul i-a fost confirmat la TAS, într-un litigiu în care Becali contesta regulamentul, susținea că toate rezultatele directe trebuiau luate în calcul pentru departajare, nu doar cele două din play-off. FRF l-a susținut pe Gică la Tribunalul din Elveția.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (53)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  07 Noiembrie 2018, 18:19

În mandatul lui Burleanu, niciodată vă spun eu !!!

conasu_boeru
conasu_boeru  •  07 Noiembrie 2018, 18:16

Adică să schimbăm ceva bun, cu ceva prost ! Voi presa, ocupați-vă de ce trebuie să vă ocupați că oricum sunteți praf, nu mai încercați voi manevresărăciilor ! Dacă vreți ultimul *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2170933113161867
Danut Dan  •  07 Noiembrie 2018, 13:50

Faceti ma un poll in care intrebati daca l-am vrea pe Hagi selectioner. Chiar as fi curios de rezultate.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează